Hoofdpijn bij paarden

Paarden kunnen net als mensen ook hoofdpijn hebben. Hoofdpijn bij paarden komt dan ook regelmatig voor in allerlei verschillende vormen en met verschillende klachten. Hoofdpijn wordt heel vaak nog niet herkent doordat het hoofd het meest onderschatte lichaamsdeel is van een paard. Het gebeurt helaas nog te vaak dat een paard gelabeld wordt als onhandelbaar, levensgevaarlijk, agressief ect. Terwijl dit dus eigenlijk voortkomt vanuit hoofdpijn. 

Als gespecialiseerd therapeut voor paarden met hoofdpijn heb ik er dan ook mijn missie van gemaakt om zo veel mogelijk bewustzijn te brengen bij ruiters over het herkennen van hoofdpijn bij paarden. Daarom schreef ik in de afgelopen jaren tientallen artikelen over hoofdpijn bij paarden en heb ik ook verschillende gratis online masterclasses gegeven over dit onderwerp. Laatst heb ik zelfs ook nog een online training over ontwikkeld.

De verschillende vormen van hoofdpijn

Hoofdpijn komt voor in veel verschillende vormen net als bij mensen. Zelfs bij mensen hebben nog lang niet alle vormen van hoofdpijn een naam. Dit is bij paarden net zo, al zou je natuurlijk sommige vormen bij mensen ook kunnen vergelijken bij die van het paard. De reden dat er verschillende vormen zijn van hoofdpijn heeft alles te maken met de verschillende schedeldelen. Wanneer je paard geboren wordt als veulen dan zijn dit er maar liefst 34 waarvan er slechts een aantal met elkaar fuseren. (aan elkaar groeien) Er blijven maar liefst 28 delen 'los' over en deze zijn met elkaar verbonden via schedelnaden. 

Waarom blijven deze delen los? Omdat deze zachtjes heen en weer bewegen. Dit is geen beweging die je met het blote oog kunt zien maar hij is er wel. Deze beweging zorgt dat de hersenvloeistof door het lichaam gepompt wordt. Dit wordt ook wel de ademhaling van het zenuwstelsel genoemd. Deze beweging is ontzettend belangrijk voor het lichaam om te kunnen ontspannen en zo ook te kunnen herstellen. 

Wanneer een bijvoorbeeld zijn/haar hoofd stoot dan kan dit ervoor zorgen dat bepaalde delen van de schedel vast komen te zitten. Doordat deze delen vast komen te zitten en dus niet meer goed hun functie kunnen uitvoeren ontstaan er allerlei problemen. Zo kan dit invloed hebben op de zintuigen, druk geven op het hoofd (hoofdpijn) en dat zorgt weer voor problemen elders in het lichaam maar ook veranderingen in gedrag. Afhankelijk welk delen van de schedel worden beïnvloed, bepaald welke vorm van hoofdpijn en klachten er ontstaan. Hieronder heb ik een opsomming gemaakt van alle klachten die ontstaan door hoofdpijn bij het paard. 

Voorbeelden van klachten

Concentratieproblemen
Bijterig gedrag
Agressief gedrag
Lusteloos
Geen contact maken
Afwezig tonen
Erg druk/gespannen zijn
Tandenknarsen
Niet aangeraakt willen worden op het hoofd
Veel jeuk aan het hoofd
Over alert op de omgeving
Overgevoelig op geluid
Overgevoelig op licht
Het headshaking-syndroom
Tongproblemen
Luchtzuigen
Weven
Schrapen.
Met het hoofd tegen de muur slaan
Grote kuilen boven de ogen
Bolle ogen (kikkerogen)
Donkere ogen
Blauwe gloed over het oog
Veel knipperen met de ogen
Spanning afknauwen
Gapen bij het indoen van het hoofdstel
Niet meer kunnen ontspannen
Onverklaarbare kreupelheid
Het vastzetten van de bovenlijn

Deze lijst met opsommingen is al behoorlijk maar zijn zelfs nog niet alle symptomen van hoofdpijn. Het zijn slechts de meest voorkomende klachten. Daarom is het altijd aan te raden om je als eigenaar goed in te lezen in de materie en vooral te leren hoe je hoofdpijn kunt herkennen. 

Hoofdpijn herkennen

Hoe kun je nu precies hoofdpijn bij je paard herkennen? Dit vraagt natuurlijk wel van jou als ruiter, trainer of eigenaar om je oog te trainen. Om je daarbij te helpen heb ik bijvoorbeeld al de Hoofdpijn Routekaart ontwikkeld om jou te leren waar je op moet letten bij je paard en daarnaast leer je ook wat je zelf kunt doen om dit te voorkomen of verminderen. Verder heb ik over dit onderwerp ook meerdere artikelen geschreven zoals bijvoorbeeld: 

Het herkennen van hoofdpijn bij je paard. 

Zeven dingen waaraan je hoofdpijn bij je paard kunt herkennen.

Het gaan herkennen van hoofdpijn is de eerste belangrijke stap. Als meer ruiters hoofdpijn bij hun paard tijdig zouden gaan opmerken dan kan er enorm veel leed voorkomen worden. Niet alleen voor onze paarden, maar juist ook voor jou als ruiter. Stel je voor dat je ten val komt omdat je paard explodeert doordat hij/zij bijvoorbeeld geen prikkels meer kan verwerken. Zelfs dat is een vorm van hoofdpijn en het voorkomen is nog altijd beter dan genezen natuurlijk.  Ook over explosief gedrag is een misverstand gaande waarbij gedacht wordt dat dit gaat om karakter wat dus niet helemaal het geval is. Dat leg ik uit in het artikel genaamd: Kan een paard met explosief gedrag wel helemaal fysiek in orde zijn?


Hoofdpijn behandelen

Hoofdpijn bij je paard herkennen is natuurlijk één ding. Het oplossen ervan is een ander verhaal. Nu kun je natuurlijk zelf als eigenaar al veel doen om hoofdpijn te verminderen bij je paard. Niet door je paard aspirine te geven natuurlijk, maar wel al door je paard te ondersteunen met massage bijvoorbeeld.

Daarnaast is het ook van belang dat het gebit van je paard in optimale staat verkeerd zodat hiervandaan het hoofd al de juiste stabiliteit krijgt. De snijtanden en kiezen van je paard horen netjes op elkaar aan te sluiten in de juiste hoek. Wanneer dit niet het geval is doordat je paard bijvoorbeeld te lang niet naar de tandarts is geweest, of bij een tandartsbehandeling teveel schade heeft opgelopen dan ga je de hoofdpijn nooit volledig weg krijgen. Dit heeft gewoon tijd nodig. 

Verder is het natuurlijk belangrijk dat de druk van het hoofd af wordt gehaald. Hierin kun je zelf al een grote rol spelen door je paard wekelijks te masseren op het hoofd maar ook door een professional in te schakelen die specifiek het hoofd van je paard behandeld. 


Hoofdpijn leren herkennen, voorkomen en verminderen?

Stap voor stap leren om hoofdpijn te herkennen met handige demonstratievideo's. (incl. handige checklist om moeiteloos elke stap mee te zetten.)
Kom binnen enkele minuten te weten of jouw paard last heeft van druk of hoofdpijn en ontvang meer inzicht in het functioneren en de gezondheid.
Ontdek hoe jij op een eenvoudige manier jouw paard kunt helpen om druk te verminderen, hoofdpijn te verlichten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.