De verschillende vormen van hoofdpijn

Hoofdpijn komt voor in veel verschillende vormen net als bij mensen. Zelfs bij mensen hebben nog lang niet alle vormen van hoofdpijn een naam. Dit is bij paarden net zo, al zou je natuurlijk sommige vormen bij mensen ook kunnen vergelijken bij die van het paard. De reden dat er verschillende vormen zijn van hoofdpijn heeft alles te maken met de verschillende schedeldelen. Wanneer je paard geboren wordt als veulen dan zijn dit er maar liefst 34 waarvan er slechts een aantal met elkaar fuseren. (aan elkaar groeien) Er blijven maar liefst 28 delen 'los' over en deze zijn met elkaar verbonden via schedelnaden. 

Waarom blijven deze delen los? Omdat deze zachtjes heen en weer bewegen. Dit is geen beweging die je met het blote oog kunt zien maar hij is er wel. Deze beweging zorgt dat de hersenvloeistof door het lichaam gepompt wordt. Dit wordt ook wel de ademhaling van het zenuwstelsel genoemd. Deze beweging is ontzettend belangrijk voor het lichaam om te kunnen ontspannen en zo ook te kunnen herstellen. 

Wanneer een bijvoorbeeld zijn/haar hoofd stoot dan kan dit ervoor zorgen dat bepaalde delen van de schedel vast komen te zitten. Doordat deze delen vast komen te zitten en dus niet meer goed hun functie kunnen uitvoeren ontstaan er allerlei problemen. Zo kan dit invloed hebben op de zintuigen, druk geven op het hoofd (hoofdpijn) en dat zorgt weer voor problemen elders in het lichaam maar ook veranderingen in gedrag. Afhankelijk welk delen van de schedel worden beïnvloed, bepaald welke vorm van hoofdpijn en klachten er ontstaan. Hieronder heb ik een opsomming gemaakt van alle klachten die ontstaan door hoofdpijn bij het paard. 

Voorbeelden van klachten

Concentratieproblemen
Bijterig gedrag
Agressief gedrag
Lusteloos
Geen contact maken
Afwezig tonen
Erg druk/gespannen zijn
Tandenknarsen
Niet aangeraakt willen worden op het hoofd
Veel jeuk aan het hoofd
Over alert op de omgeving
Overgevoelig op geluid
Overgevoelig op licht
Het headshaking-syndroom
Tongproblemen
Luchtzuigen
Weven
Schrapen.
Met het hoofd tegen de muur slaan
Grote kuilen boven de ogen
Bolle ogen (kikkerogen)
Donkere ogen
Blauwe gloed over het oog
Veel knipperen met de ogen
Spanning afknauwen
Gapen bij het indoen van het hoofdstel
Niet meer kunnen ontspannen
Onverklaarbare kreupelheid
Het vastzetten van de bovenlijn

Wat vertellen deze klachten over je paard? 

Omdat de schedel uit heel veel verschillende losse delen bestaat zijn er ook veel verschillende vormen van hoofdpijn mogelijk. Je kunt dit vergelijken met een cijferslot. Daarin zijn ook heel veel verschillende combinaties mogelijk. Dat is met hoofdpijn eigenlijk net zo. Omdat de meeste vormen van hoofdpijn geen specifieke naam hebben is het vooral belangrijk om te ontdekken in welke schedeldelen dit wordt veroorzaakt. Nu hoef je als paardenliefhebber, ruiter of trainer nog geen expert te worden hierin maar waar je al wel op kunt letten is bijvoorbeeld de symmetrie op het hoofd van je paard. Bekijk het hoofd van je paard en vergelijk steeds de linker met de rechterkant. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar: de punt van de oren, de oor aanzet, het kaakgewricht, de temporalissen, ogen, jukbenen, neusgaten. Vergelijk steeds de linkerzijde met de rechterzijde. Zie je verschil? Dan verteld dit iets over de opbouw van de 'druk' bij je paard. 

Hoofdpijn leren herkennen, voorkomen en verminderen?

Stap voor stap leren om hoofdpijn te herkennen met handige demonstratievideo's. (incl. handige checklist om moeiteloos elke stap mee te zetten.)
Kom binnen enkele minuten te weten of jouw paard last heeft van druk of hoofdpijn en ontvang meer inzicht in het functioneren en de gezondheid.
Ontdek hoe jij op een eenvoudige manier jouw paard kunt helpen om druk te verminderen, hoofdpijn te verlichten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.