Natuurlijke scheefheid bestaat niet!

Natuurlijke scheefheid bestaat niet!

Net als jij, heb ik altijd geleerd dat ieder paard scheef is en dat dit van nature zo is. Ik leerde dat een paard 60% van het gewicht op de voorhand draagt en 40% op de achterhand. Ieder paard heeft een holle en een bolle kant. Dat is wat ik leerde en wat ik ook altijd geloofde totdat ik ontdekte dat hier niets van klopte.

 

 

In de opleiding bij Maureen Rogers kwam ik erachter dat natuurlijke scheefheid helemaal niet bestaat. Schokkend, wat dit was iets waar ik al mijn hele leven lang hoorde. Dat was het moment waarop mijn hele visie op de paardensport veranderde. Sindsdien kreeg ik inzicht na inzicht en heb ik mijn hele trainingsmethodiek ook veranderd. Met deze kennis kon ik niet meer doorgaan zoals ik gewend was.

 

 

Maureen legde uit hoe deze theorie is ontstaan. 98% van onze paarden zijn in meer of mindere mate uit balans geraakt. Dit begint al als veulen wanneer ze bijvoorbeeld voor de eerste keer een halstertje om krijgen en gaan hangen. Of ze krijgen een trap van de moeder of een ander paard in de weide. Daarna volgt de opfokperiode en rond het derde levensjaar komt de tandarts, en dan volgt er nog meer schade.

 

 

De impact die deze schade heeft begint subtiel. Eerst zal het fascia de spanning gaan vasthouden en vervolgens worden ook de spieren, wervels en de rest van het lichaam beïnvloed. Het paard zal deze plek ontlasten door een andere plek extra te belasten. Zo ontstaan er hele compensatiepatronen en gaat het paard meer gewicht brengen op de voorhand. Maar dit begint dus al als veulen zijnde.

 

 

De onderzoeken die gedaan zijn naar natuurlijke scheefheid zijn allemaal gedaan met paarden die al uit balans waren. Natuurlijk vind je dan een moeilijke en een makkelijke kant. Eigenlijk klinkt het best logisch toch? Ik heb al honderden discussies gevoerd over dit onderwerp en dit waren de vragen die ik steeds op me afgevuurd kreeg.

 

 

Ieder paard is scheef! Ja dat klopt!
Ieder paard is uit balans! Ja, wel in meer of mindere mate maar evenwel uit balans.
Kan een paard in balans zijn en toch presteren? Ja, daar ben ik heilig van overtuigt!
Hoe krijg je een paard terug in balans? Met de juiste tandarts, hoefsmid en therapeut gaat dat helemaal lukken!
Hoelang duurt het voordat een paard weer terug komt in balans? Dat hangt per paard af want ieder paard is anders, evenals de compensatiepatronen in het lichaam.

 

Ik ben heel benieuwd wat jouw inzichten zijn na het lezen van deze blog! Laat het me weten in een reactie.

 

Wil je meer leren over hoe jij van jouw paard een Happy Athlete maakt? Dan nodig ik je van harte uit voor mijn Happy Athlete Challenge die ik organiseer van 13 t/m 17 augustus. Hier lees je er meer over en kun je jezelf aanmelden. 

Related Posts

Het herkennen van hoofdpijn bij je paard
Happy Athlete
Het herkennen van hoofdpijn bij je paard

Heel regelmatig krijg ik de vraag hoe je kunt ontdekken of een paard nu eigenlijk hoofdpijn heeft en hoe dit nu eigenlijk kan. Veel ruiters blijken namelijk een gevoel te hebben dat hun paard wel eens hoofdpijn zou kunnen hebben. En helaas komt hoofdpijn bij paarden regelmatig voor. Het leek

Kun je blokkades uit je paard rijden?
Happy Athlete
Kun je blokkades uit je paard rijden?

Afgelopen zondag had ik een leuk gesprek met één van mijn stalgenoten. Het ging over blokkades en spanningen bij paarden en over de training. In onze paardenwereld heerst namelijk een waar geloof dat ‘alles op te lossen is met goed rijden’ en daar ben ik het niet helemaal mee eens.

In welke gevallen mag een paard niet behandeld worden?
Happy Athlete
In welke gevallen mag een paard niet behandeld worden?

(in deze vraagstelling heb ik het over de behandelingen die ik zelf faciliteer, en spreek ik dus niet voor een fysio, osteopaat, e.d.)     Met de verschillende behandelmethodes die ik hanteer kan ik heel veel problemen oplossen. Echter er zijn een paar gevallen waarin ik een paard niet behandel:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked.*

Maak van jouw dressuurpaard een echte Happy Athlete in drie maanden!

“Gratis online training met video’s en opdrachten voor ambitieuze dressuurruiters die alles uit hun dressuurpaard willen halen”

Volg Ruiterbewust op facebook