Een gelukkig en gezond paard vrij van headshaking!

Ik help je te ontdekken wat het hoofdschudden van je paard veroorzaakt en bij het vinden van een passend herstel proces voor je paard!

"Ontdek hoe deze klachten bij jouw paard worden veroorzaakt, en kom erachter welke stappen jij kunt nemen om ervoor te zorgen dat jouw paard straks weer een echte Happy Athlete is vrij van hoofdschudden"

Ik ga je helpen om de oorzaak te achterhalen en een passende oplossing te zoeken

Eén van de redenen waarom headshaking vaak als ingewikkeld wordt ervaren is dat er vaak alleen geconcentreerd wordt op de trigeminal zenuw. Alle focus gaat naar deze éne betreffende plek. En daar gaat het nu net mis. Het lichaam is één geheel en staat met elkaar in verbinding. Daarnaast zijn er maar liefst 12 craniale zenuwen met meerdere vertakkingen. Een groot probleem als je het mij vraagt is dat er een gebrek is aan kennis over de schedel, zenuwen en de daarbij horende functies, lichaamsprocessen en bewegingen van de verschillende schedeldelen.

Even kort door de bocht: Als je niet weet welke schedeldelen welke beweging maken en welke belangrijke functie dit heeft dan mis je de belangrijkste bouwsteen in de oplossing van het headshaking.
Het is ontzettend belangrijk dat je als behandelaar precies weet om welke vorm van headshaking het gaat, welke zenuwen en schedeldelen hierbij een belangrijke rol spelen en vanuit waar de schedelcompressie is ontstaan. Op die manier kan ik ook een inschatting maken vanuit welke kanten de schedeldelen ‘bedrukt’ zitten en hoe dit op te lossen.
Er zijn verschillende vormen van headshaking waarbij geïndiceerd kan worden om welke craniale zenuwen het gaat. In sommige gevallen is er zelfs sprake van meerdere vormen bij een paard.
Een aantal voorbeelden van de verschillende vormen zijn gerelateerd aan bijvoorbeeld;  Stof, Pollen, Zonlicht, Geluid, Gebit, Warmte, Wind of Stress
Als eigenaar ken jij jouw paard natuurlijk het allerbeste. Ik zou het dan ook zeker aanraden om goed in de gaten te houden waar jouw paard het sterkst op reageert. Daarom ontvang je bij het boeken van deze afspraak ook een speciale Checklist waarin je gedurende een periode van 10 dagen bij kunt houden welke factoren en triggers een rol spelen bij jouw paard. Dit helpt mij als behandelaar om sneller en effectiever te werk te gaan.

Ontdek wat de mogelijkheden zijn voor jouw paard

De Headshaking Scan bestaat uit de volgende stappen:

Het testen van de balans en zintuigen van je paard

hierdoor winnen we informatie over de zenuwen en hoe deze functioneren

Het analyseren van de symmetrie en het vaststellen van de schedelcompressie

hierdoor krijgen we een beeld over de mogelijke oorzaak van het hoofdschudden.

Onderzoeken of de symptomen overeen komen met de schedelcompressie

we kijken hierbij of de symptomen overeen komen met de bevindingen en dus 'verklaarbaar' zijn.

Een kort kauw onderzoek om de rol van het gebit vast te stellen.

hiermee kunnen we de 'eventuele' rol van het gebit vaststellen.

Een simpele bewegingsanalyse in stap en aan de hand om de compensatiepatronen volledig in beeld te krijgen.

we checken of het compensatiepatroon overeen komt met de bevindingen en of we hiermee het beeld compleet hebben.

Behandeling van 60 minuten om diepliggende schade te achterhalen en triggers vast te stellen

hiermee kan ik het paard al direct verlichting geven en direct controleren op triggers en of er nog meer diepliggende schade is.

Een plan van aanpak maken die helemaal is gebaseerd op het klachtenbeeld van jouw paard.

Aan de hand van alle voorgaande stappen kijken we wat jouw paard nodig heeft en in welke volgorde zodat je een plan hebt.

Mijn expertise ligt bij het behandelen van hoofdpijn bij paarden

Als gespecialiseerd therapeut voor paarden met hoofdpijn (extreme spanning en headshaking) krijg ik bijna dagelijks mailtjes met vragen over dit onderwerp. Als eigenaren me vertellen wat de symptomen zijn bij hun paard en wat ze al allemaal hebben geprobeerd op adviezen van dierenartsen en professionals dan zie ik heel veel dat er gefocust wordt op enkel de symptomen en niet op de oorzaak waardoor alle probeersels enkel gericht zijn op symptoombestrijding en daarom niet of slechts tijdelijk werken.
Ik vind het persoonlijk heel belangrijk om oorzaakgericht te werk te gaan en mijn ‘boerenverstand’ te gebruiken. Het moet logisch zijn vanuit een anatomisch perspectief en dus geen ‘vaag’ verhaal.  Soms is dat best even puzzelen maar door mijn gevoel te volgen, dingen concreet te maken en logisch na te denken wordt die puzzel uiteindelijk steeds gelegd. Belangrijk vind ik goede en vooral heldere communicatie met de eigenaar van het paard en mijn team van specialisten.

Rust, Respect en Welzijn staan centraal

Ik vind het heel belangrijk om op een rustige en respectvolle manier met het welzijn van het paard voorop gesteld. Daarom hanteer ik een rustige, vriendelijke aanpak waarbij ik eerst even contact maak met het paard voordat ik met het paard aan de slag ga. De manier van benaderen geeft het paard de gelegenheid om te wennen aan mij en zich voor te bereiden op aanraking. Omdat ik tijdens de palpatie of behandeling veelal  gespannen en pijnlijke punten aanraak wil ik in ieder geval het paard zoveel mogelijk comfort geven in vertrouwen. ‘Vertrouwen is uiteindelijk de beste basis om een paard te helpen loslaten’.

Mijn behandelmethoden

De methode die ik toepas is een waardevolle combinatie van diverse zachte behandelmethodes en lichaamsprocessen die vallen binnen de Holistische Geneeskunde.  Door deze zachte inwerking kan ik doorwerken tot op alle lagen van het lichaam en kan ik invloed uitoefenen op het zenuwstelsel, organen, bindweefsel, spieren, pezen, botten en lichaamssystemen. Het hele lichaam van een paard is opgebouwd uit diverse lagen en systemen waarin allerlei informatie bestaande uit spanningen, blokkades en trauma’s worden opgeslagen. Tijdens een behandeling help ik je paard om al die opgeslagen spanningen, blokkades en trauma’s los te maken zodat jouw paard zijn/haar lichaam kan herstellen.
*Het is niet mogelijk om in één behandeling alle schade uit het lichaam van je paard te halen. Daarom zal ik je na deze Headshaking Scan een passend vervolg traject adviseren.

Praktische informatie

De Headshaking Scan is een combinatie van onderzoek en behandeling. De afspraak duurt +/- 2 uur en wordt gefaciliteerd bij jou op stal mits je natuurlijk binnen mijn werkgebied woont. (Zuidelijk deel van Noord Holland, onder Alkmaar, Zuid Holland, Utrecht, Noord Brabant en Gelderland) De provincies zijn opgesplitst in regio's met een vaste beschikbaarheid.  Controleer dus eerst in welke regio je zit. 

Enkele voorbeelden van resultaten in één sessie

Dit is wat mijn klanten erover zeggen...

Eindelijk van het hoofdschudden af!

Mijn merrie had ongeveer 1,5 jaar last van hoofdschudden. Ik kon niet normaal rijden en in de zomer stond ze heftig te schudden in de paddock. Ik heb echt van alles geprobeerd op aanraden van de dierenarts: neusspray, pollennetjes, allergie pilletjes maar niets hielp. Mijn paard bleef schudden.

Ik werd gewezen op het webinar van Janneke over paarden met hoofdpijn en headshaking en dacht meteen: ‘dit moet ik gaan kijken!’ Toen het webinar afgelopen was maakte ik meteen een afspraak met Janneke.
Meteen na de eerste afspraak zag ik al verschil! En ik was niet de enige, ook stalgenoten zagen het! Janneke is nu 3 keer geweest en mijn merrie is helemaal van het hoofdschudden af. Iets wat ik nooit voor mogelijk had gehouden. Ik ben er zo onwijs blij mee! Ik kan haar gewoon rijden en ze staat weer heerlijk rustig buiten zonder met haar hoofd te schudden.
Ook heeft Janneke de rest van haar lichaam behandeld. Ik merk echt een onwijs verschil. Ze is minder stram en zit gewoon super in haar vel!

Ik ben Janneke onwijs dankbaar en zou haar ook echt aan iedereen aanraden!

Sascha

Ik merkte vrijwel direct verschil

Mijn naam is Kelly Pellis en ik heb een ongelooflijk leuke en lieve Jazz merrie van inmiddels 12 jaar. Ik heb haar als veulen gekocht en heb echter nooit hele erge problemen met haar meegemaakt. Ze is altijd super werkwillig geweest en presteerde op wedstrijd ook altijd enorm goed. Inmiddels al weer een aantal jaren geleden kreeg ze hele vreemde klachten rond de zomer periodes. Ze stond in een hoekje van haar stal en je kon zien dat ze heel erg had staan schrapen. Daarnaast waren er ook momenten dat ze heel erg met haar hoofd deed slaan/ schudden en haar ogen zagen eruit als een persoon met hooikoorts. Dit werd overigens ieder jaar alleen maar erger. In het begin een paar dagen en uiteindelijk van zonsopkomst tot zonsondergang. Ondertussen was er al een aantal keren een dierarts bij geweest. Die raden een vliegennetje etc. aan ivm een allergie. Ik heb op een gegeven moment een andere dierenarts (een heel bekend en kundig persoon) gebeld omdat het niet meer te doen was. Ik weet niet precies meer wat deze allemaal zei maar het kwam er op neer dat ik acuut moest komen en dat het iets heel ergs kon zijn. Nu ben ik gelukkig best nuchter als persoon en heb ik dus toch maar weer mijn vaste dierarts laten komen. Deze constateerde dat zij toch maar op medicijnen moest (a zoveel per maand) omdat het alleen maar erger werd. Vervolgens werden er ook nog eens andere (betere) vliegennetjes etc. aangeschaft. Inmiddels kon ze niet meer buiten want dan was het helemaal niet te doen en laten we het over het rijden maar niet hebben. Gelukkig reed ik in deze periode een aantal paarden voor iemand en kwam ik in contact met Janneke (zij stond daar op stal en behandelen de paarden die ik reed). Ik hoorde daar over Cranio Sacraal wat voor mij een totaal onbekend iets is. Heb mij een beetje in gelezen en vond het maar een vreemd iets. Maar daarnaast dacht ik wat hebben we te verliezen en die pillen kosten me ook een vermogen. Dus… mijn vader en ik samen op pad om mijn merrie te laten behandelen. Naar mijn idee vond ze het wel lekker dus dat was al een pluspuntje (eindelijk een beetje ontspanning in haar lijf). Ik merkte vrijwel direct verschil. Ze was in alles zo goed als weer haar zelf en heeft geen hele rare dingen meer vertoond. Ze is in totaal maar 2x behandeld. Inmiddels zijn we 2 jaar verder en tot op de dag van vandaag heeft ze totaal geen last meer gehad. Mijn merrie, ik en mijn portemonnee zijn super blij en dankbaar met de hulp van Janneke! Ik raad het iedereen aan, die met een soort gelijk probleem zit. Het is een kleine uitgave wat een enorm groot verschil kan maken!

Kelly Pellis

dressuuramazone - Paard: Be a Star

Hoofdschud problemen

Mijn paard heeft veel problemen gehad aan haar hoofd, ik kocht haar als import paard met een ingegroeid halster ze heeft daardoor littekens aan haar hoofd, ze hing nogal vaak aan haar halster, ze is gevallen in de trailer, ze is gevallen in een sloot en kreeg aan beide oren oorontstekingen, ze heeft een open verbinding van een kieswortel naar een sinus. Dus alles bij haar is hoofd gerelateerd. In de loop der jaren veel medische problemen kunnen oplossen maar wat er steeds gebeurde was als ze spanning ervoer dan uitte zich dat via haar hoofd met dus hoofdschudden en niet zoals een typische headshaker doet maar echt als een hond van links naar rechts alsof ze iets uit haar oren probeerde te schudden. Soms zo erg dat ze bijna met haar hoofd ergens tegen aan sloeg, de bakrand bv. Het was bij haar dus ook voornamelijk als we aan het werk gingen en ik herkende een patroon. Door een seminar van Janneke kreeg ik info waar ik al heel lang naar zocht want bij Ginger bleek ook dat er ook andere klachten speelde die we ook niet onder controle kregen maar geen betekenis leken te hebben wbt dat schudden. Ze is erg gevoelig voor ontstekingen en heeft een slechte weerstand, is heel vaak snotterig heeft dus vaak oogontstekingen, heeft last van veel licht. Allemaal wel wat vage klachten. Door dat seminar leerde ik dat veel van dit soort problemen toch misschien wel te verhelpen zouden kunnen zijn. Ik ben erg sceptisch maar sta altijd open om dingen te proberen. Dus na het seminar kon je een afspraak maken en dus een traject afspreken om te kijken of dit op te lossen was. De afspraak plannen ging erg makkelijk en ik moest een vragenlijst invullen. Toen Janneke voor de eerste behandeling kwam was het voor Ginger wel even lastig zich over te geven. Ze heeft in de afgelopen jaren veel pijn ervaren en is wat wantrouwig. Daar ging Janneke erg goed mee om en al snel gaf Ginger zich over. Soms was een stuk in de behandeling lastig want dan kwam er duidelijk wat los en gaf Janneke haar de tijd zodat ze even kon bijkomen. En dat is wel een van de dingen die ik enorm fijn van Janneke vind ze is echt bezig je paard te helpen en neemt overal ruim de tijd voor. Ook haar kennis deelt ze graag met je en je kan haar alles vragen. Wat en hoe ze het doet echt geen idee maar de rest van de kudde kwam ook even mee genieten en stonden allemaal mee te gapen hahaha. Dat het vertrouwen zo groeide bleek wel uit de volgende behandeling dat Ginger er gewoon bij ging liggen en Janneke zelf ook moest gaan liggen om verder te behandelen. Heel mooi om te zien. Wat ik meteen na de eerste behandeling zag was de dat vorm van haar hoofd veranderde echt best wel creepy ze had van die deukjes boven haar ogen en die waren opeens gevuld?? Hoe dan! Helaas hebben we rijtechnisch na die eerste keer niet heel veel kunnen doen want Gin kreeg een hoefzweer waardoor we even niks konden Maar na de 2e behandeling en daarna weer oppakken voelde ik (en ik rijd met de saddleclip) dat ze veel meer in balans liep, de allergrootste verandering was dat de galop veel meer bevestigd werd. Ze vind de linkergalop enorm moeilijk en ze sprong vaak verkeerd aan maar ik voelde het dan ook niet. Maar nu ineens werd dus het veel duidelijker en sprong ze 9 van de 10 goed aan maar als die een keer het toch fout ging dan voelde ik het meteen wat best raar was. Na de 3e behandeling was ze heel even nog wat wiebelig maar liep ze zo fijn en ruim dat ik het gevoel had op een dressuur paard te rijden ipv een clydesdale kruising. Wat ik ook merkte is dat ze ook in haar doen en laten stabieler is geworden. Ze woont in een hele grote kudde van zo’n 80 paarden en is zelf best dominant maar dat toonde ze nauwelijks. Ik zie nu dat ze meer en meer haar plek opeist en zich beter beweegt in de kudde. Wat ook bizar was is dat ze onlangs zo vreselijk hengstig is geweest wat ze nog nooit zo heeft getoond. Ze werd het altijd keurig maar nooit toonde ze dat dus. Het lijkt dus of de behandelingen van Janneke iets met haar hebben gedaan waardoor ze zich toch werkelijk lekkerder in haar vel voelt. Het extreme hoofdschudden heb ik niet meer gezien, maar ik rijd ook erg weinig maar toch. Wat ik wel een keer had en dat was voor mij wel bewijs dat er echt iets verandert is. Ik reed met Ginger in de bak en er was iets waardoor ze spanning opbouwde, ik zag haar aanstalten maken om dus te schudden en ze maakte een soort schudbeweging maar opeens was het stil bewoog ze haar hoofd niet meer alsof er een reset was geweest van een oude gewoonte…onee niet doen…heel raar maar wel waar. Dus ja ik denk dat Janneke een hoop hoofdpijn en ongemak bij haar heeft weg gehaald haar hoofd ziet er anders uit en zelfs mijn man (geen paarden kenner) zei toen hij Ginger weer eens zag jeetje ze ziet er niet meer zo vermoeid uit!!! En daar ben ik eens op gaan lettten en inderdaad haar hele oogstand is anders ze kijkt veel meer met open ogen rond!! Wij zijn dus echt heel erg blij en dankbaar voor wat Janneke kan!

Hellen en Ginger

Blije paarden!

Als nuchtere boerin en eigenares van zo n 20 jonge paarden heb ik al heel wat bijzondere dingen voorbij zien komen. Als knhs instructeur en examinator heb ik door de jaren heen veel kennis opgedaan over training, (rijtechnische) problemen herkennen en oplossen. Toen een knappe jonge Apache ruin een headshaker begon te worden, heb ik anderhalf jaar de hoop gehad om het met de juiste training op te lossen. Het werd helaas niet beter. Uiteindelijk contact gezocht met Janneke, die langs kwam. En wat een positieve ervaring is dat geworden! Mijn lieve ruin is vrijwel helemaal gestopt met headshaken, ( en het was zo erg dat hij onbestuurbaar was)maar dat is niet het enige.Hij is ook veel beter, losser, ruimer gaan bewegen! Ook zijn uitstraling is totaal anders, veel rustiger en ontspannen. Ik vind het ontzettend interessant hoe zij naar een paard kijkt, heel anders als dat ik dat doe. Ik ben gewend vooral te letten op beenstanden, bouw,ruggebruik, manier van bewegen, balans, scheefheid. Janneke kijkt verder, vertelt dingen waarvan ik niet wist dat het zo belangrijk is. Ze laat het ook zien en voelen.heel bijzonder wat er met een paard gebeurt tijdens en ook na de behandeling. Een ander paard, een dreamboy merrie heeft janneke ook behandeld. Haar bevindingen kloppen precies met wat ik tegenkwam in de training: een paard wat moeilijk op gang kwam, en gedurende het rijden maar langzaam losser werd. En werd het niet beter, het begon elke dag hetzelfde. Daardoor kwamen we niet echt verder in de training.Van rust werd het niet beter maar slechter, wat ik heel vreemd vond. Janneke constateerde dat ze zich vasthield omdat ze vol zat met afvalstoffen. Na de behandeling was het resultaat ongelofelijk: ze kwam direct al veel makkelijker haar box uit, en ze loopt zoveel makkelijker en losser! En het mooiste is de blijdschap van dat paard: de eerste keer longeren na de behandeling begon ze heel voorzichtig te draven, (zoals ze gewend was) maar toen ze zelf voelde dat ze veel makkelijker kon lopen was het aandoenlijk om te zien hoe vrolijk ze werd, steeds een beetje harder, vrolijke bokkensprongen tussendoor, een enorm prethoofd,echt geweldig! Ik kan iedereen die ergens tegenaanloopt in de training Janneke van harte aanbevelen, het is het dubbel en dwars waard!
Ze legt uit wat ze ziet en wat ze doet, en je ziet ook je paard reageren op de behandeling. Absolute aanrader!!!

Marjolein nieuwenhuis

Trainer, knhs instructeur 5 en examinator - Stal annas hoeve

Haya, 8 jaar, (v.Apache)

Mijn zelfgefokte achtjarige merrie Haya was altijd al onrustig met haar hoofd. Sinds 2 jaar is het zo erg dat ze zeker de helft van het jaar niet meer te rijden was. Een combinatie van zon, vliegen en pollen zorgde ervoor dat ze zo hard met haar hoofd schudde dat ze niet meer uitkeek waar ze liep en daardoor bijna door de afrastering ging. Daarnaast moest ik zelf uitkijken dat ik geen klap van haar hoofd meekreeg. Ze keerde steeds meer in zichzelf, wilde overal met haar hoofd tegenaan schuren, soms tot bloedens toe. Ook in de wei had ze het moeilijk en verkoos steeds vaker de stal boven de wei.
Voor mijn gevoel had ik al veel geprobeerd, waaronder: een op maat gemaakt zadel, een micklem hoofdstel, pollennetje, uv masker, osteopaat, craniosacraal, puur pollen, biologisch voer en bioresonantie therapie. Steeds vaker vroeg ik me af of dit voor Haya een leefbaar leven was of dat ik haar beter kon laten gaan…
Afgelopen voorjaar kwam ik het bericht van Janneke tegen en heb ik haar webinar gevolgd. Ik was verrast door haar complete en deels andere benadering dan hetgeen ik tot dan toe al dacht te weten.
Ik heb direct een afspraak gemaakt zowel met Janneke als tandarts Britt. Ik wilde het een kans geven en heb daarom voor de volledige aanpak gekozen, zoals Janneke het aanraadde.
Britt gaf aan dat de elektrische behandeling die Haya gehad had in het verleden de tanden en kiezen te glad had gemaakt, waardoor haar maalfunctie niet optimaal is. Tevens was de stand van het gebit niet goed, wat weer extra druk op de schedel gaf.
Na de eerste behandeling van Janneke merkte ik al verschil. Haya’s beknepen uitdrukking verdween, haar lijf werd losser, haar hoofd stiller en ze begon zich steeds wat meer open te stellen voor haar omgeving. Tegenwerken werd steeds vaker meewerken.
Inmiddels na vier behandelingen kan ik in de volle zon ontspannen rijden en is haar hoofd nagenoeg stil. We hebben al veel mooie buitenritten gemaakt en een begin gemaakt met de dressuurtraining.
Ik had dit nooit durven dromen. Janneke heeft haar woorden waargemaakt. Haar behandelingen doet ze in alle rust, laat het paard “meedenken ” in de te behandelen plekken. Dat is een wisselwerking die prachtig is om te zien. Ik waardeer haar duidelijke benadering over wat ze doet en wat ik kan verwachten. En last but not least is ze ook een heel fijn persoon, zeer betrokken en vol passie. Echt een topper!!!!

Marieke Lötters

  

Veelgestelde vragen over de Headshaking Scan

Hoe weet ik of mijn paard een echte headshaker is?

Je paard is niet meteen een headshaker op het moment dat hij een paar keer schud met zijn/haar hoofd. Je zou kunnen zeggen dat jouw paard headshaking heeft op het moment dat jouw paard regelmatig 'ongecontroleerd' schud met het hoofd door bepaalde triggers. Het gaat bij headshaking echt om een tic. Je zou dit een beetje kunnen vergelijken met de aandoening 'Tourette' waarbij mensen last kunnen hebben van fysieke tics. Daarnaast zou je paard meerdere van de onderstaande symptomen laten zien: 

 • alles willen aanraken met de neus
 • overal in willen bijten
 • overgevoelige neus
 • reageert heel heftig op vliegen
 • slaan met het voorbeen
 • schrapen
 • met het hoofd tegen de muur staan
 • zich volledig afsluiten van de omgeving
 • geen contact meer maken
 • loopneus
 • traanogen
 • bolle ogen
 • overmatig briesen
 • stuurloos
 • bedrukte uitstraling (depressieve uitstraling)
 • heftige reacties op geluid
 • reacties op zonlicht / UV straling
 • vooral reactie onder het zadel
 • onbestuurbaar
 • begint te schudden bij aanspanning
 • extreem gestrest
 • niet stil willen staan
 • blijft aan de magere kant (conditie)
 • wil niet worden aangeraakt op het hoofd
 • reactie op wind
 • allergie-achtige klachten
 • onbalans in het lichaam

 

Mijn paard schud niet dagelijks met zijn hoofd, is deze scan dan wel geschikt voor mij?

Maar een deel van de klachten bij het headshakingsyndroom is seizoensgebonden maar daarnaast bestaan er ook nog andere vormen waarbij de klachten opspelen door triggers zoals; aanspanning, spierpijn, compensatie maar ook licht en geluid. Je paard hoeft daarom niet altijd dagelijks met zijn/haar hoofd te schudden om een headshaker te zijn. Wel kun je belangrijke informatie halen uit de momenten waarbij je paard wel en niet deze klachten laat zien. Dat is zeker de moeite waard om eens voor een periode bij te houden.

Wat zegt de wetenschap over het 'headshakingsyndroom'?

Er wordt gelukkig steeds meer onderzoek gedaan maar vooralsnog zijn de bevindingen uit wetenschappelijke hoek niet verder als aandoening die lijkt voor te komen door triggers vanuit verschillende factoren. 

 • Omgeving: zonlicht, wind, warmte, regen (sneeuw)
 • Luchtwegen: pollen, stof, allergie
 • Dermatologie: insecten, oorontsteking
 • Pijn: gezicht (zenuwpijn), kaakgewricht, hals, tanden

Ze zijn in hun 'wetenschappelijke onderzoek' vooral de triggers aan het onderzoeken of focussen zich dus enkel op de symptomen. Het jammere vind ik aan dit soort onderzoeken is dat er in deze medische wetenschappelijke wereld enkel wordt gekeken naar symptomen en niet goed naar de oorzaken.  Ik vind het zelf erg belangrijk om logisch na te denken en dingen vanuit een anatomisch perspectief te kunnen verklaren. Kort gezegd is er niets vanuit de wetenschap wat kan bewijzen met een apparaat, scan of dergelijke wat deze aandoening veroorzaakt. Maar laten we ook niet vergeten dat de 'wetenschap' ook maar één van de meningen is.  De één is niet beter dan de ander het is gewoon anders.

Ik heb al zoveel geprobeerd, Wat pak jij anders aan?

Je bent echt niet de enige, en ooit stond ik ook in jouw schoenen. Ook ik heb jaren geleden van alles geprobeerd om het probleem dat ik ervaarde met mijn paard te kunnen verklaren en op te lossen. De meeste mensen die bij me komen zijn ten einde raad en ik ben dan zo’n beetje hun laatste redmiddel. I know that feeling  Ik heb dus ook aan de andere kant gestaan. Het grootste verschil zit hem in de oorzaakgerichte aanpak. Het probleem zit nooit op één plek maar is een compleet patroon. In de praktijk zie en hoor ik veel verhalen waaruit blijkt dat een stuk anatomische en biomechanische kennis mist. Als je niet weet hoe een paard hoort te functioneren, dan kun je een paard ook niet echt goed helpen. Ik heb veel kennis op gedaan, niet alleen in alle opleidingen maar ook doordat ik door de loop der jaren heel veel ‘vage klachten’ heb uitgeplozen, net zo lang heb gedokterd tot ik de oorzaak vond. Inmiddels zelfs duizenden paarden succesvol heb behandeld. En iets wat niet mag ontbreken, het doen van dissecties. Ooit de reden dat ik geen dierenarts ben geworden, maar nu pluis ik achter elkaar hele hoofden uit elkaar. En dat klinkt luguber, maar alleen zo leer je waar je mee werkt en krijg je een veel beter beeld van wat zich binnen het hoofd van een paard afspeelt.
In welke gevallen mag een paard niet worden behandeld?

Met de diverse behandelmethodes die ik hanteer kan ik heel veel problemen oplossen. Echter er zijn een paar gevallen waarin ik een paard niet behandel:
1. Een paard met een recente (schedelbasis) fractuur. Pas na 6-8 weken na de breuk kan je paard worden behandeld. Als jouw paard een schedelbasisfractuur heeft is het raadzaam om eerst een CT Scan te laten maken.

  2. Paarden met (vermoedelijk)  Aneurysma, toevallen, TIA (Transient Ischemic Attack) worden enkel in overleg behandeld.

  3. Wanneer een paard tumoren in de schedel heeft wordt dit paard niet behandeld.
  Hoe gaat het verder na de Headshaking Scan? 

  Dat is vooraf natuurlijk lastig te zeggen. Ieder paard is anders een ook al zet je bij wijze van 10 headshakers op een rij met dezelfde klachten dan kan de aanpak voor ieder paard anders zijn. Het is ontzettend belangrijk om je te realiseren dat we met de Headshaking Scan vooral gaan kijken, wat is er aan de hand en hoe kan dit opgelost worden voor jouw paard. In principe krijg je dus na deze afspraak het antwoord op deze vraag. 

  Als de klachten bij jouw paard te verklaren zijn, de mogelijke triggers en oorzaken zijn vastgesteld dan bedenken we een plan van aanpak. Voor de één houd dit in dat zijn/haar paard eerst naar een speciale tandarts moet voor een ander paard kan dit betekenen dat de focus ligt bij het weer gezond maken van het lichaam door bijvoorbeeld te beginnen met een detoxkuur. Bij weer een ander paard kan het zo zijn dat er beter direct overgegaan kan worden op de behandeling en bij een volgend paard zelfs dat er nader onderzoek gedaan moet worden middels bijvoorbeeld een CT Scan. Afhankelijk van wat er bij jouw paard van belang is zal ik je een passend vervolgtraject adviseren. In de meeste gevallen zijn de klachten met nog een aantal vervolgbehandelingen op te lossen. 

  Plan eenvoudig online je afspraak in

  Selecteer de regio waarin jouw paard staat en kies uit één van de beschikbare datums en tijden. 

  Maak een account aan en bevestig je afspraak door de betaling te voltooien

  Vervolgens ontvang je een e-mail ter bevestiging van je afspraak.

  Close