Nee. Het kan zijn dat je dierenarts je paard gezond verklaard, dat je vaste osteopaat geen blokkade kan vinden maar dat betekend niet dat jouw paard fysiek niets mankeert.

 

Er is namelijk altijd een oorzaak aanwezig voor het gedrag van je paard. En dit is altijd terug te vinden in het lichaam.

 

Zelfs mentale trauma’s hebben hun inprint in het lichaam en zijn dus altijd fysiek te lokaliseren. Maar om deze vaak diepliggende patronen te ontdekken en in beeld te brengen heb je iemand nodig die daar anders naar kijkt.

 

Iedere professional bekijkt een paard anders. Heel logisch want alle opleidingen hebben weer net een andere insteek. Het zegt dus helemaal niets als je dierenarts of osteopaat niets kan vinden.

 

Dit is er aan de hand bij een gespannen paard:
Je paard heeft als het ware een soort spanningsplafond ontwikkeld die is ontstaan door blokkades in het lichaam en belangrijker nog de lichaamssystemen. Zodra je op je paard wilt stappen komt dit spanningsplafond extra onder druk te staan waardoor je paard heftig kan reageren. Jouw paard kan namelijk nooit echt helemaal ontspannen doordat hij niet echt door dit spanningsplafond heen kan zakken. Dat zorgt ervoor dat jouw paard dus nieuwe spanningen van jou als ruiter, de training of de omgeving niet goed meer kan verwerken. Daarnaast is jouw paard hierdoor ook minder goed in staat om de afvalstoffen af te voeren uit het lichaam waardoor er ook weer nieuwe blokkades ontstaan. Het probleem wordt dus eigenlijk steeds erger omdat je paard verder compenseert tot hij niet verder kan.

 

Belangrijke rol van het natuurlijk instinct
Een belangrijke rol in het gedrag van je paard speelt het natuurlijk instinct. Ondanks dat onze paarden geboren zijn in onze stallen is dit natuurlijk instinct nog volop in hun systeem aanwezig. De combinatie van het natuurlijk instinct en het karakter van een paard zijn verantwoordelijk voor hoe een paard reageert. Zodra je paard blokkades heeft worden zijn overlevingskansen minder. Je paard is dan eigenlijk een zwakkere schakel in de kudde en een makkelijke prooi voor een roofdier. Je paard zal dus extra alert moeten zijn om te kunnen overleven. Jij en ik weten wel dat er geen leeuwen verstopt zitten in de bosjes, maar dat is niet hoe jouw paard redeneert.

 

De oorzaak aanpakken is een must!
De blokkades die deze spanning veroorzaken zitten vrijwel altijd in meerdere lagen van het lichaam. Het lichaam van een paard is opgebouwd uit allerlei lagen en systemen waardoor het voor bijvoorbeeld een fysiotherapeut, osteopaat of chiropractor lastig wordt om zo’n blokkade te ontdekken. Als ze dan al weten dat deze lichaamssystemen bestaan, kunnen ze de deze niet met hun methodiek behandelen. De oorzaak zit namelijk niet in de wervels of de spieren van een paard maar in de zachte weefsels en lichaamsprocessen en dat vergt een andere aanpak. Het hele compensatiepatroon moet worden aangepakt om bij de oorzaak te komen en deze te kunnen behandelen. Als je dit niet doet dan blijft het onderliggende probleem voor nieuwe problemen zorgen.

 

Ik kan je helpen om van jouw gespannen paard weer een ontspannen Happy Athlete te maken. Bekijk hier de gratis video die ik voor je heb opgenomen >> https://buff.ly/2TWqZAM

Leave a Reply

Your email address will not be published.