Bugreflex… De verdediging tegen vliegen en zo gebruikt jouw paard dit.

Bugreflex… De verdediging tegen vliegen en zo gebruikt jouw paard dit.

Momenteel zijn ze volop aanwezig. Muggen, vliegen, dazen en andere irritante insecten.  Zodra je in de buurt van stal of de weide komt wordt je belaagd en gestoken. Zelfs je paard is zwaar geïrriteerd en zelf wordt je er ook een tikkeltje agressief van.

 

 

Het is nu de tijd van het jaar en overal waar je om je heen kijkt op stal zie je vliegen. Je hebt al allerlei vliegenspray’s geprobeerd maar die werken alleen tijdelijk of soms zelfs helemaal niet.  Maar laat ik eerlijk zijn, de reden dat ik deze blog schrijf is vanwege een reactie van een klant laatst. Ze beweerde dat na de behandeling haar paard ‘overgevoelig’ was geworden voor vliegen. Ze doelde op die trillingen waarmee een paard de vliegen verjaagd … Eigenlijk het bugreflex, het vliegenverjaagsysteem. Omdat zij dit nog nooit bij haar paard had zien werken dacht ze dat haar paard overgevoelig was geworden voor vliegen. Gelukkig niet, haar paard kon nu weer zelfstandig de vliegen verjagen doordat dit reflex weer is gaan werken.

 

Ik heb net voordat ik aan deze blog begon even gegoogled op: Vliegenrefex en bugreflex. Het enige wat ik tegenkwam waren advertenties voor allerlei vliegensprays maar nergens een uitleg over hoe dit reflex precies werkt. En dat is ook niet zo gek, want wat deze reactie van mijn klant al aangeeft is dat heel veel mensen niet weten wat een bug of vliegreflex nu eigenlijk is. En als je dat nooit bij je eigen paard ziet, maar na een behandeling ineens wel dan snap ik dat je even schrikt. Maar geen paniek ik ga het je nu uitleggen en ook laten zien want ik heb een stukje gefilmd ter demonstratie.

 

Het vliegenreflex is een reflex waarbij de huid en oppervlakkige spieren van het paard als het ware even trillen om de vlieg te verjagen. Je paard voelt dus een vlieg zitten, laat de huid iets bewegen zodat de vlieg wel los moet laten. Dit vliegenreflex is werkzaam vanaf de schouder, bij het borstbeen, de buik, ribben en rug van het paard.  De hals wordt beschermt door de manen en het hoofd door de voorpluk. De achterhand door de staart. Klinkt best logisch toch?

 

Het kan zomaar zijn dat jij nog nooit een bugreflex hebt waargenomen bij je paard. In dat geval kan jouw paard dus niet heel gemakkelijk de vliegen verjagen en moet hij met zijn hoofd en benen zijn hele lijf bewaken. Dit is heel erg vermoeiend voor een paard. Je ziet dan ook vaak dat ze zwaar geïrriteerd raken. Bij het ene paard zie je het vliegenreflex duidelijker dan bij het andere paard. Dit heeft allemaal te maken met de doorbloeding in het lichaam van je paard. Bij paarden die erg strak zijn in de ribben zal je daar ook nooit een reflex kunnen waarnemen. De doorbloeding is simpelweg niet op gang en de huid is niet gezond genoeg om dit te vertonen. Het kan dan wel zijn dat je het wel kunt zien bij bijvoorbeeld de schouders. Als je paard heel strak is in de schouders en constant zijn gewicht op de voorhand brengt dan kan het zijn dat je dit vliegenreflex helemaal niet kunt zien. Het lichaam kan niet functioneren door alle spanningen en blokkades in het bindweefsel en de spierlagen waardoor de bloedsomloop iets verminderd.  Als jij dus geen bugreflex kunt waarnemen bij je paard dan heb je dus nog wat te verbeteren bij je paard.  Oftewel je zult actie moeten ondernemen om te zorgen dat de doorbloeding van je paard verbeterd zodat het vliegenreflex weer zichtbaar wordt.

 

Het lijkt zo’n onschuldig klein dingetje maar dit is wel een belangrijke check! Het kan ook nog andersom. Er zijn paarden die ontzettend strak zijn in de ribben maar dan bijvoorbeeld in de diepere lagen maar waarbij het vliegenreflex dan nog wel werkt. Je ziet dan dat het paard met heel zijn lijf inspant terwijl hij ergens het vliegenreflex gebruikt. Ook hierin heb je dus nog wat verbeterpunten aan te brengen. Help je paard om terug in balans te komen.
Wil je meer leren over het lichaam van je paard? Dan wil ik je uitnodigen voor mijn gratis online training ‘Maak van jouw dressuurpaard een echte Happy Athlete in drie maanden’ waarin ik gratis onmisbare kennis met je ga delen die iedere ruiter of paardeneigenaar zou moeten weten. Dit is een “Gratis online training met video’s en opdrachten voor ambitieuze dressuurruiters die alles uit hun dressuurpaard willen halen” Klik hier om jezelf aan te melden >>>

 

Ik ben heel benieuwd naar de inzichten die jij hebt ontvangen vanuit deze blog! Deel je nog even een filmpje met me over het bugreflex van jouw paard?

Related Posts

De rol van het gebit bij het headshakingssyndroom
Happy Athlete
De rol van het gebit bij het headshakingssyndroom

Voorgaande jaren kon ik nog zeggen dat ‘pollenallergie’ de meest voorkomende vorm van het headshakingsyndroom was maar daar lijkt verandering in te zijn gekomen. In het afgelopen jaar (2020) lijkt de pollenvariant namelijk te zijn ingehaald door de spanningsvariant met daarin als grote veroorzaker onbalans in het gebit. Headshaking komt

Het herkennen van hoofdpijn bij je paard
Happy Athlete
Het herkennen van hoofdpijn bij je paard

Heel regelmatig krijg ik de vraag hoe je kunt ontdekken of een paard nu eigenlijk hoofdpijn heeft en hoe dit nu eigenlijk kan. Veel ruiters blijken namelijk een gevoel te hebben dat hun paard wel eens hoofdpijn zou kunnen hebben. En helaas komt hoofdpijn bij paarden regelmatig voor. Het leek

Kun je blokkades uit je paard rijden?
Happy Athlete
Kun je blokkades uit je paard rijden?

Afgelopen zondag had ik een leuk gesprek met één van mijn stalgenoten. Het ging over blokkades en spanningen bij paarden en over de training. In onze paardenwereld heerst namelijk een waar geloof dat ‘alles op te lossen is met goed rijden’ en daar ben ik het niet helemaal mee eens.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked.*

Maak van jouw dressuurpaard een echte Happy Athlete in drie maanden!

“Gratis online training met video’s en opdrachten voor ambitieuze dressuurruiters die alles uit hun dressuurpaard willen halen”

Volg Ruiterbewust op facebook