Therapeut voor paarden met hoofdproblematiek met specialisatie in het headshaking-syndroom


Hey, ik ben Janneke!


Ik heb mijzelf helemaal gericht op hoofdproblematiek bij paarden. Hoofdpijn komt veel voor bij paarden en bestaat in verschillende vormen net als bij mensen. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan:

* het Headshakingsyndroom (Specialisatie)

* (Extreme) spanning

* Afwijkend gedrag (agressie)

* Vage kreupelheden


Daarnaast zet ik me graag in om hoofdpijn klachten te voorkomen. Daarom help ik ruiters die vastlopen met hun paard door ze te leren hoe ze vroegtijdig blokkades kunnen herkennen, zelf hun paard te ondersteunen en op het juiste tijdstip hulp in te schakelen en hun training dusdanig aan te passen zodat zij hun droomprestaties bereiken!


Dit doe ik niet zomaar… want een aantal jaar geleden was dit een mega issue in mijn leven waarin ik compleet vast liep met mijn paard en daarnaast er een bijna dood ervaring aan over hield. Lees hieronder mijn verhaal.


"Een lang gekoesterde droom leek uit te komen met de komst van Stratford. Maar wat een droom leek, veranderde al snel in een grote nachtmerrie..."

Toen ik in 2009 eindelijk een topdressuurtalent mocht verwelkomen in de familie leek het alsof ik in een droom was beland. Eindelijk zou mijn droom om hogerop te komen, mezelf in de picture te rijden gaan uitkomen. Maar zo’n 3 jaar later liep dat totaal anders dan gedacht en veranderde de droom al snel in een nachtmerrie.  Alhoewel ik toentertijd veel paarden zadelmak maakte, lukte dit bij mijn eigen paard al helemaal niet. Het was iedere keer weer één grote rodeosessie en toen ik uiteindelijk met een beetje hulp mijn paard ‘zadelmak’ kreeg toen had ik een paard met een opstapprobleem.  

Zodra je een voet in de beugel zette, drukte hij zijn hoofd op en veranderde zijn ogen van bruin naar zwart. De mensen bij mij op stal noemde hem ook wel bezeten. En ze hebben mij ruim 1,5 jaar iedere dag gewaarschuwd voor het gevaar. Me iedere dag gevraagd of ik levensmoe was. Sterk afgeraden om er weer op te stappen.

Maar iets in mij gaf niet op. Iets in mij geloofde dat dit niet de ware aard van mijn paard was. Als je namelijk het opstapprobleem had overleefd dan had je het meest fijne paard in de wereld. Met 4 weken onder het zadel, liep hij zijn eerste wedstrijd met mooie punten en een 2e en 1e plaats.

De Pavo Cup zou ons grote moment worden. Althans zo had ik het bedacht en even leek het erop dat het allemaal zou gaan gebeuren. We waren in absolute topvorm. Zo’n 5 dagen voor de Pavo Cup zouden we nog even een oefenwedstrijd meepakken om niets aan het toeval over te laten. En daar ging het dus mis.

Ik belande na een rodeorit van 13 sprongen heel hard op de grond waarbij ik nog enkele meters ben doorgeschoven en daarmee in het ziekenhuis belandde en daarmee voor ruim een half jaar helemaal uit de running was.


Ik had in de periode vanaf dat mijn paard ‘zadelmak’ was echt al wel geprobeerd te achterhalen wat de trigger kon zijn voor zijn gedrag. Zo had ik al zo’n beetje alle manieren van opstappen geprobeerd, gewerkt aan onze vertrouwensband. Maar na mijn ongeluk wist ik dat ik hier op een ander manier verder mee moest. Ook al had mijn vertrouwen in Stratford met mijn ongeluk echt wel een flinke deuk opgelopen wist ik dat dit geen karakter was. Zo begon mijn zoektocht om fysieke dingen uit te sluiten. Ik begon deze zoektocht met een onderzoek op de kliniek bij mijn dierenarts waarbij Stratford van onder tot boven is onderzocht, maar zonder resultaat. Zo kwam de  fysiotherapeut en later ook nog een osteopaat, chiropractor, sportmasseur, acupuncturist en steeds zonder duidelijke oorzaak. Want er was helemaal niets mis met mijn paard.

Op een bepaald punt wist ik het niet meer zo goed. Ik had zo’n beetje alle mogelijkheden geprobeerd en steeds kreeg ik te horen dat het gewoon het karakter van mijn paard was. Ondertussen was ik ook nog iedere dag mijn leven aan het wagen door op te stappen. Ik zat met mijn handen in het haar en wist niet meer wat ik nog kon proberen. Misschien had iedereen gelijk en moest ik het toch maar opgeven voordat het echt misging.

Juist toen ik deze strijd begon op te geven kwam de oplossing op mijn pad. Ik had er niet meer op gehoopt en zelfs niet meer van durven dromen. Maar wat bleek? Mijn paard had een flinke dosis hoofdpijn en zijn linkeroog stond naar achteren gedraaid waardoor ik buiten zijn gezichtsveld opstapte. De flinke dosis hoofdpijn, het niet zien van wat er nu op zijn rug kwam in combinatie met een dominant karakter zorgde voor een wilde rodeorit! Na 2 sessies was mijn opstapprobleem opgelost en had ik een voorbeeldig paard ervoor teruggekregen. Het heeft wel wat weten geduurd voordat ik dit zelf ook echt kon geloven, kan ik je vertellen.

Dat was ook het punt dat ik op een andere manier begon te kijken naar andere paarden en weet je wat me opviel? Dat de paarden met de stempel ‘probleemgeval’ ook hoofdpijn leken te hebben. Ik weet nog dat ik voor de box stond voor een paard dat alles en iedereen wat bewoog aanviel en dacht… Ow deze heeft vast ook hoofdpijn. Vanaf dat punt kon ik er niet meer omheen en voelde ik aan alles dat ik hier was mee moest gaan doen. Zo begon ik met het volgen van verschillende opleidingen en inmiddels mag ik sinds eind 2014 me fulltime bezig houden om ruiters te helpen hun paard met hoofdpijn weer op de rit te krijgen zodat niets meer in de weg staat om hun droomprestaties te gaan bereiken. 


Ik geloof niet gemene, stoute of gevaarlijke paarden'. 

Ik ben er absoluut van overtuigt dat geen enkel paard ‘bepaald gedrag vertoont’ zonder reden. Wanneer er gedragsveranderingen plaatsvinden is dit eigenlijk omdat wij, ruiters ons paard niet meer begrijpen. Het is daarom van belang dat we goed kijken naar wat het paard nu eigenlijk aangeeft in plaats van een aanpak met grof geweld.
Heel veel paarden zijn in onbalans en worden daarvoor bestraft, door mijn opleidingen ben ik een volledig andere kijk gaan ontwikkelen op het gebied van training en paardenwelzijn. En door mijn eigen paard Stratford Z heb ik een trainingsmethode kunnen ontwikkelen waarbij het welzijn van het paard centraal staat en waar uiteindelijk op de lange termijn veel betere prestaties uit voort komen. 
Door ruiter en paard goed te analyseren zie ik precies de knelpunten die zij ervaren, maar ook waar in het lichaam dit wordt veroorzaakt. Ik leer vervolgens de ruiter hoe dit rij-technisch verbetert kan worden terwijl ik het paard oorzaak gericht behandel. Op deze manier kan je effectief en relatief snel naar een oplossing werken.  

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen en daarom heb ik een uitgebreide online training ontwikkeld om ruiters te helpen om ernstige klachten te voorkomen. Op deze manier is mijn kennis voor iedereen bereikbaar, ook wanneer iemand niet in de buurt woont. 


Wat je over mij moeten weten 

Ik ga voor een optimaal resultaat en dat wil zeggen dat ik de volste potentie van jou en jouw paard tot uiting wil brengen. 

Één van mijn grote krachten hierin is dat ik al heel snel door de 'problemen' en excuses heen prik. Alhoewel ik heel geduldig ben met paarden, ben ik voor de rest voornamelijk no nonsens en ga ik dus geen ellendig lange excuus verhalen aanhoren. Ik ben eerlijk, en dat is misschien niet altijd leuk maar wel waar jij en jouw paard beter van worden!

 Verder ben ik echt wel aardig, voer ik mijn werk met heel veel liefde uit maar verwacht ik van jou dat je jouw verantwoordelijkheid neemt en de stappen neemt die ervoor nodig zijn om je droomresultaat te bereiken!


Door Janneke haar uitleg ga je echt voelen wat er onder je gebeurd, waar de blokkade zit en hoe je deze op kan lossen. Ze kan heel goed het verschil uitleggen hoe het hoort te voelen en hoe niet. 

Sowieso is Janneke een kei in de anatomie van het paardenlichaam. Ze weet als geen ander hoe het lichaam werkt en welke compensatie waar vandaan komt uit het lichaam.

Ze neemt je stapje voor stapje mee door het proces en maakt je heel bewust van je gevoel op een duidelijke en begrijpelijke manier.


Gerdy Molenaar

Dressuuramazone en  Instructrice

Uiteindelijk contact gezocht met Janneke, die langs kwam. En wat een positieve ervaring is dat geworden!  Mijn paard is ook veel beter, losser, ruimer gaan bewegen! Ook zijn uitstraling is totaal anders, veel rustiger en ontspannen. Ik vind het ontzettend interessant hoe zij naar een paard kijkt, heel anders als dat ik dat doe. Ik ben gewend vooral te letten op beenstanden, bouw, rug-gebruik, manier van bewegen, balans, scheefheid. Janneke kijkt verder, vertelt dingen waarvan ik niet wist dat het zo belangrijk is. Ze laat het ook zien en voelen. Heel bijzonder wat er met een paard gebeurt tijdens en ook na de behandeling.  Ik kan iedereen die ergens tegenaan loopt in de training Janneke van harte aanbevelen. Het is het dubbelen dwars waard. Haar bevindingen kloppen precies met wat ik tegenkwam in de training. Ze legt uit wat ze ziet en wat ze doet en je ziet je paard ook echt reageren op de behandeling. Absolute aanrader!

Marjolijn Nieuwenhuis

Grandprix amazone, KNHS Instructeur Niv. 5 En examinator

Dit is waar ik je mee kan helpen:

Hoofdpijn leren herkennen + verminderen

Wist je dat er stiekem toch nog best wel veel paarden rondlopen met een flinke dosis hoofdpijn?

Helaas wordt dat vaak nog niet altijd herkent en blijft een paard dus rondlopen met klachten, waarvan de eigenaar vaak nog geen flauw benul heeft!

Daarom heb ik er mijn missie van gemaakt om jou als paardenmens te leren om hoofdpijn te herkennen.

Eerste hulp bij headshaking

Wanneer je paard begint met schudden, kom je er al snel achter dat het headshaking-syndroom erg complex is. De oplossingen liggen helaas niet voor het oprapen. 

Tenminste, niet als je je blijft focussen op vage symptomen. Daarom is het belangrijk om een bewezen strategie te volgen om tot de oplossing te komen voor je paard. Die deel ik met je in mijn gratis masterclass.

Onderzoek en behandeling

Tijdens een intake afspraak (kennismaking) combineer ik onderzoek + behandeling om de oorzaak van de klachten vast te stellen en om een volledig beeld te creëren van je paard. Waarbij we duidelijk krijgen wat deze klachten heeft veroorzaakt, maar ook hoe we jouw paard daar weer helemaal vanaf gaan krijgen! 

Je krijgt een duidelijk beeld van je paard, antwoord op je vragen en een stappenplan.

Mijn werkmethode

Door de jaren heen heb ik diverse opleidingen, cursussen en workshops gevolgd die ik toepas bij de behandeling van het paard.  Het welzijn van het paard staat bij mij voorop en ik kijk daarom heel specifiek wat het paard nodig heeft en pas dit toe. 

‘Ik ben er voor het paard’

De behandelmethodes die ik hanteer is een combinatie van diverse zachte behandelmethodes en lichaamsprocessen. Door deze zachte inwerking kan ik doorwerken tot op alle lagen van het lichaam en kan ik invloed uitoefenen op het zenuwstelsel, organen, bindweefsel, spieren, pezen, botten en lichaamssystemen. Het hele lichaam van een paard is opgebouwd uit diverse lagen en systemen waarin allerlei informatie bestaande uit spanningen, blokkades en trauma’s worden opgeslagen. Tijdens een behandeling help ik je paard om al die opgeslagen spanningen, blokkades en trauma’s los te maken zodat jouw paard zich weer kan gaan herstellen.
*Het is niet mogelijk om in één behandeling alle schade uit het lichaam van je paard te halen. Het lichaam van je paard heeft een lange tijd gecompenseerd. De behandelmethoden die ik gebruik zetten een genezingsproces in gang en zijn dus geen Quick Fix.

Het allerbelangrijkste vind ik oorzaakgericht te werk gaan...

Bij de reguliere behandelmethodes ligt de focus op symptoombestrijding. Hierbij wordt enkel gekeken naar de uiting van de klacht en daar wordt op behandeld. Het komt veel voor dat de klacht snel terug keert maar dat er niet verder gezocht wordt naar een oorzaak.

In de meeste gevallen is de klacht slechts het gevolg van een disfunctie op een plek elders in het lichaam die ervoor zorgt dat de klacht steeds weer terugkeert bij een reguliere behandeling.

Ik ga op zoek naar de oorzaak van de klacht en behandel zowel de klacht als de oorzaak om tot een optimaal resultaat te komen.

Ik zie het paardenlichaam als één geheel en kijk daarom naar het totaalbeeld. De technieken beperken zich niet tot een gedeelte van het lichaam maar over het gehele lichaam. Ik pas mijn eigen methode toe welke een doorontwikkelde combinatie is van alle opleidingen die ik heb gevolgd.

Acupressuur (Basic)


Ook acupressuur werkt in op bindweefsel en wordt toegepast op de punten van meridianen. Meridianen zijn eigenlijk energiebanen die door het lichaam stromen. Er zijn 12 verschillende meridianen met ieder diverse punten op heel het lichaam. In totaal zijn er 365 punten waarvan ieder punt een specifieke werking heeft. Met acupressuur wordt op zowel fysiek als mentaal niveau gewerkt en krijgt het lichaam de kans om weer terug in balans te komen en blokkades op fysiek en mentaal niveau los te laten.
Acupressuur is een hele fijne aanvulling op de cranio sacraal therapie die ik regelmatig toepas tijdens behandelingen om paarden nog verder te kunnen helpen in het totale proces. 

Correcting Vision

Het lichaamsproces ‘correcting vision’ is een fantastische methode om toe te passen bij paarden met problemen aan bijvoorbeeld de ogen of bij pollenallergie. Correction Vision zet maar liefst 16 lichaamsprocessen in gang en heeft impact om de ogen en de sinussen. Een hele mooie bijdrage aan paarden met pollenallergie. Wat me opvalt is dat paarden die doorgaans moeite hebben met het loslaten van spanningen en blokkades deze methode heel goed kunnen ontvangen en het ze helpt in het verwerkingsproces.

 Deze methode is van oorsprong bedoelt voor mensen om het gezichtsvermogen te herstellen maar inmiddels heb ik ook al een aantal paarden mogen faciliteren met succes. Zo blijkt deze methode echt een fantastische bijdrage te zijn aan paarden met een trauma en/of pollenallergie. Deze methode werkt totaal anders dan alle andere methodes die ik kan toepassen tijdens een behandeling maar het effect is waanzinnig.

Decompressing Massage.

Dit is één van de meest onderschatte methoden die bestaat. Decompressing Massage is enorm waardevol als ondersteuning maar juist ook wanneer een paard het bijvoorbeeld niet trekt om behandeld te worden. Ik pas deze vorm vaak toe bij paarden die bijvoorbeeld niet aangeraakt willen worden, agressief gedrag vertonen en help ze om in dat moment met een hele zachte aanraking spanning los te laten uit de lichaamssystemen.  Het mooie hiervan is dat deze vorm doorwerkt naar het hele lichaam en het belangrijkste element 'aandacht' is. Ik heb deze methode zelf ontwikkeld en leer hiervan enkele technieken aan paardeneigenaren tijdens de workshop 'Op gevoel je paard masseren'. 


Equine Body Processes

Hele belangrijke tools in mijn werk zijn voor mij de Equine Body Processes. In de wetenschap is hier nog maar heel weinig over bekend helaas en zeker met betrekking tot dieren. In ieder lichaam spelen zich diverse lichaamsprocessen af bijvoorbeeld met betrekking tot het immuunsysteem, organen, spijsvertering, hersenen en zintuigen. Omdat deze kennis zeer beperkt is heb ik dit ook zelf vanuit het humaan stuk vertaald naar de paarden en pas ik dit na veel onderzoek toe tijdens sessies wanneer een paard dit nodig heeft. 


Equine Cranial Sacral

Equine cranial sacral wordt in Nederland steeds bekender als cranio sacraal therapie. Cranio Sacraal Therapie is een zachte behandelmethode waarbij ingewerkt word op het bindweefsel (fascia). Deze therapievorm komt voort vanuit de Osteopathie. In tegenstelling tot de Osteopathie waarbij manipulatieve behandeltechnieken worden toegepast is Cranio Sacraal een behandelmethode waarbij niet word gemanipuleerd maar enkel met een hele zachte druk of eigenlijk eerder een zachte aanraking wordt gewerkt.

Hoe is cranio sacraal therapie ontstaan?

Cranio Sacraal Therapie is is ontstaan vanuit de osteopathie. De Amerikaanse osteopaat William Sutherland, ontdekte het craniale systeem omstreeks 1920-1930. Hij ontdekte dat de verschillende delen van de schedel bewogen. Om dit te bewijzen tegenover de kritische medische wereld deed hij zelf een aantal proeven.

Zo liet hij een soort helm ontwikkelen met houten platen. Met deze platen oefende hij druk op een bepaalde plaats van de schedel en observeerde wat er gebeurde na enkele dagen en weken. Hij deed deze onderzoeken in de eerste plaats op zichzelf. Zo ontdekte hij dat er een relatie bestaat tussen de verschillende schedelbeenderen en b.v. depressies, concentratiestoornissen, links – rechts coördinatie, sinusproblemen, migraines, hoofdpijnen enz…

 De methode werd onderwezen vanaf 1940 en kreeg halverwege de jaren 1970 een explosie door osteopaat dr. John E. Upledger. Hij ontdekte tijdens het assisteren van een operatie per toeval, dat het hersenvlies bewoog. Hij observeerde een ritme in de schedel die tot dan nog onbekend was. Op basis van deze ervaring ontwikkelde hij een behandelmethode, waarmee diverse klachten gunstig worden beïnvloed. De ritmische beweging, het zogenaamde Cranio-Sacraal ritme dient als uitgangspunt voor deze behandeling.
Maureen Rogers heeft is degene die cranio sacraal naar de paarden heeft gebracht. Maureen was uitgebreid opgeleid in humane cranio sacraal therapie en heeft dit vertaald naar de paarden. Ze reist over heel de wereld om studenten te onderwijzen, workshops te geven, en paarden te behandelen van allerlei disciplines en niveau’s. Ik ben dan ook door Maureen zelf opgeleid tot cranio sacraal therapeut! Daarnaast assisteer ik haar in het opleiden en mocht ik als eerste student ter wereld een van haar classes overnemen.

Wat is het cranio sacrale ritme?

Er bestaan verschillende ritmes in het paardenlichaam. Zo kennen we allemaal de ademhaling en hartslag. Maar zo bestaat er ook nog het cranio sacrale ritme. Dit cranio sacrale ritme is het ritme van hersenvocht dat vanuit de hersenen (cranium) stroomt door een vlies met verschillende lagen(Dura Mater) tot aan het heiligbeen (sacrum) loopt en weer terug. De verschillende delen van de schedel bewegen zachtjes op en neer waardoor het vocht richting het heiligbeen wordt gepompt. Op zijn beurt pompt het heiligbeen het hersenvocht terug richting de hersenen. Door de twee pompende bewegingen van twee kanten ontstaat er een golf beweging die het cranio sacrale ritme wordt genoemd. Dit ritme wordt weer doorgegeven aan het bindweefsel waardoor niet alleen afvalstoffen worden afgevoerd maar ook het hele cranio sacrale ritme voelbaar wordt in heel het lichaam.

Wat is de Core Link?

De schedel staat in verbinding staan met het bekken door middel van de Core link. De Core link bestaat uit: de schedel, de wervelkolom, de dura mater en het bekken. Wanneer er druk wordt uitgeoefend op de schedel heeft dit een effect op het bekken en andersom.

 

Hoe werkt cranio sacraal therapie?


Net zoals er invloed uitgeoefend kan worden op het ademhalings- en hartslagritme kan dat ook bij het ‘cranio sacrale ritme’. Als ‘Cranio Sacraal Therapeut’ kan ik spanningen in het bindweefsel opzoeken of feitelijk voelen waar het ritme in het lichaam is verstoort en een blokkade zit. Na het opsporen van eventuele blokkades kan ik met een hele lichte druk de spanning in het bindweefsel laten afvloeien waardoor het zelf herstellend vermogen van het paard weer gestimuleerd wordt. Door de zachte behandeling van de gespannen gebieden in het paardenlichaam kan in loop van de tijd snelle of juist geleidelijke veranderingen plaatsvinden. Ieder paard reageert anders op de behandeling. Sommige reageren direct door bijvoorbeeld te gaan gapen, likken, kauwen. Andere paarden hebben iets meer tijd nodig maar het resultaat is zeker niet minder. Wanneer de spanning het bindweefsel verlaat worden de afvalstoffen uit het lichaam verwijderd en gaat ook het zelf herstellend vermogen van het lichaam aan het werk. Uw paard wordt hierdoor soepeler, komt meer in balans en voelt zich beter, wordt gezonder.
Uniek aan deze therapie is dat ook het hoofd van uw paard wordt behandeld. Er word specifiek gekeken naar de ‘klachten en beperkingen’ van het paard. De behandeling is voor ieder paard anders en het welzijn van uw paard staat dan ook centraal. Doordat deze therapie het zelf herstellend vermogen van het paardenlichaam stimuleert (geen manipulatie) is deze therapie geschikt voor ieder paard en heeft deze een blijvend resultaat!

Wat is bindweefsel?

Alles in het paardenlichaam staat door middel van bindweefsel (fascia) met elkaar in verbinding. Je zou dit kunnen zien als een spinnenweb die door het gehele lichaam is verweven. Bindweefsel heeft als eigenschap dat het spanning kan vasthouden, maar gelukkig ook weer kan loslaten. Die spanning kan een fysieke maar ook emotionele oorzaak hebben. Soms is er veel gebeurt waardoor het paardenlichaam de spanning niet meer kan loslaten. Dan kunnen er klachten ontstaan. Soms zelfs pas na jaren.

Omdat het gehele lichaam met elkaar in verbinding staat door bindweefsel, kan dit betekenen dat de klacht en de oorzaak van locatie in het lichaam kunnen verschillen. Bijvoorbeeld : Je paard wordt getrapt door een ander paard op de ribben, maar de klacht uit zich in bijvoorbeeld je aanleuning. Dit maakt het voor de paardeneigenaar extra lastig om te beoordelen. Allereerst is het belangrijk dat je het verschil leert zien tussen de bouw en de houding van je paard. Ik heb hier een blog over geschreven! Klik hier om de blog te lezen

Wat is de functie van bindweefsel?

Bindweefsel is het meest aanwezig weefsel in het lichaam. Het bestaat zelfs voor 2/3 uit water. De belangrijkste functie van bindweefsel is zorgen voor stevigheid. Het bindweefsel biedt dan ook ondersteuning aan bijvoorbeeld de organen en de zenuwbanen. Daarnaast zorgt het bindweefsel ook voor de scheiding van verschillende structuren in het lichaam. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan spieren en spierlagen waardoor ze over elkaar heen kunnen bewegen.

Verder zorgt het bindweefsel ook nog voor het afvoeren van afvalstoffen. Wanneer het bindweefsel verkleefd, betekend dit dus dat de afvalstoffen zich ophopen en dat kan dus gevolgen hebben voor het lichaam.

Hoe raakt het cranio sacrale ritme verstoord?


Hieronder heb ik een aantal voorbeelden geplaatst van hoe het cranio sacrale ritme van een paard verstoord kan worden. Door bijvoorbeeld één van de hieronder opgesomde dingen wordt schade veroorzaakt waardoor afvalstoffen zich ophopen, de beweging verminderd en er een blokkade ontstaat.
  • Hangen aan het halster (Dit begint al bij veulens die voor de allereerste keer een halster om krijgen)
  • Vallen
  • Stoten
  • Uitglijden
  • Het krijgen van een trap van bijvoorbeeld een ander paard
  • Aangebrachte schade door de ruiter, denk aan schade van bijvoorbeeld een bit.
  • Gebitsbehandeling
  • Castratie
  • Operatie
  • Traumatische ervaringen
  • Mishandeling
  • Verkeerde training



Hoe kan ik herkennen of mijn paard uit balans is geraakt?

Omdat het gehele lichaam met elkaar in verbinding staat door bindweefsel, kan dit betekenen dat de klacht en de oorzaak van locatie in het lichaam kunnen verschillen. Bijvoorbeeld : Je paard wordt getrapt door een ander paard op de ribben, maar de klacht uit zich in bijvoorbeeld je aanleuning. Dit maakt het voor de paardeneigenaar extra lastig om te beoordelen. Allereerst is het belangrijk dat je het verschil leert zien tussen de bouw en de houding van je paard. Ik heb hier een blog over geschreven!

Weet je dat maar liefst 98% van de paarden in meer of mindere mate uit balans zijn? Met die wetenschap ben ik er van overtuigd dat ik zeker wat voor jou en je paard kan betekenen. Ik heb hieronder een opsomming gemaakt van een aantal kenmerken waarbij jouw paard zeker een behandeling nodig heeft.
  • Paarden met pollenallergie/ headshakingsyndroom
  • Paarden met andere allergieën
  • Paarden met krampbenen
  • Paarden met verschillende kreupelheden
  • Paarden met karper rug
  • Paarden met hunters bump
  • Paarden met een hertenhals /onderhals
  • Paarden met kissingspines
  • Paarden met aanleuningsproblemen
  • Paarden die moeite hebben met nageven
  • Paarden die moeite hebben met stelling en buiging
  • Paarden met tongproblemen
  • Paarden met patella fixatie

 

Maar ook paarden met de volgende symptomen zijn uit balans:

 

  • Moeite met stelling
  • Moeite met bepaalde buiging
  • Moeite met nageven
  • Moeite om te ontspannen
  • Moeite met het laten ondertreden van de achterhand
  • Paarden die hoog in het kruis blijven

 

 

Een behandeling zorgt ervoor dat het paard terug komt in de natuurlijke balans! Tijdens een behandeling worden compensatiepatronen uit het lichaam gehaald waardoor niet alleen de symptomen verdwijnen maar ook de oorzaak wordt aangepakt.


Hoe ziet een behandeling eruit?


Door de zachte behandeling van de gespannen gebieden in het paardenlichaam kan in loop van de tijd snelle of juist geleidelijke veranderingen plaatsvinden. Ieder paard reageert anders op de behandeling. Sommige reageren direct door bijvoorbeeld te gaan gapen, likken, kauwen. Andere paarden hebben iets meer tijd nodig maar het resultaat is zeker niet minder. Wanneer de spanning het bindweefsel verlaat worden de afvalstoffen uit het lichaam verwijderd en gaat ook het zelf herstellend vermogen van het lichaam aan het werk. Uw paard wordt hierdoor soepeler, komt meer in balans en voelt zich beter, wordt gezonder.

Een behandeling duurt in totaal zo’n 60 minuten.

Triggerpoints

Tijdens mijn behandelingen maak ik regelmatig gebruik van zogenoemde triggerpoints. Triggerpoints zijn punten die direct effect hebben op bijv. verkrampte spieren, spierknopen en verklevingen van de fasciale weefsels. Het voordeel van triggerpoints is dat deze direct effect hebben op het paard. Zo geven ze direct na inzet ontspanning en wordt de doorbloeding gestimuleerd waardoor er direct meer bewegelijkheid komt bij het paard. Er zijn honderden triggerpoints in het paardenlichaam waardoor deze methode een enorm effect heeft op een paard. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat er dus relatief snel resultaat zichtbaar is.

Dry Needling maakt gebruik van hetzelfde principe alleen worden dan naaldjes gebruikt om deze punten te triggeren. Zelf werk ik liever met mijn handen omdat ik dan heel duidelijk voel wat er onder mijn handen gebeurt en hoe het paardenlichaam hierop reageert.  

TSS (Trauma reset)

Trauma Reset is een lichaamsproces dat schok, drama en trauma uit het lichaam verwijderd.  Soms werk ik met paarden die hele diepe trauma’s hebben waardoor ze bijvoorbeeld dezelfde lichamelijke klachten of een bepaald gedrag blijven vertonen. Door hands on technieken toe te passen op het lichaam krijgt het lichaam de kans om de ‘loop’ die deze traumatische ervaringen hebben veroorzaakt te stop te zetten en kan het trauma worden verwerkt en losgelaten.

MTVSS (Immuunbooster)

Dit is een van de meest dynamische lichaamsprocessen. Ondanks de zachte aanraking is het toch heel krachtig. Deze behandeling werkt diep in het lichaam door. Het effect is een gevoel van rust, ruimte en ontspanning in het lichaam met een grote invloed op het immuunsysteem. Immuunbooster wordt vaak ingezet als algehele lichaamsbehandeling. Maar het kan ook op meerdere organen en systemen apart van elkaar toegepast worden. Het kan veel dingen in het lichaam veranderen waar andere behandelmethodes niet bijkomen.

Immuunbooster kan vrijwel elke wijze waarop het lichaam ooit verstoord is geraakt ongedaan maken. Dat blijkt ook al uit het feit dat het verlichtend kan werken bij bijv. sportblessures, overbelasting e.d.

Dit lichaamsproces heeft invloed op maar liefst 26 systemen in het lichaam en is daarmee en hele fijne tool om ter beschikking te hebben.


error: Auteursrecht