De meest effectieve manier om van jouw paard weer een echte Happy Athlete te maken!

Alles wat jouw paard nodig heeft om een echte Happy Athlete te worden.

Van probleemgeval tot Happy Athlete!

Tijdens de Revalidatie Scan help ik je om de ‘problemen’ die je ervaart te verklaren door het lichaam van je paard te analyseren en onderzoeken op beperkingen en blokkades in het bewegingsmechanisme. Ik behandel je paard gericht op de oorzaak en adviseer je in de beste aanpak voor jouw paard zodat je paard weer echt een Happy Athlete wordt!

 

 • Een gezond en gelukkig paard
 • Een ontspannen en soepel paard
DSC_0577
DSC_0539

Plan van aanpak

Je krijgt van mij een Revalidatie Rapport toegestuurd met al mijn bevindingen en een plan van aanpak.

 

 •  Compleet plan van aanpak.
 • Je hoeft mijn advies alleen nog maar op te volgen
 • Grootste kans van slagen!

.

Babaloe

Na een tijdje dat we Babaloe hadden begon ze vaak weg te rennen onder het zadel en heel hoog te bokken
Ook sloeg ze ontzettend met haar hoofd tijdens het rijden.

Meerdere keren zadel na laten kijken en gebit, dierenarts meerdere malen geweest we hebben d’r rug en benen op de foto laten zetten maar was niks te vinden. Na een tijdje mocht mijn dochtertje haar ook niet meer aanraken met haar been om te drijven zodra ze dat deed begon Babaloe heftig naar Britt d’r been te slaan. Wij weer naar de dierenarts en die vermoede maagzweren dus enige tijd op medicatie gehad maar het hielp niks.

Ik volgde Janneke al enige tijd op Fb en besloot om haar hulp in te schakelen want we wisten het anders ook niet meer als er medisch niks uit kwam. Babaloe is een jonge pony dus regelmatig kregen we te horen dat er eens iemand op moest die haar wel even aan zal pakken maar ons gevoel zei dat dat het niet was.  We hebben Janneke laten komen en na de eerste behandeling mocht ze d’r been alweer aanleggen

En nu 5 behandelingen verder kan Britt weer gewoon lekker met haar pony gaan rijden en mag ze ook gewoon d’r been aanleggen zonder dat ze meteen een heftige bok en trap terug krijgt van Babaloe. Wij zijn zeer tevreden over Janneke super lief mens met engelen geduld voor je paardje. Onze behandelingen van 5 x zijn inmiddels afgelopen en we hebben een totaal andere pony terug gekregen. Wij zijn Janneke zeer dankbaar daarvoor.

Angelique van Willigen

jun 11, 2019

Oorzaakgericht te werk!

Bij de reguliere behandelmethodes ligt de focus op symptoombestrijding. Hierbij wordt enkel gekeken naar de uiting van de klacht en daar wordt op behandeld. Het komt veel voor dat de klacht snel terug keert maar dat er niet verder gezocht wordt naar een oorzaak.
In de meeste gevallen is de klacht slechts het gevolg van een disfunctie op een plek elders in het lichaam die ervoor zorgt dat de klacht steeds weer terugkeert bij een reguliere behandeling.
Ik ga op zoek naar de oorzaak van de klacht en behandel zowel de klacht als de oorzaak om tot een optimaal resultaat te komen.
Ik zie het paardenlichaam als één geheel en kijk daarom naar het totaalbeeld. De technieken beperken zich niet tot een gedeelte van het lichaam maar over het gehele lichaam.
DSC_0509
DSC_0539

Ik maak van jouw paard een Happy Athlete!

 • Ik bevrijd jouw paard van de compensatiepatronen, spanningen, blokkades en trauma’s in het lichaam!
 • Ik zorg ervoor dat jouw paard beter in z’n vel komt zodat hij zich fijn voelt in zijn lichaam waardoor hij vrijer kan bewegen en meer rust ervaart!
 • Ik help jou en jouw paard om weer echt te revalideren tot een Happy Athlete zodat jullie zorgeloos de training (straks) weer kunnen opbouwen!

Deze Revalidatie Scan is speciaal voor:

 • Paarden met fysieke problemen zoals blessures, balans issues,  kissingspines of bijvoorbeeld vage kreupelheden.
 • Paarden met klachten zoals stalondeugden, tongproblemen, pollenallergie, headshaking, cushing, krampbenen.
 • Paarden met gedrags (problemen) zoals opstapproblemen, Schrikkerig/Kijkerig gedrag of Explosief gedrag. Maar ook staken, slaan naar het been of omgeving.
 • Paarden met vermoedelijke trauma’s die het gedrag, de trainbaarheid en de beweging beïnvloeden.
 • Paarden met rijtechnische problemen zoals; stijf in hun lichaam, moeite met ondertreden, nageven, stelling en of buiging, valse houding aannemen ect.
DSC_0546
DSC_0469

Zo gaat het in z'n werk:

Ik kom bij je langs op stal om kennis te maken met jou en je paard. Vervolgens zal ik je paard uitgebreid onderzoeken (palperen) om te ontdekken in hoeverre jouw paard compenserende is, waar de blokkades, spanningen zitten opgeslagen en of er sprake is van een eventueel trauma. Natuurlijk deel ik deze bevindingen met je, zal ik je ook gerichte vragen stellen om te kijken of hetgeen wat ik opmerk overeenkomt met wat jij als eigenaar/ruiter/trainer hebt waargenomen. Aansluitend zal ik je paard behandelen op de compensatiepatronen, spanningen en blokkades om al meer ontspanning en ruimte in het lichaam te brengen.

Expert in het behandelen van paarden

Rust, respect en welzijn staan centraal

Ik vind het heel belangrijk om op een rustige en respectvolle manier met het welzijn van het paard voorop gesteld. Daarom hanteer ik een rustige, vriendelijke aanpak waarbij ik eerst even contact maak met het paard voordat ik met het paard aan de slag ga. De manier van benaderen geeft het paard de gelegenheid om te wennen aan mij en zich voor te bereiden op aanraking. Omdat ik tijdens de palpatie of behandeling veelal  gespannen en pijnlijke punten aanraak wil ik in ieder geval het paard zoveel mogelijk comfort geven in vertrouwen. ‘Vertrouwen is uiteindelijk de beste basis om een paard te helpen loslaten’.
DSC_0410
Janneke Zijderveld
18951080_10209854156298066_391845310942786900_n

Behandelmethodes

De behandelmethodes die ik hanteer is een combinatie van diverse zachte behandelmethodes en lichaamsprocessen. Door deze zachte inwerking kan ik doorwerken tot op alle lagen van het lichaam en kan ik invloed uitoefenen op het zenuwstelsel, organen, bindweefsel, spieren, pezen, botten en lichaamssystemen. Het hele lichaam van een paard is opgebouwd uit diverse lagen en systemen waarin allerlei informatie bestaande uit spanningen, blokkades en trauma’s worden opgeslagen. Tijdens een behandeling help ik je paard om al die opgeslagen spanningen, blokkades en trauma’s los te maken zodat jouw paard zich weer kan gaan herstellen.
*Het is niet mogelijk om in één behandeling alle schade uit het lichaam van je paard te halen. Daarom zal ik je na de revalidatie scan een passend vervolg traject adviseren.

Praktische info

De Revalidatie Scan duurt in totaal 2 uur en wordt gehouden bij jouw op stal. Je dient wel in mijn werkgebied te wonen/staan met je paard. (Noord Holland, Zuid Holland, Zeeland, Noord Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland) Buiten mijn werkgebied kom ik niet! Het is in de meeste gevallen wel mogelijk om met je paard naar een locatie binnen mijn werkgebied te komen! Neem contact om de mogelijkheden te bespreken info@ruiterbewust.nl
DSC_0311x

Ik heb een ander paard!

13 mei 2015 is mijn 4 jarige onbeleerde merrie Apache X Ferro röntgenologisch goedgekeurd. Ik was op dat moment in de wolken en had er enorm veel zin in om met mijn knappe merrie aan de slag te gaan. Maar ik werd al heel snel van de wolken afgeslagen (letterlijk). Binnen een week werd het een hel om met haar samen te werken. Ze liet zich constant achterover vallen (zelfs als ik haar naar de wei bracht), ontzettend panisch voor mensen en totaal niet te kalmeren.

Ik heb snel professionele hulp ingeschakeld. Ik had alle hoop gevestigd op de gedragsdeskundige die mijn merrie en mij zou beoordelen. Haar conclusie ‘’dit is een getraumatiseerd paard breng haar alsjeblieft terug naar waar jij haar gekocht hebt’’. En natuurlijk heb ik dat geprobeerd, er volgde bedreigingen naar mij toe ze zouden mij het leven zuur maken als ik dit paard terug kwam brengen.

Ik zat op dat moment met mijn handen in het haar niemand kon mij helpen en zelfs een paar grote namen hadden mij destijds geadviseerd om haar naar te slacht te brengen. Na heel veel bellen en zoeken ben ik bij stal Alie Vegter in Drenthe uit gekomen. Zij kon mij helpen met het zadelmak maken van mijn paard Geisje. Daar stond drie maanden voor zei ze. Maar ook Alie Vegter merkte al heel snel dat dit paard te veel getraumatiseerd was. Na ruim een halfjaar lukte het Alie om mijn paard zadelmak te krijgen en haar gedrag te resetten. Ik heb zelf een week training gehad hoe ik met mijn paard moest omgaan.

Maart 2016 heb ik mijn knappe merrie Geisje opgehaald uit Drenthe en kon ik eindelijk aan de slag. Ik had weer volle moed het was eindelijk gelukt om Geisje zadelmak te krijgen. Maar al snel voelde ik iets wat ik nog nooit eerder had gevoeld bij een paard. Extreme scheefheid en stugheid in haar lichaam. Na een halfjaar gereden te hebben op mijn paard volgde er stakingen. Ik had les van de oude trainer van Geisje die regelmatig naar Drenthe kwam om met haar te werken. Dus waar ging het dan fout? De stakingen werden alleen maar heftiger en heftiger. Ik heb toen van alles nog geprobeerd fysio behandelingen, osteopathie, dierenartsen maar niemand kon wat vinden.

Er riepen toentertijd  veel mensen ‘’niet zeiken gewoon rijden en geef haar op haar flikker’’. Ik dacht ze hebben gelijk misschien moet ik inderdaad niet zo zeiken. Voor het eerst heb ik geluisterd naar deze mensen en toen ging het meega fout. Ze liet zich achterover vallen met zadel. Gelukkig is er niks ernstigs gebeurd maar dit gedrag wil je niet als ruiter hebben.

Ik was klaar met dit paard en wilde haar naar de slacht brengen, dit paard is te getraumatiseerd om er mee te kunnen samenwerken. Mijn moeder vond dit geen goed plan en heeft mij gevraagd om Geisje aan haar te geven. Mijn moeder dacht wellicht, ze knapt wel op van dag en nacht op het land staan. Dat heb ik gedaan. Ik was toch mijn geld al kwijt. Na 4 maanden op het land te hebben gestaan zag Geis er ontzettend slecht uit. Geis was nog banger geworden van mensen en dus totaal niet benaderbaar.

Ik was net verhuisd van Rotterdam naar Maartensdijk. Mijn moeder heeft mij gevraagd Geis nog 1 kans te geven. Via via zijn wij bij trainingsstal Jose Breeden gekomen en zij zou voor mijn paard zorgen. Jose wist van het verhaal van Geisje en toch kon zij niet geloven dat dit gedrag wat zij vertoonde echt haar karakter zou zijn.

Na twee weken zei Jose ‘’jij moet een cranio sacraal therapeute laten komen ik denk dat jouw paard dat nodig heeft ’’. Ik had nog nooit gehoord over een cranio sacraal therapeute. Ik dacht toen, oke, ik geef het nog 1 kans en dan is het echt klaar. Janneke van Ruiterbewust kwam. Zij voelde direct ontzettend veel druk achter haar ogen, dus hoofdpijn! Janneke is twee uur bezig geweest met haar behandeling van Geis. Ik vond het maar een rare behandeling, hand oplegging bij een paard, en dit moet werken?

Na vijf dagen dat Geisje rust moest hebben mocht ik met haar aan het werk gaan. Dus ik deed dat en tot mijn verbazing, er was geen strijd. Ik zag een los paard dat voor het eerst haar neusje door het zand liet glijden. Ik wist niet wat ik zag! Ik had een totaal ander paard! Er volgde nog meer behandelingen en na elke behandeling zag ik mijn paard transformeren naar een leuker paard. Een paard die wel wil samenwerken met mij. Na de vierde behandeling, heeft Janneke een traumabehandeling gegeven. Tijdens deze behandeling kwam er enorm veel paniek en stress uit mijn paard maar Geis liet zich goed behandelen. Voor Janneke was dit ook een zware en bijzondere behandeling. Geis liet aan Janneke voelen hoeveel paniek en stress ze heeft ervaren waardoor ze is getraumatiseerd.

Zes weken later heeft Janneke weer een traumabehandeling gegeven en ook dit was weer een bijzondere behandeling. Na de traumabehandeling was Geis echt Geis. Het was echt een paard geworden zoals een paard behoord te zijn. Vrolijk, los, ondeugend en sociaal. Ik ben nu samen met mijn instructrice Jose Breeden weer aan het trainen om weer te kunnen rijden op mijn paard Geisje. Zonder juiste begeleiding en iemand die echt durft te kijken naar het paard, kom je er nog niet. Zonder Jose was ik niet bij Janneke gekomen en zonder Jose had ik nooit op het punt gestaan om weer überhaupt te denken aan rijden.

Beide personen hebben mij geleerd echt te kijken naar een paard, hoe voelt hij/ zij zich vandaag en wat ga ik er aan doen? Ga ik gewoon stomweg rijden omdat ik daar zin in heb of pas ik mijn training erop aan en ga ik ipv rijden, longeren of wandelen? En wat heeft mijn paard nodig om optimaal te kunnen presteren? Ik denk dat wij als ruiters goed moeten durven kijken en luisteren naar ons paard. De samenwerking tussen ruiter en paard zal veel sterker worden dan dat al is!

En ik heb geluk, dat ik mensen heb ontmoet die mij in deze gedachtegang meenemen. Hoe moet ik kijken naar het paard en hoe moet ik luisteren naar het paard.

Dus Janneke ontzettend bedankt dat jij mij een ander paard hebt kunnen geven door jouw behandelingen. Bedankt voor jouw wijze lessen/ informatie. Ik denk dat jij met jouw visie, trainingen en behandelingen een verandering zal maken in de paardenwereld!

Marieke Stolk

Paard: Geisje

Enkele voorbeelden van resultaten na slechts één sessie

Vertrouwd door 250+ ruiters

Met heel veel plezier en passie help ik tientallen ruiters om hun paard te revalideren tot een echte Happy Athlete!
Revalidatie Scan
excl. btw
€ 167,-
Maak van jouw paard weer een echte Happy Athlete!
Omdat dit onze eerste afspraak is neem ik de reiskosten voor mijn rekening!
Vind plaats bij jou op stal
Kennismaking
Bewegingsanalyse (in stap)
Fysiek onderzoek van je paard
Intensieve behandeling
Compleet plan van aanpak
Klik hier om een Revalidatie Scan in te plannen

Bonus

Tijdens een Revalidate Scan vertel ik je natuurlijk al al mijn bevindingen en geef ik je adviezen. Uit ervaring weet ik dat dit zoveel nieuwe informatie is die over je wordt uitgespoeld dat ik je daarom een compleet rapport na stuur.
 • Je ontvangt achteraf een volledig rapport van de Revalidatie Scan met daarin al mijn bevindingen.
 • Daarnaast heb ik al mijn adviezen voor je uitgeschreven zodat je deze even rustig kunt laten bezinken en daarna rustig alle stappen kunt gaan opvolgen.
 • Je ontvangt de voor en na foto’s van het onderdeel behandelen zodat je het verschil niet alleen kunt merken maar ook kunt zien.
DSC_0422

Veel gestelde vragen

Hoe weet ik of de Revalidatie Scan geschikt is voor mijn paard?

De Revalidatie Scan is geschikt voor je paard als jouw paard op dit moment niet gereden kan worden door bijvoorbeeld:
 • een zware blessure
 • vanwege onbekende oorzaak kreupel loopt
 • vanwege ‘gevaarlijk’ gedrag niet meer gereden kan worden omdat dit anders niet verantwoord is.
 • recent een zwaar ongeluk heeft gehad of een mentaal heftig trauma hebben opgelopen waardoor hij/zij niet meer gereden  kan worden.
 • kissingspines waardoor hij/zij niet gereden mag worden.
 • recent geopereerd en nog herstellende is
 • zware headshaking of pollenallergie

Waar moet ik naartoe voor de Revalidatie Scan?

Naar je eigen stal, tenminste als je binnen mijn werkgebied staat met je paard want dan kom ik gewoon langs bij jou op stal. Als je buiten mijn werkgebied woont / staat met je paard dan wordt het een iets ander verhaal. Je zou dan naar één van de behandellocaties binnen mijn werkgebied kunnen komen. Daarvoor kun je het beste even contact met me opnemen via info@ruiterbewust.nl want dan kijken we samen naar de beste opties bespreken.
Naar je eigen stal, tenminste als je binnen mijn werkgebied staat met je paard want dan kom ik gewoon langs bij jou op stal. Als je buiten mijn werkgebied woont / staat met je paard dan wordt het een iets ander verhaal. Je zou dan naar één van de behandellocaties binnen mijn werkgebied kunnen komen. Daarvoor kun je het beste even contact met me opnemen via info@ruiterbewust.nl want dan kijken we samen naar de beste opties.
(Mijn werkgebied: Noord Holland, Zuid Holland, Zeeland, Noord Brabant, Limburg, Gelderland en Utrecht)

Welke regio moet ik selecteren?

Heel simpel! Selecteer de regio waarin je paard staat! Als je niet helemaal zeker bent kun je altijd nog googlen of me even een berichtje sturen.
(Mijn werkgebied: Noord Holland, Zuid Holland, Zeeland, Noord Brabant, Limburg, Gelderland en Utrecht)

Wat is er gemiddeld nodig aan (vervolg) afspraken?

Net als ieder mens is ook ieder paard anders.  Al zou je 10 luchtzuigers naast elkaar zetten met dezelfde klachten, betekend dat niet dat ze alle 10 hetzelfde nodig hebben. Sterker nog, ze zijn eigenlijk altijd verschillend.  Er bestaat GEEN gemiddelde. Na deze Scan weet je hoeveel dat er voor jouw paard zijn.

Kan ik ook gewoon steeds losse afspraken maken?

Nee, daarin moet ik je teleurstellen! De eerste afspraak (Revalidatie Scan) is de enige echte losse afspraak die je met me kunt maken. Dit heeft een hele belangrijke reden: Ik wil voor jou en jouw paard het beste resultaat!
 Er is géén enkel probleem ontstaan in een uur of zelfs in een dag. Het is dus ook onmogelijk om alle schade er binnen één dag helemaal uit te werken. Daarnaast heeft je paard ook tijd nodig om alle veranderingen te integreren in het lichaam en is het belangrijk om het management rondom jouw paard zo goed mogelijk te optimaliseren.
Tijdens de Revalidatie Scan kijk ik wat jouw paard nodig heeft. Hoe hij/zij op de behandeling reageert en vanuit daar maken we een plan van aanpak. Het kan zomaar zijn dat we de hulp moeten inschakelen van een specifieke tandarts, iets moeten veranderen aan de voeding of bepaalde supplementen moeten toevoegen.  Ik vind het belangrijk dat we jouw paard ook de tijd geven om alle veranderingen te integreren. Mijn manier van werken is namelijk geen Quick Fix maar zet een genezingsproces in gang.
Daarom ga ik niet voor losse sessies waarin de oorzaak steeds net niet wordt aangepakt en het probleem steeds door suddert maar een behandelplan waarin we de oorzaak van de problemen grondig aanpakken en een goede basis creëren voor ruiter en paard. Als de basis goed staat dan staat het!
De termijn van het behandelplan hangt helemaal af van het paard. In mijn afspraken systeem wordt een speciaal behandelplan opgesteld en je betaald de behandelingen per keer met een iDeallink.

 

Als ik de Revalidatie Scan inplan, zit ik dan gelijk aan een traject vast?

Geen zorgen, je zit dan niet gelijk aan een traject vast! Je zou de Revalidatie  Scan kunnen zien als een kennismakingsafspraak waarbij ik kennis kom maken met jou en jouw paard en kom kijken wat ik voor jullie kan betekenen. Je kunt ook direct kennismaken met mijn behandelmethodes en met eigen ogen zien wat ze doen met je paard. Natuurlijk kom ik met een advies, maar uiteindelijk is het aan jou of je daarmee verder gaat.

 

Ik heb al zo'n beetje alles geprobeerd. Wat pak jij anders aan?

Geen zorgen, je zit dan niet gelijk aan een traject vast! Je zou de Revalidatie  Scan kunnen zien als een kennismakingsafspraak waarbij ik kennis kom maken met jou en jouw paard en kom kijken wat ik voor jullie kan betekenen. Je kunt ook direct kennismaken met mijn behandelmethodes en met eigen ogen zien wat ze doen met je paard. Natuurlijk kom ik met een advies, maar uiteindelijk is het aan jou of je daarmee verder gaat.
Het is natuurlijk ontzettend vervelend als je al zo’n beetje alles hebt geprobeerd en als dat maar een klein beetje heeft geholpen om misschien zelfs wel helemaal niet. Het verschil in wat ik doe, en de reguliere behandelingen zoals van de fysio, osteopaat, chiropractor, sportmasseur ect. zit hem in de oorzaakgerichte aanpak. Iedere blokkade ontstaat in het bindweefsel en zal zich verloop gaan uiten in de spieren en botten van het paard. Bij de reguliere behandelmethoden zoals hierboven genoemd wordt dus niet de oorzaak aangepakt en kunnen ze maar tot een beperkt niveau werken. Ik kan daarentegen met de combinatie van mijn eigen behandelmethodes doorwerken op alle lagen van het lichaam. Ik ga echt oorzaakgericht te werk zodat de oorzaak wordt aangepakt en de klachten verdwijnen.  Dat is het verschil

 

In welke gevallen mag een paard niet behandeld worden?

Met de diverse behandelmethodes die ik hanteer kan ik heel veel problemen oplossen. Echter er zijn een paar gevallen waarin ik een paard niet behandel:
 1.  Een paard met een recente (schedelbasis) fractuur. Pas na 6-8 weken na de breuk kan je paard worden behandeld. Als jouw paard een schedelbasisfractuur heeft is het raadzaam om eerst een CT Scan te laten maken.
 2. Paarden met (vermoedelijk)  Aneurysma, toevallen, TIA (Transient Ischemic Attack) worden enkel in overleg behandeld.
 3. Wanneer een paard tumoren in de schedel heeft wordt dit paard niet behandeld.

 

Twijfel je of een Revalidatie Scan geschikt is voor jou?

Vul dan deze vragenlijst in en ik neem telefonisch contact met je op.
Dit gesprek is voor ruiters die bereid zijn te investeren in een Revalidatie Scan maar nog een vraag hebben.
Bijvoorbeeld: Maandag tussen 9:00 en 12:00 uur.

Volg Ruiterbewust op facebook

"Gratis online training met video's en opdrachten voor ambitieuze dressuurruiters die alles uit hun dressuurpaard willen halen"
 • Ontdek hoe jouw paard nog veel beter kan gaan bewegen dan dat hij/zij nu doet

 • Leer hoe jij effectiever kunt trainen samen met je paard zodat jullie sneller ontwikkelen

 • Ontvang de meest waardevolle en tegelijkertijd onmisbare achtergrond kennis die jouw prestaties verbeteren

 • Begrijp je paard beter dan ooit te voren en versterk jullie samenwerking

 • Kom erachter hoe jij het management van jouw dressuurpaard als Happy Athlete kunt optimaliseren

Ja, ik wil meedoen!