Je kent toch wel dat verhaal van de kip of het ei? Welke was er eerder? Je kunt er urenlang over discussiëren. Vorige week had ik een gesprek met iemand die me vertelde over haar frustratie van een verkeerde manier van trainen. Ze baalde ontzettend dat ze zoveel jaar door een gebrek aan kennis had verspild aan een ‘slechte’ manier van trainen. Nu zet zij zichzelf juist in om deze kennis te delen en doet ze er alles aan om goed op weg te zijn. “Ik ben er echt van overtuigd dat we op de verkeerde manier die voor problemen zorgt. Hierdoor krijgt het paard blokkades. Hoe denk jij hier eigenlijk over, Janneke?”.
Nou volgens mij is het voornamelijk andersom. En dat zeg ik niet zomaar. Mijn visie is gebaseerd op een hele uitgebreide theorie en geloof. Ik zeg niet dat we niet op de verkeerde manier trainen, maar zoals ik al wel eens eerder heb verteld in één van mijn blogs.. Ik geloof niet dat ‘verkeerde’ trainingsmethoden uit het niets zijn ontstaan.
Ik ben er heilig van overtuigd dat verkeerde trainingsmethoden juist ontstaan doordat een paard blokkades heeft of uit balans is. Daar komen we dus op discussie punt 1. Want ik vertel je.. Maar liefst 98% van alle paarden is uit balans. Natuurlijk de een meer dan de ander maar evenwel uit balans.
Ik weet het, nu zet je er je vraagtekens bij maar laat me het je uitleggen. Want jij herkent deze onbalans namelijk wel, maar niet voor wat het echt is. Ik heb het over natuurlijke scheefheid. Ik heb hier al eerder een blog over geschreven. Dus als je hier het fijne van wilt weten check dan vooral even deze link.
Een paard dat dus uit balans is loopt automatisch meer op de voorhand, is aan de ene kant net wat schever als op de andere kant. De één uit dat in door met zijn kin op de borst te gaan lopen, de ander wil niet nageven. Weer een ander kan met geen mogelijkheid de achterhand onder de massa plaatsen. Er wordt dan vaak gezegd dat hij nog niet de spieren hiervoor heeft. Maar laat me je het volgende discussie punt vertellen. Die spieren die heeft hij al, alleen hij kan ze niet correct gebruiken doordat hij uit balans is, blokkades heeft, spierspanning ect. Wist je dat een paard een van de snelstgroeiende dieren is in bespiering?
Ja, dat dus! En wat doe je als een paard even ‘sterk is’ dan dwing je hem naar beneden. Want je wilt controle, het ziet er mooier uit en hij moet maar gewoon even luisteren. Die achterhand tik je er wel weer even bij met je been of met het zweepje. En walla, zo rijd je al gauw van voor naar achter in plaats van achteren naar voren.
Maar ja, dat is nu eenmaal natuurlijke scheefheid toch?!
Grapje, echt niet. Even checken of je nog scherp was. Het gevaar zit hem erin dat maar een handjevol mensen hier de juiste kennis over hebben. Iedereen probeert van zijn of haar manier het beste te creëren voor een paard. Maar er ontbreekt een heel stuk kennis. Kennis of het functioneren van het lichaam, over gedrag, scheefheid en wat dit nu eigenlijk verteld over een paard. Alle opleidingen en cursussen zijn gebaseerd op een normaal (dus feitelijk paard met onbalans). Want paarden die in balans zijn die kennen we nu eenmaal niet. Die ken je pas als alles helemaal vanzelf gaat. En daar kom je op discussie punt 3.
Heel veel ruiters vertellen mij: Ik heb geen rijtechnische klachten met het rijden. Hij functioneert gewoon goed. Ze komen dan bijvoorbeeld bij mij omdat hun paard een ‘gedragsprobleem’ heeft of als het bijvoorbeeld een headshaker is. Hij is perfect te rijden totdat ik ze zie rijden. Dan ineens vind hij die linker buiging en stelling wel wat moeilijker maar daar is hij van nature scheef. Hij heeft een ‘zwak’ achterbeen maar dat heeft nu eenmaal ieder paard.
Voel je hem al ? Dit is nu net waar het allemaal misgaat. Het hele cirkeltje aan ‘oude overtuigingen’ die wij onszelf vertellen. Omdat het normaal is, omdat iedereen het zegt en doet. Maar ik zeg je nu… Het is tijd voor wat nieuws. Want ik ga deze kennis de wereld in slingeren. Hou je vast,, zet je schrap want het komt eraan. De gratis online training ‘Maak van jouw dressuurpaard een echte Happy Athlete in drie maanden’ is pas het begin. Want ik streef in een wereld waarin wij onze paarden echte Happy Athletes zijn. Waarbij ze dus helemaal in balans zijn en met totale ontspanning en gemak met ons een proefje kunnen lopen waarbij je veel hoger gaat scoren dan dat je nu doet! Jouw paard kan nog zoveel beter!!!!
Ik heb trouwens goed nieuws voor je want ik heb nu weer een aantal plekken voor nieuwe klanten en paarden om mee aan de slag te gaan. Wees er wel snel bij want voor dat je het weet zitten ze vol! Hier kun je meer informatie vinden en kiezen uit één van de intakeafspraken. (Ook het inplannen van afspraken gaat online) Klik hier voor meer informatie>>>
In ieder geval hoop ik dat ik je met deze blog weer even heb mogen wakkerschudden of op z’n minst wat aha momentjes heb bezorgd.
Je las een artikel van Janneke Zijderveld
Reageren mag altijd en delen ook.
Wat ook mag, is doorklikken naar de afdeling ‘Werk met mij’ op mijn website.
Mijn diensten:
-
Horse Photo Scan – Je weet nu hoe het ervoor staat met je paard. Je begrijpt nu waar de ‘problemen’ die je ervaart vandaan komen en hebt een advies liggen over hoe deze kunnen worden opgelost.
-
NIEUW Hoofdpijn Scan – Je weet wat het extreme gedrag van je paard veroorzaakte en hoe dit bij jouw paard opgelost kan worden zodat jij straks weer een ontspannen en vriendelijk paard hebt. Nu voor introductieprijs!
-
Headshaking Scan – Ontdek hoe deze klachten bij jouw paard worden veroorzaakt, en kom erachter welke stappen jij kunt nemen om ervoor te zorgen dat jouw paard straks weer een echte Happy Athlete is vrij van hoofdschudden”
-
Revalidatie Scan – Duidelijk in beeld wat de ‘problemen en blessures’ bij je paard hebben veroorzaakt met een duidelijk plan van aanpak om jouw paard weer gezond en soepel te maken.
-
Happy Athlete Scan -Je hebt nu duidelijk voor jezelf waar jij jezelf als ruiter op mag gaan focussen en weet ook hoe en wat er voor nodig is bij jezelf en je paard om nu eindelijk jouw droomprestaties te gaan bereiken.