Mijn paard is allergisch voor pollen!
Pollenallergie lijkt steeds meer voor te komen bij paarden
en er zijn dan ook allerlei theorieën ontstaan over dit fenomeen. Ik hoor dan ook ontzettend vaak 'Mijn paard is allergisch voor pollen'. Maar klopt
dit ook echt?
Het wordt langer licht, het weer wordt langzaamaan iets warmer en dat merkte ik ook aan de e-mails die ik in mijn postvak vond met allerlei vragen over pollenallergie. Allerlei theorieën over pollenallergie bij paarden komen als paddenstoelen uit de grond. De één roept dit, de ander weer dat! Ik heb er een eigen visie over vanuit mijn vakgebied en daarom vertel ik je in dit artikel welke drie dingen jij moet weten als jouw paard pollenallergie heeft.
Laten we beginnen met het eerste wat je moet weten… namelijk
de oorzaak!
Wat veroorzaakt "pollenallergie".
Het is belangrijk om je te realiseren dat de schedel van je
paard uit verschillende delen bestaat. Bij de geboorte zijn dit er 34 waarvan
er slechts een paar fuseren maar liefst 28 delen van de schedel blijven losse
delen. Het bindweefsel dat deze delen omgeeft, heeft heel veel invloed op de
diverse delen van de schedel en kan er zelfs voor zorgen dat er bot vervorming
optreed. Ook bot is namelijk levend weefsel dat veranderd onder langdurige
druk. De schedel kan dus bewegen, en zelfs worden beperkt in functies door het
weefsel dat de schedel omgeeft. Dit bindweefsel speelt ook een grote rol als we
kijken naar pollenallergie.
Aan het einde van de neusingang zit een botje dat fungeert als filter genaamd de ethmoid. Dit is een botje vergelijkbaar met een spons. Het zet iets uit bij warmte of bijv met een hoge luchtvochtigheid. Je ziet op deze afbeelding hieronder hoe de ethmoid eruit ziet. Wanneer het bindweefsel rondom dit botje, maar ook de schedeldelen rondom dit botje (voorhoofd, neusbeen, de temporalis, tmj) spanning bevatten heeft dit dus effect op de ethmoid.
Op deze afbeelding zie je het botdeel Etmoidt.
Hier zie je het 'filter' dat zich in Etmoidt bevindt.
Bij warmte of bijv. een hoge luchtvochtigheid kan het niet langer uitzetten wat zorgt voor irritatie. Het paard krijgt dus constant een prikkel van irritatie en pijn waardoor er een reactie ontstaat. Zo komt het bijvoorbeeld veel voor dat paarden steeds allerlei dingen willen aanraken met de neus, schuren met het hoofd aan de stal of de voerbak of beginnen met het slaan van het hoofd. Ze proberen eigenlijk steeds om van die irritatie af te komen door steeds een andere prikkel te veroorzaken. Vaak gaat dit ook gepaard met een loopneus, traanogen waarmee het lichaam van het paard probeert om de druk op de schedel af te voeren en de irritatie te laten afvloeien. Tevergeefs natuurlijk want neus-vloeing zorgt niet voor een vermindering van druk.
Wanneer er voor een langere tijd een irritatie optreedt, krijgt het lichaam een seintje dat er iets het lichaam probeert binnen te dringen wat er niet hoort. Het afweersysteem wordt geactiveerd en zo ontstaat het allergiebeeld. Uiteindelijk kan het zelfs zo ver komen dat er bij bloedafname en een serumtest een allergie kan worden waargenomen. Maar eigenlijk begint dit dus met druk op de schedel en dan specifiek het botdeel etmoidt.
Je zou dus kunnen stellen dat Pollenallergie eigenlijk een nepallergie is.
Pollenallergie is vergelijkbaar met hooikoorts bij mensen!
Wanneer je kijkt naar een mens met hooikoorts is eigenlijk precies hetzelfde aan de hand. Het begint allemaal met het ontstaan van druk in de schedel. Doordat deze druk geleidelijk opbouwt merk je dit vaak niet. De klachten zoals niesen, snotteren en traanogen zijn erg vervelend en overheersend. Dit is precies waarom het wordt gezien als een allergie, terwijl ook dit juist begint door schedelcompressie.
Terug naar het paard.
Ik zie natuurlijk heel veel verschillende vormen van het headshaking-syndroom waarvan pollenallergie er één is. En ik hoor zo ontzettend vaak dat eigenaren zeggen: Mijn paard is allergisch voor pollen! Terwijl dit eigenlijk lang niet altijd het geval is. Dit heeft alles te maken met de symptomen die een paard laat zien. Symptomen kunnen erg misleidend zijn als het gaat om het achterhalen van de vorm van Headshaking. Daarom raad ik ook altijd aan om vooral te focussen op de triggers voor een langere periode. Ik heb hierover ook een artikel geschreven welke je hier kunt lezen.
Symptomen zoals briesen, jeuk aan de neus en traanogen zeggen namelijk meer over schedelcompressie dan de vorm van headshaking. Ik zie nog teveel mensen die zich volledig blindstaren op vage symptomen en daardoor denken dat hun paard "pollenallergie" heeft. En op die manier ga je nooit een oplossing vinden voor je paard want als je je op het verkeerde stuk focust, en bijvoorbeeld allerlei pollennetjes aanschaft, druppeltjes, neusspray ect. Maar je paard heeft geen pollenallergie dan ben je dus je geld in een bodemloze put aan het gooien!
Natuurlijk wil je je paard dolgraag van die hoofdpijn en irritatie afhelpen. Daarom is het heel belangrijk om de oorzaak te achterhalen en aan te pakken.
Een pollennetje, of neusspray gaat de druk rondom Etmoidt natuurlijk niet
wegnemen. Je kunt hooguit de trigger proberen buiten te houden. Daarom is het
van belang dat de druk rondom het bot wordt aangepakt en dat de schedel een
gezonde basis krijgt waarbij alles weer kan functioneren zoals het hoort.
Leer hoe jij jouw headshaker kunt gaan helpen!
Bekijk dan mijn (gratis) online masterclass 'Eerste hulp bij Headshaking'. In deze online masterclass neem ik je mee in de wereld van het headshaking-syndroom en ontvang je alle relevante informatie die jij als eigenaar of ruiter nodig hebt om je paard te kunnen gaan helpen om weer schudvrij te worden!