Je ervaart veel spanning met je paard. Je bent in gespannen afwachting tot je paard weer een keertje schrikt of er vandoor gaat.  Je paard reageert weer op jouw spanning en samen bevinden jullie je in een eindeloze vicieuze cirkel. Je verlangt ernaar om op een ontspannen manier plezier te hebben met je paard maar deze droom lijkt verder weg dan ooit. Het plezier is langzaamaan verdwenen en je hoopt op een wonder!

 

Bijna dagelijks ontvang ik berichten met noodkreten van ruiters die een enorme spanning ervaren met hun paard.  Ik weet precies wat ze doormaken want het is tenslotte nog niet zo heel lang geleden dat ik me in diezelfde cirkel bevond. Ik wilde er zo ontzettend graag uitkomen dat ik besloot om op zoek te gaan naar de oplossing. Duizenden euro’s heb ik er aan besteed en zonder resultaat. Totdat ik eigenlijk de moed had opgegeven en toen stond de oplossing ineens voor de deur.  Het lukte me om de vicieuze cirkel van spanning te doorbreken en het plezier in de sport kwam terug. Heerlijk om weer zo fijn te kunnen trainen met mijn paard. Dat gun ik jou ook!

 

 

Inmiddels help ik andere ruiters met soortgelijke verhalen om die vicieuze cirkel van spanning voorgoed te doorbreken en het is waanzinnig dankbaar werk. Iedere ruiter en ieder paard heeft zijn of haar eigen proces en het is mooi om deel te mogen uitmaken van die transformatie.

 

Het is een transformatie geen Quick Fix!

 

Van de vele berichten die ik ontvang ben ik er wel achter gekomen dat heel veel ruiters op zoek zijn naar een Quick Fix, een snelle oplossing. Maar ik zal je uit deze droom helpen! Er is geen Quick Fix! Geen magische pil die in één keer alle spanning oplost.
Spanning is namelijk opgebouwd uit allerlei laagjes zowel bij ruiters als paarden.  Ik gebruik vaak het voorbeeld van een ui. Een ui is ook opgebouwd uit verschillende lagen en je pelt als het ware laagje voor laagje af. Ondanks dat het laagje voor laagje gaat wil dat niet zeggen dat het moeilijk is om spanning op te lossen mits je de juiste begeleiding daarbij hebt.

 

‘Het is eigenlijk allemaal best wel logisch’.

 

Dat is wat ik heel veel hoor van ruiters waar ik mee werk! En dat is het ook… Het gaat allemaal om bewustwording, logisch nadenken en steeds de vraag stellen ‘Hoe wordt dit dan veroorzaakt’. Ik kijk altijd een stapje verder door op zoek te gaan naar wat deze spanning echt veroorzaakt. Zolang je jezelf blijft focussen op de symptomen dan komt er geen doorbraak. Simpel genoeg.

 

Maar hoe doorbreek je deze vicieuze cirkel van spanning dan?

 

Verkeerde vraag, wat heeft deze spanning veroorzaakt? Is dat de ruiter of het paard? In veel van de combinaties waar ik mee werk is dat toch het paard. Het paard heeft in de loop der jaren wat ongelukjes gehad en daardoor spanning opgebouwd in het lichaam. Het stomatognatisch systeem wordt hierdoor beïnvloed en dat kan er al voor zorgen dat jouw paard zich moeilijk kan ontspannen. Als een ruiter dan een keer een mindere dag heeft dan heeft dit ook invloed op een paard. Een paard reageert namelijk altijd op de energie die er is. Dus als je druk in je hoofd bezig bent met allerlei zaken uit het dagelijkse leven dan zal je paard hier zoiezo altijd op reageren. In combinatie met de spanning in het lichaam en de lichaamssystemen kan dit voor enorme uitbarstingen zorgen. Vervolgens wordt de ruiter nog meer gespannen door de spanning van het paard en de eerstvolgende keer dat je weer opstapt speelt deze gebeurtenis toch in je achterhoofd. Zo wordt spanning vaak steeds erger en worden ook steeds meer lagen opgebouwd. Uiteindelijk wordt het dan een gewoonte en gaan ruiters nog meer in hun hoofd zitten, nog meer onrust ervaren in hun lichaam en hun paard nog heftiger reageren.

 

Oke, nu komt de ‘Hoe los je dit dan op’ vraag.

 

Allereerst is het belangrijk om te erkennen dat er spanning is! Spanning is toch nog een behoorlijk taboe in de paardensport en op de één of andere manier wordt het niet gemakkelijk bespreekbaar gemaakt. Toch is het belangrijk dat je voor jezelf erkent dat je spanning hebt en jouw paard spanning heeft.

 

Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het lichaam van je paard wordt bevrijd van al die spanningen en dat ook het spanningssysteem van je paard wordt aangepakt. Dat is overigens een systeem waar weinig professionals weet van hebben en waar een behandeling fysiotherapie of osteopatie dus niet voldoende is om dit op te lossen. Je paard zal ongetwijfeld meerder behandelingen nodig hebben van een ervaren expert op dit gebied om alle spanningen uit het lichaam en de systemen te krijgen.

 

Vervolgens is het ook belangrijk voor jou als ruiter dat je de beslissing neemt om echt aanwezig te zijn bij je paard. En dan bedoel ik daarmee dat je zodra je bij je paard bent echt de boel, de boel moet laten. Iedere dag beslissen om zodra je het erf van de stal oprijdt om alles helemaal los te laten en aanwezig te zijn in het moment. Je kunt je bijvoorbeeld even 10 minuten helemaal focussen op je ademhaling, zonder die te willen veranderen om je helemaal los te maken van alles wat er in je leven speelt zodat je echt met je paard bezig kunt zijn. Heel gericht je energie sturen zodat je toegankelijker en meer ontspannen bent bij je paard.

 

Hoe meer spanning jouw paard kwijt is uit het lichaam en hoe vaker dat jij erop oefent om alles los te laten des te gemakkelijker gaat de samenwerking tussen jou en je paard verlopen. Als ik dit aan mensen vertel dan krijg ik vaak de volgende reactie.

 

Maar bij mij is het anders…

 

Er komen allerlei overtuigingen en beschermingsmechanismes naar boven met allerlei excuses. Geloof me, ik hoor de meest onzinnige verhalen. Als ik dan verder ga vragen dan komt het er eigenlijk altijd op neer dat ruiters zichzelf niet vertrouwen om het werk te doen wat er voor nodig is om uit deze vicieuze cirkel te stappen. En dat is vaak ook niet gemakkelijk als je het alleen wilt doen. Want dan val je veel te snel weer terug in oude patronen waarin je als het ware vastgeroest zit. Je hebt hierbij iemand nodig die je zo nu en dan een spiegel voorhoud en je een liefdevolle schop onder je kont verkoopt.

 

Ik kan het wel alleen!

 

Oja? Dat heb ik ook vaak gedacht maar vroeg of laat belande ik toch ook in mijn oude patronen. Zelfs al had ik het mezelf en de hele wereld belooft om me dat niet meer te laten gebeuren. Het gebeurde gewoon! We hebben allemaal iemand nodig die dwars door je excuses en overtuigingen heen prikt en je in laat zien wat je ‘blinde vlekken’ zijn.

 

Dit werkt voor mij niet!

 

Bullshit! Het werkt niet als jij niet werkt! En daarmee bedoel ik niet dat je keihard moet werken om van die spanning af te komen. Daarmee bedoel ik dat je het werk moet doen wat er voor nodig is! Dat je daadwerkelijk aan de slag gaat met de tools die ik je geef. De tools zijn er om gebruikt te worden 😉

 

Wat is het je waard om voorgoed bevrijd te worden uit deze vicieuze cirkel van spanning?

 

We weten allemaal dat het houden van een paard niet gratis is! Toch betalen we maandelijks een hoop geld aan stalling, instructie, hoefsmid, dierenarts, supplementen, dekjes, hoofdstellen, bitten, zadels en ga zo maar door. Ik weet precies hoe het werkt want ik zit er dagelijks middenin. Ik hoor mensen vaak zeggen ‘Ik vind het te duur’ terwijl ze wel iedere week de ruitersportzaak bezoeken voor een complete nieuwe set om de kleurencollectie compleet te maken. (De overige 789 kleuren hebben ze al). Wat is het jou waard om echt weer fijn en ontspannen te kunnen trainen met je paard?  Om samen weer echt dat plezier te beleven en waarom je ook ooit begonnen bent met onze paardensport?! Laten we eerlijk zijn, een nieuw dekje met bijpassende bandages/peesbeschermers, springschoenen en een oornetje gaat die spanning niet weghalen! Zelfs niet als ze de nieuwste kleur hebben 😉
Kortom, het is tijd voor actie! Ik wil je met alle liefde helpen om te kijken wat er voor jou en jouw paard nodig is om uit deze vicieuze cirkel te stappen tijdens een Happy Athlete Scan!

 

Happy Athlete Scan

 

Ik kijk met je mee in de training van je paard
Tijdens deze Happy Athlete Scan kijk ik een stukje met je mee in de training om te zien welke houdingen je paard aanneemt, analyseer ik de beweging van je paard om beperkingen in het bewegingsmechanisme op te sporen.
Palpatie
Vervolgens zal ik het lichaam van je paard helemaal navoelen om te ontdekken of mijn eerdere bevindingen kloppen met hetgeen wat ik vind in het lichaam van je paard.
Je weet dan direct hoe jouw paard er op dit moment voor staat en we kijken dan meteen wat de eerstvolgende logische stappen zijn voor jou en jouw paard.
Behandeling
Vervolgens behandel ik je paard om ervoor te zorgen dat jouw paard meer bewegingsvrijheid krijgt en spanningen en blokkades worden opgeheven.
Dit is voor jou gelijk het uitgelezen moment om te ontdekken wat mijn behandelmethode doet met jouw paard!

 

[upside_button class=”kopa-button green-button large-button kopa-button-icon” link=”https://ruiterbewust.nl/happy-athlete-scan/” target=””]Vertel mij meer over de Happy Athlete Scan[/upside_button]

Leave a Reply

Your email address will not be published.