Schedelcompressie bij het paard

Schedelcompressie bij het paard

Er zijn tientallen manieren waarop je kunt afleiden dat jouw paard compressie (druk) op zijn/haar schedel heeft. In deze blog vertel ik je over hoe jij kunt herkennen of jouw paard hier last van heeft!

 

De schedel bestaat uit heel veel verschillende delen die kunnen bewegen. De Amerikaanse osteopaat William Sutherland, ontdekte omstreeks 1920-1930 dat de verschillende delen van de schedel bewogen. Om dit te bewijzen tegenover de kritische medische wereld deed hij zelf een aantal proeven.

 

Zo liet hij een soort helm ontwikkelen met houten platen. Met deze platen oefende hij druk op een bepaalde plaats van de schedel en observeerde wat er gebeurde na enkele dagen en weken. Hij deed deze onderzoeken in de eerste plaats op zichzelf. Zo ontdekte hij dat er een relatie bestaat tussen de verschillende schedelbeenderen en b.v. depressies, concentratiestoornissen, links – rechts coördinatie, sinusproblemen, migraines, hoofdpijnen.
De methode werd onderwezen vanaf 1940 en kreeg halverwege de jaren 1970 een explosie door osteopaat dr. John E. Upledger. Hij ontdekte tijdens het assisteren van een operatie per toeval, dat het hersenvlies bewoog. Hij observeerde een ritme in de schedel die tot dan nog onbekend was. Op basis van deze ervaring ontwikkelde hij een behandelmethode, waarmee diverse klachten gunstig worden beïnvloed.

 

Wanneer er compressie ontstaat door bijvoorbeeld allerlei ongelukken zoals:
•  Stoten van het hoofd
• Hangen aan het halster
• Operatie
• Castratie
• Vallen
• Uitglijden
ontstaat er asymmetrie in de schedel en ook in het lichaam van je paard. Door veel mensen wordt dit gezien als ‘natuurlijke scheefheid’.

 

Maar naast dat er asymmetrie ontstaat worden er ook verschillende functies beïnvloed zoals de zenuwbanen, spieren en lichaamssystemen.
Je paard zal zich hierdoor anders gaan gedragen en er kunnen ook fysieke klachten ontstaan. Een aantal voorbeelden van paarden met compressie op de schedel zijn:

 

* Paarden die (extreem) gespannen zijn.
* Paarden die reageren op geluid
* Paarden die reageren op licht
* Paarden die moeite hebben met diepte zicht
* Paarden die afwezig tonen en geen contact maken
* Paarden die altijd super alert zijn
* Paarden die knarsen
* Paarden die luchtzuigen
* Paarden die weven
* Paarden die schudden met het hoofd
* Paarden die allergie klachten vertonen
* Paarden die niet netjes na kunnen geven
* Paarden die geen controle hebben over hun benen

 

 

En er zijn er nog veel meer maar deze zijn het meest gemakkelijk te herkennen. Als jij een paard hebt die één of misschien zelfs wel meerdere van de bovenstaande opsommingen vertoont dan weet je dus al: Mijn paard heeft druk op zijn schedel oftewel een vorm van hoofdpijn.

 

Hoofdpijn komt heel veel voor bij paarden. Toch wordt het hoofd nauwelijks meegenomen in de behandeling van het paard. Sterker nog, heb jij ooit wel eens gekeken naar de asymmetrie van de schedel van jouw paard?

 

De schedel heeft een mega impact op het lichaam van je paard. Ieder deel van de schedel staat namelijk in verbinding met een deel van het lichaam. Het kan dus zomaar zijn dat je ervaart dat je paard zijn achterbeen niet onder de massa wil plaatsen, hiervoor meerdere malen behandeld is met weinig of geen resultaat omdat de oorzaak in het hoofd van je paard zit.

 

Ik vind de schedel altijd super fascinerend om mee te werken. Ieder paard als een soort puzzel om te zien hoe dat een paard compenseert, welke patronen en welke verbindingen dat allemaal beïnvloed. Of het gedrag en de klachten verklaard kunnen worden. Het is haast een soort wiskunde waarmee ik iedere dag weer paarden mag helpen om beter in balans te komen, losser, soepeler en ontspannen te worden.

 

Ik creëer Happy Athletes en help daarmee ruiters om betere prestaties neer te kunnen zetten. Je wilt natuurlijk dat jouw paard echt een Happy Athlete is en daarom gaan we samen voor het meest optimale resultaat! Ieder paard is net als iedere ruiter weer anders en daarom kijk ik graag met je mee in wat jij en je paard nu eigenlijk nodig hebben samen tijdens een Happy Athlete of Revalidatie Scan.

 

Wil je meer leren over het lichaam van je paard? Dan wil ik je uitnodigen voor mijn gratis online training ‘Maak van jouw dressuurpaard een echte Happy Athlete in drie maanden’ waarin ik gratis onmisbare kennis met je ga delen die iedere ruiter of paardeneigenaar zou moeten weten. Dit is een “Gratis online training met video’s en opdrachten voor ambitieuze dressuurruiters die alles uit hun dressuurpaard willen halen” Klik hier om jezelf aan te melden >>>

Related Posts

De rol van het gebit bij het headshakingssyndroom
Happy Athlete
De rol van het gebit bij het headshakingssyndroom

Voorgaande jaren kon ik nog zeggen dat ‘pollenallergie’ de meest voorkomende vorm van het headshakingsyndroom was maar daar lijkt verandering in te zijn gekomen. In het afgelopen jaar (2020) lijkt de pollenvariant namelijk te zijn ingehaald door de spanningsvariant met daarin als grote veroorzaker onbalans in het gebit. Headshaking komt

Het herkennen van hoofdpijn bij je paard
Happy Athlete
Het herkennen van hoofdpijn bij je paard

Heel regelmatig krijg ik de vraag hoe je kunt ontdekken of een paard nu eigenlijk hoofdpijn heeft en hoe dit nu eigenlijk kan. Veel ruiters blijken namelijk een gevoel te hebben dat hun paard wel eens hoofdpijn zou kunnen hebben. En helaas komt hoofdpijn bij paarden regelmatig voor. Het leek

Kun je blokkades uit je paard rijden?
Happy Athlete
Kun je blokkades uit je paard rijden?

Afgelopen zondag had ik een leuk gesprek met één van mijn stalgenoten. Het ging over blokkades en spanningen bij paarden en over de training. In onze paardenwereld heerst namelijk een waar geloof dat ‘alles op te lossen is met goed rijden’ en daar ben ik het niet helemaal mee eens.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked.*

Maak van jouw dressuurpaard een echte Happy Athlete in drie maanden!

“Gratis online training met video’s en opdrachten voor ambitieuze dressuurruiters die alles uit hun dressuurpaard willen halen”

Volg Ruiterbewust op facebook