Het herkennen van hoofdpijn bij je paard

Heel regelmatig krijg ik de vraag hoe je kunt ontdekken of een paard nu eigenlijk hoofdpijn heeft en hoe dit nu eigenlijk kan. Veel ruiters blijken namelijk een gevoel te hebben dat hun paard wel eens hoofdpijn zou kunnen hebben. En helaas komt hoofdpijn bij paarden regelmatig voor. Het leek me goed om je eens uitleg te geven over hoe je hoofdpijn kunt herkennen bij je paard.

In verhouding meer paarden met hoofdpijn...

Net als mensen kunnen paarden ook hoofdpijn hebben. Sterker nog ik denk dat als je de gevallen in percentages zou zetten dat er in verhouding meer paarden zijn met hoofdpijn dan mensen. Dit komt voornamelijk omdat paarden meer schade oplopen aan hun hoofd en hier natuurlijk niets aan kunnen doen. Een aspirientje geven heeft niet zoveel zin en is bovendien symptoombestrijding. Als je zelf hoofdpijn ervaart is dit een teken dat er iets aan de hand is. Je lichaam wil je hiermee iets vertellen, maar luister je ernaar? 

Allereerst is het belangrijk om je te realiseren dat alles in het lichaam met elkaar in verbinding staat. Of dat nu het mensenlichaam of paardenlichaam is maakt niet uit. Alles staat met elkaar samen. Een paard dat hoofdpijn heeft zal ook andere blokkades en spanningen hebben in het lichaam. Een paard met veel hoofdpijn zal ook behoorlijk 'scheef' zijn. 

Paarden zijn meesters in compenseren

Het tweede dat je moet realiseren is dat paarden nog veel beter kunnen compenseren dan mensen. Ze hebben namelijk 4 benen in tegenstelling tot onze 2 benen en daarnaast leven ze vanuit hun natuurlijke instinct. Wij weten allemaal dat hier geen leeuwen, hyena's of andere roofdieren in de bosjes op de loer liggen. Maar ons paard beredeneerd niet zo. Ze gaan er altijd vanuit dat het gevaar op de loer ligt en dat zij dus op ieder moment moeten kunnen vluchten. Wat heeft dat nu met hoofdpijn te maken? 

Een paard dat hoofdpijn heeft heeft zoiezo een verminderde werking van bepaalde zintuigen waardoor het voor het paard lastiger zal zijn om gevaar te signaleren. Een paard zal dus extra alert moeten zijn om te kunnen overleven. Daarnaast zie je heel vaak bij extreme hoofdpijn gevallen dat ze constant in de aanvalsmodus gaan in combinatie met bevriezen en/of vluchten. Bij de extreme gevallen van hoofdpijn is voornamelijk de aanvalsmodus hinderlijk. Je kunt dit herkennen aan dat je paard bijvoorbeeld zich niet wil laten aanraken, boos wordt als je hem/haar wil benaderen met je hand. Constant willen bijten of misschien zelfs al wel tegen je aan steigeren.

Gedrag zegt niets over hoe jouw paard is...

Laat ik voorop stellen, als jij dit herkent van jouw paard betekend dit niet dat je een rotpaard hebt of dat jouw paard gewoon zo is. Gezien de omstandigheden is dit best logisch gedrag. Een tijdje geleden kwam ik zo bij Finn waarbij het omdoen van peesbeschermers al een hele grote uitdaging was. Hij was pas 4 jaar en vertoonde dit gedrag sinds een tijdje. Wat opviel is dat hij zijn hoofd nauwelijks kon bewegen. Zodra je een hand naar hem uitreikte dan ging hij direct in de aanval. 

Hij eerder een aanvaring gehad met het hekwerk en enige tijd later begonnen deze klachten toe te nemen.  Ik ben met Finn aan de slag gegaan in de kleine binnenbak. Ik besloot om hem zelf vast te houden omdat hij soms zo van zich af beet dat dit voor gevaarlijke situaties zorgde. Voorzichtig probeerde ik hem te benaderen maar hij ging constant in de aanval. Natuurlijk lieten we het er niet bij zitten want ik moest hem laten zien dat ik hem geen pijn wilde doen en dat er ook een andere manier was waarop hij ook kon reageren. Ik liet hem dus een andere uitweg zien. Uiteindelijk kon ik hem hele kleine stukjes aanraken, maar behandelen was teveel waarop ik besloot om decompressing massage toe te passen. 

Dit is een strelende massage waarbij je met volle aandacht met het paard bezig bent. Steeds begon Finn kleine stukjes te ontspannen en op die momenten liet ik hem even met rust, weer connecten met zichzelf en voelen wat er precies gebeurde in zijn lichaam. Het bijzondere van deze sessie was dat je hem zag veranderen in zijn blik, zijn houding. Het waren mini stukjes en voor mijn gevoel had ik nog maar zo weinig kunnen doen maar voor hem was dit al een hele grote verandering. Toen we na afloop van deze sessie een stukje met hem gingen stappen bewoog zijn bekkengebied zo veel meer. Zijn hele bovenlijn was veel meer ontspannen en dat terwijl ik alleen maar bij zijn hoofd en hals was bezig geweest. 


Inmiddels gaat het stukken beter met Finn. Hij heeft onlangs sessie 3 gehad en dit was een mega verschil. Hij heeft namelijk niet 1 keer lelijk gedaan, was lekker ontspannen aan het knabbelen en ik kon hem overal aanraken en behandelen. Zo ontzettend mooi dat ik hem van zijn hoofdpijn heb kunnen bevrijden. Ik vind het dan persoonlijk geweldig om dat blije hoofd te zien. 

 

 

Zo kom je erachter of een paard hoofdpijn heeft

Terug naar hoe je kunt zien of een paard hoofdpijn heeft. Je kunt dit zien aan de scheefstand van de schedel. Hoe schever een paard is, hoe meer hoofdpijn. Dit is natuurlijk kort door de bocht maar wel waar. Die scheefheid zegt iets over het welzijn van je paard en elke millimeter die een paard heeft in zijn of haar schedel is ook verderop in het lichaam terug te vinden maar dan in centimeters. Eerder schreef ik ook al een artikel over de 7 dingen waarbij jij hoofdpijn kunt herkennen bij je eigen paard. 

Je hebt natuurlijk ook nog de verschillende gradaties in hoofdpijn. Je zult zien dat als je naar de symmetrie gaat kijken van een paard dat eigenlijk ieder paard wel een beetje scheef is. Net als wij mensen trouwens. Dat betekend niet dat ieder paard knallende hoofdpijn heeft. Zo heb je er een heleboel verschillende vormen van. Eén van de meest heftige is een soort migraine. De spier die dat veroorzaakt zit aan de binnenzijde van de onderkaak en heeft de functie om de kaak zijdelings te bewegen. Als deze spier strak is zorgt dat voor migraineachtige klachten. Je kunt dan zelfs een soort aanvallen waarnemen. Wanneer het paard bijvoorbeeld onder meer stress heeft gestaan kan een paard echt ontploffen zelfs wanneer deze in de wei loopt. 

Daarnaast heb je natuurlijk ook nog andere hoofdpijnen zoals spanningshoofdpijn. Deze hoofdpijn zit voornamelijk in de grote kaakspieren van je paard. Als deze erg strak en gespannen zijn kan dit een soort spanningshoofdpijn veroorzaken en daarbij ook gespannen en explosief gedrag. Denk bijvoorbeeld aan schrikkerige paarden. Daarnaast heb je ook paarden met hoofdpijn die voornamelijk op hun voorhoofd zit. Het voorhoofd ziet er dan erg recht uit, er zitten vaak grote kuilen boven de ogen en het gezichtsveld wordt hier ook door beïnvloed. Het voorhoofd ziet er als het ware een beetje platgeslagen uit. Veel paarden met deze vorm van hoofdpijn briesen ook veel doordat ze een voorhoofdholte compressie hebben.

 Dit zijn slechts een paar voorbeelden van hoofdpijn bij het paard. Maar mocht jij nu extreme klachten ervaren met je paard, en vertoond jouw paard 'onverklaarbaar' gedrag dan is het zeker de moeite waard om hiernaar te laten kijken. Er is namelijk geen enkel paard gemeen of gevaarlijk geboren. Grote kans dat jouw paard hartstikke hoofdpijn heeft!

Hoe weet ik of mijn paard hoofdpijn heeft? 

Doe de Hoofdpijn Tool voor je paard

Maak gratis gebruik van deze tool door het beantwoorden van een paar simpele vragen.
Kom binnen enkele minuten te weten of jouw paard last heeft van druk of hoofdpijn. 
Ontvang een gratis aanvullend advies voor je paard, gebaseerd op de uitslag van de tool!

    1 replies to "Het herkennen van hoofdpijn bij je paard"

Leave a Reply

Your email address will not be published.