Mijn paard is allergisch voor pollen!

Mijn paard is allergisch voor pollen!

Pollenallergie lijkt steeds meer voor te komen bij paarden en er zijn dan ook allerlei theorieën ontstaan over dit fenomeen. Maar klopt dit ook echt?

 

 

Het wordt langer licht, het weer wordt langzaamaan iets warmer en dat merkte ik ook aan de emails die ik in mijn postvak vond met allerlei vragen over pollenallergie. Allerlei theorieën over pollenallergie bij paarden komen als paddenstoelen uit de grond. De één roept dit, de ander weer dat! Ik heb er een eigen visie over vanuit mijn vakgebied en daarom vertel ik je in deze blog welke drie dingen jij moet weten als jouw paard pollenallergie heeft.

 

 

In dit deel van de schedel wordt pollenallergie veroorzaakt!

 

Het is belangrijk om je te realiseren dat de schedel van je paard uit verschillende delen bestaat. Bij de geboorte zijn dit er 34 waarvan er slechts een paar fuseren maar liefst 28 delen van de schedel blijven losse delen. Het bindweefsel dat deze delen omgeeft, heeft heel veel invloed op de diverse delen van de schedel en kan er zelfs voor zorgen dat er bot vervorming optreed. Ook bot is namelijk levend weefsel dat veranderd onder langdurige druk. De schedel kan dus bewegen, en zelfs worden beperkt in functies door het weefsel dat de schedel omgeeft. Dit bindweefsel speelt ook een grote rol als we kijken naar pollenallergie.
Aan het einde van de neusingang zit een botje dat fungeert als filter genaamd de ethmoid. Dit is een botje vergelijkbaar met een spons. Het zet iets uit bij warmte. Je ziet op deze afbeelding hieronder hoe de ethmoid eruit ziet. Wanneer het bindweefsel rondom dit botje, maar ook de schedeldelen rondom dit botje (voorhoofd, neusbeen, de temporalis, tmj) spanning bevatten heeft dit dus effect op de ethmoid.

 

 

Bij warmte kan het niet langer uitzetten wat zorgt voor irritatie. Het paard krijgt dus constant een prikkel van irritatie en pijn waardoor er een reactie ontstaat. Zo komt het bijvoorbeeld veel voor dat paarden steeds allerlei dingen willen aanraken met de neus.
Schuren met het hoofd aan de stal of de voerbak of beginnen met het slaan van het hoofd. Ze proberen eigenlijk steeds om van die prikkel af te komen door steeds een andere prikkel te veroorzaken. Vaak gaat dit ook gepaard met een loopneus, traanogen waarmee het lichaam van het paard probeert om de druk op de schedel af te voeren.
Uiteindelijk kan het zelfs zo ver komen dat er bij bloedafname een allergie kan worden waargenomen.

 

Je wilt natuurlijk dolgraag dat jouw paard van die hoofdpijn en irritatie afkomt. Daarom is het heel belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Ik adviseer je om eerst een goede tandarts bij je paard te halen. (Natural Balance Dentist) En om je paard te helpen de afvalstoffen alvast af te voeren zou ik een detox aanraden om het lichaam van je paard te reinigen en ontgiften. Verder is het belangrijk dat de druk van de schedel wordt afgehaald. Een goede behandelmethode hiervoor is bijvoorbeeld cranio sacraal therapie in combinatie met correcting vision. Deze methoden pas ik inmiddels al een aantal jaar heel succesvol toe bij allerlei klachten en ik heb hiermee al hele goede resultaten behaald. Er zijn zeker meerdere behandelingen nodig om de druk van de schedel te halen en om jouw paard weer helemaal te laten herstellen. Ik wil je natuurlijk met alle liefde helpen om van jouw paard weer een echte Happy Athlete te maken.
Binnenkort geef ik trouwens weer de online masterclass ‘Eerste hulp bij headshaking’ waar ik dieper in zal gaan op onder andere pollenallergie maar ook andere varianten van headshaking. Klik hier om de datums te bekijken of om jezelf aan te melden>>

 

Wil je meer leren over het lichaam van je paard? Dan wil ik je uitnodigen voor mijn gratis online training ‘Maak van jouw dressuurpaard een echte Happy Athlete in drie maanden’ waarin ik gratis onmisbare kennis met je ga delen die iedere ruiter of paardeneigenaar zou moeten weten. Dit is een “Gratis online training met video’s en opdrachten voor ambitieuze dressuurruiters die alles uit hun dressuurpaard willen halen” Klik hier om jezelf aan te melden >>>

Related Posts

Het herkennen van hoofdpijn bij je paard
Happy Athlete
Het herkennen van hoofdpijn bij je paard

Heel regelmatig krijg ik de vraag hoe je kunt ontdekken of een paard nu eigenlijk hoofdpijn heeft en hoe dit nu eigenlijk kan. Veel ruiters blijken namelijk een gevoel te hebben dat hun paard wel eens hoofdpijn zou kunnen hebben. En helaas komt hoofdpijn bij paarden regelmatig voor. Het leek

Kun je blokkades uit je paard rijden?
Happy Athlete
Kun je blokkades uit je paard rijden?

Afgelopen zondag had ik een leuk gesprek met één van mijn stalgenoten. Het ging over blokkades en spanningen bij paarden en over de training. In onze paardenwereld heerst namelijk een waar geloof dat ‘alles op te lossen is met goed rijden’ en daar ben ik het niet helemaal mee eens.

In welke gevallen mag een paard niet behandeld worden?
Happy Athlete
In welke gevallen mag een paard niet behandeld worden?

(in deze vraagstelling heb ik het over de behandelingen die ik zelf faciliteer, en spreek ik dus niet voor een fysio, osteopaat, e.d.)     Met de verschillende behandelmethodes die ik hanteer kan ik heel veel problemen oplossen. Echter er zijn een paar gevallen waarin ik een paard niet behandel:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked.*

Maak van jouw dressuurpaard een echte Happy Athlete in drie maanden!

“Gratis online training met video’s en opdrachten voor ambitieuze dressuurruiters die alles uit hun dressuurpaard willen halen”

Volg Ruiterbewust op facebook