Dit is waarom je de triggers bij jouw paard wilt achterhalen.
Het is al erg genoeg dat jouw paard in de categorie lijdt aan het headshaking-syndroom valt, maar wat ik misschien nog wel erger vind is dat vele hun paard labelen als 'uitzonderlijk geval, waar geen oplossing voor bestaat'. Terwijl dat in veel van de gevallen gewoon absoluut niet waar is. Ze hebben dan misschien voor hun eigen gevoel al zo'n beetje alles geprobeerd, maar tegelijkertijd bestaat alles uit op het lijstje 'geprobeerd' uit; symptoombestrijdingen. En dat gaat inderdaad niet helpen om jouw headshaker klachtenvrij te krijgen. Dit is waarom je de triggers bij jouw headshaker wilt achterhalen. Tenminste, als je een echte oplossing wilt voor jouw paard.
Dit gaat je (helaas) niet verder helpen.
Helaas, ik zie het nog bijna dagelijks om me heen gebeuren. Eigenaren van headshakers die ongetwijfeld het beste met hun paard voorhebben, maar die zich compleet laten misleiden door allerlei symptomen die niets vertellen over de vorm van headshaking bij hun paard.
Veelal een combinatie van een gebrek aan kennis en grote zorgen om hun paardenkind. Die ertoe leiden dat mensen alles aangrijpen om de klachten van hun paard te onderdrukken.
Misschien herken je dat ook wel in de situatie met je eigen paard, dat je helemaal niet echt hebt nagedacht over de producten die je hebt aangeschaft, en dat je vooral alleen maar durfde te hopen dat één van die dingen zou aanslaan.
Laat ik voorop stellen dat dit volkomen begrijpelijk is, maar helemaal verstandig is het niet. Want een hoop strategie, is wat ik noem; kip zonder kop politiek. Het enige wat het doet is zorgen voor nog meer stress, een lege portemonnee en een paard dat nog steeds schud.
De focus ligt op het verkeerde stuk.
Als eigenaar van een headshaker wil je vaak maar één ding. Geen tics meer, geen proestaanvallen en niet langer die ellendige jeuk aan de neus. Het moet gewoon stoppen.
En daar heb je alles voor over, toch?
De kans is groot dat jij alles hebt ingezet op middelen die de klachten proberen te onderdrukken. Om je een voorbeeld te geven; medicatie, neusnetjes, uv-kappen, zonnebril, supplementen, zadelmaker, osteopaat, pens behandeling, fysiotherapie.
Alles in de hoop dat de klachten van je paard als sneeuw voor de zon zouden verdwijnen. Maar helaas, nog steeds tics, nog steeds jeuk en nog steeds die proestaanvallen.
Wanneer je focus ligt op het bestrijden van de symptomen, dan is dat te vergelijken met een kurk onder water houden. Wat je ook probeert, die kurk zal altijd proberen naar boven te komen. En zelfs als het je lukt deze een tijdje naar beneden te houden, hij komt weer een keer boven. Zo is dat ook met deze symptoombestrijdingen van je paard versus de klachten.
Je focus ligt op het verkeerde stuk, want terwijl je de symptomen probeert te onderdrukken heeft de onderliggende oorzaak vrij spel.
Verleg de focus naar het aanpakken van de onderliggende oorzaak.
Het zou dus verstandiger zijn om te gaan kijken, naar wat deze klachten bij jouw paard veroorzaakt. Nu heb ik eerder al een artikel geschreven over 'Wat veroorzaakt headshaking?'. Ik weet ook dat ondanks dat het headshaking-syndroom misschien veroorzaakt wordt door een beklemming of beschadiging van één van de craniale zenuwen, dat de opbouw van deze beklemming bij ieder paard even net ietsje anders is. Daarom bestaat er ook geen kant en klare oplossing die werkt voor ieder paard. Sterker nog, het heeft weinig zin om te gaan kijken, hoe anderen dat precies hebben gedaan.
Wat vooral belangrijk is om eerst in beeld te gaan brengen, waar jouw paard dus precies op reageert. Dat kun je het beste doen door jouw paard voor een langere periode (minstens 30 dagen) te gaan monitoren, en iedere dag alle omstandigheden te gaan bijhouden. Verbind tussendoor nog nergens conclusies aan, want de kans dat jij je dan laat misleiden is groot.
Dit is waarom je de triggers bij jouw headshaker wilt achterhalen
Oorzaak
Er zijn maar liefst 12 craniale zenuwen die het headshaking-syndroom bij jouw paard kunnen veroorzaken. Een ieder van die zenuwen heeft zijn/haar eigen functie. Er zijn dus ook verschillende gebeurtenissen waarbij deze zenuw een prikkel moet doorgeven. Wanneer er sprake is van een beklemming of beschadiging dan zorgt dat voor een verstoring in dit proces. Dat is feitelijk de tic die je ziet.
Triggers
De gebeurtenis is de trigger. De trigger verklapt dus om welk van de zenuwen beklemd om in een enkel geval beschadigd is geraakt. Zo kun je dus beginnen te achterhalen om welke vorm van headshaking het nu eigenlijk gaat. En als je dat inzichtelijk krijgt, dan kom je er ook achter welke factoren van invloed zijn op die zenuw en de betrokken schedeldelen. Je krijgt daarmee al een glimp van de oplossing te zien. Dat is waarom je de triggers bij jouw headshaker wilt achterhalen.
De meest eenvoudige manier om dit te achterhalen is door iedere dag te beoordelen op een schaal van 1 tot 10, hoe heftig de tics zijn op die dag. Daarnaast wil je alle triggers dagelijks bijhouden in een dagboek. Na een periode van minstens 30 dagen heb je dan meestal wel een duidelijk beeld over de triggers die een rol spelen bij jouw paard.
Triggers zijn bijvoorbeeld; pollen, stof, warmte, luchtvochtigheid, aanraking, neusriem, halster/hoofdstel, aanleuning, draaien van het hoofd, kauwen, aanspanning, stress, UV-straling, overgang donker/licht, zonlicht, oogbeweging, geluid, beweging van het oor, wind, acute spanning.
Symptomen
In de praktijk zie ik dat mensen zich heel vaak laten misleiden door de symptomen. Belangrijk is om je te realiseren dat symptomen niets vertellen over de vorm van headshaking. Ze helpen je ook niet in het vinden van een oplossing. Zorg daarom dat je een duidelijk onderscheid maakt tussen de symptomen van je paard, en de triggers.
Bij symptomen kun je denken aan; alles willen aanraken met de neus, overal in willen bijten, heftige reacties op vliegen, onwillekeurig slaan met het voorbeen, schrapen, slaan met het hoofd, volledig afgesloten voor de omgeving, maakt geen contact meer, neusvloeiing, (loopneus), traanogen, bolle ogen (kikkerogen), overmatig briesen, bedrukte uitstraling, oncontroleerbaar (stuurloos of onbestuurbaar) tijdens training, heftige reacties op bijvoorbeeld licht, geluid, wind of begint te schudden bij aanspanning/ inspanning, allergie-achtige klachten, kan (soms) geen aanraking verdragen op het hoofd, vermagerde conditie, extreem gestrest, fysieke onbalans.
Veel van deze symptomen zullen verdwijnen als je de onderliggende oorzaak van het headshaken aanpakt.
Ontvang gratis tips om de headshakingsklachten aan te pakken!
Ik deel mijn belangrijkste tips met jou in korte praktische video's, zodat jij sneller kunt afrekenen met de headshakingsklachten van jouw paard!
Geen abracadabara wel A B C!
Niet eerst alles uitproberen in de hoop dat iets werkt, maar stap voor stap met een logische en bewezen aanpakstrategie!
2 replies to "Dit is waarom je de triggers bij jouw headshaker wilt achterhalen."
[…] Om deze triggers in beeld te brengen kun je het beste voor een langere periode een soort dagboek bijhouden waarin je iedere dag nauwkeurig de omstandigheden en klachten van je paard vastlegt. Na een langere periode (minstens 30 dagen) krijg je een duidelijk beeld van de triggers die een rol spelen bij je paard. Nadat je deze trigger hebt vastgesteld kun je weer verder gaan kijken naar welke symptomen jouw paard allemaal vertoond. Eerder heb ik al een artikel geschreven over "Waarom het van groot belang is om de triggers bij jouw headshaker goed in beeld te krijgen". […]
[…] Ik zie natuurlijk heel veel verschillende vormen van het headshaking-syndroom waarvan pollenallergie er één is. En ik hoor zo ontzettend vaak dat eigenaren zeggen: Mijn paard is allergisch voor pollen! Terwijl dit eigenlijk lang niet altijd het geval is. Dit heeft alles te maken met de symptomen die een paard laat zien. Symptomen kunnen erg misleidend zijn als het gaat om het achterhalen van de vorm van Headshaking. Daarom raad ik ook altijd aan om vooral te focussen op de triggers voor een langere periode. Ik heb hierover ook een artikel geschreven welke je hier kunt lezen. […]