Kun je blokkades uit je paard rijden?

Kun je blokkades uit je paard rijden?

Afgelopen zondag had ik een leuk gesprek met één van mijn stalgenoten. Het ging over blokkades en spanningen bij paarden en over de training. In onze paardenwereld heerst namelijk een waar geloof dat ‘alles op te lossen is met goed rijden’ en daar ben ik het niet helemaal mee eens.

 

 

Met mijn kennis en ervaring weet ik hoe het paardenlichaam in elkaar steekt, hoe onze paarden meesters zijn in compenseren en overleven en ik ben onderdeel van een hele grote paardenindustrie waarin ik ervaring heb opgedaan in diverse takken.
Ik weet hoe het werkt, wat er gebeurt. Ik ken deze wereld door en door. En ik weet ook… (Ik zeg je daar meteen eerlijk bij.. dat ik mezelf hier heel soms ook nog op betrap) dat we allemaal roepen dat we ons paard van achter naar voren rijden, maar tegelijkertijd het andersom doen. Alles moet opgelost worden met rijden. Het wordt nog bijna dagelijks tegen me gezegd. Ja, maar dan moet ik daar gewoon wat meer op trainen. Om even een voorbeeld te geven. Paard Ebony van mijn klant heeft enorme moeite met de linkerstelling en buiging. Samen met haar instructrice werkt mijn klant aan het rechtrichten van Ebony. Hoe doe je dat dan? Vroeg ik haar. Nou ik buig hem nog verder naar links en om mijn been zodat hij helemaal oprekt. Want ja, hij is gewoon een beetje scheef van nature. Van nature zijn de spieren aan de rechterkant wat korter..
Als je me een beetje kent dan heb je nu wel een idee hoe mijn gezicht er op dat moment uit zag. Want dit is nu precies wat niet klopt, en niet kan! Ik heb inmiddels al zoveel verschillende blogs en post geschreven over de bullshit van natuurlijke scheefheid dat ik je een link zal geven en een heel lang verhaal zal besparen.
In ieder geval had ik nu mooi de kans om mijn klant te laten zien waarom haar beredenering niet klopte. Haar paard Ebony had een paar maanden geleden namelijk vreselijk gehangen aan het halster toen ze vastgeknoopt stond aan de box en de stalhouder voorbij kwam met een shovel. Ze was zo geschrokken dat ze begon te hangen. In de weken daarna werd Ebony onrustiger in haar aanleuning, ging stelling en buiging minder. En hoewel mijn klant de hangpartij alweer bijna was vergeten had Ebony echt wat blokkades hieraan over houden. Zo had ze mega veel spanning achter haar oren en dan met name aan de rechterkant. En daarnaast waren haar kaakspieren bij haar rechterkaakgewricht helemaal vast gaan zitten. Hierdoor kon ze niet alleen geen linkerstelling meer geven maar ook geen lengtebuiging want deze spanning trok namelijk helemaal door tot aan haar bekkengebied.
Een beetje rechtrichten door (sorry voor mijn directheid) gewoon aan je linkerteugel te gaan trekken doe je je paard in zo’n geval vreselijk zeer mee. Een absolute no go!
Met dit verhaal wil ik niet gaan beweren dat iedereen het zo oplost maar zelfs al zou je op een andere manier gaan ‘rechtrichten’ je vraagt je paard daarmee eigenlijk alleen maar om verder te gaan compenseren. En dat zal je paard ook zoveel mogelijk doen tot hij niet meer verder kan. Wat ik heel veel zie gebeuren is dat ontspanning en lengte worden overgeslagen omdat dit niet meteen lukt. En daarmee rijd je je paard niet losser, maar je dwingt je paard om verder te compenseren.
Je paard aan een lange teugel zijn eigen weg laten zoeken dan? Nee, dat ook niet. Want zelfs wanneer je je paard op lengte rijdt zorg je ervoor dat dit begint bij een actief achterbeen, aangespannen buikspieren en vanuit daar de schoft liften en de hals laten vallen met de neus naar de loodlijn! Gaat dit in één dag? Nee zeker niet. Maar alleen zo help je je paard om meer ontspanning en bewegelijkheid te creëren. Pas als je paard hierin balans vind en spieren gaat ontwikkelen dan ben je klaar om door te gaan.
Als je paard niet kan hals strekken dan zit er dus een compenseringspatroon in zijn lichaam. En zelfs als je fysio zegt dat je paard goed is, de osteopaat geen blokkade kan vinden dan wil dat niet zeggen dat je het dan maar zo in de training ‘moet gaan oplossen’. Begrijp me niet verkeerd. Goed paardrijden is een must. Maar gun het je paard ook om echt losgelaten en soepel in zijn lichaam te zitten. Begin door je kennis van een correcte beweging en houding van je paard wat uit te breiden. Mijn gratis online training van drie maanden is al een heel mooi begin hiervoor! Check de link hieronder.

Je las een blog van  Janneke Zijderveld

Reageren mag altijd en delen ook.
Wat ook mag, is doorklikken naar de afdeling ‘Werk met mij’ op mijn website.

 

Mijn diensten:

  • De Horse Photo Scan – Je weet nu hoe het ervoor staat met je paard. Je begrijpt nu waar de ‘problemen’ die je ervaart vandaan komen en hebt een advies liggen over hoe deze kunnen worden opgelost.
  • De Revalidatie Scan – Duidelijk in beeld wat de ‘problemen en klachten’ bij je paard hebben veroorzaakt met een duidelijk plan van aanpak om jouw paard weer gezond en soepel te maken.
  • De Happy Athlete Scan -Je hebt nu duidelijk voor jezelf waar jij jezelf als ruiter op mag gaan focussen en weet ook hoe en wat er voor nodig is om nu eindelijk jouw droomprestaties te gaan bereiken.

 

En verder:

Related Posts

De rol van het gebit bij het headshakingssyndroom
Happy Athlete
De rol van het gebit bij het headshakingssyndroom

Voorgaande jaren kon ik nog zeggen dat ‘pollenallergie’ de meest voorkomende vorm van het headshakingsyndroom was maar daar lijkt verandering in te zijn gekomen. In het afgelopen jaar (2020) lijkt de pollenvariant namelijk te zijn ingehaald door de spanningsvariant met daarin als grote veroorzaker onbalans in het gebit. Headshaking komt

Het herkennen van hoofdpijn bij je paard
Happy Athlete
Het herkennen van hoofdpijn bij je paard

Heel regelmatig krijg ik de vraag hoe je kunt ontdekken of een paard nu eigenlijk hoofdpijn heeft en hoe dit nu eigenlijk kan. Veel ruiters blijken namelijk een gevoel te hebben dat hun paard wel eens hoofdpijn zou kunnen hebben. En helaas komt hoofdpijn bij paarden regelmatig voor. Het leek

In welke gevallen mag een paard niet behandeld worden?
Happy Athlete
In welke gevallen mag een paard niet behandeld worden?

(in deze vraagstelling heb ik het over de behandelingen die ik zelf faciliteer, en spreek ik dus niet voor een fysio, osteopaat, e.d.)     Met de verschillende behandelmethodes die ik hanteer kan ik heel veel problemen oplossen. Echter er zijn een paar gevallen waarin ik een paard niet behandel:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked.*

Maak van jouw dressuurpaard een echte Happy Athlete in drie maanden!

“Gratis online training met video’s en opdrachten voor ambitieuze dressuurruiters die alles uit hun dressuurpaard willen halen”

Volg Ruiterbewust op facebook