De rol van het gebit in het headshaking-syndroom.

Voorgaande jaren kon ik nog zeggen dat ‘pollenallergie’ de meest voorkomende vorm van het headshaking-syndroom was maar daar lijkt verandering in te zijn gekomen. In het afgelopen jaar (2019) lijkt de pollenvariant namelijk te zijn ingehaald door de spanningsvariant met daarin als grote veroorzaker onbalans in het gebit. Daarom wil ik in dit artikel de rol van het gebit in het headshaking-syndroom' met je bespreken. 

Headshaking komt helaas steeds vaker voor. In het afgelopen jaar heb ik maar liefst 25 keer de online masterclass ‘Eerste hulp bij headshaking’ gegeven en daarvoor hebben maar liefst meer dan 2146 ruiters zich aangemeld. Uit de poll die ik bij iedere editie heb gehouden werd aangegeven dat een percentage van 51,2% zelf een eigen paard had met het zogenoemde headshaking-syndroom. Dat zijn dus meer dan 1000 paarden!

Verschillende vormen van headshaking.

Nu zijn er verschillende vormen van het headshaking-syndroom mogelijk doordat er maar liefst 12 craniale zenuwen zijn. Tot voorheen leek pollenallergie de grootste variant te zijn maar in het jaar 2019 waarin ik ontzettend veel headshakers heb onderzocht en behandeld kwam ik ook steeds meer problemen tegen die gerelateerd zijn aan het gebit. 

Deze problemen in het gebit hebben een enorme impact op het kaakgewricht. Zo waren er bij sommige casussen behoorlijke scheefheden waar te nemen tot in extreme gevallen wel 2 centimeter. Zo viel het me op dat bij heel veel paarden een duidelijk verschil in hoogte en diepte van het kaakgewricht waar te nemen was waarbij ook de kauwspieren erg waren aangetast en veel spanning bevatten. 

Palpatie

Bij het palperen van de kauwspieren, het kauwonderzoek en het bekijken van de snijtanden kwam hier ook steeds weer terug naar voren dat er onbalans zat in het gebit zelf.  Omdat ik natuurlijk zelf geen specialist ben op het gebied van gebitten heb ik mijn klanten dan ook doorverwezen naar een tandarts waar ik mee samenwerk en welke een specifieke methode hanteert om het gebit en daarmee ook de schedel en het lichaam uit te balanceren.

(methode: Neuromuscular Horse Dentistry)

 Tandarts: Jolien de Rechter

De rol van het gebit bij het headshaking-syndroom.

Oppervlakte contact

Bij verder onderzoek door de paardentandarts kwam dan ook in veel van de gevallen naar voren dat de kiezen van de paarden te vlak waren gemaakt en dat de hoek die het gebit van nature heeft weg was gehaald waardoor de kiezen geen contact meer met elkaar maakte en daardoor het kaakgewricht geen stabiliteit meer heeft.

“Zie het als een wervelkolom, als een wervel scheef staat vindt je dat terug in de rest van de wervelkolom. Als er al een kies afwijkt, krijg je afwijkende druk op de schedel en al het weefsel wat er in het hoofd zit. Het weefsel gaat dan een andere weg zoeken waardoor je meer druk krijgt op bepaalde delen van de schedel en het weefsel. Als het weefsel bedrukt zit door onbalans in het gebit kan het niet goed uitzetten waardoor een paard kan gaan headshaken. Of dat het te kort is en eigenlijk al het weefsel inzakt doordat de schedeldelen geen stabiliteit meer hebben vanuit het gebit “.

Snijtanden

Daarnaast valt ook meer en meer op dat de snijtanden met een behandeling niet goed worden meegenomen of juist teveel worden afgerond waardoor ze niet goed op elkaar aansluiten. Ook dit heeft een enorme invloed op het kaakgewricht. Wist je dat paarden in de natuur bijten en kauwen op hout om hun eigen snijtanden bij te vijlen? Het is ontzettend belangrijk voor je paard dat de snijtanden goed op elkaar aansluiten zodat deze goed kunnen functioneren, de kiezen in contact met elkaar blijven en het kaakgewricht stabiliteit heeft.\

Scheefheid in het gebit

Wat bij een aantal paarden in het bijzonder opviel was dat het gebit ondanks dat het gebit nog redelijk recent (binnen een periode van 3 maanden) was behandeld dat er een aanzienlijk verschil waar te nemen was tussen de linker en rechterkant in de hoogte van de kiezen. Dit valt te verklaren doordat sommige paarden worden opgehangen tijdens een behandeling en als ze dan al ongelijk zijn in het kaakgewricht kan dit voor de tandarts een vertekend beeld geven.  

Als je dus als paardentandarts zijnde niet goed kijkt naar de hoogte en diepte verschillen van het kaakgewricht kun je het gebit dus niet goed uitbalanceren. Naast dat het gebit zo evenwichtig mogelijk moet worden uitgebalanceerd zal zo’n paard ook nog verdere behandeling nodig hebben om de kauwspieren, en weefselstructuren ook weer terug in balans te brengen dat dit gezamenlijk met een goed gebit weer zorgt voor symmetrie. Zeker met de dingen die wij vragen van onze paarden is dat waar je echt graag naar toe wilt met je paard.

 

Scheefheid vanuit het gebit en de impact op de schedel.

Inmiddels heb ik in afgelopen jaren wel geleerd dat iedere millimeter scheefheid in het gebit een enorme scheefheid laat zien in de schedel en dus ook het lichaam.  Bij sommige paarden kon door een kleine aanpassing al weer wat meer balans terug gebracht worden, bij anderen moeten de kiezen eerst weer verder uitgroeien.

Wat voor sommige paarden dus inhoud dat zij nog minstens een periode van 6 tot 12 maanden last blijven houden van intense hoofdpijn en headshakingsklachten.  Door de kauwspieren en zachte weefsels te behandelen kan je zo’n paard wel iets meer gemak geven maar het echte oplossen kan dus pas op het moment dat het gebit weer zodoende is bijgegroeid/uitgedrukt dat de kiezen weer aansluiten.

Jij bent verantwoordelijk voor het kiezen van een goede paardentandarts.

Voorkom dit soort ellende bij je paard en wees je bewust dat het kiezen van een goede paardentandarts jouw verantwoordelijkheid is. Kies dus nooit iemand omdat hij/zij dierenarts is en het dus daarom ook wel zal weten (dit is helaas lang niet altijd het geval), of omdat deze persoon misschien aardig is of je stalgenoten zeggen dat hij goed is… 

Stel eens wat kritische vragen voordat je een tandarts erbij haalt en kijk of ze die vragen goed voor je kunnen beantwoorden. Dat is wat ik jou als lezer graag wil meegeven. Je kunt tandartsen absoluut niet over één kam scheren, en dat is ook niet de bedoeling maar het wordt wel hoog tijd dat we meer aandacht besteden aan dit onderwerp om nog meer schade en ellende bij paarden te voorkomen.

 

Waarom ik graag werk met Neuromuscular Horse Dentistry

Laat ik voorop stellen: Ik ben geen paardentandarts, maar ik heb wel genoeg kennis van de schedel en daarnaast heb ik helaas ook talloze problemen gezien die zijn ontstaan vanuit incorrecte gebitsbehandelingen. Daarom werk ik graag samen met tandartsen die zijn opgeleid door Spencer LaFlure omdat deze werken met een specifieke methode. 


Mocht je meer willen weten over de Neuromuscular Horse Dentistry methode dan verwijs ik je door naar de website van Spencer LaFlure. 

Jolien de Rechter is ook opgeleid volgens deze methode en ik werk dan ook op regelmatige basis met haar samen om problemen zoals het headshaking-syndroom op te lossen waarbij het gebit dus een belangrijke rol speelt.  

Dit is waarom ik graag samenwerk met tandartsen volgens de Neuromuscular Horse Dentistry methode:

Ze kijken naar de symmetrie van de schedel en met name het kaakgewricht en de kauwspieren. Daarnaast controleren ze of dat de scheefheid die ze zien, te verklaren is vanuit het gebit. (door bijv. hoogte verschillen, afwijkende hoek)
Verder wordt gecontroleerd of dat de kiezen oppervlakte contact hebben. Dat wil zeggen: Dat de bovenste en onderste kiezen op elkaar moeten aansluiten.  Hieruit haalt de schedel en ook het kaakgewricht stabiliteit.
Ook de inclinatie wordt meegenomen en gecontroleerd. Dit is de hoek/helling van 10 tot 15 graden die zorgt voor het optimaal snijden/malen van voedsel. Hiermee voorkom je ook spijsverteringsproblemen. 
Ze behandelen alleen de enamol folds, maar behouden de textuur zodat het voedsel nog steeds goed vermalen kan worden. Dit wil zeggen, niet teveel polijsten. 
Ze maken steeds kleine aanpassingen en sluiten het speculum tussendoor zodat de druk op het kaakgewricht niet te lang aanwezig is, en de kauwspieren de kans krijgen om even te ontspannen. Daarnaast geef je het paard de kans om de veranderingen te verwerken
Ze zorgen er ook voor dat de snijtanden van het paard, recht op elkaar aansluiten zodat het kaakgewricht hier stabiliteit uit kan halen. Dit zorgt er tevens voor dat de fysieke prestaties van het paard verbeteren. 
Het doel van de gebitsbehandeling is om te streven naar optimale bewegelijkheid van de kaak, en een gelijkmatige beweging in het kaakgewricht van het paard zodat dit een positief effect heeft op de neurologie, proprioceptie en fysieke balans. 
Ze behandelen een paard in een normale hoofd/hals positie. Dat wil zeggen dat een paard niet wordt opgehangen. Wanneer het paard wordt opgehangen, heeft de kaak namelijk geen reële positie, en kan het gebit dus eigenlijk ook niet goed in balans worden gebracht.

Ontvang gratis tips om de headshakingsklachten aan te pakken!

Ik deel mijn belangrijkste tips met jou in korte praktische video's, zodat jij sneller kunt afrekenen met de headshakingsklachten van jouw paard!

Duidelijkheid over de klachten van je paard
Een gerichte en logische aanpak hanteren
Veelgemaakte fouten en valkuilen vermijden
Inzicht in hoe jij deze problematiek het beste aanpakt

Geen abracadabara wel A B C!

Niet eerst alles uitproberen in de hoop dat iets werkt, maar stap voor stap met een logische en bewezen aanpakstrategie!


    3 replies to "De rol van het gebit bij het headshakingssyndroom"

    • Marca

      BEste janneke,

      Heb je voor ons een goede paardentandarts. Onze pony van 20 jaar heeft geen kauwspieren meer. Maakt proppen en kan dus slecht eten. Dierenarts Bodegraven weet niet hoe dit verholpen kan worden Wij wonen vlakbij Gouda.

      • Janneke

        Beste Marca,

        Ik denk niet zo zeer dat een tandarts je eerste stap moet zijn. Het is niet zo dat jullie pony geen kauwspieren meer heeft maar dat deze waarschijnlijk atrofie bevatten. Het is dus van belang dat er wordt gezorgd dat dit wordt aangepakt zodat de spieren weer gezond worden. Dan kan jullie pony weer normaal zijn gebit gebruiken. Dan vervolgens is een goede tandarts van belang. Daarvoor zou ik zeker Britt Bergers aanraden. Als de kauwspieren strak zijn dan heeft dit eigenlijk altijd hoofdpijn tot gevolg. Dus ik zou dat je aanraden om daar eerst iemand bij te halen. Zelf heb ik hiervoor de Hoofdpijn Scan ontwikkeld. Via deze link vind je daarover alle informatie.

        Met vriendelijke groet,

        Janneke

    • […] Het is daarom belangrijk dat het gebit netjes wordt uitgebalanceerd door een tandarts die precies weet hoe de balans van het gebit in elkaar steekt en ook enige kennis van de schedel heeft. Zelf werk ik hierin graag samen met tandartsen die zijn opgeleid volgens de Neuromuscular Horse Dentistry methode.  Lees hier mijn artikel over de rol van het gebit bij het headshaking-syndroom.  […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.