Voorgaande jaren kon ik nog zeggen dat ‘pollenallergie’ de meest voorkomende vorm van het headshakingsyndroom was maar daar lijkt verandering in te zijn gekomen. In het afgelopen jaar (2020) lijkt de pollenvariant namelijk te zijn ingehaald door de spanningsvariant met daarin als grote veroorzaker onbalans in het gebit.
Headshaking komt helaas steeds vaker voor. In het afgelopen jaar heb ik maar liefst 15 keer de online masterclass ‘Eerste hulp bij headshaking’ gegeven en daarvoor hebben maar liefst meer dan 2146 ruiters zich aangemeld. Uit de poll die ik bij iedere editie heb gehouden werd aangegeven dat een percentage van 51,2% zelf een eigen paard had met het zogenoemde headshakingsyndroom. Dat zijn dus meer dan 1000 paarden!

 

Nu zijn er verschillende vormen en varianten van het headshakingsyndroom mogelijk doordat er maar liefst 12 craniale zenuwen zijn. Tot voorheen leek pollenallergie de grootste variant te zijn maar in het afgelopen ‘seizoen’ waarin ik ontzettend veel headshakers heb onderzocht en behandeld kwam ik ook steeds meer problemen tegen die gerelateerd zijn aan het gebit en een enorme invloed hebben op het kaakgewricht. Zo viel het me op dat bij heel veel paarden een duidelijk verschil in hoogte en diepte van het kaakgewricht waar te nemen was waarbij ook de kauwspieren erg waren aangetast en veel spanning bevatten.  Bij het palperen van de kauwspieren, het kauwonderzoek en het bekijken van de snijtanden kwam hier ook steeds weer terug naar voren dat er onbalans zat in het gebit zelf.  Omdat ik natuurlijk zelf geen specialist ben op het gebied van gebitten heb ik mijn klanten dan ook doorverwezen naar een tandarts waar ik mee samenwerk en welke een specifieke methode hanteert om het gebit en daarmee ook de schedel en het lichaam uit te balanceren.

 

Bij verder onderzoek door de paardentandarts kwam dan ook in veel van de gevallen naar voren dat de kiezen van de paarden te vlak waren gemaakt en dat de hoek die het gebit van nature heeft weg was gehaald waardoor de kiezen geen contact meer met elkaar maakte en daardoor het kaakgewricht geen stabiliteit meer heeft. Paardentanders Britt Bergers legt uit:
“Zie het als een wervelkolom, als een wervel scheef staat vindt je dat terug in de rest van de kolom. Als er al een kies afwijkt, krijg je afwijkende druk op de schedel (dat met die ‘losse platen’ zeg ik dan dat het de wervels zijn) en al het weefsel wat er in het hoofd zit. Het weefsel gaat dan een andere weg zoeken waardoor je meer druk krijgt op een deel van de schedel en het weefsel. Het weefsel moet uit kunnen zetten met warmte (bijvoorbeeld bij inspanning en wanneer het warmer weer wordt).. Als het weefsel bedrukt zit door onbalans in het gebit kan het niet goed uitzetten waardoor een paard kan gaan headsheaken. Of dat het te kort is en eigenlijk al het weefsel inzakt doordat de platen geen stabiliteit meer hebben vanuit het gebit “.
Hier zie je dat de aderen openspringen doordat de snijtanden zijn uitgebalanceerd.
Daarnaast valt ook meer en meer op dat de snijtanden met een behandeling niet goed worden meegenomen of juist teveel worden afgerond waardoor ze niet goed op elkaar aansluiten. Ook dit heeft een enorme invloed op het kaakgewricht. Wist je dat paarden in de natuur bijten en kauwen op hout om hun eigen snijtanden bij te vijlen? Het is ontzettend belangrijk voor je paard dat de snijtanden goed op elkaar aansluiten zodat deze goed kunnen functioneren, de kiezen in contact met elkaar blijven en het kaakgewricht stabiliteit heeft.

 

Wat bij een aantal paarden in het bijzonder opviel was dat het gebit ondanks dat het gebit nog redelijk recent (binnen een periode van 3 maanden) was behandeld dat er een aanzienlijk verschil waar te nemen was tussen de linker en rechterkant in de hoogte van de kiezen. Dit valt te verklaren doordat sommige paarden worden opgehangen tijdens een behandeling en als ze dan al ongelijk zijn in het kaakgewricht kan dit voor de tandarts een vertekend beeld geven.  Als je dus als paardentandarts zijnde niet goed kijkt naar de hoogte en diepte verschillen van het kaakgewricht kun je het gebit dus niet goed uitbalanceren. Naast dat het gebit zo evenwichtig mogelijk moet worden uitgebalanceerd zal zo’n paard ook nog verdere behandeling nodig hebben om de kauwspieren, en weefselstructuren ook weer terug in balans te brengen dat dit gezamelijk met een goed gebit weer zorgt voor symmetrie. Zeker met de dingen die wij vragen van onze paarden is dat waar je echt graag naar toe wilt met je paard.

 

Inmiddels heb ik in afgelopen jaren wel geleerd dat iedere millimeter scheefheid in het gebit een enorme scheefheid laat zien in de schedel en dus ook het lichaam.  Bij sommige paarden kon door een kleine aanpassing al weer wat meer balans terug gebracht worden, bij anderen moeten de kiezen eerst weer verder uitgroeien wat voor sommige paarden dus inhoud dat zij nog minstens een periode van 6 tot 12 maanden last blijven houden van intense hoofdpijn en headshakingsklachten. Door de kauwspieren en zachte weefsels te behandelen kan je zo’n paard wel iets meer gemak geven maar het echte oplossen kan dus pas op het moment dat het gebit weer zodoende is bijgegroeid/uitgedrukt dat de kiezen weer aansluiten.

 

Voorkom dit soort ellende bij je paard en wees je bewust dat het kiezen van een goede paardentandarts jouw verantwoordelijkheid is. Kies dus nooit iemand omdat hij/zij dierenarts is en het dus daarom ook wel zal weten (dit is helaas lang niet altijd het geval), of omdat deze persoon misschien aardig is of je stalgenoten zeggen dat hij goed is… Stel eens wat kritische vragen voordat je een tandarts erbij haalt en kijk of ze die vragen goed voor je kunnen beantwoorden. Dat is wat ik jou als lezer graag wil meegeven. Je kunt tandartsen absoluut niet over één kam scheren, en dat is ook niet de bedoeling maar het wordt wel hoog tijd dat we meer aandacht besteden aan dit onderwerp om nog meer schade en ellende bij paarden te voorkomen.
Hier zie je het paard alle veranderingen verwerken en de doorbloeding weer op gang komen nadat het gehele gebit is geoptimaliseerd.
Dus aan de paardentandartsen die dit artikel lezen zou ik willen vragen. Kijk a.u.b. voordat je de sper inbrengt naar de scheefheid van de schedel, realiseer je dat dit allemaal losse delen zijn die kunnen bewegen en dat deze scheefheid deels ook door het gebit is ontstaan. Voel de structuren van de belangrijke kauwspieren en visualiseer hoe dit met elkaar samenwerkt en hoe jij dit met minimale aanpassingen dit aangenamer en confortabeler kunt maken voor het paard. Als je merkt dat er enorme verschillen zitten in de structuren van de kauwspieren adviseer dan je klant om hier iemand bij te halen want de kans is dan heel groot dat een paard last heeft van hoofdpijn wat zich ook nog kan uiten in rijtechnische problemen.

 

Je las een artikel dat is geschreven door Britt Bergers en Janneke Zijderveld 

Reageren mag altijd en delen ook.

Wil je meer weten over het Headshakingsyndroom en de rol van het gebit hierin? Dan nodig ik je uit voor mijn gratis online masterclass ‘Eerste hulp bij Headshaking’ waarvoor je jezelf hier kunt aanmelden>

 

Heb je een Headshaker en wil je jouw paard laten onderzoeken op de oorzaak om tot een goede oplossing te komen? Plan dan een Headshaking Scan bij me in! Hier lees je er alles over.

  2 replies to "De rol van het gebit bij het headshakingssyndroom"

  • Marca

   BEste janneke,

   Heb je voor ons een goede paardentandarts. Onze pony van 20 jaar heeft geen kauwspieren meer. Maakt proppen en kan dus slecht eten. Dierenarts Bodegraven weet niet hoe dit verholpen kan worden Wij wonen vlakbij Gouda.

   • Janneke

    Beste Marca,

    Ik denk niet zo zeer dat een tandarts je eerste stap moet zijn. Het is niet zo dat jullie pony geen kauwspieren meer heeft maar dat deze waarschijnlijk atrofie bevatten. Het is dus van belang dat er wordt gezorgd dat dit wordt aangepakt zodat de spieren weer gezond worden. Dan kan jullie pony weer normaal zijn gebit gebruiken. Dan vervolgens is een goede tandarts van belang. Daarvoor zou ik zeker Britt Bergers aanraden. Als de kauwspieren strak zijn dan heeft dit eigenlijk altijd hoofdpijn tot gevolg. Dus ik zou dat je aanraden om daar eerst iemand bij te halen. Zelf heb ik hiervoor de Hoofdpijn Scan ontwikkeld. Via deze link vind je daarover alle informatie.

    Met vriendelijke groet,

    Janneke

Leave a Reply

Your email address will not be published.