Drie dingen die jij moet weten als jouw paard 'pollenallergie' heeft. 

Ieder jaar wanneer de lente begint, stroomt de inbox van mijn e-mail weer vol met allerlei vragen over pollenallergie.  Er zijn zoveel theorieën over pollenallergie bij paarden dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. De één roept dit, de ander weer dat! Ik heb er een eigen visie over vanuit mijn vakgebied die nogal een tikkie afwijkt van wat je verder op internet vindt. In dit artikel wil ik met je delen: Welke 3 dringen jij moet weten als jouw paard pollenallergie heeft.  

1. Weten wat zich afspeelt in het hoofd van je paard

Het is belangrijk om je te realiseren dat de schedel van je paard uit verschillende delen bestaat. Bij de geboorte zijn dit er 34 waarvan er slechts een paar fuseren maar liefst 28 delen van de schedel blijven losse delen. Het bindweefsel dat deze delen omgeeft, heeft heel veel invloed op de diverse delen van de schedel en kan er zelfs voor zorgen dat er bot vervorming optreed. Ook bot is namelijk levend weefsel dat veranderd onder langdurige druk. De schedel kan dus bewegen, en zelfs worden beperkt in functies door het weefsel dat de schedel omgeeft. Dit bindweefsel speelt ook een grote rol als we kijken naar pollenallergie.

Aan het einde van de neusingang zit een botje dat fungeert als filter genaamd de ethmoid. Dit is een botje vergelijkbaar met een spons. Het zet iets uit bij warmte. Je ziet op deze afbeelding hieronder hoe de ethmoid eruit ziet. Wanneer het bindweefsel rondom dit botje, maar ook de schedeldelen rondom dit botje (voorhoofd, neusbeen, de temporalis, tmj) spanning bevatten heeft dit dus effect op de ethmoid.


Bij warmte kan het niet langer uitzetten wat zorgt voor irritatie. Het paard krijgt dus constant een prikkel van irritatie en pijn waardoor er een reactie ontstaat. Zo komt het bijvoorbeeld veel voor dat paarden steeds allerlei dingen willen aanraken met de neus.

Schuren met het hoofd aan de stal of de voerbak of beginnen met het slaan van het hoofd. Ze proberen eigenlijk steeds om van die prikkel af te komen door steeds een andere prikkel te veroorzaken. Vaak gaat dit ook gepaard met een loopneus, traanogen waarmee het lichaam van het paard probeert om de druk op de schedel af te voeren.

Uiteindelijk kan het zelfs zo ver komen dat er bij bloedafname een allergie kan worden waargenomen.

2. Is het wel echt pollenallergie? Symptomen versus triggers

Het komt nogal regelmatig voor dat mensen denken dat hun paard pollenallergie heeft terwijl het eigenlijk gaat om een andere vorm van headshaking. In de meeste gevallen komt iemand daar pas achter wanneer er onderzoek wordt gedaan bijvoorbeeld tijdens de intake-afspraak; De Headshaking Scan. Dit heeft alles te maken met de vage symptomen die een paard met het headshaking-syndroom laat zien zoals bijv: loopneus, traanogen, briesen, jeuk aan de neus. Het klopt dat je deze symptomen regelmatig ziet bij paarden met pollenallergie. 

Maar tegelijkertijd vertellen deze symptomen niet zoveel over de vorm van headshaking, maar meer over de druk op de schedel. Zo kan het zomaar zijn dat een paard overmatig briest, door druk op zijn achterhoofd. En dat een paard jeuk heeft aan zijn/haar neus omdat de doorbloeding in het bovenste gedeelte van de schedel dusdanig slecht is dat de afvalstoffen die rondom de neus blijven hangen zorgen voor jeukklachten. Kortom: Je kunt op basis van vage symptomen baseren dat je paard ook echt daadwerkelijk pollenallergie heeft.  Er bestaan verschillende vormen van headshaking waarbij deze symptomen voorkomen. En zelfs ook paarden die niet headshaken kunnen deze symptomen laten zien. Dat heeft dus alles te maken met hoe de druk op de schedel is opgebouwd en verteld niets over welke zenuw er klem zit. 

Daar gaat het wat mij betreft nogal vaak mis. Want wat ik dan zie is dat eigenaren wanhopig investeren in allerlei materiaal. Allerlei soorten pollennetjes, tientallen poedertjes, druppeltjes en dergelijke hebben geprobeerd. Honderden euro's lichter, en zonder resultaat! 

Daarom is het belangrijk dat je jezelf niet langer focust op de symptomen bij je paard maar echt gaat kijken naar de triggers. De triggers zijn de 'factoren' die ervoor zorgen dat je paard begint met schudden (tic). Bij pollenallergie zijn er verschillende triggers zoals bijv: Warmte, luchtvochtigheid, pollen en stof. 

Omdat er nog zoveel anderen vormen van headshaking bestaan zou ik adviseren om voor een periode van 30 dagen een dagboek bij te houden en daarbij steeds bij te houden hoe erg de klachten zijn van een schaal van 1 op 10 en welke triggers er die dag aanwezig zijn. Je kunt na een dag met heftige klachten niet gelijk zeggen, mijn paard heeft pollenallergie. Juist door dat voor langere periode bij te houden krijg je een veel betrouwbaardere uitkomst. 

3. De rol van het gebit in pollenallergie.

In heel veel gevallen bij paarden met  pollenallergie heeft schade aan het gebit een grote rol. Je kunt hierbij denken aan een ongeluk waardoor de balans van de kiezen wordt verstoord en er spanning optreed in het kaakgewricht maar ook aan bijvoorbeeld een elektrische behandeling van de paardentandarts. In de meeste gevallen is er dan teveel van de kiezen afgevijld, waardoor de kiezen elkaar niet meer raken en dit zorgt ervoor dat de schedel geen stabiliteit meer kan halen uit het gebit. De schedel heeft deze stabiliteit vanuit het gebit nodig. Wanneer deze stabiliteit ontbreekt, heeft dit als gevolg dat de schedeldelen vast gaan zitten wat ook weer zorgt voor hoofdpijn bij het paard. Met name ook het voorhoofd en de voorhoofdholtes zakken dan als het ware in. Het botje dat pollenallergie veroorzaakt bevindt zich daaronder en hierdoor ontstaat er druk. Etmoidt kan zich dus niet langer meer uitzetten wat weer zorgt voor de irritatie. 

Het is daarom belangrijk dat het gebit netjes wordt uitgebalanceerd door een tandarts die precies weet hoe de balans van het gebit in elkaar steekt en ook enige kennis van de schedel heeft. Zelf werk ik hierin graag samen met tandartsen die zijn opgeleid volgens de Neuromuscular Horse Dentistry methode.  Lees hier mijn artikel over de rol van het gebit bij het headshaking-syndroom. 

Jouw headshaker, helemaal klachtenvrij krijgen?

Bekijk dan mijn (gratis) online masterclass 'Eerste hulp bij Headshaking'.  In deze online masterclass  neem ik je mee in de wereld van het headshaking-syndroom en ontvang je duidelijke uitleg met alleen de meest relevante informatie en nodige  stappen om jouw headshaker weer schudvrij te maken.


    4 replies to "De 3 dingen die jij moet weten als jouw paard pollenallergie heeft!"

    • Hommen@telenet.be

      Beste Janneke, ik heb met veel aandacht jouw artikel gelezen over allergie. Wij hebben een KWPN’er ruin 7 jaar oud Die reeds twee jaar sukkelt met zware allergie aanvallen. Dit tussen de maand maart en oktober. Na verschillende behandelingen, wordt er nu ingezet op een immuniteit’s therapie opgevolgd door Gent. Deze therapie heeft na zeven maanden nog niets opgebracht maar Gent zegt dat we zeker nog een jaar moeten volhouden. Lauda wordt waanzinnig en valt letterlijk op alles aan als hij buiten is. We proberen nu om hem ‘s nachts even buiten te laten en overdag binnen. Mijn dochter kan hem niet meer rijden aangezien het te gevaarlijk is en wij hem dat ook niet willen aandoen. Hij heeft duidelijk last ( pijn )
      We willen hem niet meenemen naar Zeeland om te kijken hoe hij daar is en overplaatsing misschien iets kan opleveren. Alle tips zijn welkom daar wij echt ten einde raad zijn. Hartelijk dank voor uw reactie.

      • Janneke Zijderveld

        Beste,

        Wanneer een paard allergieachtige klachten laat zien, dan is er dus altijd een disbalans in het lichaam aanwezig waaruit zo’n allergie ontstaat.
        Als ik dit verhaal lees, dan denk ik eerder aan een gevoeligheid voor UV. Want pollen e.d. zijn er snachts evenwel. Dus dat zou niet zozeer logisch zijn.
        Er is altijd een andere oorzaak, een disbalans ergens in het lichaam die uiteindelijk voor allergie achtige klachten zorgt. Ik begrijp in dit verhaal niet helemaal of het daadwerkelijk om een headshaker gaat. Wanneer dat wel om het headshaking-syndroom gaat zou ik zeker adviseren om mijn gratis masterclass daarover te bekijken.

        Met vriendelijke groet,

    • Jessica

      Hallo,

      Afgelopen zomer is er bij onze paint van 9 jaar maandblindheid gediagnostiseerd, waardoor we het oog helaas hebben laten verwijderen. Helaas heeft onze paint van te voren geen symtomen laten zien, alleen toen hij is beginnen te schudden met zijn hoofd dat lijkt op headshaking, zijn we er pas achter gekomen dat hij maandblindheid had. Dit is heel stuk minder door juiste vliegenmasker met uv bescherming. Na de operatie is hij met vliegenmasker wel veel meer zijn neus gaan schuren over de grond. Als we het vliegmasker afdoen, begint hij wel te headshaken. Nu is mijn vraag heeft onze paint nu een allergie of is de maandblindheid de oorzaak van de headshaking? grt Jessica

      • Janneke Zijderveld

        Beste Jessica,

        Maandblindheid kan enorm pijnlijk zijn voor een paard, dus wat dat betreft zeker niet vreemd dat hij is gaan schudden.
        Er zit een verschil tussen ‘schudden’ en de tic die hoort bij het headshaking-syndroom. Op mijn socialmedia kanalen heb ik daar diverse filmpjes en voorbeelden over gedeeld.
        En daarnaast heb ik er ook een artikel over geschreven, welke je hier kunt lezen. Schudden geeft zeker aan dat een paard ergens last heeft, maar maakt een paard niet persé een headshaker. Wanneer het gaat om een tic dan is er sprake van een beklemming of beschadiging aan één van de twaalf craniale zenuwen. Er bestaan dan ook verschillende vormen van het headshaking-syndroom en de allergie gerelateerde vorm is maar één daarvan. Dus ik denk dat je voor nu eerst even een onderscheid moet gaan maken in is het gecontroleerd schudden of een ongecontroleerde tic en op basis daarvan verder moet gaan kijken naar wat er speelt. Met vriendelijk groet, Janneke

Leave a Reply

Your email address will not be published.