(Pollen) Allergie gerelateerde vorm van het headshaking-syndroom.
Deze vorm wordt vaak ‘Pollenallergie’ genoemd, maar wanneer je eens goed gaat kijken naar alle triggers en symptomen merk je dat dit niet enkel onder pollen te scharen is. Sinds 2015 doe ik al onderzoek naar Headshaking, en de eerste keren dat ik hiermee in aanraking kwam ging het meestal om de zogenoemde pollenallergie. Dit was tot 2019 één van de meest voorkomende vormen van headshaking. Alhoewel het nog steeds regelmatig voorkomt is deze (pollen) allergie niet meer de meest voorkomende vorm.
Pollenallergie krijgt vaak de schuld, maar is lang niet altijd de boosdoener.
Zodra een paard begint met headshaken, wordt er op de ene of andere manier al gauw gedacht dat dit te maken heeft met een allergie. Veel headshakers krijgen dan ook het label 'Pollenallergie' en dat is vaker onterecht, dan terecht.
Dit heeft er mee te maken dat mensen de vergelijking maken van hooikoorts bij mensen met pollenallergie bij paarden. Maar klopt dat ook?
Is hooikoorts bij mensen hetzelfde als pollenallergie bij paarden?
Wanneer je gaat kijken naar het klachtenbeeld van hooikoorts bij mensen dan zijn er enkele overeenkomsten tussen de headshakingsvorm pollenallergie bij paarden. Maar maakt dat nu dat we over dezelfde aandoening spreken? Daar kan ik kort over zijn. Nee.
Hooikoorts bij mensen en de headshakingsvorm pollenallergie bij paarden zijn niet hetzelfde. De oorzaak van hooikoorts bij mensen ligt in de darmen. Doordat er langere tijd sprake is van disbalans in de darmen en zelfs ontstekingen, worden er bepaalde stoffen verkeerd doorgelaten wat zich gaat uiten in allergische reacties op bijvoorbeeld pollen of stof.
Bij paarden met de (pollen) allergie gerelateerde vorm is er sprake van een zenuwbeklemming die zorgt voor een tic. (tic = een ongecontroleerde beweging van het hoofd) Deze zenuw is natuurlijk niet vanuit het niets bekneld geraakt, maar dit ontstaat vaak door schedelcompressie. (schedelcompressie = druk op het hoofd, of dus wel hoofdpijn) Door deze druk ontstaan ook symptomen zoals; neusvloeiing, traanogen, overmatig briesen en jeuk aan de neus.
Het is dus feitelijk geen echte allergie, maar een allergie achtig beeld. Dat betekend overigens niet dat een paard niet allergisch kan zijn, maar dat is in dit geval niet de reden voor de tics. Dat is heel belangrijk om daar onderscheid in te maken.
Waarom heeft je paard dan toch veel klachten door pollen?
Dit heeft te maken met de beklemde zenuw in dit geval de Old Factory Nerve. Deze zit beklemd door de druk op de omliggende schedeldelen, wat de zenuw beperkt in zijn functioneren. De zenuw wordt constant geprikkeld door de druk, zodra er stof of pollen binnen komen dan krijg je een overbelasting van de zenuw welke zich uit in een tic.
De omliggende schedeldelen proberen steeds om die druk te verminderen door neusvloeiing te produceren, soms ook door te tranen met de ogen en ook door bijvoorbeeld briesen. Bij langdurige irritatie zet dat uiteindelijk om in jeuk.
Zeker bij warmere dagen of dagen met een hoge luchtvochtigheid zie je dat paarden meer last hebben. Dit heeft te maken met het het verbonden schedeldeel; het neusfilter Etmoidth. Deze heeft namelijk de eigenschap om uit te zetten bij warmte en bij luchtvochtigheid. Door de druk op het hoofd kan dit niet, en dit uit zich in al deze klachten.
Het klachtenbeeld van pollenallergie
Triggers:
Pollen
Stof
Warmte
Luchtvochtigheid (bijv. sneeuw)
Symptomen:
Neusvloeiing
Traanogen
Overmatig briesen
Jeuk aan de neus
Kenmerken:
Seizoensgebonden
Betreffende zenuw:
Cranial Nerve 1 - Old Factory - functie ruiken
Schedeldeel:
Etmoidth
Helpt een neusnetje bij pollenallergie?
Er wordt vaak gedacht dat een neusnetje de pollen tegenhoud, waardoor het paard geen last meer zou hebben van "pollenallergie".
Maar wist je dat een pollennetje helemaal geen pollen tegenhoud? Het pollennetje zorgt vooral voor een andere prikkel waardoor de hersenen worden afgeleid, en je dus bij sommige paarden ook even geen klachten ziet. Voor andere paarden is deze prikkel niet sterk genoeg, en die ervaren het neusnetje juist erg als storend waardoor ze vaak nog onrustiger worden of constant met hun neus in de weer zijn.
Hoe kom ik erachter of mijn paard de (pollen) allergie gerelateerde vorm heeft?
Het is heel belangrijk om je niet te laten misleiden door symptomen zoals briesen, neusvloeiing, jeuk aan de neus of traanogen. Dit verteld namelijk alleen wat over de druk op de schedel, maar niet zozeer over de vorm van headshaking of over welke zenuw er bekneld zit geraakt. Belangrijk is vooral dat je voor een langere periode (minstens 30 dagen) de klachten gaat bijhouden.
Zorg dat je in de tussentijd nog nergens conclusies aan gaat verbinden, want als je dat wel doet dan zet je daarmee ook je oogkleppen op en dan loop je ook een heleboel relevante informatie mis. In mijn gratis online masterclass 'Eerste hulp bij headshaking' neem ik je ook mee in de stappen die jij kunt nemen om te ontdekken welke vorm van headshaking jouw paard heeft, en hoe jij dan een echte oplossing kunt gaan vinden. Ik zou zeker aanbevelen om die te gaan kijken in je eigen tijd.
Heb je tips over wat je kunt doen om de (pollen)allergie gerelateerde vorm op te lossen?
Allereerst is het belangrijk om de oorzaak te gaan achterhalen, en die is bij ieder paard met deze vorm vaak net even ietsje anders. Dit is ook precies waarom wat voor de één werkt, niet hoeft te werken voor de ander. Dus kijk niet teveel naar wat anderen hebben gedaan.
Daarnaast is het ook belangrijk dat je je niet focust op wat voor middelen je kunt inzetten om de klachten te onderdrukken, maar dat je echt de onderliggende oorzaak gaat aanpakken. Dus verspil geen tijd en geld aan allerlei druppels, supplementen, medicatie ect. maar zorg dat de onderliggende oorzaak wordt opgespoord en aangepakt.
Er is best veel wat je als eigenaar zelf kunt en moet doen. Uiteindelijk ben jij namelijk degene die beslissingen moet maken voor jouw paard, dat kan iemand anders niet doen. Het maken van een goede keuze, begint bij het verbeteren van je kennis. Pas als jij begrijpt wat er echt gaande is bij jouw paard, kun je daarin een goede keuze maken. Daarnaast is het ook echt belangrijk om gewoon logisch na te denken en de dingen vooral simpel te houden.
Verder kun je met de juiste tips en begeleiding ook best veel doen om jouw paard comfortabeler te maken. Dat is ook waarom ik een programma met begeleiding heb ontwikkeld om kennis, handvatten en tools te combineren tot een handleiding voor eigenaren van headshakers. Op die manier hoef je als eigenaar van een headshaker niet zelf meer te gaan dokteren. Maar heb je de mogelijkheid om een handleiding te volgen die volledig voor je is uitgewerkt. En waarbij je ook nog eens toewerkt naar het aanpakken van de onderliggende oorzaak. Win Win dus!
Ik zou je wel adviseren om eerst even de gratis masterclass te bekijken, daarin deel ik ook al in het kort een aantal stappen met je en kun je ook alvast ontdekken of dit programma een match voor je is.
Ontvang gratis tips om de headshakingsklachten aan te pakken!
Ik deel mijn belangrijkste tips met jou in korte praktische video's, zodat jij sneller kunt afrekenen met de headshakingsklachten van jouw paard!
Geen abracadabara wel A B C!
Niet eerst alles uitproberen in de hoop dat iets werkt, maar stap voor stap met een logische en bewezen aanpakstrategie!