Wat veroorzaakt het headshaking-syndroom?

Zodra je google opent en daar headshaking intypt vliegt het woord trigeminus om je oren. Allerlei druppels en supplementen worden je aangeboden, ze beloven je gouden bergen, maar uiteindelijk zet het vaak toch geen zoden aan de dijk. Maar wist je dat het headshaking-syndroom bestaat in verschillende vormen met ieder een eigen oorzaak? Bij ieder paard is die oorzaak weer net iets anders opgebouwd, waardoor er niet één kant en klare methode of middel is het probleem oplost. Daarom duiken we in dit artikel in op de vraag: Wat veroorzaakt headshaking?

Geen kant en klare oplossing die werkt voor iedere headshaker

Juist daarom is het belangrijk om echt goed te gaan kijken naar de onderliggende oorzaak. Veel mensen zien dat toch een beetje als abracadabra maar dat is het niet. Tenminste, niet als je weet welke stappen jij daarin als eigenaar kunt volgen. Het begint al met het uitsluiten van factoren zoals ontstekingen, disbalans in het gebit, en tumoren. Dat is een belangrijke eerste stap die veelal wordt overgeslagen. Eerder schreef ik hier al een artikel over welke je hier kunt lezen.

Daarna zijn er nog 4 andere stappen die je kunt doorlopen om erachter te komen welke vorm van headshaking jouw paard heeft, en welke oorzaak daarachter ligt. Hierover vertel ik ook meer in mijn gratis online masterclass ‘Eerste hulp bij headshaking’.


Pas als je de oorzaak weet, dan kun je een oplossing vinden

Dat klinkt best logisch, toch? Maar toch zie ik veelal in de praktijk dat mensen wonderen verwachten van een bepaald druppeltje, neusnetje of supplement. Ondertussen geven sommige er zelfs honderden euro’s aan uit, terwijl het de oorzaak niet aanpakt.  In zo’n geval gooi je eigenlijk je geld in een bodemloze put, terwijl je paard nog steeds pijn lijdt.

Daarom wil ik je in dit artikel even meennemen naar onderliggende oorzaken, zodat je een beetje beter begrijpt wat dit van jou vergt als eigenaar van een headshaker en  zodat je jouw paard echt  kunt helpen! 

Allereerst is het belangrijk dat je begrijpt wat het headshaking-syndroom nu eigenlijk is.

Wat is er aan de hand bij een paard met het headshaking-syndroom? 

Bij een paard met het headshaking-syndroom is er sprake van een beknelling of beschadiging van één van de 12 zenuwen die door het hoofd lopen en direct verbonden zijn met de hersenen. Dit noemen we craniale zenuwen. 

Door deze beklemming of beschadiging kan de betreffende zenuw niet langer goed de signalen doorgeven aan de hersenen, maar krijgt het paard pijnscheuten wanneer deze zenuw een prikkel ontvangt om door te geven. Dit uit zich in een zichtbare ongecontroleerde tic met het hoofd of in sommige gevallen jeuk klachten.

Maar hoe kan het dat één van de zenuwen verstoord, bekneld of beschadigd is geraakt? Dat is de volgende vraag en daarmee komen we eigenlijk pas echt bij de oorzaak.

Hoe ontstaat het?

Zoals ik hierboven ook al heb uitgelegd lopen er dus 12 zenuwen over en door het hoofd van je paard. Een zenuw zal nooit zomaar uit het niets ineens stoppen met functioneren, daar is een reden voor. De meeste zenuwen lopen wat dieper in de schedel door verschillende delen heen en zijn omringt met allerlei lagen zachte weefsels, zoals bindweefsel en spierweefsel.  Om ervoor te zorgen dat je deze materie nog iets beter gaat begrijpen, neem ik je even mee in de anatomie van het hoofd.

De schedel van een paard bestaat uit heel veel verschillende lossen delen. Waarschijnlijk denk je bij een schedel aan zo’n dood paardenhoofd zoals degene die je hier op de afbeelding kunt zien. Het is niet zo dat deze delen uit elkaar vallen, dus wat bedoel je dan met die losse delen? De verschillende delen van de schedel zijn met elkaar verbonden door middel van schedelnaden. Dit lijkt een beetje op een soort ritssluiting. Op onderstaande afbeelding kun je dat heel goed zien.

Het functioneren van de schedeldelen.

Deze delen kunnen heel zachtjes bewegen. Dit is niet een beweging die je met het blote oog kunt waarnemen en is maar heel minuscuul, maar tegelijkertijd wel essentieel. Deze kleine bewegingen die zowel voorkomen in flexie, rotatie en extensie zorgen ervoor dat het hoofd wordt gedraineerd. Het hersenvocht wordt hierdoor vanuit de hersenen door het ruggenmerg van het paard heen gepompt naar het heiligbeen. Het heiligbeen werkt ook als een pompsysteem. Deze pompt het hersenvocht weer terug naar de hersenen. Doordat het hersenvloeistof in twee richtingen worden gepompt, ontstaat er een ritme dat ook wel de ademhaling van het zenuwstelsel wordt genoemd.

Het is voor het paardenlichaam essentieel dat dit lichaamsproces plaatsvindt om het zenuwstelsel te kunnen ontladen. Wanneer een paard onder langdurige stress is geweest en bijvoorbeeld schade heeft opgelopen aan het hoofd, dan wordt allereerst het bindweefsel erg strak. Afvalstoffen gaan zich ophopen, spieren worden strak en de verschillende schedeldelen komen scheef te staan en gaan vastzitten. Er ontstaat druk op het hoofd of dus wel hoofdpijn, waardoor er één en in sommige gevallen zelfs meerdere zenuwen vast komen te zitten.

 Hierdoor ontstaat een zenuwpijn en overprikkeling van de zenuw. Dit uit zich vaak in een tic. (een korte snelle beweging die ongecontroleerd is, qua beeld zou je deze kunnen vergelijken met tourette bij mensen). Er is een wezenlijk verschil tussen schudden en een tic. Daarover heb ik al eerder een artikel geschreven welke je hier kunt lezen.


Conclusie

Het headshaking-syndroom is dus een vorm van hoofdpijn waarbij de zenuwen verstoord, bekneld of zelfs beschadigd zijn geraakt. Veel van deze klachten ontstaan door bijvoorbeeld hangen aan het halster, over de kop slaan, het stoten van het hoofd en bijv. tandartsschade. Ook hierover heb ik eerder al een artikel geschreven welke je hier kunt lezen.

De enige manier waarop jij als eigenaar kunt gaan herleiden om welke vorm van headshaking het gaat bij jouw paard, is door het herleiden van triggers. In de praktijk zie ik dat veel mensen zich blindstaren op de symptomen, terwijl deze enkel iets vertellen over de schedelcompressie (hoofdpijn) bij hun paard. Dat zegt nog heel vaak niets over de zenuwen die betrokken zijn en dus is het belangrijk om eerst de oorzaak goed boven tafel te krijgen.

Om je daarbij te helpen heb ik een gratis online masterclass ontwikkeld genaamd ‘Eerste hulp bij headshaking’. In deze masterclass neem ik je mee door de 5 stappen om tot een oplossing te komen voor jouw headshaker!

Jouw headshaker, helemaal klachtenvrij krijgen?

Bekijk dan mijn (gratis) online masterclass 'Eerste hulp bij Headshaking'.  In deze online masterclass  neem ik je mee in de wereld van het headshaking-syndroom en ontvang je duidelijke uitleg met alleen de meest relevante informatie en nodige  stappen om jouw headshaker weer schudvrij te maken.


Leave a Reply

Your email address will not be published.