Het hoofd als meest onderschatte lichaamsdeel van je paard…

Helaas maar echt waar! Want wat weten we nu eigenlijk van het hoofd van ons paard af? Wat mij veel opvalt is dat de meeste paardenmensen denken dat hun paard ‘gewoon zo is’. Zo ontzettend jammer, want er valt zoveel winst te behalen door naar het hoofd van je paard te kijken.

Weet jij hoe het gesteld is met het hoofd van je paard?

 •  Hoe voelt het hoofd van jouw paard aan? Voelt het als bot of is het juist heel zacht?
 • Staan de oren van je paard gelijk? Of misschien scheef?
 • Hoe is het gesteld met de ogen van je paard? Staan ze gelijk of ongelijk?
 • Zijn de ogen van je paard licht van kleur of juist donker?
 • Hoe zijn de jukbenen van je paard ontwikkeld?
 • En staan de neusgaten gelijk van je paard?
Weet jij dit van je paard? Misschien heb je er nooit naar gekeken, of is het je wel opgevallen maar wist je nog niet wat dit betekende. In deze blog leg ik je uit hoe je kunt zien of je paard druk oftewel compressie op de schedel heeft.

Oorzaak van hoofdpijn bij paarden

Heb je er al eens over gehoord? Hoofdpijn bij paarden? Het kan echt! Hoofdpijn bij paarden komt helaas regelmatig voor.  Jammer genoeg is hier weinig over bekend bij dierenartsen en in het woud van alle behandelaars. Hoofdpijn kan door verschillende dingen veroorzaakt worden. Zo kan de oorzaak bijvoorbeeld ook uit een ander deel van het lichaam komen.
Het gehele lichaam van je paard staat met elkaar in verbinding. Ieder deel van de schedel staat in verbinding met een deel elders in het lichaam. Het kan dus zijn dat je paard na het krijgen van een trap door een ander paard, druk op de schedel krijgt.
De schedel van een paard bestaat bij geboorte uit 34 verschillende gedeeltes. In de eerste levensfases fuseren een aantal delen van de schedel maar het grootste deel blijft los van elkaar. In het gehele lichaam van je paard zit bindweefsel. Je zou dit bindweefsel kunnen zien als een soort spinnenweb door heel het lichaam verweven. Bindweefsel heeft de eigenschap spanning te kunnen vasthouden. Bindweefsel is als het ware een soort geheugenopslag van het lichaam. Wanneer een paard een trauma heeft meegemaakt wordt dit opgeslagen in het bindweefsel en wanneer het cranio sacrale ritme niet genoeg op gang is blijft de spanning achter, die ervoor zorgt dat een paard begint met compenseren. Compenseren is niet anders dan het gespannen deel ontlasten door een ander deel  te overbelasten.
Een aantal voorbeelden van oorzaken zijn ;  Het stoten van het hoofd, het stoten van het lichaam, vallen, uitglijden, een trap van een ander paard,  schade veroorzaakt door de tandarts, traumatische ervaringen zoals mishandeling, hangen aan het halster en zo zijn er nog veel dingen die ervoor kunnen zorgen dat een paard schade oploopt.
 • Oogopslag

  Een symptoom van hoofdpijn bij paarden is bijvoorbeeld dat de ogen van een paard heel erg scheef zitten. Het paard geeft een schele indruk als je kijkt naar de symmetrie. Daarnaast zegt ook de manier waarop je paard uit zijn ogen kijkt heel erg veel over de toestand van een paard. Kijkt je paard je een beetje bedrukt aan? Dan heb je kans dat je paard last heeft van hoofdpijn. Ook kan het zo zijn dat je paard hele donkere ogen heeft, dit wijst op druk achter het oog in een diep gedeelte van de schedel. Bij sommige paarden lijken de ogen heel erg bol alsof ze bijna uit de schedel komen en tranen van het oog komt hierbij regelmatig voor.
 • Stand van de oren

  Ook de stand van de oren van je paard kunnen een goede indicator zijn van hoofdpijn. Met de stand van het oor doel ik niet op het feit of je paard zijn oren naar voren houd of niet, maar bedoel ik of de oren gelijk zijn. Dit kun je het beste zien als je paard zijn oren naar voren heeft. Je kunt dan kijken of ze even hoog zijn en of ze dezelfde richting op wijzen. De spieren die de oren van je paard aansturen zitten verweven met de spieren rondom het kaakgewricht van je paard. Het kaakgewricht speelt een belangrijke rol in het lichaam van je paard. Wanneer een paard spanning heeft rondom het kaakgewricht zal dit een enorme impact hebben op de houding van je paard, het welzijn van je paard maar ook het gedrag van je paard. Wanneer de oren van je paard dus ongelijk zijn, wijst dit ook op spanning rondom het kaakgewricht.
  Je kunt dit betrekken op een situatie die je misschien kent. Na een stressvolle periode waarin je misschien zelfs wel boos bent geweest, krijg je hoofdpijn omdat je constant je kaak op spanning hebt gezet. Voor een paard geldt dit net zo, alleen kan je paard de spanning er niet bewust afhalen en geen paracetamol slikken.
 • Hoofdschuw

  Je kunt hierbij denken aan paarden die schrikken bij alles wat in de buurt van hun hoofd komt, maar ook de paarden die niet aangeraakt willen worden op het hoofd vallen vaak onder de categorie hoofdpijn. Bij sommige paarden kan dit symptoom ineens opduiken na het stoten van het hoofd of een opgelopen trauma elders in het lijf. Maar uit de praktijk blijkt dat de meeste mensen geen flauw benul hebben wat eraan vooraf gegaan is. Dit komt omdat wij nu eenmaal niet 24 uur per dag bij ons paard verblijven en wij dus ook niet alles zien en weten wat ons paard doet.
 • Gedrag

  Het gedrag is misschien wel het meest uiteenlopende bij paarden met hoofdpijn. Je hebt paarden die lusteloos worden en een verdrietige indruk geven, maar je hebt ook paarden die agressieve trekjes krijgen en beginnen met om zich heen te bijten. Daarnaast zijn er ook nog de paarden die weven, headshaken en de extreme luchtzuigers die binnen de categorie hoofdpijn vallen. Het uiten van dit gedrag is niet voor niets, het paard is door de hoofdpijn niet goed in staat om de omgeving goed te scannen op eventueel gevaar en zal er alles aan doen om te overleven. In deze gevallen is het noodzakelijk dat deze paarden echt geholpen worden om van de hoofdpijn af te komen.
 • Verminderde prestaties

  Paarden met hoofdpijn gaan minder presteren. Het klinkt best logisch toch? Helaas zijn er nog ontzettend veel paarden die last hebben van hoofdpijn maar waar wel topprestaties van geëist worden. Het minderen van prestaties kan zich in allerlei dingen uiten. Zo kan één van de symptomen zijn dat je paard snel moe is, je paard zich niet kan concentreren, je paard niet meer los in het lichaam is, moeite heeft met een bepaalde stelling of buiging, moeite om de achterhand te laten ondertreden, niet meer het uiterste geeft en ga zo nog maar even door.
 • Spanning

  Nog een belangrijke factor van paarden met hoofdpijn zijn de paarden met heel veel spanning. Dit gaat om de paarden die onrustig zijn op stal, snel schrikken en die tijdens het rijden hun spanning niet kunnen laten afvloeien. Ontspannen is voor veel van deze paarden gewoon niet mogelijk door de hoofdpijn die ze hebben. Wat sommige van deze paarden doen is dwars door je heen lopen, niet stil willen staan, of juist niet vooruit willen, zich schrap zetten, bokken of trappen naar het been zodra het ze teveel wordt. Ook steigeren of liggen komt bij deze paarden wel eens voor.

  Wat kan ik doen als mijn paard hoofdpijn heeft?

 Stap 1 : Als je vermoedt dat jouw paard last heeft van hoofdpijn is het belangrijk dat je eerst kijkt naar het gebit van je paard. Kijk hierbij of de voortanden mooi op elkaar aansluiten en of je paard geen haken heeft. Laat minimaal 1 keer per jaar het gebit van je paard nakijken en/of behandelen door de paardentandarts. Een ongelijk gebit zorgt voor ongelijke druk en kan ook tot hoofdpijn lijden. Bovendien is het belangrijk om het gebit op orde te hebben zodat een behandeling ook daadwerkelijk een blijvend effect heeft.
Stap 2 : Plan een intake afspraak met me in zodat we samen kunnen kijken wat jouw paard nodig heeft. Uniek aan mijn behandelmethoden zijn de technieken die worden toegepast op het hoofd en de kennis hierachter. Het hoofd van een paard is een onderschatte factor binnen de paardenwereld. Ze bieden uitkomst voor paarden met hoofdpijn door het toepassen van speciale technieken die ervoor zorgen dat het lichaam zich hersteld en spanningen en blokkades worden opgeheven.
Stap 3 : Als je paard weer in balans is gebracht door een aantal behandelingen, zorg er dan voor dat je paard recht blijft en gezond blijft. Door het recht richten mee te nemen in je training kun je een compensatie patroon op tijd traceren en actie ondernemen.
Ik kan je helpen om van jouw paard weer een Happy Athlete te maken zonder hoofdpijn die optimaal functioneert! Wil je weten hoe? En of je wellicht nog andere symptomen herkent? Klik dan op de onderstaande knop!

[upside_button class=”kopa-button navy-button large-button kopa-button-icon” link=”https://ruiterbewust.nl/werk-met-mij/” target=””] Help je paard van de hoofdpijn af![/upside_button]

Je las een blog van  Janneke Zijderveld

Reageren mag altijd en delen ook.
Wat ook mag, is doorklikken naar de afdeling ‘Werk met mij’ op mijn website.

 

Mijn diensten:

 • De Horse Photo Scan – Je weet nu hoe het ervoor staat met je paard. Je begrijpt nu waar de ‘problemen’ die je ervaart vandaan komen en hebt een advies liggen over hoe deze kunnen worden opgelost.
 • De Revalidatie Scan – Duidelijk in beeld wat de ‘problemen en klachten’ bij je paard hebben veroorzaakt met een duidelijk plan van aanpak om jouw paard weer gezond en soepel te maken.
 • De Happy Athlete Scan -Je hebt nu duidelijk voor jezelf waar jij jezelf als ruiter op mag gaan focussen en weet ook hoe en wat er voor nodig is om nu eindelijk jouw droomprestaties te gaan bereiken.

 

En verder:

  4 replies to "Zeven dingen waaraan je hoofdpijn bij je paard kunt herkennen!"

  • linda brinkman

   Ik zit het met je tranen in mijn ogen te lezen
   Mijn paard is links voor kreupel en 3 dierenarst en kunnen niks vinden
   We lopen nu in het paarden ziekenhuis i. Utrecht. Er is zelfs een optie om hem in te laten slapen maar dat wil ik niet
   Nu hen ik een paranormaal iemand gesproken en die zegt dat het in zijn hoofd zit
   Ik heb uw stuk gelezen en veel klopt
   In mei vorig jaar os er een arst geweest die zei dat hij hooikoorst had
   Hij geeuwt heel vaak en flamen
   Mischien toch de kaak
   Hij schuurt ook met ZIJN.TANDEn langs de muur
   Ben echt wanhopig

   • Janneke

    Beste Linda,

    Wat ontzettend vervelend om te lezen maar het is geen toeval meer dat je dit artikel hebt gelezen!
    Ik kan je helpen om de oorzaak te achterhalen en op te lossen. Tijdens een Revalidatie Scan ga ik op zoek naar de oorzaak, onderzoek ik je paard uitgebreid en vervolgens behandel ik je paard.
    Meer informatie vind je op deze link: https://ruiterbewust.nl/revalidatie-scan/

    Ik hoor graag van je.

    Liefs,

    Janneke van Ruiterbewust

  • - Ruiterbewust

   […] Terug naar hoe je kunt zien of een paard hoofdpijn heeft. Je kunt dit zien aan de scheefstand van de schedel. Hoe schever een paard is, hoe meer hoofdpijn. Dit is natuurlijk kort door de bocht maar wel waar. Die scheefheid zegt iets over het welzijn van je paard en elke milimeter die een paard heeft in zijn of haar schedel is ook verderop in het lichaam terug te vinden maar dan in centimeters. Eerder schreef ik ook al een artikel over de 7 dingen waarbij jij hoofdpijn kunt herkennen bij je ei… […]

  • […] van één van de zenuwen. Je kunt hoofdpijn onder andere herkennen door een scheef hoofd. Ik heb hier eerder een artikel over geschreven welke je hier kunt lezen. Ook de manier van gebitsbehandeling heeft grote invloed op de schedelplaten van een paard. Wanneer […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.