Als ik voor iedere keer dat mij verteld werd dat ‘Een paard niet behandeld wil worden’ een euro zou krijgen dan kon ik makkelijk drie keer per jaar op vakantie! Een paard die niet geholpen wil worden? Bestaan die? Nee, dit is er wel aan de hand!

 

Ik krijg het nogal vaak te horen. Mijn paard laat zich niet behandelen. Mijn paard wil niet behandeld worden. Maar wat is daar eigenlijk van waar? Heel vaak als ik dan toch bij een zogenoemd niet welwillend paard kom dan gaat het behandelen juist heel goed. Het paard staat misschien niet altijd perfect stil en reageert soms heftig maar dat heeft niets te maken met het niet behandeld willen worden.
Wat dan wel, hoor ik je denken. Er wordt onderschat hoeveel spanning en blokkades zo’n paard bij zich draagt en hoe heftig dat is als er aan het lichaam wordt gezeten. Onze paarden zijn meesters in compenseren. En ruiters hebben vaak geen idee hoe complex de blokkades, spanningen en compensatiepatronen van onze paarden zijn.
Als ik dat probeer uit te leggen dan krijg ik vaak weer iets te horen zoals
“Ik laat mijn paard twee keer per jaar nakijken door de fysio of osteopaat. En dan zit eigenlijk alleen maar z’n rug vast”.
Zomaar even een voorbeeld van wat ik dan te horen krijg Het paard word dan ‘losgemaakt’ reageert hier heftig op want laten we eerlijk zijn ‘Het doet gewoon pijn’. En daarmee wordt er gelijk gezegd: Hij wil niet behandeld worden.  Maar dit is niet wat er aan de hand is. Een paard zit nooit alleen vast op één plek. Er is altijd iets van een oorzaak en gevolg aanwezig. Een blokkade aan de rug ontstaat niet zomaar.

Het hele lichaam, inclusief alle schedeldelen staat met elkaar in verbinding. Alles werkt met elkaar samen om te kunnen functioneren en bewegen. Er is dus nooit alleen één blokkade want er is altijd een compensatiepatroon aan de blokkade vooraf gegaan. Bij paarden die zogezegd ‘Niet behandeld willen worden’ wordt niet begrepen hoe heftig deze blokkades in het lichaam zijn.

 

Om dit goed te kunnen behandelen en op te lossen is een specifieke en zachte aanpak vereist. Waar ik vaak mee begin, nadat ik de compensatiepatronen in beeld heb gebracht is een zachte massage. Ik noem het ook wel ‘decompressing massage’. Een massage waarbij je met heel veel aandacht en rust in het moment met het paard bent. Dat is het grootste cadeau wat je zo’n paard op dat moment kan geven. En dan volgen de releases vanzelf. Voor je het weet kun je echt gaan behandelen.

 

Wat ik heb geleerd van alle paarden die ik heb behandeld is dat er geen paard bestaat die niet geholpen wil worden. Dit is vaak enkel een projectie van de eigenaar. Voordat je zoiets roept, ga eerst eens echt goed naar je paard kijken.

 

Mocht jij nu zo’n paard hebben dat ‘niet te behandelen is’ dan nodig ik je uit om eens een kijkje te nemen op deze pagina want wellicht kan ik je helpen. Wil jij ook zelf leren hoe jij jouw eigen paard kunt masseren? Dan nodig ik je uit voor de workshop ‘Op gevoel je paard masseren die ik geef op Zaterdag 5 oktober 2019 bij De Bascule.  Er zijn nog maar een paar plekken beschikbaar.
Wil je meer leren over het lichaam van je paard? Dan wil ik je uitnodigen voor mijn gratis online training ‘Maak van jouw dressuurpaard een echte Happy Athlete in drie maanden’ waarin ik gratis onmisbare kennis met je ga delen die iedere ruiter of paardeneigenaar zou moeten weten. Dit is een “Gratis online training met video’s en opdrachten voor ambitieuze dressuurruiters die alles uit hun dressuurpaard willen halen” Klik hier om jezelf aan te melden >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published.