Mijn paard is allergisch voor pollen!

Pollenallergie lijkt steeds meer voor te komen bij paarden en er zijn dan ook allerlei theorieën ontstaan over dit fenomeen. Ik hoor dan ook ontzettend vaak 'Mijn paard is allergisch voor pollen'. Maar klopt dit ook echt? 

Het wordt langer licht, het weer wordt langzaamaan iets warmer en dat merkte ik ook aan de e-mails die ik in mijn postvak vond met allerlei vragen over pollenallergie. Allerlei theorieën over pollenallergie bij paarden komen als paddenstoelen uit de grond. De één roept dit, de ander weer dat! Ik heb er een eigen visie over vanuit mijn vakgebied en daar neem ik je in dit artikel in mee. 

Laten we beginnen met het eerste wat je moet weten… namelijk wat is pollenallergie nu eigenlijk precies? 

Wat is "pollenallergie"? 

Dat is om te beginnen al een hele goede vraag, want er zijn namelijk twee verschillende soorten pollenallergie. Wist je dat?  De één is een nep allergie en de ander een echte allergie. 

Om verwarring te voorkomen is het goed om deze verschillende vormen van elkaar te onderscheiden. In de praktijk zie ik namelijk nogal eens dat mensen dit met elkaar verwarren.

De (pollen)allergie gerelateerde vorm van headshaking.

Laten we beginnen met één van de vormen van headshaking die ook wel pollenallergie genoemd wordt. Bij deze vorm van headshaking is er sprake van een zenuwbeklemming aan de zenuw (Old Factory) die onder andere de functie ruiken bedient. Deze is verbonden aan het schedeldeel; Etmoidt. Dit botdeel bevind zich aan het einde van de neusingang en  fungeert als neusfilter. Dit is een botje vergelijkbaar met een spons. Het zet iets uit bij warmte of bijvoorbeeld met een hoge luchtvochtigheid.

Je ziet op deze afbeelding hieronder hoe de ethmoid eruit ziet. 

Op deze afbeelding zie je het botdeel Etmoidt.

Hier zie je het 'filter' dat zich in Etmoidt bevindt.

Wanneer de zachte weefsels rondom dit botdeel, maar ook de schedeldelen rondom dit neusfilter (voorhoofd, neusbeen, de temporalis, tmj) spanning bevatten heeft dit dus effect op de Etmoidt. Bij warmte of bijv. een hoge luchtvochtigheid kan het niet langer uitzetten wat zorgt voor irritatie van het neusfilter en de neusdoorgang. 

Oorzaak.

Door de zenuwbeklemming kan de zenuw niet goed zijn signalen afgeven richting de hersenen. Hierdoor ontstaat er een soort kortsluiting en krijgt het paard steeds een pijnscheut door deze zenuw heen. Dit uit zich in een zichtbare, snelle ongecontroleerde tic met het hoofd. 

Symptomen.

Daarnaast kan het neusfilter niet langer uitzetten bij warmte of bijv. een hoge luchtvochtigheid wat zorgt voor irritatie. Het paard krijgt dus constant een prikkel van irritatie en pijn waardoor er een reactie ontstaat. Zo komt het bijvoorbeeld veel voor dat paarden steeds allerlei dingen willen aanraken met de neus, schuren met het hoofd aan de stal of de voerbak of beginnen met het slaan van het hoofd. Ze proberen eigenlijk steeds om van die irritatie af te komen door steeds een andere prikkel te veroorzaken. 

Vaak gaat dit ook gepaard met een loopneus, traanogen waarmee het lichaam van het paard probeert om de druk op de schedel af te voeren en de irritatie te laten afvloeien. Tevergeefs natuurlijk want neus-vloeiing zorgt niet voor een vermindering van druk.

Nepallergie.

Er is hierbij dus geen sprake van een echte allergie, maar een allergie achtig beeld. Dat betekend overigens niet dat een paard geen allergie kan hebben of ontwikkelen.

Kan dit opgelost worden? 

Jazeker, mits je dus echt gaat focussen op de onderliggende oorzaak en om die met wortel en al aan te pakken. Als je de druk op de betrokken delen van de schedel kunt verminderen, dan zal het weefsel beginnen te herstellen en kan de zenuwbeklemming uiteindelijk worden opgelost. Hoe je dat doet, leg ik ook uit in mijn gratis masterclass over headshaking. 

Uiteraard zijn er naast pollenallergie ook nog andere vormen van headshaking. Wil je meer daarover weten. Lees dan ook zeker mijn artikel over de verschillende vormen die er bestaan.

De 'echte' allergie 

Een paard kan net zoals mensen een allergie ontwikkelen. Zo'n allergie is vaak te herkennen aan; ademhalingsklachten zoals hoesten, benauwdheid, raspende ademhaling, lichte lichte inspanningsintolerantie of huidklachten zoals jeuk,  bultjes op de huid, jeukende bulten of soms zelfs haarverlies. Deze symptomen op de huid of in de ademhaling kunnen erger worden naarmate de allergische aandoening verder ontwikkeld. Deze klachten zijn vaak erg vervelend voor het paard en natuurlijk minstens zo vervelend voor jou als eigenaar. 

Wat is een allergie?

Allergie is een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem op stoffen van buiten het lichaam die normaal niet een dergelijke reactie geven. 

Deze stoffen worden allergenen genoemd en zijn meestal onschuldig, zoals stof, pollen, stuifmeel  of bepaalde type voedsel. Het afweersysteem maakt teveel allergische antistoffen aan, waardoor er een ontstekingsstof, histamine, vrijkomt. Dit kan leiden tot klachten zoals jeuk, niezen, benauwdheid of huiduitslag.

Het afweersysteem behoort elementen, zoals bacteriën, virussen en andere microben te vernietigen. Bij een allergische reactie komen bepaalde antistoffen, zoals histamine vrij in het lichaam die dus deze allergische klachten veroorzaken.

Hoe wordt een allergie veroorzaakt?

Duidelijk is dat er iets misgaat in het afweersysteem. De pollen, stof, stuifmeel, of bepaalde type voedsel krijgen vaak de schuld, maar de reactie die het lichaam geeft op deze allergenen zijn een uiting van een probleem. Deze stoffen zijn dus niet de boosdoeners. Elders in het lichaam gaat er iets mis. Wat daarvan precies de oorzaak is, daar zijn de meningen over verdeeld.

Daarom is het goed om in te zoomen op het afweersysteem. Het afweersysteem verdedigt het lichaam tegen ziektes en staat ook wel bekend als het immuunsysteem. Je kunt het zien als het verdedigingssysteem van het lichaam. 

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op het immuunsysteem. In mijn optiek is dat ook de reden dat er niet één vaste oorzaak is voor het ontstaan van een allergie. Je zou wel kunnen kijken naar welke factoren er allemaal invloed uitoefenen op een sterk immuunsysteem en vanuit daar proberen te achterhalen of de basis van je paard klopt.

Welke factoren hebben invloed op het immuunsysteem van je paard?

Rust, krijgt jouw paard voldoende rust? Komt jouw paard ook echt tot rust in de huidige situatie? 

Voeding, krijgt jouw paard alle benodigde vitamine, mineralen en droge stoffen binnen? Is er sprake van overschotten of tekorten? 

Beweging, krijgt jouw paard voldoende beweging? Is dit voldoende en is dit het juiste type beweging voor jouw paard?

Buitenlucht, komt jouw paard voldoende buiten? Krijg hij voldoende frisse lucht tot zijn beschikking?

Ontspanning, kan jouw paard wel echt ontspannen? 

Gebit, is het gebit van jouw paard wel echt in orde?

Mentaal, met name soortgenoten hebben een grote impact op het mentale aspect van je paard. 

Het op een goede manier houden van een paard is misschien nog wel de grootste uitdaging die wij hebben als paardeneigenaren. Wanneer je paard een allergie heeft ontwikkeld, is dat niet nadat hij één keertje iets minder kwaliteit hooi heeft gegeten. Vaak is het een gevolg van een langdurig verkeerde voeding, teveel suikers, schimmels of lange periodes met stress, gebrek aan beweging of aan soortgenoten die leiden tot dit soort klachten.

Is dit op te lossen?

Alleen als je de onderliggende oorzaak echt kunt aanpakken, en dan zal het waarschijnlijk nog wel enige tijd duren voordat dit probleem zichtbaar afneemt en uiteindelijk verdwijnt.

Het is zeker niet onmogelijk, maar het vraagt van jou als eigenaar wel een behoorlijke portie toewijding en doorzettingsvermogen. Er bestaat geen kant en klare oplossing, en dus zal je alles stukje bij beetje moeten uitvogelen. Dat vraagt veel tijd en bovenal veel geduld. Daarnaast moet je bereid zijn om de nodige veranderingen te maken. Ook als je stalhouder het daar niet mee eens is of je stalgenoten daar iets van vinden. 

Echt allergisch voor pollen, en een vorm van headshaking. Kan dat?

Het komt niet heel vaak voor, maar het kan zeker wel. Wanneer dit het geval is, dan zullen beide problemen afzonderlijk van elkaar aangepakt moeten worden. Het is dus niet zo, dat als je het ene probleem aanpakt, het andere verdwijnt. 

Beide klachten zal je los van elkaar moeten aanpakken bij de kern, wil je jouw paard weer volledig klachtenvrij kunnen krijgen. 

Mijn paard is allergisch voor pollen, of toch niet?

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel opnieuw bent gaan nadenken over de situatie van je paard. Wellicht roep je hierna niet meer; "mijn paard is allergisch voor pollen." of juist wel. Dat kan natuurlijk ook nog. Ik wil je echt aanmoedigen om niet zomaar een labeltje aan je paard te gaan hangen of voor het gemak maar een neusnetje te bestellen maar om echt de onderliggende oorzaak van het probleem te gaan achterhalen. Alleen als je die aanpakt, kun je toch een echte oplossing komen. 

Ontvang gratis tips om de headshakingsklachten aan te pakken!

Ik deel mijn belangrijkste tips met jou in korte praktische video's, zodat jij sneller kunt afrekenen met de headshakingsklachten van jouw paard!

Duidelijkheid over de klachten van je paard
Een gerichte en logische aanpak hanteren
Veelgemaakte fouten en valkuilen vermijden
Inzicht in hoe jij deze problematiek het beste aanpakt

Geen abracadabara wel A B C!

Niet eerst alles uitproberen in de hoop dat iets werkt, maar stap voor stap met een logische en bewezen aanpakstrategie!


Leave a Reply

Your email address will not be published.