Je wil er graag alles aan doen om je paard in optimale vorm te krijgen zodat jullie weer kunnen stralen in de wedstrijdring, maar wanneer is je paard nu eigenlijk in de optimale vorm en wanneer valt er nog iets te verbeteren?

De term Happy Athlete word de laatste jaren veel gebruikt in de paardensport. Iedere ruiter probeert op zijn of haar manier om een paard in topvorm te krijgen en te houden. Zo komt de zadelmaker met regelmaat langs om het zadel na te kijken, is er door de bitfitter een bit aangemeten en het hoofdstel aangepast en komt de osteopaat jaarlijks langs om het paard te controleren.  Maar is jouw paard al in de optimale vorm of kan het nog beter?
Voor mij zijn de kenmerken van een Happy Athlete:
  • Een paard dat met heel veel plezier wil werken
  • Een paard dat wil samenwerken met de ruiter
  • Ontspannen maar actief
  • Kan zich goed concentreren
  • Beweegt gelijkmatig
  • Is goed aan het been
  • Beweegt van zichzelf al van achter naar voren
  • Heeft GEEN enkele moeite met een bepaalde stelling en buiging
  • Kan gemakkelijk verruimen in de gangen
  • Verdeeld het gewicht mooi over de benen
  • Heeft een ontspannen en rustige aanleuning
  • Bied een verbinding aan
  • Heeft GEEN moeite met het uitvoeren van oefeningen
  • Ontwikkeld snel en gelijkmatig in de spieren
  • Paard is gelijk in het achterbeen
  • Een vrolijk paard
  • Is een gezond paard
  • Heeft GEEN stalgebreken
  • Is relaxed en braaf in de omgang
Ik kan er nog zoveel meer bijzetten maar dit zijn voor mij wel de belangrijkste kenmerken. Deze kenmerken wil ik echt met je delen omdat ik helaas nog teveel paarden zie die kampen met hoofdpijn, druk op de schedel en beperkingen in het bewegingsapparaat waardoor ze schrikkerig zijn. Zich opdrukken, niet kunnen buigen, geen stelling kunnen aannemen of ongelijk zijn in het achterbeen.
Er zijn ontzettend veel talentvolle paarden, fokkers zullen erkennen dat ze soms een mooi bewegend veulen hebben gefokt maar dat het drie jaar later slechts een ‘normaal’ paard lijkt. Door allerlei ongelukjes heeft het paard beperkingen opgelopen en kan hij/zij niet meer voluit bewegen.  De training begint dan al voor zo’n paard met spanning, moeite om gelijkmatig te bewegen, misschien wel zelfs gedragsproblemen. Wat doe je dan? Bijzet eraan? Cowboy erop? “Even opvoeden”.  Door te trainen kun je een paard wel beter krijgen maar niet op z’n best! Een paard blijft namelijk compenseren. Vaak zie ik dat ruiters vaak de neiging hebben om hun paard er even doorheen te helpen bij bijvoorbeeld moeite met stelling op een bepaalde kant. Het enige wat dat je oplevert is dat het paard moet gaan compenseren. Want het is echt niet dat je paard die stelling niet wilt aannemen. Hij kan het simpelweg niet. Als je het hem dan toch vraagt dan zal hij iets gaan ontlasten en elders gaan overbelasten. Dat wil je echt niet, want dan liggen er blessures op de loer! Je kunt er dan natuurlijk voor kiezen om een sportmasseur te laten komen die de spieren van je paard los werkt, of de fysio die je paard weer even losmaakt, maar als er spanning in het bindweefsel zit (waardoor spieren strak worden en ook blokkades in wervels ontstaan) dan zal dit slechts een tijdelijk effect hebben! Wil je dat je paard een Happy Athlete is, dan zal je een manier moeten vinden die je paard echt helpt. Denk aan iets wat de oorzaak weghaalt in plaats van alleen de symptomen bestrijden.
Een voorbeeld: Er zijn ontzettend veel paarden die het hoofd niet goed kunnen draaien, laat staan een appuyement goed kunnen inzetten. Ieder deel in het schedel staat ook nog in verbinding met een deel elders in het lichaam. Dus wanneer er spanning en scheefheid in en rondom het schedel zit, is dat ook nog terug te vinden in het lichaam. De scheefheid in het lichaam is iets dat gemakkelijker door de ruiter word opgemerkt dan spanning op en in het hoofd van een paard. Wat dus regelmatig voorkomt dat het paard wel op het lichaam behandeld word maar niet op de plek van de oorzaak (schedel). Doordat het paard wellicht het hoofd een keer heeft gestoten of heeft gehangen aan een halster heeft dit schade aangebracht aan het weefsel rondom en in het schedel. Als een paard enkel op het lichaam wordt behandeld zal deze scheefheid na enige tijd weer terugkeren doordat de oorzaak nog niet verholpen is.
Ik heb een checklist gemaakt om te kijken of jouw paard nog optimaal is:
CHECKLIST voor een Happy Athlete!
👉 Kunnen de ogen van je paard beiden draaien?
👉 Kan je paard het hoofd draaien naar beide zijdes?
👉 Is jouw paard altijd relaxed bij het observeren van de omgeving?
👉 Kan jouw paard de hals even ver buigen naar beide kanten?
👉 Wanneer je paard loopt beweegt je paard de benen naar voren.
👉 Wanneer je paard swingen de ribben van links naar rechts.
👉 Je paard plaatst de achterbenen precies in dezelfde lijn als de voorbenen.
👉 Je paard is voorwaarts.
👉 Je paard heeft altijd een actief achterbeen.
👉 Je paard is altijd soepel op beide kanten.
👉 Je paard heeft geen opstartproblemen.
👉 Je paard is actief maar toch ontspannen.
👉 Je paard kan zich goed concentreren.
👉 Je paard heeft plezier in het werken.
👉 Je paard biedt altijd een fijne verbinding aan.
👉 Je paard beweegt altijd los door het lijf.
Is jouw paard al een Happy Athlete? Of loop je misschien toch nog ergens tegenaan? Ik kan jou helpen om van jouw paard een Happy Athlete te maken!  Ik help ambitieuze dressuurruiters die nog niet de resultaten behalen waarvan ze dromen door het geven van behandelingen waardoor hun paarden weer ontspannen en soepel worden!

[upside_button class=”kopa-button green-button large-button kopa-button-icon” link=”https://ruiterbewust.nl/happy-athlete/” target=””]Klik hier om te weten hoe ik van jouw paard een Happy Athlete kan maken! [/upside_button]


Leave a Reply

Your email address will not be published.