Wat als je headshaker regulier is uitbehandeld?

Het komt toch nog regelmatig voor dat euthanasie wordt voorgesteld door de behandelend dierenarts, wanneer het gaat om headshaking bij paarden. Maar moet je jouw headshaker laten inslapen als je regulier bent uitbehandeld? Is er dan echt helemaal niets meer wat je kunt doen voor jouw paard?

Je paard is begonnen met hoofdschudden. Het is echt helemaal mis met je paard, want het lijkt wel alsof hij enorme stroomstoten krijgt toegediend. Je ziet jouw paard uit het niets ineens gruwelijke tics krijgen. Wat doe je dan? Dan haal je natuurlijk de dierenarts erbij, en dat is ook zeker aan te raden. Alleen, hoe pakt jouw dierenarts dit aan?

Reguliere aanpak 

In de meeste gevallen wordt je in eerste instantie geadviseerd om te starten met medicatie voor allergieën om te kijken of de tics daarmee onderdrukt kunnen worden. Maar in de praktijk werkt dit vaak niet of hooguit tijdelijk. Binnen no time, komen de tics ook gewoon weer door de medicatie heen. En wat dan?

 
Dit is afhankelijk van de visie van jouw dierenarts. Dierenartsen zijn namelijk ook gewoon mensen die jou en jouw paard ongetwijfeld willen helpen. In de praktijk zie je dat er vaak drie verschillende dingen gebeuren;

Meest voorkomende aanpak strategieën van dierenartsen.

Je krijgt het advies om een UV werend masker en een pollenetje te gebruiken en maar hopen dat dit werkt voor je paard.
Je dierenarts wil andere vormen van pijnmedicatie uitproberen zodat hopelijk één van deze medicatievormen in staat is om de klachten te onderdrukken?
Je wordt doorverwezen naar een kliniek welke de zogenoemde PENS behandeling uitvoert. Je paard wordt onderzocht, krijgt eerst een BETA blokker en als je paard in aanmerking komt wordt er neuromodulatie uitgevoerd op de trigeminuszenuw.

Dit zijn zo’n beetje de drie meest voorkomende situaties als het gaat om headshaking, in het reguliere circuit. Maar gelukkig is het reguliere circuit niet het enige wat je kunt doen. Ik geloof juist dat dit heel goed naast elkaar kan bestaan, en zeker in het geval van headshaking dat een combinatie noodzakelijk is. Alleen is mijn visie op headshaking vaak totaal anders dan een regulier dierenarts. Daarom zou ik ook niet meteen je headshaker laten inslapen, omdat die regulier is uitbehandeld. Maar juist ook zou gaan kijken naar hoe dit is aangepakt.

Dit is de strategie die ik je zou adviseren

Start met het uitsluiten

In mijn optiek is onderzoek door een dierenarts wel altijd de eerste stap. Maar niet op de manieren waarop dit in de praktijk meestal gaat. In mijn optiek moet een dierenarts altijd eerst een aantal dingen uitsluiten.

Ontstekingen (in bijvoorbeeld; het oor, de voorhoofdholtes, kiezen)
Fracturen (aan de schedelbasis, maar ook kiezen die gebroken of gescheurd zijn)
Tumoren (dit komt niet vaak voor, maar het is zeker iets wat uitgesloten moet worden.

Als je het mij vraagt, dan is dit de eerste stap wanneer je paard is begonnen met hoofdschudden. Je wilt namelijk altijd eerst uitsluiten dat dit niet aan de hand is bij jouw paard. Want alles wat je hierna gaat proberen kan onbekende gevolgen hebben. Dus dit zou altijd een eerste stap moeten zijn al is het al om het leven van je paard niet onnodig in gevaar te brengen.

 
En zeg nu zelf… Is dit ook niet een logische eerste stap? Dat je heel bewust gaat kijken en afstrepen wat er niet aan de hand is, in plaats van direct met medicatie te starten als je nog geen idee hebt wat er aan de hand is?  

Onderzoek welke triggers een rol spelen bij jouw paard

Pas als je deze factoren hebt uitgesloten, dan begint je zoektocht. Want hoewel vanuit het reguliere circuit uitgegaan wordt van de trigeminus, heb ik ontdekt dat het headshaking-syndroom aan alle 12 craniale zenuwen kan ontstaan. Je zou dit kunnen zien als dat er maar liefst 12 verschillende vormen zijn van headshaking. Om dit een stukje simpeler te maken, zou je dit onder kunnen verdelen in 6 categorieën:

Allergie gerelateerd
Aangezicht gerelateerd
Druk gerelateerd
Kaak gerelateerd
Oog gerelateerd
Oor gerelateerd

In sommige gevallen is er zelfs sprake van een combinatie van 2 verschillende vormen. Dit heeft alles te maken met hoe de verstoring van een zenuw ontstaat. Het is niet zo dat een zenuw van de één op andere dag niet meer werkt. Dat heeft een onderliggende oorzaak: schedelcompressie (hoofdpijn). Afhankelijk van welke schedeldelen vast zitten, kan het ook zijn dat er een zenuw bekneld is geraakt of in sommige gevallen zelfs beschadigd is geraakt.

 
Maar dat betekend niet dat een oplossing niet mogelijk is. Juist omdat er zoveel verschillende vormen zijn van deze aandoening, met allemaal verschillende oorzaken maakt dat er geen kant en klare oplossing bestaat die werkt voor ieder paard. Daarom is het in mijn ogen essentieel om als eigenaar 5 stappen te doorlopen zodat je duidelijkheid krijgt over de vorm en daarmee de onderliggende oorzaak. Dat bepaald uiteindelijk ook welke elementen de oplossing bevat en de volgorde daarin.

 
Inmiddels heb ik in de afgelopen jaren al meer dan 700+ headshakers gezien, onderzocht en behandeld met een heel hoog slagingspercentage! Ik deel daarom ook graag mijn kennis met je in de masterclass ‘Eerste hulp bij headshaking’ zodat jij eenvoudig deze 5 stappen kunt ondernemen en daarmee tot een echte oplossing komt voor jouw paard!

Je headshaker laten inslapen als deze regulier is uitbehandeld?

Conclusie:  Nee, ik zou je headshaker niet meteen laten inslapen omdat er in het reguliere circuit geen opties meer zijn. Juist omdat de ervaring leert dat de focus hierin ligt op symptoombestrijding.  Of het nu medicatie is of de PENS behandeling, daarmee wordt enkel geprobeerd om de klachten van je paard te onderdrukken. Je kunt dat vergelijken met het onder water houden van een kurk. Zodra je deze loslaat, komt hij direct weer bovendrijven. 

Er zijn nog veel meer mogelijkheden naast het regulier circuit. En dat maakt het ook meteen wat lastiger omdat wat voor de één heel goed heeft gewerkt, geen garantie geeft dat het ook werkt voor jouw headshaker. Ik zou dus ook zeker niet blind af gaan op de ervaringen van iemand anders. 

Allereerst is het goed om te gaan begrijpen wat de klachten van je paard precies inhouden. Betere kennis leidt tot betere keuzes. Daarnaast zou ik je ook echt adviseren om 5 stappen te gaan volgen om zo de onderliggende oorzaak te kunnen achterhalen bij jouw paard. 

Alleen door de onderliggende oorzaak aan te gaan pakken, kun je toch een echte blijvende oplossing komen voor jouw paard. Er zijn 5 simpele stappen die jij kunt nemen om tot een echte blijvende oplossing te komen voor jouw headshaker. Ik deel deze met je in mijn gratis masterclass 'Eerste hulp bij headshaking', maar ook in dit artikel wat ik er al eerder over heb geschreven. 

Jouw headshaker, helemaal klachtenvrij krijgen?

Bekijk dan mijn (gratis) online masterclass 'Eerste hulp bij Headshaking'.  In deze online masterclass  neem ik je mee in de wereld van het headshaking-syndroom en ontvang je duidelijke uitleg met alleen de meest relevante informatie en nodige  stappen om jouw headshaker weer schudvrij te maken.


    2 replies to "Je headshaker laten inslapen als je regulier bent uitbehandeld?"

    • Ellen

      Goedendag Janneke,

      Ik zou heel graag je hulp gebruiken voor mijn paard. Ik ben trotse eigenaar sinds 5 jr. Maar helaas lopen we continu vast. Ik ben ten einde raad, en de lol ban het hebben van een paard is omgeslagen in machteloosheid en frustratie. Al zeker 4 jr problemen van briezen, geen concentratie, stuurloos, geen aanleuning, tics, hengelen met hele hals, niet kunnen afvloeien enz Dat is niet continu, maar veel is zeker een rode draad. Holistische dierenarts, ortheopaat, cranio therapeut, zadelmaker, tandarts….ik weet het niet meer.
      Paard verkopen…paard op rust……waar komt ze terecht, machteloosheid en verdriet.
      Ajb kan ik een afspraak met je maken.

      • Janneke Zijderveld

        Beste Ellen,

        Helaas een heel herkenbaar verhaal. Ondanks dat je al veel hebt geprobeerd is het noodzakelijk dat eerst het juiste onderzoek wordt uitgevoerd.
        En dat betekent dat er eerst wat dingen moeten worden uitgesloten, de triggers voor een langere periode bijgehouden moeten worden.
        Zodat je de vorm en onderliggende oorzaak inzichtelijk krijgt, en vanaf daar komt pas een oplossing aan bod. (Er is geen standaard oplossing)
        Wat je nodig hebt zijn de stappen die ik ook deel in mijn gratis masterclass, en als volgende stap wellicht de Headshaking Guide.
        Maar een afspraak is op dit moment nog niet ter sprake. Ik neem buiten mijn programma ook geen klanten meer aan.
        In mijn optiek is dat de beste manier die zorgt voor de juiste focus, kennis en aanpak wat uiteindelijk tijd en geld bespaard.

        Met vriendelijke groet,

        Janneke

Leave a Reply

Your email address will not be published.