Schedelcompressie bij het paard.

Er zijn tientallen manieren waarop je kunt afleiden dat jouw paard compressie (druk) op zijn/haar schedel heeft, ook wel hoofdpijn genoemd. In dit artikel deel ik hoe jij schedelcompressie bij jouw paard kunt herkennen.  

Ontdekkingen over de schedel

De schedel bestaat uit heel veel verschillende delen die kunnen bewegen. De Amerikaanse osteopaat William Sutherland, ontdekte omstreeks 1920-1930 dat de verschillende delen van de schedel bewogen. Om dit te bewijzen tegenover de kritische medische wereld deed hij zelf een aantal proeven.

Zo liet hij een soort helm ontwikkelen met houten platen. Met deze platen oefende hij druk op een bepaalde plaats van de schedel en observeerde wat er gebeurde na enkele dagen en weken. Hij deed deze onderzoeken in de eerste plaats op zichzelf. Zo ontdekte hij dat er een relatie bestaat tussen de verschillende schedelbeenderen en b.v. depressies, concentratiestoornissen, links – rechts coördinatie, sinusproblemen, migraines, hoofdpijnen.

De methode werd onderwezen vanaf 1940 en kreeg halverwege de jaren 1970 een explosie door osteopaat dr. John E. Upledger. Hij ontdekte tijdens het assisteren van een operatie per toeval, dat het hersenvlies bewoog. Hij observeerde een ritme in de schedel die tot dan nog onbekend was. Op basis van deze ervaring ontwikkelde hij een behandelmethode, waarmee diverse klachten gunstig worden beïnvloed.

Het ontstaan van compressie in de schedel:

Hoofdpijn ontstaat niet zomaar, maar geeft eigenlijk een signaal voor als er iets niet helemaal goed gaat in het lichaam. De compressie die hoofdpijn veroorzaakt ontstaat dan ook vaak door allerlei ongelukken zoals:

Hangen aan het halster
Tandartsschade.
Stoten van het hoofd
Vallen of uitglijden
Hierdoor ontstaat er asymmetrie (scheefheid) in de schedel en ook in het lichaam van je paard. Door veel mensen wordt dit gezien als ‘natuurlijke scheefheid’. Maar naast dat er asymmetrie ontstaat worden er ook verschillende functies beïnvloed zoals de zenuwbanen, spieren en lichaamssystemen. Je paard zal zich hierdoor anders gaan gedragen en er kunnen ook fysieke klachten ontstaan.
Hieronder heb ik een aantal voorbeelden van paarden met compressie op een rijtje gezet: 
Paarden met extreme spanning
Paarden die heftig reageren op bijv. geluid
Paarden die moeite hebben met dieptezicht (lichtreflecties, op en afstapjes)
Paarden die afwezig tonen en geen contact maken
Paarden die altijd super alert zijn
Paarden die knarsen
Paarden die luchtzuigen
Paarden die weven
Paarden met het headshaking-syndroom.
Paarden die allergie achtige klachten vertonen
Paarden die geen controle hebben over hun lichaam en benen
Paarden die niet na kunnen geven
Er zijn er nog veel meer maar deze zijn het meest gemakkelijk te herkennen. Als jij een paard hebt die één of misschien zelfs wel meerdere van de bovenstaande opsommingen vertoont dan weet je dus al: Mijn paard heeft druk op zijn schedel oftewel een vorm van hoofdpijn. Hoofdpijn komt heel veel voor bij paarden. Toch wordt het hoofd nauwelijks meegenomen in de behandeling van het paard. Sterker nog, heb jij ooit wel eens gekeken naar de asymmetrie van de schedel van jouw paard? De schedel heeft een mega impact op het lichaam van je paard. Ieder deel van de schedel staat namelijk in verbinding met een deel van het lichaam. Het kan dus zomaar zijn dat je ervaart dat je paard zijn achterbeen niet onder de massa wil plaatsen, hiervoor meerdere malen behandeld is met weinig of geen resultaat omdat de oorzaak in het hoofd van je paard zit.
Ik vind de schedel altijd super fascinerend om mee te werken, dat is ook de reden waarom ik me heb gespecialiseerd in hoofdpijn bij paarden.  Ieder paard als een soort puzzel om te zien hoe dat een paard compenseert, welke patronen en welke verbindingen dat allemaal beïnvloed. Of het gedrag en de klachten verklaard kunnen worden. Het is haast een soort wiskunde waarmee ik iedere dag weer paarden mag helpen om beter in balans te komen, losser, soepeler en ontspannen te worden. 

Hoofdpijn leren herkennen bij je paard?

Hoe zit het met jouw paard? Misschien vraag je het jezelf wel eens af of jouw paard hoofdpijn heeft, maar weet je het niet zeker. 

Op iedere stal waar ik kom, kan ik altijd wel een paar paarden aanwijzen met hoofdpijn. De eigenaren hebben hier meestal geen flauw benul van, omdat ze denken dat bepaalde 'klachten' te maken hebben met karakter, ras of een bepaalde afstamming. Daardoor zijn er dus heel veel paarden die jarenlang rondlopen met een flinke dosis hoofdpijn waardoor ze niet goed functioneren en ook niet lekker in hun vel zitten!

Best zielig he? Dat is precies de reden waarom ik hierover de gratis online masterclass 'Hoofdpijn herkennen bij je paard' heb ontwikkeld. 

Leer de signalen van hoofdpijn klachten op tijd te herkennen
Ontdek hoe je erachter kunt komen of je paard hoofdpijn heeft
Krijg meer inzicht in hoe hoofdpijn een paard kan belemmeren 
Begrijp door welke gebeurtenissen hoofdpijnklachten ontstaan
Ontvang tips om hoofdpijn bij je paard te voorkomen en verminderen

    1 Response to "Schedelcompressie bij het paard"

Leave a Reply

Your email address will not be published.