In welke gevallen mag een paard niet behandeld worden?

In welke gevallen mag een paard niet behandeld worden?

(in deze vraagstelling heb ik het over de behandelingen die ik zelf faciliteer, en spreek ik dus niet voor een fysio, osteopaat, e.d.)
 
 
Met de verschillende behandelmethodes die ik hanteer kan ik heel veel problemen oplossen. Echter er zijn een paar gevallen waarin ik een paard niet behandel:
 
1.) Een paard met een recente (schedelbasis) fractuur. Pas na 6-8 weken na de breuk kan je paard worden behandeld. Als jouw paard een schedelbasisfractuur heeft is het raadzaam om eerst een CT Scan te laten maken.
 
2.) Paarden met (vermoedelijk)  Aneurysma, toevallen, TIA (Transient Ischemic Attack) worden enkel in overleg behandeld.
 
3.) Wanneer een paard tumoren in de schedel heeft wordt dit paard niet behandeld. Er is namelijk nooit getest wat dit doet met de tumoren (ook zachte weefsels) waardoor ik liever daar niets mee doe.

 

Related Posts

De rol van het gebit bij het headshakingssyndroom
Happy Athlete
De rol van het gebit bij het headshakingssyndroom

Voorgaande jaren kon ik nog zeggen dat ‘pollenallergie’ de meest voorkomende vorm van het headshakingsyndroom was maar daar lijkt verandering in te zijn gekomen. In het afgelopen jaar (2020) lijkt de pollenvariant namelijk te zijn ingehaald door de spanningsvariant met daarin als grote veroorzaker onbalans in het gebit. Headshaking komt

Het herkennen van hoofdpijn bij je paard
Happy Athlete
Het herkennen van hoofdpijn bij je paard

Heel regelmatig krijg ik de vraag hoe je kunt ontdekken of een paard nu eigenlijk hoofdpijn heeft en hoe dit nu eigenlijk kan. Veel ruiters blijken namelijk een gevoel te hebben dat hun paard wel eens hoofdpijn zou kunnen hebben. En helaas komt hoofdpijn bij paarden regelmatig voor. Het leek

Kun je blokkades uit je paard rijden?
Happy Athlete
Kun je blokkades uit je paard rijden?

Afgelopen zondag had ik een leuk gesprek met één van mijn stalgenoten. Het ging over blokkades en spanningen bij paarden en over de training. In onze paardenwereld heerst namelijk een waar geloof dat ‘alles op te lossen is met goed rijden’ en daar ben ik het niet helemaal mee eens.

2 comments

  1. Hallo Janneke,
    Ik belande per toeval op jou site. Ik rijd op dit moment op een paard wat zz dressuur heeft GeloPen ze is 14 jaar en komt waarschijnlijk te koop. Ik ben 50+ en zit voor het eersr sinds een paar jaar weer op een paard. Dit paard is super braaf zolang ze gewoon aan de lange teugel loopt. Zodra je haar vraagt iets na te geven krult ze de nek op neemt het bit niet aan en gaat hele korte pasjes maken. Zodra je de hand los laat stapt ze weer vlot voorwaarts. Kortom gewoon met lange teugel rijden gaat prima. Ik vindt dit toch vreemd lijkt net of ze iets vast heeft zitten de eigenaresse is een goede ruiter en heeft osteopaat erbij gehad, tandarts enz. Volgens mij ook nekfoto,s? Het lijkt ook niet alsof ze pijn heeft. Toch trIkkerd mij dit. Ik wil haar misschien kopen als recreatiepaard maar wil wel dat zE gezond is. Ben jij al eens zoiets tegengekomen? Volgende week heb ik weer les en probeer er dan achter te komen wanneer dit is begonnen. Heel graag zou ik iets van je horen. Met vriendelijke groet Joanne

    • Hallo Joanne,

      Bedankt voor je bericht! Allereerst dat je dit zo durft te delen vind ik al heel dapper. Maar ik kan deze situatie onmogelijk op basis van deze informatie beoordelen zonder aannames te doen vanwege belangrijke informatie die ontbreekt. Dit wil ik je wel zeggen, het gaat hier om een combinatie van rijtechnisch en fysieke blokkades. Ja het komt dus zeker vaker voor maar je moet dit een beetje in beide partijen zoeken. Succes verder!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked.*

Maak van jouw dressuurpaard een echte Happy Athlete in drie maanden!

“Gratis online training met video’s en opdrachten voor ambitieuze dressuurruiters die alles uit hun dressuurpaard willen halen”

Volg Ruiterbewust op facebook