In 5 stappen naar een oplossing voor je headshaker

Misschien wel de grootste nachtmerrie voor iedere paardeneigenaar die werkelijkheid wordt zodra je paard begint met hoofdschudden. Natuurlijk wil je dat je paard weer schudvrij een fijn leven kan leiden. Maar je leest, ziet en hoort zoveel tegenstrijdige verhalen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Laat me je meenemen door de 5 stappen naar een oplossing voor je headshaker.

Stap 1: Het uitsluiten van bepaalde factoren

En dat klinkt natuurlijk super logisch maar toch blijkt dat in de praktijk voor veel mensen één van de laatste stappen te zijn. Nog voordat je iets anders gaat onderzoeken of uitproberen is het van belang dat je de volgende dingen uitsluit:


• Afgebroken kies
• Ontstekingen (in bijv. de voorhoofdholtes, oren of onder één van de kiezen)
• Tumoren in het hoofd

Nu is het zo dat bovenstaande aandoeningen maar voorkomen bij een heel klein percentage van de headshakers. Maar toch wil je deze dingen eerst hebben uitgesloten zodat je niet gaat dweilen met de kraan open. Of het leven van je paard onnodig in gevaar brengt. Zodra je dit hebt uitgesloten dan ga je naar de volgende stap.

Stap 2: Triggers herleiden

Er van uitgaande dat de bovenstaande situaties niet van toepassing zijn, is de volgende stap de triggers herleiden. Dit doe je door een periode van minimaal 30 dagen goed bij te houden hoe erg de tics aanwezig zijn op een schaal van 1 tot 10 en welke triggers er op dat moment aanwezig zijn. Dat houdt in dat je bijvoorbeeld wilt bijhouden welke temperatuur het is, de luchtvochtigheid, Uv-straling, pollen, regen, wind en training. 

De kunst is om dit zorgvuldig iedere dag bij te houden en om niet direct op een slechte dag een conclusie te verbinden aan wat je op dat moment ziet. Na een periode van 30 dagen kun je terug bladeren en kom je erachter welke triggers relevant zijn voor jouw eigen paard. Wanneer je de trigger hebt ontdekt dan ga je door naar de volgende stap. Lees ook mijn artikel over het belang van triggers goed in beeld te krijgen.

Stap 3: Vorm vaststellen

Zodra je dus weet, deze trigger speelt een rol in het schudden van mijn paard, kun je heel gericht gaan kijken naar welke zenuw relevant is. Iedere zenuw heeft namelijk zijn eigen functie. Wanneer je paard bijv. gevoelig blijkt te zijn op UV straling, dan zal dat niet de trigeminus zenuw zijn. En dat klinkt misschien logisch, maar in de praktijk zie ik het daar nogal eens misgaan. Er wordt enkel maar op de trigeminus gefocust terwijl er nog 11 andere craniale zenuwen zijn die het hoofdschudden bij je paard kunnen veroorzaken. Zodra je dus een beeld hebt over de trigger, weet je welke vorm dat is en welke zenuw daarbij hoort. Zodra je dat duidelijk hebt, ga je door naar de volgende stap.

Stap 4: (Mogelijke) oorzaken in het stappenplan.

Een zenuwbeknelling of -beschadiging ontstaat natuurlijk niet zomaar. Daarom is het belangrijk om goed te gaan kijken naar hoe de zenuw door het lichaam loopt en welke delen daarmee verbonden zijn. Zenuwen liggen in de meeste gevallen niet net onder de huid, maar bevinden zich vaak tussen spieren en fasciale weefsels. Wanneer een zenuw dus beschadigd raakt of beklemd is, is dit een gevolg van een trauma van buitenaf (harde klap, of bijv. hangen aan het halster), of door toenemende druk en ophoping van de afvalstoffen, waardoor de doorbloeding verminderd. Je zou dus kunnen zeggen dat de oorzaak een beklemming of een beschadiging van de zenuw is, maar zachte weefsels en botdelen spelen dus ook een belangrijke rol. Om een duidelijk beeld te krijgen over de aanpak, moet je eerst weten welke delen allemaal een rol spelen. Pas dan kun je een totaal aanpak maken en door naar de volgende stap.

Stap 5: De elementen van een oplossing gaan toepassen!

Pas als je de oorzaak achterhaald komt de oplossing in zicht. En het is niet zo dat er één kant en klare oplossing is voor het headshaking-syndroom van je paard. Maar dat had je vast al wel begrepen, want anders waren de eerste 4 stappen al overbodig geweest 😉

Stel, je hebt de 4 voorgaande stappen al reeds doorlopen en hebt daardoor al een beter beeld over de triggers bij jouw paard. Daardoor kun je er weer achter komen om welke zenuw(en) het gaat en welke botdelen daaraan verbonden zijn. Vervolgens kun je gaan kijken, is dit bijv. gerelateerd aan het gebit? Zo ja, dan weet je dat het uitbalanceren en controleren van het gebit een belangrijk onderdeel is van de oplossing. (Lees ook over de rol van het gebit bij het headshaking-syndroom) 

Of wanneer je merkt dat het zachte weefsel (spierweefsel en fascia) rondom bepaalde botdelen heel strak en gespannen is, dat dit dan ook losgemaakt moet worden. En zo maak je met de concrete aanwijzingen die je hebt ook een lijst met elementen die belangrijk zijn in de oplossing. 

Tip, maak eerst de lijst en kijk dan wat een logische volgorde is in het opvolgen van deze stappen. Bijv: eerst de tandarts, daarna het hoofd laten losmaken van je paard.

Nu heb ik geprobeerd om je in dit artikel van de meest belangrijke informatie te voorzien. Wellicht voel je je iets overweldigd door de inhoud van deze stappen. Bekijk dan ook zeker de online masterclass 'Eerste hulp bij Headshaking'.

Een echte oplossing vinden voor je headshaker?

Bekijk dan mijn (gratis) online masterclass 'Eerste hulp bij Headshaking'.  In deze online masterclass  neem ik je mee in de wereld van het headshaking-syndroom en ontvang je duidelijke uitleg met alleen de meest relevante informatie en nodige  stappen om jouw headshaker weer schudvrij te maken.


Leave a Reply

Your email address will not be published.