Een gelukkig en gezond paard vrij van headshaking!

Ik help je in het vinden van het juiste herstelproces van jouw paard.

"Ontdek hoe deze klachten bij jouw paard worden veroorzaakt, en kom erachter welke stappen jij kunt nemen om ervoor te zorgen dat jouw paard straks weer een echte Happy Athlete is vrij van hoofdschudden"

Meld je aan voor € 169,95 excl. btw

Heeft jouw headshaker één of meer van de volgende symptomen?

 • alles willen aanraken met de neus
 • overal in willen bijten
 • overgevoelige neus
 • reageert heel heftig op vliegen
 • slaan met het voorbeen
 • schrapen
 • met het hoofd tegen de muur staan
 • zich volledig afsluiten van de omgeving
 • geen contact meer maken
 • loopneus
 • traanogen
 • bolle ogen
 • overmatig briesen
 • stuurloos
 • bedrukte uitstraling (depressieve uitstraling)
 • heftige reacties op geluid
 • reacties op zonlicht / UV straling
 • vooral reactie onder het zadel
 • onbestuurbaar
 • begint te schudden bij aanspanning
 • extreem gestrest
 • niet stil willen staan
 • blijft aan de magere kant (conditie)
 • wil niet worden aangeraakt op het hoofd
 • reactie op wind
 • allergie-achtige klachten
 • onbalans in het lichaam
WEB_Headshaking4-1000x670
115035-50-V-01
720x2000x0_vln3541
headshaking

De vragen waar jij nu op dit moment mee rondloopt...

Wat veroorzaakt nu eigenlijk dit zogenoemde headshakingsydroom?
Wat is er aan de hand in het lichaam van mijn paard?
Welke vormen en varianten bestaan er eigenlijk allemaal?
Hoe weet ik of mijn paard ook echt een headshaker is en om welke variant het gaat?
Wat zijn de symptomen? Waar moet ik op letten?
Hebben paarden met het headshaking syndroom hoofdpijn?
Wat kan ik doen om mijn paard te helpen?
Waar doe ik goed aan?
Is het nog wel op te lossen?

Ik ga je helpen om de oorzaak te achterhalen en een passende oplossing te zoeken

Één van de redenen waarom headshaking vaak als ingewikkeld wordt ervaren is dat er vaak alleen geconcentreerd wordt op de trigeminal zenuw. Alle focus gaat naar deze éne betreffende plek. En daar gaat het nu net mis. Het lichaam is één geheel en staat met elkaar in verbinding. Daarnaast zijn er maar liefst 12 craniale zenuwen met meerdere vertakkingen. Een groot probleem als je het mij vraagt is dat er een gebrek is aan kennis over de schedel, zenuwen en de daarbij horende functies, lichaamsprocessen en bewegingen van de verschillende schedeldelen.
Even kort door de bocht: Als je niet weet welke schedeldelen welke beweging maken en welke belangrijke functie dit heeft dan mis je de belangrijkste bouwsteen in de oplossing van het headshaking.
Het is ontzettend belangrijk dat je als behandelaar precies weet om welke vorm van headshaking het gaat, welke zenuwen en schedeldelen hierbij een belangrijke rol spelen en vanuit waar de schedelcompressie is ontstaan. Op die manier kan ik ook een inschatting maken vanuit welke kanten de schedeldelen ‘bedrukt’ zitten en hoe dit op te lossen.
Er zijn verschillende vormen van headshaking waarbij geïndiceerd kan worden om welke craniale zenuwen het gaat. In sommige gevallen is er zelfs sprake van meerdere vormen bij een paard.
Een aantal voorbeelden van de verschillende vormen zijn gerelateerd aan:
 Stof
 Pollen
 Zonlicht
 Geluid
 Gebit
 Warmte
 Wind
 Stress
Als eigenaar ken jij jouw paard natuurlijk het allerbeste. Ik zou het dan ook zeker aanraden om goed in de gaten te houden waar jouw paard het sterkst op reageert. Daarom ontvang je bij het boeken van deze afspraak ook een speciale Checklist waarin je gedurende een periode van 10 dagen bij kunt houden welke factoren en triggers een rol spelen bij jouw paard. Dit helpt mij als behandelaar om sneller en effectiever te werk te gaan.
DSC_0577
DSC_0546
18951080_10209854156298066_391845310942786900_n

Ontdekken wat de mogelijkheden zijn voor jouw paard?

Meld je aan voor € 169,95 excl. btw
C23687E0-4E06-496D-A99F-0F5CA213AB09

Deze stappen gaan we doorlopen samen:

1.       Het testen van de balans en zintuigen van je paard
2.       Het analyseren van de symmetrie en het vaststellen van de schedelcompressie
3.       Onderzoeken of de symptomen overeen komen met de schedelcompressie
4.       Een kort kauw onderzoek om de rol van het gebit vast te stellen.
5.       Een simpele bewegingsanalyse om de compensatiepatronen volledig in beeld te krijgen.
6.       Behandeling van 60 minuten om diepliggende schade te achterhalen en triggers vast te stellen.
7.       Een plan van aanpak maken die helemaal is gebaseerd op het klachtenbeeld van jouw paard.

Dit is wat je kunt verwachten van de Headshaking's Scan...

 • Duidelijkheid over wat het hoofdschudden van jouw paard nu precies veroorzaakt. En pas als je de oorzaak vast kunt stellen, kun je ook een passende oplossing gaan vinden.
 • Een helder stappenplan dat ervoor zorgt dat je precies weet welke stappen in welke volgorde en in welk tijdsbestek.
 • Duidelijke verandering en vermindering in de klachten. In sommige gevallen is een paard in één sessie al vrij van alle klachten, in andere gevallen wordt opgemerkt dat dit duidelijk verminderd of bijvoorbeeld de tics veranderen in een positieve zin.
 • Je ervaart rust en vertrouwen omdat je duidelijkheid hebt over hoe jouw paard ervoor staat, omdat je nu weet of en hoe de klachten bij je paard op te lossen zijn. En je hoeft het niet langer meer alleen te doen 😉
DSC_0509
DSC_0241

Expert op het gebied op het behandelen van paarden met hoofdpijn...

Als gespecialiseerd therapeut voor paarden met hoofdpijn (extreme spanning en headshaking) krijg ik bijna dagelijks mailtjes met vragen over dit onderwerp. Als eigenaren me vertellen wat de symptomen zijn bij hun paard en wat ze al allemaal hebben geprobeerd op adviezen van dierenartsen en professionals dan zie ik heel veel dat er gefocust wordt op enkel de symptomen en niet op de oorzaak waardoor alle probeersels enkel gericht zijn op symptoombestrijding en daarom niet of slechts tijdelijk werken.
Ik vind het persoonlijk heel belangrijk om oorzaakgericht te werk te gaan en mijn ‘boerenverstand’ te gebruiken. Het moet logisch zijn vanuit een anatomisch perspectief en dus geen ‘vaag’ verhaal.  Soms is dat best even puzzelen maar door mijn gevoel te volgen, dingen concreet te maken en logisch na te denken wordt die puzzel uiteindelijk steeds gelegd. Belangrijk vind ik goede en vooral heldere communicatie met de eigenaar van het paard en mijn team van specialisten.

Rust, respect en welzijn staan centraal

Ik vind het heel belangrijk om op een rustige en respectvolle manier met het welzijn van het paard voorop gesteld. Daarom hanteer ik een rustige, vriendelijke aanpak waarbij ik eerst even contact maak met het paard voordat ik met het paard aan de slag ga. De manier van benaderen geeft het paard de gelegenheid om te wennen aan mij en zich voor te bereiden op aanraking. Omdat ik tijdens de palpatie of behandeling veelal  gespannen en pijnlijke punten aanraak wil ik in ieder geval het paard zoveel mogelijk comfort geven in vertrouwen. ‘Vertrouwen is uiteindelijk de beste basis om een paard te helpen loslaten’.
103599909_3443168472377715_4173677893183676667_n
DSC_0545

Mijn behandelmethoden

De behandelmethoden  die ik toepas is een waardevolle combinatie van diverse zachte behandelmethodes en lichaamsprocessen die vallen binnen de Holistische Geneeskunde.  Door deze zachte inwerking kan ik doorwerken tot op alle lagen van het lichaam en kan ik invloed uitoefenen op het zenuwstelsel, organen, bindweefsel, spieren, pezen, botten en lichaamssystemen. Het hele lichaam van een paard is opgebouwd uit diverse lagen en systemen waarin allerlei informatie bestaande uit spanningen, blokkades en trauma’s worden opgeslagen. Tijdens een behandeling help ik je paard om al die opgeslagen spanningen, blokkades en trauma’s los te maken zodat jouw paard zijn/haar lichaam kan herstellen.
*Het is niet mogelijk om in één behandeling alle schade uit het lichaam van je paard te halen. Daarom zal ik je na deze Headshaking Scan een passend vervolg traject adviseren.

Praktische informatie

Deze Headshaking Scan duurt in totaal 105 minuten (oftewel 1 uur en 3 kwartier) en wordt gefaciliteerd bij jou op stal. Je dient wel in mijn werkgebied te wonen/staan met je paard. ( Zuid Holland,  Noord Brabant, , Utrecht, Gelderland) Buiten mijn werkgebied kom ik niet! Het is in de meeste gevallen wel mogelijk om met je paard naar een locatie binnen mijn werkgebied te komen! Neem contact om de mogelijkheden te bespreken info@ruiterbewust.nl
Meld je aan voor € 169,95 excl. btw
w

Enkele voorbeelden van resultaten na slechts één sessie

Ik merkte vrijwel direct verschil

Mijn naam is Kelly Pellis en ik heb een ongelooflijk leuke en lieve Jazz merrie van inmiddels 12 jaar. Ik heb haar als veulen gekocht en heb echter nooit hele erge problemen met haar meegemaakt. Ze is altijd super werkwillig geweest en presteerde op wedstrijd ook altijd enorm goed. Inmiddels al weer een aantal jaren geleden kreeg ze hele vreemde klachten rond de zomer periodes. Ze stond in een hoekje van haar stal en je kon zien dat ze heel erg had staan schrapen. Daarnaast waren er ook momenten dat ze heel erg met haar hoofd deed slaan/ schudden en haar ogen zagen eruit als een persoon met hooikoorts. Dit werd overigens ieder jaar alleen maar erger. In het begin een paar dagen en uiteindelijk van zonsopkomst tot zonsondergang. Ondertussen was er al een aantal keren een dierarts bij geweest. Die raden een vliegennetje etc. aan ivm een allergie. Ik heb op een gegeven moment een andere dierenarts (een heel bekend en kundig persoon) gebeld omdat het niet meer te doen was. Ik weet niet precies meer wat deze allemaal zei maar het kwam er op neer dat ik acuut moest komen en dat het iets heel ergs kon zijn. Nu ben ik gelukkig best nuchter als persoon en heb ik dus toch maar weer mijn vaste dierarts laten komen. Deze constateerde dat zij toch maar op medicijnen moest (a zoveel per maand) omdat het alleen maar erger werd. Vervolgens werden er ook nog eens andere (betere) vliegennetjes etc. aangeschaft. Inmiddels kon ze niet meer buiten want dan was het helemaal niet te doen en laten we het over het rijden maar niet hebben. Gelukkig reed ik in deze periode een aantal paarden voor iemand en kwam ik in contact met Janneke (zij stond daar op stal en behandelen de paarden die ik reed). Ik hoorde daar over Cranio Sacraal wat voor mij een totaal onbekend iets is. Heb mij een beetje in gelezen en vond het maar een vreemd iets. Maar daarnaast dacht ik wat hebben we te verliezen en die pillen kosten me ook een vermogen. Dus… mijn vader en ik samen op pad om mijn merrie te laten behandelen. Naar mijn idee vond ze het wel lekker dus dat was al een pluspuntje (eindelijk een beetje ontspanning in haar lijf). Ik merkte vrijwel direct verschil. Ze was in alles zo goed als weer haar zelf en heeft geen hele rare dingen meer vertoond. Ze is in totaal maar 2x behandeld. Inmiddels zijn we 2 jaar verder en tot op de dag van vandaag heeft ze totaal geen last meer gehad. Mijn merrie, ik en mijn portemonnee zijn super blij en dankbaar met de hulp van Janneke! Ik raad het iedereen aan, die met een soort gelijk probleem zit. Het is een kleine uitgave wat een enorm groot verschil kan maken!

Kelly Pellis

dressuuramazone - Paard: Be a Star

De paniek is weg en de rust weer teruggekeerd!

Hier het verhaal van mijn 15 jarige ruin die zo angstig en paniekerig was in het donker. In december 2016 kreeg ik van een stal genoot een melding via facebook over therapie dat dit zou helpen bij angstige paarden die avond ben ik gaan zoeken en spitten bij Janneke op de site en binnen 24 uur had ik de eerste afspraak gemaakt. Ik zat echt wel een beetje met m’n handen in het haar want wist  echt niet meer wat ik met hem aan moest Een week later was het dan zo ver, Janneke kwam en het eerste wat ze zei was ‘als je naar z’n hoofd kijkt dan zie je scheefheid’ maar dat komt goed en inderdaad na de eerst behandeling stond die een stuk rechter.  Na 4 dagen rust weer langzaam op bouwen en jeetje wat heb ik een ander paard gekregen zeg, de paniek is weg, hij kan ontspannen en hij is relaxt in het donker.  En met windkracht 8 en hij schrikt bijna niet meer Hij lijkt ook een heeeel stuk gelukkiger Janneke boy en ik zijn je heel erg dankbaar

Daniëlle Nijhuys

Paard: Boy

Blije paarden!

Als nuchtere boerin en eigenares van zo n 20 jonge paarden heb ik al heel wat bijzondere dingen voorbij zien komen. Als knhs instructeur en examinator heb ik door de jaren heen veel kennis opgedaan over training, (rijtechnische) problemen herkennen en oplossen. Toen een knappe jonge Apache ruin een headshaker begon te worden, heb ik anderhalf jaar de hoop gehad om het met de juiste training op te lossen. Het werd helaas niet beter. Uiteindelijk contact gezocht met Janneke, die langs kwam. En wat een positieve ervaring is dat geworden! Mijn lieve ruin is vrijwel helemaal gestopt met headshaken, ( en het was zo erg dat hij onbestuurbaar was)maar dat is niet het enige.Hij is ook veel beter, losser, ruimer gaan bewegen! Ook zijn uitstraling is totaal anders, veel rustiger en ontspannen. Ik vind het ontzettend interessant hoe zij naar een paard kijkt, heel anders als dat ik dat doe. Ik ben gewend vooral te letten op beenstanden, bouw,ruggebruik, manier van bewegen, balans, scheefheid. Janneke kijkt verder, vertelt dingen waarvan ik niet wist dat het zo belangrijk is. Ze laat het ook zien en voelen.heel bijzonder wat er met een paard gebeurt tijdens en ook na de behandeling. Een ander paard, een dreamboy merrie heeft janneke ook behandeld. Haar bevindingen kloppen precies met wat ik tegenkwam in de training: een paard wat moeilijk op gang kwam, en gedurende het rijden maar langzaam losser werd. En werd het niet beter, het begon elke dag hetzelfde. Daardoor kwamen we niet echt verder in de training.Van rust werd het niet beter maar slechter, wat ik heel vreemd vond. Janneke constateerde dat ze zich vasthield omdat ze vol zat met afvalstoffen. Na de behandeling was het resultaat ongelofelijk: ze kwam direct al veel makkelijker haar box uit, en ze loopt zoveel makkelijker en losser! En het mooiste is de blijdschap van dat paard: de eerste keer longeren na de behandeling begon ze heel voorzichtig te draven, (zoals ze gewend was) maar toen ze zelf voelde dat ze veel makkelijker kon lopen was het aandoenlijk om te zien hoe vrolijk ze werd, steeds een beetje harder, vrolijke bokkensprongen tussendoor, een enorm prethoofd,echt geweldig! Ik kan iedereen die ergens tegenaanloopt in de training Janneke van harte aanbevelen, het is het dubbel en dwars waard!
Ze legt uit wat ze ziet en wat ze doet, en je ziet ook je paard reageren op de behandeling. Absolute aanrader!!!

Marjolein nieuwenhuis

Trainer, knhs instructeur 5 en examinator - Stal annas hoeve

Al na de eerste behandeling een ander paard!

Edel heb ik inmiddels meer dan 5 jaar. We hebben al veel overwonnen maar de laatste jaren liep ik echt tegen verschillende dingen aan.
En de ergste was toch headshaking. Wat vreselijk was dat. Bij Edel was het seizoensgebonden en ik wist me werkelijk waar geen raad meer.
Ze schudde continu zo heftig alleen als ze of op stal stond of met haar hoofd echt aan de grond dan schudde ze niet. Alles maar werkelijk alles had ik met al aan gedaan.

Denk aan neusnetjes, ja zelfs verschillende soorten ,merken lengtes en zelfs verschillende kleuren, het mocht niet baten. Allerlei kruiden, etherisch oliën,pilletjes,voeding,vliegenmasker met neusflap of franjes en zelfs een theedoek geknipt en aan het halster gemaakt , osteopathie maar niks leek te werken. Ook heb ik spul uit Engeland laten komen wat een soort poederlaagje in de neus vormt . Rijden ging niet. Nou wilde ze eigenlijk sowieso niet meer gereden worden en liep ze echt niet goed. Maar ze was al helemaal nagekeken en bloed onderzoek maar het wilde gewoon niet.

We zaten zo diep in de put dat ik me had voorgenomen om als ze was bevallen van haar veulen en die afgespeeld kon worden dat ik haar dan helaas zou moeten in laten slapen. Het was echt erg dus…. Toen zag ik een keer op Facebook iets langs komen over headshaking en alles er omheen.
Een gratis webinar van Janneke Zijderveld van Ruiterbewust. Gelijk ingeschreven want ja dat had ik nog niet geprobeerd. Uiteraard kon ik niet wachten en ik zat aan het beeld gekluisterd.  Veel herkenbare dingen dus ik dacht ja dat ga ik nog doen. Ze had ook gezegd dat ze werkte met een speciale tandarts die o.a het gebit uitbalanceerd dus tijdens de webinar,sorry Janneke , gelijk contact mee gezocht.
Aan het einde van het webinar heb ik ook meteen een afspraak met Janneke ingepland. Gelukkig nog voor het echte seizoen begon dus ik was superblij alhoewel ik wel mijn twijfels had heel eerlijk gezegd. Want ja iedereen zegt en beloofd van alles maar helaas ook vaak zonder het gewenste resultaat. Maar goed dit moest en zou ik nog proberen. En wauw wat een verschil zeg. Al na de eerste behandeling een ander paard.
Ze had daarvoor veel hoofdpijn en kon ook niet helemaal goed zien. Ze had veel trauma aan het hoofd waarschijnlijk door wat er in Ierland is gebeurd. Ze is voorheen ook voor de kar beleerd en daar is waarschijnlijk al veel misgegaan waardoor al haar spieren in het hoofd en kaak gedeelte zo ontzettend gespannen en strak waren. Daar is Janneke mee aan de gang gegaan en al na 1 behandeling is alles een stuk beter.
Ze loopt ook weer veel beter. Ze is vrolijk,wil ook lopen en is weer een gelukkig paard.

Onder het zadel is ze nog niet geweest omdat ze drachtig was bij de eerste behandeling en inmiddels heeft ze haar veulen. Ze heeft nu 2 behandelingen gehad en na de eerste keer heeft ze al niet meer met haar hoofd geschud. Ik ben Janneke zo ontzettend dankbaar.
Zij weet echt wat ze doet. Ze heeft zo ontzettend veel kennis. Ook is ze zo ontzettend fijn tegenover het paard zodat het paard ook echt ontspant.
Janneke raad ik snap ook echt aan voor mensen die niet meer weten wat ze met hun paard moeten omdat ze zo aan het schudden zijn met zijn of haar hoofd of niet willen lopen of niet regelmatig. Of als een paard niet happy in zijn of haar paard zit

Sylvia van Emmerloot

Paard: Edel

Veel gestelde vragen

Hoe weet ik of mijn paard een echte headshaker is?

Het antwoord is vrij simpel. Als jouw paard onwillekeurig met zijn hoofd schud in combinatie met één of meerdere van deze onderstaande symptomen.
 • alles willen aanraken met de neus
 • overal in willen bijten
 • overgevoelige neus
 • reageert heel heftig op vliegen
 • slaan met het voorbeen
 • schrapen
 • met het hoofd tegen de muur staan
 • zich volledig afsluiten van de omgeving
 • geen contact meer maken
 • loopneus
 • traanogen
 • bolle ogen
 • overmatig briesen
 • stuurloos
 • bedrukte uitstraling (depressieve uitstraling)
 • heftige reacties op geluid
 • reacties op zonlicht / UV straling
 • vooral reactie onder het zadel
 • onbestuurbaar
 • begint te schudden bij aanspanning
 • extreem gestrest
 • niet stil willen staan
 • blijft aan de magere kant (conditie)
 • wil niet worden aangeraakt op het hoofd
 • reactie op wind
 • allergie-achtige klachten
 • onbalans in het lichaam

Mijn paard schud niet iedere dag met zijn hoofd, is deze Scan dan geschikt?

Een groot deel van de headshaking klachten zijn seizoensgebonden. Als jouw paard op dit moment niet schud met zijn hoofd betekend dit niet dat jouw paard niet te behandelen is. Sterker nog, je paard zal de behandeling een stuk makkelijker ondergaan dan wanneer de klachten erg opspelen.
Waar het vooral om gaat, de klachten verdwijnen misschien tijdelijk, maar de oorzaak die zit er nog steeds. Omdat ik juist de oorzaak achterhaal kan je dus gewoon een afspraak maken voor je paard.

Onder welke regio moet ik mijn afspraak inplannen?

Omdat ik mijn reistijd zoveel mogelijk probeer te reduceren heb ik mijn werkgebied opgesplitst in diverse regio’s. Je kunt heel makkelijk achterhalen in welke regio jouw paard staat door bijvoorbeeld eerst door de regio’s te scrollen en vervolgens even te googlen welke regio bij jou van toepassing is. Kom je er niet uit? Stuur gerust even een e-mail naar info@ruiterbewust.nl

Wat is er gemiddeld nodig aan vervolgafspraken?

Laat ik voorop stellen dat ieder paard anders is en het aantal behandelingen per headshaker varieert dan ook. Maar om je een gemiddelde te geven, ga uit van max. 4 vervolgbehandelingen dan zit je eigenlijk altijd goed.

In welke gevallen mag een paard niet behandeld worden?

Met de diverse behandelmethodes die ik hanteer kan ik heel veel problemen oplossen. Echter er zijn een paar gevallen waarin ik een paard niet behandel:
 1.  Een paard met een recente (schedelbasis) fractuur. Pas na 6-8 weken na de breuk kan je paard worden behandeld. Als jouw paard een schedelbasisfractuur heeft is het raadzaam om eerst een CT Scan te laten maken.
 2. Paarden met (vermoedelijk)  Aneurysma, toevallen, TIA (Transient Ischemic Attack) worden enkel in overleg behandeld.
 3. Wanneer een paard tumoren in de schedel heeft wordt dit paard niet behandeld.

Ik heb al zoveel geprobeerd, wat pak jij anders aan?

Je bent echt niet de enige, en ooit stond ik ook in jouw schoenen. Ook ik heb van alles geprobeerd. De meeste mensen die bij me komen zijn ten einde raad en ik ben dan zo’n beetje hun laatste redmiddel. I know that feeling 😉 Ik heb dus ook aan de andere kant gestaan. Het grootste verschil zit hem in de oorzaakgerichte aanpak. Het probleem zit nooit op één plek maar is een compleet patroon. In de praktijk zie en hoor ik veel verhalen waaruit blijkt dat een stuk anatomische en biomechanise kennis mist. Als je niet weet hoe een paard hoort te bewegen, dan kun je een paard ook niet echt goed helpen. Ik heb veel kennis op gedaan, niet alleen in alle opleidingen maar ook doordat ik door de loop der jaren heel veel ‘vage klachten’ heb uitgeplozen, net zo lang heb gedokterd tot ik de oorzaak vond. Inmidels zelfs duizenden paarden succesvol heb behandeld. En iets wat niet mag ontbreken, het doen van dissecties. Ooit de reden dat ik geen dierenarts ben geworden, maar nu pluis ik achter elkaar hele hoofden uit elkaar. En dat klinkt luguber, maar alleen zo leer je waar je mee werkt en krijg je een veel beter beeld van wat zich binnen het hoofd van een paard afspeelt.

Volg Ruiterbewust op facebook