Wat doe ik, en voor wie?

Met Ruiterbewust help ik je om grip te krijgen op 'vage' klachten met de oorsprong in het hoofd van je paard.

 'Helpen' kun je op verschillende manieren interpreteren, namelijk; door jou te leren hoe de klachten van jouw paard in elkaar zitten en wat jij daar als eigenaar zelf aan kunt doen in de vorm van een cursus of programma. Juist wanneer je voor jou gevoel al zo'n beetje alles hebt geprobeerd, is het van belang om je kennis te verbeteren.


Ik geloof er namelijk echt in dat betere kennis, leidt tot betere keuzes. En betere keuzes leiden tot een beter resultaat.

 
Daarmee bedoel ik niet dat jij als eigenaar helemaal moet weten hoe jouw paard van binnen naar buiten in elkaar zit,
maar dat je wel duidelijk gaat krijgen welk probleem er speelt, en wat dit precies veroorzaakt. Zodat je de oorzaak met wortel en al kunt aanpakken en daarmee een echte blijvende oplossing gaat vinden.


Daarnaast biedt ik ook hulp aan in de vorm van een online advies consult waarbij ik met je meekijk naar het klachtenbeeld van je paard, en een beoordeling maak de lichaamshouding en symmetrie en je daarin vervolgens zal adviseren over hoe jij deze situatie het beste kunt aanpakken.


Soms zijn de klachten zijn uitzonderlijk en heftig van aard dat je daarmee beter niet kunt aanklooien, en waarbij je liever direct professionele hulp inschakelt om te bepalen welke stappen jij nu het beste kunt zetten voor jouw paard. 


Ik wordt er dus echt heel blij van als ik mensen kan helpen om een logische verklaring te vinden voor de klachten van hun paard, en om ze te helpen en adviseren over een oplossingsgerichte aanpak. 

Meer weten over de vakidioot hierachter?

Dat ben ik, Janneke Zijderveld. Een paardenmens in hart en nieren met een enorme passie voor het paardenhoofd en gefascineerd door de  problematiek die hieruit ontstaat. Nu kan ik me uren bezig houden met het doorgronden van allerlei klachten die ontstaan in het paardenlichaam, maar hoofdproblematiek blijft toch mijn favoriet. 

Het allerleukste vind ik om mijn kennis over het paardenlichaam op een logische en begrijpelijke manier over te brengen of dat nu is in een cursus,  programma of tijdens een consult met één van mijn klanten.

Hoofdproblematiek wordt vaak als complex ervaren, maar ik prik daar zonder al te veel poespas snel doorheen om tot de kern van het probleem te komen en om die met wortel en al aan te pakken.  Voor symptoombestrijdingen ben je bij mij aan het verkeerde adres. Ik pak de dingen liever grondig aan. Bij mij hoef je dan ook geen nonsens of zoethoudertjes te verwachten, maar wel een heldere to the point uitleg met logica en een sterke onderbouwing. 

Wat kan ik voor je betekenen? 

Advies

Kun je ook wel een paar extra ogen in deze situatie met jouw paard gebruiken? Misschien zoek je naar een andere visie dan het reguliere circuit, of zijn de klachten van je paard dusdanig vaag dat je niet meer weet wat nu te doen. 

Begeleiding

Loop je tegen een muur aan met de headshakingsklachten van jouw paard? Weet je niet meer wat nog de moeite waard is om te proberen of wat je überhaupt nog kunt doen voor jouw paard?  Gelukkig hoef je het niet alleen uit te zoeken!

Cursussen

Wil jij op een leuke to the point manier meer kennis opdoen over je paard, het eenvoudig herkennen van ongemakken en ontdekken wat jij als eigenaar zelf kunt doen om jouw paard comfortabeler en meer ontspannen te maken? 

Lezing

Ben je op zoek naar een leuke, leerzame en interactieve lezing om te organiseren bij jou op stal of op de vereniging? Neem contact op over de mogelijkheden of om eventuele wensen te bespreken.

Opleiding

Ben je al opgeleid therapeut maar zou je graag je skills en kennis naar een volgend niveau willen brengen om de paarden die je behandeld nog gerichter en effectiever te kunnen helpen met meer resultaat?

Therapie

In de afgelopen jaren heb ik door het vergaren van kennis over het bewegingsapparaat en het functioneren van biomechanica mijn eigen tools en technieken doorontwikkeld tot een eigen vorm.


Ik kan iedereen die ergens tegenaan loopt in de training Janneke van harte aanbevelen. Het is het dubbelen dwars waard. Haar bevindingen kloppen precies met wat ik tegenkwam in de training. Ze legt uit wat ze ziet en wat ze doet en je ziet je paard ook echt reageren op de behandeling. Absolute aanrader!

Marjolein Nieuwenhuis

Grandprix amazone en KNHS Instructeur 5, Examinator.


Van mij krijgt Janneke een dikke 10! Mijn paarden zijn gek op haar, en het belangrijkste is dat de behandelingen duidelijk nut hebben. Ze knappen er elke keer weer van op. Daarnaast helpt ze met alles wat ze kan. Ze is een topper en ik raad dit zeker aan iedereen aan! 

Channah Both

Dressuuramazone Z 


Janneke is echt een expert. Ze ziet meteen wat er niet goed is aan de houding van het paard en legt snel verbanden. Dit betekend dat je binnen een paar minuten weet wat er aan de hand kan zijn met je paard. Het fijne is dat ze daarna ook kan behandelen en weet wat er nodig is. Janneke is nuchter en spiritueel tegelijk. Je kunt met een gerust hart je paard aan haar toevertrouwen!

Ilaria Caputo

Recreatieruiter en paardencoach

hoe het allemaal begon

Dit is mijn verhaal.

Toen ik in 2009 eindelijk een topdressuurtalent mocht verwelkomen in de familie leek het alsof ik in een droom was beland. Eindelijk zou mijn droom om hogerop te komen, mezelf in de picture te rijden gaan uitkomen. Maar zo’n 3 jaar later liep dat totaal anders dan gedacht en veranderde de droom al snel in een nachtmerrie. Alhoewel ik toentertijd veel paarden zadelmak maakte, lukte dit bij mijn eigen paard al helemaal niet. Het was iedere keer weer één grote rodeosessie en toen ik uiteindelijk met een beetje hulp mijn paard ‘zadelmak’ kreeg toen had ik een paard met een opstapprobleem.

Zodra je een voet in de beugel zette, drukte hij zijn hoofd op en veranderde zijn ogen van bruin naar zwart. De mensen bij mij op stal noemde hem ook wel bezeten. En ze hebben mij ruim 1,5 jaar iedere dag gewaarschuwd voor het gevaar. Me iedere dag gevraagd of ik levensmoe was. Sterk afgeraden om er weer op te stappen.

Maar iets in mij gaf niet op. Iets in mij geloofde dat dit niet de ware aard van mijn paard was. Als je namelijk het opstapprobleem had overleefd dan had je het meest fijne paard in de wereld. Met 4 weken onder het zadel, liep hij zijn eerste wedstrijd met mooie punten en een 2e en 1e plaats.

De Pavo Cup zou ons grote moment worden. Althans zo had ik het bedacht en even leek het erop dat het allemaal zou gaan gebeuren. We waren in absolute topvorm. Zo’n 5 dagen voor de Pavo Cup zouden we nog even een oefenwedstrijd meepakken om niets aan het toeval over te laten. En daar ging het dus mis.

Ik belande na een rodeorit van 13 sprongen heel hard op de grond waarbij ik nog enkele meters ben doorgeschoven en daarmee in het ziekenhuis belandde en daarmee voor ruim een half jaar helemaal uit de running was.

Toen ik op het punt stond om de handdoek in de ring te gooien, vond ik de oorzaak en oplossing!

Ik had in de periode vanaf dat mijn paard ‘zadelmak’ was echt al wel geprobeerd te achterhalen wat de trigger kon zijn voor zijn gedrag. Zo had ik al zo’n beetje alle manieren van opstappen geprobeerd, gewerkt aan onze vertrouwensband. Maar na mijn ongeluk wist ik dat ik hier op een ander manier verder mee moest. Ook al had mijn vertrouwen in Stratford met mijn ongeluk echt wel een flinke deuk opgelopen wist ik dat dit geen karakter was. Zo begon mijn zoektocht om fysieke dingen uit te sluiten. Ik begon deze zoektocht met een onderzoek op de kliniek bij mijn dierenarts waarbij Stratford van onder tot boven is onderzocht, maar zonder resultaat. Zo kwam de fysiotherapeut en later ook nog een osteopaat, chiropractor, sportmasseur, acupuncturist en steeds zonder duidelijke oorzaak. Want er was helemaal niets mis met mijn paard.

Op een bepaald punt wist ik het niet meer zo goed. Ik had zo’n beetje alle mogelijkheden geprobeerd en steeds kreeg ik te horen dat het gewoon het karakter van mijn paard was. Ondertussen was ik ook nog iedere dag mijn leven aan het wagen door op te stappen. Ik zat met mijn handen in het haar en wist niet meer wat ik nog kon proberen. Misschien had iedereen gelijk en moest ik het toch maar opgeven voordat het echt misging.

Juist toen ik deze strijd begon op te geven kwam de oplossing op mijn pad. Ik had er niet meer op gehoopt en zelfs niet meer van durven dromen. Maar wat bleek? Mijn paard had een flinke dosis hoofdpijn en zijn linkeroog stond naar achteren gedraaid waardoor ik buiten zijn gezichtsveld opstapte. De flinke dosis hoofdpijn, het niet zien van wat er nu op zijn rug kwam in combinatie met een dominant karakter zorgde voor een wilde rodeorit! Na 2 sessies was mijn opstapprobleem opgelost en had ik een voorbeeldig paard ervoor teruggekregen. Het heeft wel wat weten geduurd voordat ik dit zelf ook echt kon geloven, kan ik je vertellen.

Daar bleef het niet bij...

Dat was ook het punt dat ik op een andere manier begon te kijken naar andere paarden en weet je wat me opviel? Dat de paarden met de stempel ‘probleemgeval’ ook hoofdpijn leken te hebben. Ik weet nog dat ik voor de box stond voor een paard dat alles en iedereen wat bewoog aanviel en dacht… Ow deze heeft vast ook hoofdpijn. Vanaf dat punt kon ik er niet meer omheen en voelde ik aan alles dat ik hier was mee moest gaan doen. Zo begon ik met het volgen van verschillende opleidingen en mag ik me sinds eind 2014 therapeut voor paarden noemen. 

Vanaf dat moment zijn er talloze paarden met allerlei problemen op mijn pad gekomen, welke veelal terug te leiden waren naar het paardenhoofd. In de afgelopen jaren heb ik daarom ook veel dissecties, studies en onderzoeken gedaan om het functioneren van alles in het paardenhoofd beter te begrijpen om ook de klachten te kunnen doorgronden.

Daarin werd ik het meeste uitgedaagd in de problematiek rondom het headshaking-syndroom. Één van de meest complexe aandoeningen aan het paardenhoofd, waar ik uiteindelijk verschillende vormen van heb ontdekt en daardoor ook een succesvolle onderzoeksmethode voor heb kunnen ontwikkelen.

Het ontstaan van mijn eigen onderzoek en behandelmethodiek.

Bij de reguliere behandelmethodes ligt de focus op symptoombestrijding. Hierbij wordt enkel gekeken naar de uiting van de klacht en daar wordt op behandeld. Het komt veel voor dat de klacht snel terug keert maar dat er niet verder gezocht wordt naar een oorzaak.
In de meeste gevallen is de klacht slechts het gevolg van een disfunctie op een plek elders in het lichaam die ervoor zorgt dat de klacht steeds weer terugkeert bij een reguliere behandeling.

Ik ga op zoek naar de oorzaak van de klacht en behandel zowel de klacht als de oorzaak om tot een optimaal resultaat te komen.
Ik zie het paardenlichaam als één geheel en kijk daarom naar het totaalbeeld. De technieken beperken zich niet tot een gedeelte van het lichaam maar over het gehele lichaam. Ik pas mijn zelf ontwikkelde methode toe genaamd "Neuromuscular Triggerpoint Therapy" welke een doorontwikkelde combinatie is van alle cursussen en opleidingen die ik in het verleden heb gevolgd.

Ik ben Janneke zo ontzettend dankbaar. Zij weet echt wat ze doet. Ze heeft zo ontzettend veel kennis. Ook is ze zo ontzettend fijn tegenover het paard zodat het paard ook echt ontspant. Ik raad Janneke zeker aan voor mensen die niet meer weten wat ze met hun paard aan moeten omdat ze zo aan het schudden zijn of als hun paard niet goed in zijn/haar vel zit!

Sylvia

Paard: Edel

Ik had dit nooit durven dromen. Janneke heeft haar woorden waargemaakt. Haar behandelingen doet ze in alle rust, laat het paard "meedenken " in de te behandelen plekken. Dat is een wisselwerking die prachtig is om te zien. Ik waardeer haar duidelijke benadering over wat ze doet en wat ik kan verwachten. En last but not least is ze ook een heel fijn persoon, zeer betrokken en vol passie. Echt een topper!!!!

Marieke

Paard: Haya

Janneke ontzettend bedankt dat jij mij een ander paard hebt kunnen geven door jouw behandelingen. Bedankt voor jouw wijze lessen/ informatie. Ik denk dat jij met jouw visie, trainingen en behandelingen een verandering zal maken in de paardenwereld!


Marieke

Paard: Geisje

Een greep uit de opleidingen en cursussen die ik heb gevolgd;

 • Equine Myofascial Release Therapy

 • Massage Therapy

 • ECS 1 - A Foundation Class 

 • ECS 2 - The Evolution of the Equine - "Unwinding"

 • ECS 3 - TMJ and the Equine Athlete

 • ECS 4 - Sinuses, Sutures and Beyond

 • ECS 5 - Assessment, Occlusion and Biomechanics

 • ECD -  Equine Cranium Dissection

 • Triggerpoint Therapy for Horses
 • EBP Drievoudig Sequentie systemen.
 • EBP Correctie van lichaamssystemen
 • EBP Shock Trauma Systemen
 • EPB Moleculair Monitor Valuatie Vernieuwing Systemen
 • EPB Vibrationele Golflengte systemen

Janneke Zijderveld

Wil je nog meer weten?

Laat wat van je horen of blijf op de hoogte via de socials.

Neem contact op

Vul hieronder je vraag in via e-mail dan nemen wij z.sm. contact met je op.  Houd voor de zekerheid even je spambox in de gaten. In sommige gevallen beland onze e-mail daarin. 

Vul hier je e-mailadres in zodat we contact met je kunnen opnemen. Controleer deze om ons antwoord daadwerkelijk te ontvangen.
Probeer je vraag zo concreet en compact mogelijk te formuleren. Op die manier kunnen wij je het beste helpen met je vraag.
Close

Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken

Geselecteerde waarde: 25
Close

Oeps... de overzichtspagina van de cursussen is nog niet af!

Close
error: Auteursrecht