Als je jezelf hier bewust van bent dan zal je training nooit meer hetzelfde zijn.

Als je jezelf hier bewust van bent dan zal je training nooit meer hetzelfde zijn.

Je kent toch wel dat verhaal van de kip of het ei? Welke was er eerder? Je kunt er urenlang over discussiëren. Vorige week had ik een gesprek met iemand die me vertelde over haar frustratie van een verkeerde manier van trainen. Ze baalde ontzettend dat ze zoveel jaar door een gebrek aan kennis had verspild aan een ‘slechte’ manier van trainen. Nu zet zij zichzelf juist in om deze kennis te delen en doet ze er alles aan om goed op weg te zijn. “Ik ben er echt van overtuigd dat we op de verkeerde manier die voor problemen zorgt. Hierdoor krijgt het paard blokkades. Hoe denk jij hier eigenlijk over, Janneke?”.

 

 

Nou volgens mij is het voornamelijk andersom. En dat zeg ik niet zomaar. Mijn visie is gebaseerd op een hele uitgebreide theorie en geloof. Ik zeg niet dat we niet op de verkeerde manier trainen, maar zoals ik al wel eens eerder heb verteld in één van mijn blogs.. Ik geloof niet dat ‘verkeerde’ trainingsmethoden uit het niets zijn ontstaan.

 

 

Ik ben er heilig van overtuigd dat verkeerde trainingsmethoden juist ontstaan doordat een paard blokkades heeft of uit balans is. Daar komen we dus op discussie punt 1. Want ik vertel je.. Maar liefst 98% van alle paarden is uit balans. Natuurlijk de een meer dan de ander maar evenwel uit balans.

 

 

Ik weet het, nu zet je er je vraagtekens bij maar laat me het je uitleggen. Want jij herkent deze onbalans namelijk wel, maar niet voor wat het echt is. Ik heb het over natuurlijke scheefheid. Ik heb hier al eerder een blog over geschreven. Dus als je hier het fijne van wilt weten check dan vooral even deze link.

 

Een paard dat dus uit balans is loopt automatisch meer op de voorhand, is aan de ene kant net wat schever als op de andere kant. De één uit dat in door met zijn kin op de borst te gaan lopen, de ander wil niet nageven. Weer een ander kan met geen mogelijkheid de achterhand onder de massa plaatsen. Er wordt dan vaak gezegd dat hij nog niet de spieren hiervoor heeft. Maar laat me je het volgende discussie punt vertellen. Die spieren die heeft hij al, alleen hij kan ze niet correct gebruiken doordat hij uit balans is, blokkades heeft, spierspanning ect. Wist je dat een paard een van de snelstgroeiende dieren is in bespiering?

 

Ja, dat dus! En wat doe je als een paard even ‘sterk is’ dan dwing je hem naar beneden. Want je wilt controle, het ziet er mooier uit en hij moet maar gewoon even luisteren. Die achterhand tik je er wel weer even bij met je been of met het zweepje. En walla, zo rijd je al gauw van voor naar achter in plaats van achteren naar voren.

 

 

Maar ja, dat is nu eenmaal natuurlijke scheefheid toch?!

 

 

Grapje, echt niet. Even checken of je nog scherp was. Het gevaar zit hem erin dat maar een handjevol mensen hier de juiste kennis over hebben. Iedereen probeert van zijn of haar manier het beste te creëren voor een paard. Maar er ontbreekt een heel stuk kennis. Kennis of het functioneren van het lichaam, over gedrag, scheefheid en wat dit nu eigenlijk verteld over een paard. Alle opleidingen en cursussen zijn gebaseerd op een normaal (dus feitelijk paard met onbalans). Want paarden die in balans zijn die kennen we nu eenmaal niet. Die ken je pas als alles helemaal vanzelf gaat. En daar kom je op discussie punt 3.

 

 

Heel veel ruiters vertellen mij: Ik heb geen rijtechnische klachten met het rijden. Hij functioneert gewoon goed. Ze komen dan bijvoorbeeld bij mij omdat hun paard een ‘gedragsprobleem’ heeft of als het bijvoorbeeld een headshaker is. Hij is perfect te rijden totdat ik ze zie rijden. Dan ineens vind hij die linker buiging en stelling wel wat moeilijker maar daar is hij van nature scheef. Hij heeft een ‘zwak’ achterbeen maar dat heeft nu eenmaal ieder paard.

 

 

Voel je hem al ? Dit is nu net waar het allemaal misgaat. Het hele cirkeltje aan ‘oude overtuigingen’ die wij onszelf vertellen. Omdat het normaal is, omdat iedereen het zegt en doet. Maar ik zeg je nu… Het is tijd voor wat nieuws. Want ik ga deze kennis de wereld in slingeren. Hou je vast,, zet je schrap want het komt eraan. De gratis online training ‘Maak van jouw dressuurpaard een echte Happy Athlete in drie maanden’  is pas het begin. Want ik streef in een wereld waarin wij onze paarden echte Happy Athletes zijn. Waarbij ze dus helemaal in balans zijn en met totale ontspanning en gemak met ons een proefje kunnen lopen waarbij je veel hoger gaat scoren dan dat je nu doet! Jouw paard kan nog zoveel beter!!!! Afgelopen week ontving ik een mooie recensie van mijn klant Marjolein.

 

 

 

Blije paarden!

Als nuchtere boerin en eigenares van zo n 20 jonge paarden heb ik al heel wat bijzondere dingen voorbij zien komen. Als knhs instructeur en examinator heb ik door de jaren heen veel kennis opgedaan over training, (rijtechnische) problemen herkennen en oplossen. Toen een knappe jonge Apache ruin een headshaker begon te worden, heb ik anderhalf jaar de hoop gehad om het met de juiste training op te lossen. Het werd helaas niet beter. Uiteindelijk contact gezocht met Janneke, die langs kwam. En wat een positieve ervaring is dat geworden! Mijn lieve ruin is vrijwel helemaal gestopt met headshaken, ( en het was zo erg dat hij onbestuurbaar was)maar dat is niet het enige.Hij is ook veel beter, losser, ruimer gaan bewegen! Ook zijn uitstraling is totaal anders, veel rustiger en ontspannen. Ik vind het ontzettend interessant hoe zij naar een paard kijkt, heel anders als dat ik dat doe. Ik ben gewend vooral te letten op beenstanden, bouw,ruggebruik, manier van bewegen, balans, scheefheid. Janneke kijkt verder, vertelt dingen waarvan ik niet wist dat het zo belangrijk is. Ze laat het ook zien en voelen.heel bijzonder wat er met een paard gebeurt tijdens en ook na de behandeling. Een ander paard, een dreamboy merrie heeft janneke ook behandeld. Haar bevindingen kloppen precies met wat ik tegenkwam in de training: een paard wat moeilijk op gang kwam, en gedurende het rijden maar langzaam losser werd. En werd het niet beter, het begon elke dag hetzelfde. Daardoor kwamen we niet echt verder in de training.Van rust werd het niet beter maar slechter, wat ik heel vreemd vond. Janneke constateerde dat ze zich vasthield omdat ze vol zat met afvalstoffen. Na de behandeling was het resultaat ongelofelijk: ze kwam direct al veel makkelijker haar box uit, en ze loopt zoveel makkelijker en losser! En het mooiste is de blijdschap van dat paard: de eerste keer longeren na de behandeling begon ze heel voorzichtig te draven, (zoals ze gewend was) maar toen ze zelf voelde dat ze veel makkelijker kon lopen was het aandoenlijk om te zien hoe vrolijk ze werd, steeds een beetje harder, vrolijke bokkensprongen tussendoor, een enorm prethoofd,echt geweldig! Ik kan iedereen die ergens tegenaanloopt in de training Janneke van harte aanbevelen, het is het dubbel en dwars waard!
Ze legt uit wat ze ziet en wat ze doet, en je ziet ook je paard reageren op de behandeling. Absolute aanrader!!!

Marjolein nieuwenhuis

Trainer, knhs instructeur 5 en examinator - Stal annas hoeve
okt 10, 2019

 

 

Ik heb trouwens goed nieuws voor je want ik heb nu weer een aantal plekken voor nieuwe klanten en paarden om mee aan de slag te gaan. Wees er wel snel bij want voor dat je het weet zitten ze vol! Hier kun je meer informatie vinden en kiezen uit één van de intakeafspraken. (Ook het inplannen van afspraken gaat online) Klik hier voor meer informatie>>>

 

 

 

In ieder geval hoop ik dat ik je met deze blog weer even heb mogen wakkerschudden of op z’n minst wat aha momentjes heb bezorgd. Deel deze blog via onderstaande knoppen en help me om deze kennis te verspreiden! Ik ben je eeuwig dankbaar.

Related Posts

Kun je blokkades uit je paard rijden?
Happy Athlete
Kun je blokkades uit je paard rijden?

Afgelopen zondag had ik een leuk gesprek met één van mijn stalgenoten. Het ging over blokkades en spanningen bij paarden en over de training. In onze paardenwereld heerst namelijk een waar geloof dat ‘alles op te lossen is met goed rijden’ en daar ben ik het niet helemaal mee eens.

In welke gevallen mag een paard niet behandeld worden?
Happy Athlete
In welke gevallen mag een paard niet behandeld worden?

(in deze vraagstelling heb ik het over de behandelingen die ik zelf faciliteer, en spreek ik dus niet voor een fysio, osteopaat, e.d.)     Met de verschillende behandelmethodes die ik hanteer kan ik heel veel problemen oplossen. Echter er zijn een paar gevallen waarin ik een paard niet behandel:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked.*

Maak van jouw dressuurpaard een echte Happy Athlete in drie maanden!

“Gratis online training met video’s en opdrachten voor ambitieuze dressuurruiters die alles uit hun dressuurpaard willen halen”

Volg Ruiterbewust op facebook