Weer een rustig, ontspannen en lief paard in de omgang!

Ik help jouw paard van de hoofdpijn af!

"Kom erachter waarom jouw paard zulk extreem gedrag vertoond en ontdek op welke manier ook jouw paard weer een echte Happy Athlete zal gaan worden"

Laat mij je helpen om te ontdekken wat dit 'gedrag' nu precies veroorzaakt!


Ik weet als geen ander hoe het voelt om te tobben met zo’n gedragsprobleem. Mijn eigen paard Stratford had namelijk een mega opstapprobleem een aantal jaar geleden. Echt van alles heb ik geprobeerd, van het simpel laten controleren van mijn hoofdstel, andere trainingsmethoden, ik heb zijn hele lichaam binnenste buiten laten keren, er diverse verschillende professionals bijgehad maar er werd me steeds verteld: Jouw paard is gewoon zo, levensgevaarlijke rotzak… Dat is het.. Ik heb zelfs bijna een periode van 2 jaar lopen tobben met gevaar voor eigen leven, en zelfs een keer in het ziekenhuis beland waarna ik maandenlang uit de running was. Uiteindelijk, toen ik het op wilde geven kwam de oplossing op mijn pad. Ik had het om eerlijk te zijn niet eens meer verwacht… Mijn paard bleek hoofdpijn te hebben, iets waar ik nog geen dierenarts, therapeut, fysio, osteo of welke professional dan ook nog over had gehoord. In twee sessies veranderde mijn paard van levensgevaarlijk naar super braaf. Ik kon dat eerst zelf ook niet geloven hoor, maar het is toch echt zo!  Omdat ik me altijd al bezig heb gehouden met probleempaarden ben ik me eens gaan focussen op de hoofden van die zogenaamde ‘probleempaarden’ en kwam ik erachter dat heel veel van deze paarden hoofdpijn hadden. En 1 + 1 is 2 en zo ben ik de therapeutische kant opgerold en heb ik meerdere opleidingen gevolgd om mijzelf te ontwikkelen tot de expert die ik nu ben.  Nu mag ik heel veel paarden van hun hoofdpijn af helpen en hun eigenaren bevrijden van die wanhoop. En dat is het mooiste wat er is! Tijdens deze Hoofdpijn Scan kijken we dus naar wat dit gedrag bij jouw paard veroorzaakt, wat de triggers zijn en hoe we dat op kunnen lossen. Want ik ben er van overtuigt dat er een oplossing is ook voor jouw paard!

Ontdekken wat de mogelijkheden zijn voor jouw paard?

Deze stappen gaan we doorlopen samen:

Het testen van de balans en zintuigen van je paard.

Het analyseren van de symmetrie en het vaststellen van de hoofdpijn

Onderzoeken op in welke situaties het ‘gedrag’ wordt getriggerd.

Simpele bewegingsanalyse om de compensatiepatronen in beeld te brengen.

Behandeling om de hoofdpijn te verlichten en meer balans terug te brengen in hoofd en lichaam.

Een plan van aanpak maken die helemaal is gebaseerd op jouw paard.

Expert op het gebied op het behandelen van paarden met hoofdpijn...

Als gespecialiseerd therapeut voor paarden met hoofdpijn (extreme spanning en headshaking) krijg ik bijna dagelijks mailtjes met vragen over dit onderwerp. Als eigenaren me vertellen wat de symptomen zijn bij hun paard en wat ze al allemaal hebben geprobeerd op adviezen van dierenartsen en professionals dan zie ik heel veel dat er gefocust wordt op enkel de symptomen en niet op de oorzaak waardoor alle probeersels enkel gericht zijn op symptoombestrijding en daarom niet of slechts tijdelijk werken.
Ik vind het persoonlijk heel belangrijk om oorzaakgericht te werk te gaan en mijn ‘boerenverstand’ te gebruiken. Het moet logisch zijn vanuit een anatomisch perspectief en dus geen ‘vaag’ verhaal.  Soms is dat best even puzzelen maar door mijn gevoel te volgen, dingen concreet te maken en logisch na te denken wordt die puzzel uiteindelijk steeds gelegd. Belangrijk vind ik goede en vooral heldere communicatie met de eigenaar van het paard en mijn team van specialisten.

Rust, respect en welzijn staan centraal

Ik vind het heel belangrijk om op een rustige en respectvolle manier met het welzijn van het paard voorop gesteld. Daarom hanteer ik een rustige, vriendelijke aanpak waarbij ik eerst even contact maak met het paard voordat ik met het paard aan de slag ga. De manier van benaderen geeft het paard de gelegenheid om te wennen aan mij en zich voor te bereiden op aanraking. Omdat ik tijdens de palpatie of behandeling veelal  gespannen en pijnlijke punten aanraak wil ik in ieder geval het paard zoveel mogelijk comfort geven in vertrouwen. ‘Vertrouwen is uiteindelijk de beste basis om een paard te helpen loslaten’.

Mijn behandelmethoden

De behandelmethoden  die ik toepas is een waardevolle combinatie van diverse zachte behandelmethodes en lichaamsprocessen die vallen binnen de Holistische Geneeskunde.  Door deze zachte inwerking kan ik doorwerken tot op alle lagen van het lichaam en kan ik invloed uitoefenen op het zenuwstelsel, organen, bindweefsel, spieren, pezen, botten en lichaamssystemen. Het hele lichaam van een paard is opgebouwd uit diverse lagen en systemen waarin allerlei informatie bestaande uit spanningen, blokkades en trauma’s worden opgeslagen. Tijdens een behandeling help ik je paard om al die opgeslagen spanningen, blokkades en trauma’s los te maken zodat jouw paard zijn/haar lichaam kan herstellen.
*Het is niet mogelijk om in één behandeling alle schade uit het lichaam van je paard te halen. Daarom zal ik je na deze Hoofdpijn Scan een passend vervolg traject adviseren.

Praktische informatie

De Hoofdpijn Scan is een combinatie van onderzoek en behandeling. De afspraak duurt 1,5 uur en wordt gefaciliteerd bij jou op stal mits je natuurlijk binnen mijn werkgebied woont. (Zuidelijk deel van Noord Holland, onder Alkmaar, Zuid Holland, Utrecht, Noord Brabant en Gelderland) De provincies zijn opgesplitst in regio's met een vaste beschikbaarheid.  Controleer dus eerst in welke regio je zit. 

Enkele voorbeelden van resultaten in één sessie

Van onhandelbaar naar M dressuur

Wij hebben Missy gekocht toen zij 4 jaar oud was voor mijn dochter. Zadelmak zou zij zijn maar blijkbaar had er iemand 10x opgezeten, en was deze er ook 10x afgevallen. Het is een echte merrie, moeilijk in de omgang en ook eenkennig. Rustig aan zijn wij begonnen met inrijden. Mijn dochter heeft echt wel leren zitten/rijden op haar. Veel bokken en overal het verkeerde antwoord opgeven. Ik deed het grondwerk en longeren. Langzaamaan werd het steeds beter maar je moest ook nog op je hoede blijven. Een keer knipperen met je ogen en het ging weer fout. De spanning en het ontploffen vanuit het niets bleef wel.

Op een gegeven moment is mijn dochter met Missy over de kop geslagen na het springen van een hindernis. Missy struikelde en daar lagen ze met zijn tweeën. Hierna ging het bergafwaarts met Missy. Zij werd onhandelbaar zover dat ik eigenlijk besloot om haar weg te doen.

Janneke kwam eind augustus 2019 voor het eerst voor mijn paard Action. Die zat niet lekker in zijn vel en ik hoorde van mijn staleigenaresse dat Janneke daar de aangewezen persoon voor was. Action was na 1 behandeling al een ander paard. Daardoor wilde ik Missy ook nog een kans geven en liet Janneke in oktober 2019 voor het eerst voor Missy komen.

Daar kwam uit dat Missy heel veel hoofdpijn had, haar atlas stond scheef en zij had een paar haken op haar tanden terwijl ik 3 maanden daarvoor een tandarts had laten komen en dus in de veronderstelling was dat het gebit goed zou zijn. Zodra mijn dochter  haar teugels aannam ontplofte Missy. Ik heb een andere tandarts laten komen, ze is verder behandeld en na de 3e behandeling hadden wij een totaal andere pony. Missy kijkt veel vriendelijker uit haar ogen, is veel toegankelijker/gemoedelijker. Het is en blijft natuurlijk wel een merie, maar dat is prima!

Mijn dochter heeft haar nu in nog geen jaar tijd naar de M dressuur gereden. Springen, crossen, buitenrijden (zelfs alleen) Alles doen ze met elkaar en ze zijn nu dikke maatjes!

 

Heel blij met Janneke, Dankjewel !

Sandra en Tatum Kloeth

Action & Missy

Veel gestelde vragen over de Hoofdpijn Scan

Hoe weet ik of mijn paard echt hoofdpijn heeft?

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of jouw paard hoofdpijn heeft. Indien jouw paard extreem gedrag vertoond en dit niet goed te verklaren lijkt heb je al grote kans dat jouw paard hoofdpijn heeft. Een paar jaar geleden schreef ik ook een blog over de 7 punten waaraan jij hoofdpijn bij jouw paard kunt herkennen. Je kunt deze blog hier lezen. 

Het gedrag van mijn paard is niet iedere dag hetzelfde, is deze Scan dan geschikt?

Ondanks dat jouw paard misschien niet iedere dag extreem gedrag vertoond wil dat niet zeggen dat je paard op de goede dagen geen hoofdpijn heeft. Het kan zijn dat bijvoorbeeld er op een goede dag een trigger ontbreekt welke normaal de druppel is die de emmer doet overlopen. Deze Scan is echt specifiek bedoeld als jouw paard ongrijpbaar gedrag vertoond.

Ik heb al zoveel geprobeerd, Wat pak jij anders aan?

Je bent echt niet de enige, en ooit stond ik ook in jouw schoenen. Ook ik heb jaren geleden van alles geprobeerd om het probleem dat ik ervaarde met mijn paard te kunnen verklaren en op te lossen. De meeste mensen die bij me komen zijn ten einde raad en ik ben dan zo’n beetje hun laatste redmiddel. I know that feelingIk heb dus ook aan de andere kant gestaan. Het grootste verschil zit hem in de oorzaakgerichte aanpak. Het probleem zit nooit op één plek maar is een compleet patroon. In de praktijk zie en hoor ik veel verhalen waaruit blijkt dat een stuk anatomische en biomechanische kennis mist. Als je niet weet hoe een paard hoort te functioneren, dan kun je een paard ook niet echt goed helpen. Ik heb veel kennis op gedaan, niet alleen in alle opleidingen maar ook doordat ik door de loop der jaren heel veel ‘vage klachten’ heb uitgeplozen, net zo lang heb gedokterd tot ik de oorzaak vond. Inmiddels zelfs duizenden paarden succesvol heb behandeld. En iets wat niet mag ontbreken, het doen van dissecties. Ooit de reden dat ik geen dierenarts ben geworden, maar nu pluis ik achter elkaar hele hoofden uit elkaar. En dat klinkt luguber, maar alleen zo leer je waar je mee werkt en krijg je een veel beter beeld van wat zich binnen het hoofd van een paard afspeelt.
In welke gevallen mag een paard niet worden behandeld?

Met de diverse behandelmethodes die ik hanteer kan ik heel veel problemen oplossen. Echter er zijn een paar gevallen waarin ik een paard niet behandel:
1. Een paard met een recente (schedelbasis) fractuur. Pas na 6-8 weken na de breuk kan je paard worden behandeld. Als jouw paard een schedelbasisfractuur heeft is het raadzaam om eerst een CT Scan te laten maken.
  2. Paarden met (vermoedelijk)  Aneurysma, toevallen, TIA (Transient Ischemic Attack) worden enkel in overleg behandeld.

  3. Wanneer een paard tumoren in de schedel heeft wordt dit paard niet behandeld.
  Hoe gaat het verder na de Hoofdpijn Scan? 

  Dat is vooraf natuurlijk lastig te zeggen. Ieder paard is anders een ook al zet je bij wijze van 10 paarden op een rij met dezelfde klachten dan kan de aanpak voor ieder paard anders zijn. Het is ontzettend belangrijk om je te realiseren dat we met de Hoofdpijn Scan vooral gaan kijken, wat is er aan de hand en hoe kan dit opgelost worden voor jouw paard. In principe krijg je dus na deze afspraak het antwoord op deze vraag. 
  Als de klachten bij jouw paard te verklaren zijn, de mogelijke triggers en oorzaken zijn vastgesteld dan bedenken we een plan van aanpak. Voor de één houd dit in dat zijn/haar paard eerst naar een speciale tandarts moet voor een ander paard kan dit betekenen dat de focus ligt bij het weer gezond maken van het lichaam door bijvoorbeeld te beginnen met een detoxkuur. Bij weer een ander paard kan het zo zijn dat er beter direct overgegaan kan worden op de behandeling en bij een volgend paard zelfs dat er nader onderzoek gedaan moet worden middels bijvoorbeeld een CT Scan. Afhankelijk van wat er bij jouw paard van belang is zal ik je een passend vervolgtraject adviseren. In de meeste gevallen zijn de klachten met nog een aantal vervolgbehandelingen op te lossen. 

  Plan eenvoudig online een afspraak in!

  Zorg dat je je inloggegevens veilig bewaard! Je hebt ze op een later moment wellicht nog nodig.

  Close