Hoe ontstaat een tongprobleem, en hoe kom je er vanaf?

Het komt regelmatig voor bij paarden, het zogenoemde ‘tongprobleem’. Wat ik veel zie gebeuren is dat ruiters op zoek gaan naar een speciaal bit om de tong ‘in bedwang te houden’. Maar is dit eigenlijk wel een oplossing? Nee, sterker nog het veroorzaakt op de lange termijn nog meer problemen. Ik ga het je allemaal uitleggen in dit artikel 'Hoe ontstaat een tongprobleem en hoe kom je er vanaf'. 

Hoe ontstaat een tongprobleem?

Als je gaat kijken hoe een tongprobleem ontstaat dan is het belangrijk dat je weet hoe het hele plaatje er vanbinnen uit ziet. Zoals je op de onderstaande afbeelding kunt zien hoe het tongbeen eruit ziet en waar dat deze aanhecht. Het tongbeen hecht aan de bovenzijde aan bij de binnenzijde van het kaakgewricht (TMJ). Het tongbeen hangt naar beneden en de tong hangt er als het ware aan bij de onderzijde van dit botje genaamd de hyoidt.

Bij een paard met een tongprobleem hangt de tong vaak scheef of te ver naar voren waardoor er te weinig ruimte in de mond is voor het paard om zijn tong te laten. Om voor comfort te zorgen zal een paard zijn tong bijvoorbeeld buiten de mond duwen, tussen de snijtanden houden of over het bit proberen te krijgen. Hier wordt je als ruiter natuurlijk niet echt blij van want naast dat het niet fijn aanvoelt heb je ook nog eens minder controle en kan het voor gevaarlijke situaties zorgen.

Een tongprobleem wordt veroorzaakt door spanning rondom het kaakgewricht. Door de spanning in dit gebied komt het kaakgewricht scheef te staan en beïnvloed dit het tongbeen. Doordat het tongbeen nauw verbonden zit met het kaakgewricht kan dit ervoor zorgen dat bij spanning rondom het kaakgewricht dit er voor zorgt dat het tongbeen geen ruimte meer heeft om te bewegen. Dit beperkt een paard enorm in zijn functioneren. Zo beïnvloed dit de ademhaling omdat de luchtpijp ook uitkomt tussen het tongbeen. Maar ook in de bewegelijkheid van hoofd, hals en kaak waardoor het gehele lichaam wordt beïnvloed. Je paard heeft dus ook nooit alleen een tongprobleem maar ook moeite met bijvoorbeeld; nagefelijkheid, losgelatenheid en souplesse. Een tongprobleem is één van de vormen van hoofdpijn bij het paard. Dat is ook zeker belangrijk om je te realiseren. 

Een tongprobleem kan op verschillende manieren worden veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan:

Onbalans in het gebit
Schade door tandartsbehandeling
Klap op het hoofd
Hangen aan het halster
Stoten van het hoofd
Door het trekken aan de tong

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van het ontstaan van een tongprobleem. Alleen, hoe ga je het oplossen?!

Het oplossen van een tongprobleem.

Een speciaal bit is geen oplossing. De bitten die zogenaamd een tongprobleem oplossen zorgen vaak voor meer schade bij je paard en ze lossen het probleem ook nog niet echt op.

Je neusriem en sperriem strakker aansnoeren is al helemaal geen oplossing omdat je je paard op deze manier alleen maar meer gaat beperken in zijn beweging en ademhaling.

Het ‘rechttrekken’ van de tong is ook absoluut geen optie omdat de tong ten alle tijden een terugtrek reflex heeft en je hiermee je paard en heel veel pijn doet, en voor inwendige schade zorgt. Bovendien zit het probleem bij het kaakgewricht en niet bij het tongbeen zelf.

Het is dus belangrijk dat je hierbij echt de oorzaak gaat laten oplossen. Het is belangrijk dat het hele hoofd van je paard weer los wordt gemaakt en dan met name de delen die het kaakgewricht (TMJ) en het tongbeen beïnvloeden. Allemaal met het doel dat het kaakgewricht weer vrijuit kan bewegen, het tongbeen niet langer beperkt wordt en je paard genoeg ruimte heeft in zijn mond om normaal te kunnen functioneren. Je paard zal dan weer vrijuit kunnen bewegen, nageven, ondertreden en echt soepel bewegen.

Is zoiets in een keer op te lossen? Vaak niet, het lichaam bestaat uit meerdere lagen en het probleem is ook niet in een keer ontstaan. Mocht je een paard hebben met een 'tongprobleem' dan adviseer ik je eerst om het gebit te laten controleren en indien nodig uit te laten balanceren door een Neuromuscular Horse Dentist. Dit is een specifieke methode waarin het gebit wordt uitgebalanceerd op een manier waardoor ook het hoofd en met name het kaakgewricht wordt uitgebalanceerd. Dit is al een belangrijke eerste stap want als het gebit niet in balans is, dan zal het kaakgewricht ook nooit in balans komen. 

Vervolgens is de volgende stap om het hoofd en de kauwspieren te laten losmaken door een kundige therapeut. Dit zorgt ervoor dat je paard de volledige kauwfunctie terug krijgt en het hele hoofd inclusief het kaakgewricht en tongbeen weer kunnen ontspannen en het tongprobleem verdwijnt. 

Het 'tongprobleem' in een notendop.

Een tongprobleem is dus een vorm van hoofdpijn die ontstaat door spanning en onbalans van het kaakgewricht. Door deze spanning en onbalans komt het tongbeen vast te zitten, de tong verder in de mond te hangen waardoor het paard niet meer genoeg ruimte heeft in de mond. Ik hoop je met dit artikel een duidelijk antwoord gegeven te hebben op de vraag: Hoe ontstaat een tongprobleem en hoe kom je er vanaf?

Mocht jij nu iemand kennen die een paard heeft met een 'tongprobleem'? Deel dan gerust dit artikel met ze zodat ze hun paard kunnen gaan helpen! 

Hoe weet ik of mijn paard hoofdpijn heeft? 

Doe de Hoofdpijn Tool voor je paard

Maak gratis gebruik van deze tool door het beantwoorden van een paar simpele vragen.
Kom binnen enkele minuten te weten of jouw paard last heeft van druk of hoofdpijn. 
Ontvang een gratis aanvullend advies voor je paard, gebaseerd op de uitslag van de tool!

Leave a Reply

Your email address will not be published.