Kan een paard met extreem explosief gedrag wel helemaal fysiek in orde zijn?

Ik kom in de praktijk veel paarden tegen die 'extreem' gedrag vertonen en waarbij dit vaak als 'karakter' wordt gelabeld. Maar op de vraag: 'Kan een paard met extreem explosief gedrag wel helemaal fysiek in orde zijn?' zeg ik: Nee. Het kan zijn dat je dierenarts je paard gezond verklaard, dat je vaste osteopaat geen blokkade kan vinden maar dat betekend niet dat jouw paard fysiek niets mankeert.

Er is namelijk altijd een oorzaak aanwezig voor het gedrag van je paard. En dit is altijd terug te vinden in het lichaam.  

Zelfs mentale trauma's hebben hun inprint in het lichaam en zijn dus altijd fysiek te lokaliseren. Maar om deze vaak diepliggende patronen te ontdekken en in beeld te brengen heb je iemand nodig die daar op een andere manier naar kijkt dan dat bijv. je dierenarts of osteopaat dat doet.  En dat maakt het juist ook lastig want iedere professional bekijkt een paard anders. Heel logisch want alle opleidingen hebben weer net een andere insteek. Het zegt dus helemaal niets als je dierenarts of osteopaat niets kan vinden 

Dit is er aan de hand bij een paard met extreme spanning:

Je paard heeft een soort spanningsplafond ontwikkeld die is ontstaan door blokkades in het lichaam en belangrijker nog de lichaamssystemen. Zodra je op je paard wilt stappen komt dit spanningsplafond extra onder druk te staan waardoor je paard heftig kan reageren. Jouw paard kan namelijk nooit echt helemaal ontspannen doordat hij niet echt door dit spanningsplafond heen kan zakken. Dat zorgt ervoor dat jouw paard dus nieuwe spanningen van jou als ruiter, de training of de omgeving niet goed meer kan verwerken. Ik zie bij paarden met deze klachten ook heel vaak dat deze paarden een dusdanige mate hebben van hoofdpijn waardoor ze de prikkels niet meer kunnen verwerken. Dit heeft natuurlijk ook weer de nodige impact op het lichaam en juist zeker ook het gedrag van een paard.  Daarnaast zorgt dit er ook voor dat je paard hierdoor minder goed in staat om de afvalstoffen af te voeren uit het lichaam waardoor er ook weer nieuwe blokkades ontstaan. Het probleem wordt dus eigenlijk steeds erger omdat je paard verder compenseert tot hij niet verder kan. 


Het natuurlijke instinct speelt een belangrijke rol

Een belangrijke rol in het gedrag van je paard speelt het natuurlijk instinct. Ondanks dat onze paarden geboren zijn in onze stallen is dit natuurlijk instinct nog volop in hun systeem aanwezig. De combinatie van het natuurlijk instinct en het karakter van een paard zijn verantwoordelijk voor hoe een paard reageert. Zodra je paard blokkades heeft worden zijn overlevingskansen minder. Je paard is dan eigenlijk een zwakkere schakel in de kudde en een makkelijke prooi voor een roofdier. Je paard zal dus extra alert moeten zijn om te kunnen overleven. Jij en ik weten wel dat er geen leeuwen verstopt zitten in de bosjes, maar dat is niet hoe jouw paard redeneert. En daarmee is het gedrag van je paard ook weer logischerwijs te verklaren.

Oorzaak aanpakken is een must

De blokkades die deze spanning en hoofdpijn veroorzaken zitten vrijwel altijd in meerdere lagen van het lichaam. Het lichaam van een paard is opgebouwd uit allerlei lagen en systemen waardoor het voor bijvoorbeeld een fysiotherapeut, osteopaat of chiropractor lastig wordt om zo’n blokkade te ontdekken. Als ze dan al weten dat deze lichaamssystemen bestaan, kunnen ze de deze niet met hun methodiek behandelen. De oorzaak zit namelijk niet in de wervels of de spieren van een paard maar in de zachte weefsels en lichaamsprocessen en dat vergt een andere aanpak. Het hele compensatiepatroon moet worden aangepakt om bij de oorzaak te komen en deze te kunnen behandelen. Als je dit niet doet dan blijft het onderliggende probleem voor nieuwe problemen zorgen. 


Ik hoop je met dit artikel een duidelijk antwoord gegeven te hebben op de vraag 'Kan een paard met extreem explosief gedrag wel fysiek in orde zijn?'.  Er lopen nog heel veel paarden rond met deze klachten dus ik zou het enorm waarderen als jij dit artikel wilt delen op social media of met je stalgenoten.

Hoe weet ik of mijn paard hoofdpijn heeft? 

Doe de Hoofdpijn Tool voor je paard

Maak gratis gebruik van deze tool door het beantwoorden van een paar simpele vragen.
Kom binnen enkele minuten te weten of jouw paard last heeft van druk of hoofdpijn. 
Ontvang een gratis aanvullend advies voor je paard, gebaseerd op de uitslag van de tool!

    1 replies to "Kan een paard met extreem explosief gedrag wel helemaal fysiek in orde zijn?"

    • […] Het gaan herkennen van hoofdpijn is de eerste belangrijke stap. Als meer ruiters hoofdpijn bij hun paard tijdig zouden gaan opmerken dan kan er enorm veel leed voorkomen worden. Niet alleen voor onze paarden, maar juist ook voor jou als ruiter. Stel je voor dat je ten val komt omdat je paard explodeert doordat hij/zij bijvoorbeeld geen prikkels meer kan verwerken. Zelfs dat is een vorm van hoofdpijn en het voorkomen is nog altijd beter dan genezen natuurlijk.  Ook over explosief gedrag is een misverstand gaande waarbij gedacht wordt dat dit gaat om karakter wat dus niet helemaal het geval is. Dat leg ik uit in het artikel genaamd: Kan een paard met explosief gedrag wel helemaal fysiek in orde zijn? […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.