Pollenallergie lijkt steeds meer voor te komen bij paarden en er zijn dan ook allerlei theorieën ontstaan over dit fenomeen. Maar klopt dit ook echt?

 

 

Het wordt langer licht, het weer wordt langzaamaan iets warmer en dat merkte ik ook aan de emails die ik in mijn postvak vond met allerlei vragen over pollenallergie. Allerlei theorieën over pollenallergie bij paarden komen als paddenstoelen uit de grond. De één roept dit, de ander weer dat! Ik heb er een eigen visie over vanuit mijn vakgebied en daarom vertel ik je in deze blog welke drie dingen jij moet weten als jouw paard pollenallergie heeft.

 

 

In dit deel van de schedel wordt pollenallergie veroorzaakt!

 

Het is belangrijk om je te realiseren dat de schedel van je paard uit verschillende delen bestaat. Bij de geboorte zijn dit er 34 waarvan er slechts een paar fuseren maar liefst 28 delen van de schedel blijven losse delen. Het bindweefsel dat deze delen omgeeft, heeft heel veel invloed op de diverse delen van de schedel en kan er zelfs voor zorgen dat er bot vervorming optreed. Ook bot is namelijk levend weefsel dat veranderd onder langdurige druk. De schedel kan dus bewegen, en zelfs worden beperkt in functies door het weefsel dat de schedel omgeeft. Dit bindweefsel speelt ook een grote rol als we kijken naar pollenallergie.
Aan het einde van de neusingang zit een botje dat fungeert als filter genaamd de ethmoid. Dit is een botje vergelijkbaar met een spons. Het zet iets uit bij warmte. Je ziet op deze afbeelding hieronder hoe de ethmoid eruit ziet. Wanneer het bindweefsel rondom dit botje, maar ook de schedeldelen rondom dit botje (voorhoofd, neusbeen, de temporalis, tmj) spanning bevatten heeft dit dus effect op de ethmoid.

 

 

Bij warmte kan het niet langer uitzetten wat zorgt voor irritatie. Het paard krijgt dus constant een prikkel van irritatie en pijn waardoor er een reactie ontstaat. Zo komt het bijvoorbeeld veel voor dat paarden steeds allerlei dingen willen aanraken met de neus.
Schuren met het hoofd aan de stal of de voerbak of beginnen met het slaan van het hoofd. Ze proberen eigenlijk steeds om van die prikkel af te komen door steeds een andere prikkel te veroorzaken. Vaak gaat dit ook gepaard met een loopneus, traanogen waarmee het lichaam van het paard probeert om de druk op de schedel af te voeren.
Uiteindelijk kan het zelfs zo ver komen dat er bij bloedafname een allergie kan worden waargenomen.

 

Je wilt natuurlijk dolgraag dat jouw paard van die hoofdpijn en irritatie afkomt. Daarom is het heel belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Ik adviseer je om eerst een goede tandarts bij je paard te halen. (Natural Balance Dentist) En om je paard te helpen de afvalstoffen alvast af te voeren zou ik een detox aanraden om het lichaam van je paard te reinigen en ontgiften. Verder is het belangrijk dat de druk van de schedel wordt afgehaald. Een goede behandelmethode hiervoor is bijvoorbeeld cranio sacraal therapie in combinatie met correcting vision. Deze methoden pas ik inmiddels al een aantal jaar heel succesvol toe bij allerlei klachten en ik heb hiermee al hele goede resultaten behaald. Er zijn zeker meerdere behandelingen nodig om de druk van de schedel te halen en om jouw paard weer helemaal te laten herstellen. Ik wil je natuurlijk met alle liefde helpen om van jouw paard weer een echte Happy Athlete te maken.

 

Binnenkort geef ik trouwens weer de online masterclass ‘Eerste hulp bij headshaking’ waar ik dieper in zal gaan op onder andere pollenallergie maar ook andere varianten van headshaking. Klik hier om de datums te bekijken of om jezelf aan te melden>>

 

Wil je weten wat er mogelijk is voor jouw paard om ervoor te zorgen dat je paard weer schudvrij word? Plan dan een Headshaking Scan met me in! Hier lees je er alles over en kun je eenvoudig online een afspraak maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.