Je weet dat het belangrijk is om het gebit van je paard regelmatig na te laten kijken door de paardentandarts. Maar waarom is dat nu zo belangrijk en waar moet je op letten bij het zoeken naar een geschikte tandarts?

 

Ook ik ben jarenlang op zoek geweest naar een geschikte paardentandarts. In mijn opleiding bij Maureen Rogers leerde ik de meest belangrijke dingen over het gebit van een paard waar ik nog nooit een tandarts over heb horen praten. Inmiddels heb ik een zeer geschikte behandelingsmethode van het gebit gevonden: Natural Balance Dentist of tegenwoordig ook wel Neuromuscular Horse Dentistry genoemd. Paardentandarts Britt Bergers werkt o.a. met deze methode.

 

Stratford was nooit makkelijk bij de tandarts. Al vanaf jonge leeftijd had hij de maximale sedatie nodig en dan nog kwam hij daar doorheen. Grommend en slaand met zijn voorbenen. Ik heb hem op allerlei manieren laten behandelen voordat ik überhaupt inzicht kreeg in het gebit en de behandeling hiervan.

 

De grootste fabels rondom het gebit:

  1.  Met een handmatige behandeling komt de tandarts niet achterin de mond waardoor haken achterin het gebit blijven zitten. Absolute onzin kan ik je vertellen. Wanneer een handmatige manier van behandelen niet achterin de mond van het paard kan komen betekend dat dat er teveel spanning rondom TMJ oftewel het kaakgewricht van het paard zit, waardoor het paard de mond niet ver genoeg kan openen.
  2. De voortanden van een paard hoeven niet geveild te worden. Ook iets wat zeer onderschat word. In mijn dagelijkse werk kom ik veel paarden tegen die zojuist een tandarts behandeling hebben gehad maar waarbij de voortanden zijn overgeslagen. Toch hebben ze een haakje ontwikkeld en dat belemmerd de bewegingsvrijheid van de kaak. Dus ook de voortanden van een paard dienen netjes bijgehouden te worden.
  3. Het is fijner voor een paard om elektrisch te worden behandeld want dat gaat sneller. Absoluut een fabel want een elektrische behandeling kan enorm veel schade aanrichten bij een paard. Onder andere door de hitte van het apparaat slaan de weefsellagen op slot en krijgt een paard last van veel spanning in de kaak. Ook kan met een elektrische manier van behandelen niet goed worden gevoeld hoeveel er word verwijderd en is de kans dus groot dat er teveel word verwijderd waardoor eigenlijk de levensduur van je paard verkort. Bovendien zorgt dat ervoor dat de kiezen geen contact maken met elkaar waardoor het paard meer hinder gaat ondervinden in het eten maar ook in de training.
  4. Een paard heeft geen gevoel in de kiezen. Ik kan je vertellen dat een paard zeker gevoel heeft in de kiezen. Onder de kiezen loopt namelijk een zenuw die de prikkels van de kiezen verwerkt en dus ook de pijnprikkels.

 

 

Belangrijke dingen bij een gebitsbehandeling:

  1.  Zorg ervoor dat het paard in een rustige en vertrouwde omgeving staat.
  2.  Ga voor een handmatige manier voor behandelen en het liefst door een tandarts met de opleiding tot Natural Balance Horse Dentist.
  3.  Let erop dat de klem die het paard inkrijgt niet verder dan twee klikjes opengaat en regelmatig word gesloten zodat het paard kan wennen aan de nieuwe situatie en de spieren rondom het kaakgewricht kan ontspannen.
  4. Let erop dat de tandarts op de hoogte van het paard werkt en dat een paard dus niet in een harnas word gehesen om het comfortabel te maken voor de tandarts.
  5.  Laat je paard sederen indien nodig.

 

 

Hoe vaak moet jouw paard gecontroleerd worden door de tandarts?

0 – 5 jaar – jaarlijkse controle en eventuele behandeling.
5 – 10 jaar – ieder half jaar controle en eventuele behandeling.
10 – 20 – jaarlijkse controle en eventuele behandeling.
20 jaar en ouder – jaarlijks laten controleren en zorgen voor extra comfort  in de mond van het paard.

 

 


    1 replies to "Fabels en feiten over het gebit van je paard!"

Leave a Reply

Your email address will not be published.