Mijn paard heeft een peesblessure! Wat nu?

Mijn paard heeft een peesblessure! Wat nu?

Peesblessures komen helaas veel voor in de paardensport! In deze blog vertel ik je hoe je ze kunt voorkomen en genezen!

 

  Je paard loopt niet lekker, na een periode van rust en stappen aan de hand neem je contact op met de dierenarts en na nader onderzoek word er een peesblessure geconstateerd bij je paard. Je krijgt een advies mee met een rustperiode voor je paard, een aantal keer per dag stappen aan de hand en over een x aantal weken word er opnieuw gekeken of de blessure herstellende is.

 

Na een langdurige periode word geconcludeerd dat je paard weer langzaam aan opgebouwd mag worden en de dierenarts maakt een plan om de training rustig op te pakken. Toch blijkt in de praktijk dat veel blessures terugkeren na een korte of langere periode.  In sommige situaties lopen paarden een nieuwe blessure op maar dan aan het ‘gezonde’ been.  Maar hoe komt dit nu eigenlijk? En wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je paard niet opnieuw een blessure krijgt.

 

Een peesblessure is meestal het gevolg van compensatie in het lichaam van een paard. Dit compenseren begint zodra wij mensen het leven van een paard gaan beïnvloeden  maar ook door ongelukjes op de wei. Omdat een paard vier benen heeft merk je niet zo snel dat je paard daadwerkelijk aan het compenseren is. En door een gebrek aan kennis over het verschil tussen bouw en houding (waar ik al eerder een blog over schreef) kom je er vaak achter als je paard ook al daadwerkelijk een peesblessure heeft ontwikkeld.

 

Wanneer er een peesblessure is geconcludeerd bij je paard helpt een rustperiode om de pees te laten herstellen. De pees word niet verder belast en kan dus gaan genezen. Maar de oorzaak van de peesblessure blijft in het lichaam aanwezig. Je paard compenseert dus nog steeds en wanneer je paard weer belast word door training zal de blessure zich opnieuw gaan ontwikkelen. Wanneer je paard een blessure aan het andere ‘gezonde’ been heeft ontwikkeld wil dat dus zeggen dat je paard het been van de vorige blessure heeft ontlast en het gezonde been heeft overbelast waardoor ook hier zich een peesblessure is gaan ontwikkelen.  Een rustperiode zal de oorzaak van de blessures niet wegnemen en daarom is het belangrijk om goed te kijken naar waar je paard aan het compenseren is.

 

Een paard dat compenseert heeft spanning in de zachte weefsels als bijvoorbeeld bindweefsel. Dit bindweefsel zit overal in het lichaam tussen alle spieren,  botten, pezen en organen verweven en heeft een grote invloed op het functioneren van het lichaam.  Wanneer het bindweefsel spanning bevat kunnen er minder afvalstoffen worden afgevoerd waardoor deze zich gaan ophopen en zorgen voor nog meer spanning en nieuwe compensatiepatronen. Het gaat dus vaak van kwaad tot erger.

 

Het is dus ontzettend belangrijk om te zorgen dat de spanningen uit de zachte weefsels van je paard verdwijnen. Gelukkig heeft bindweefsel ook de eigenschap dat het spanningen kan gaan loslaten. Een effectieve methode hiervoor is ‘Cranio Sacraal Therapie’. Deze therapie haalt de spanning uit het bindweefsel, stimuleert het herstellend vermogen, zorgt voor de afvoer van afvalstoffen en brengt beweging in de kleine maar o zo belangrijke bewegingsdeeltjes.

 

Peesblessure voorkomen? Laat je paard dan preventief behandelen! Genezen? Dan ook zeker ervoor zorgen dat je paard word behandeld om de compensatiepatronen te doorbreken en de oorzaak aan te pakken. In mijn gloednieuwe Revalidatie Traject help ik jouw paard om sneller te herstellen van de peesblessure en om de compensatiepatronen echt uit het lichaam te halen zodat jouw paard weer een echte Happy Athlete wordt!

 

Ik wil mijn paard revalideren tot een Happy Athlete

 

 

Related Posts

Het herkennen van hoofdpijn bij je paard
Happy Athlete
Het herkennen van hoofdpijn bij je paard

Heel regelmatig krijg ik de vraag hoe je kunt ontdekken of een paard nu eigenlijk hoofdpijn heeft en hoe dit nu eigenlijk kan. Veel ruiters blijken namelijk een gevoel te hebben dat hun paard wel eens hoofdpijn zou kunnen hebben. En helaas komt hoofdpijn bij paarden regelmatig voor. Het leek

Kun je blokkades uit je paard rijden?
Happy Athlete
Kun je blokkades uit je paard rijden?

Afgelopen zondag had ik een leuk gesprek met één van mijn stalgenoten. Het ging over blokkades en spanningen bij paarden en over de training. In onze paardenwereld heerst namelijk een waar geloof dat ‘alles op te lossen is met goed rijden’ en daar ben ik het niet helemaal mee eens.

In welke gevallen mag een paard niet behandeld worden?
Happy Athlete
In welke gevallen mag een paard niet behandeld worden?

(in deze vraagstelling heb ik het over de behandelingen die ik zelf faciliteer, en spreek ik dus niet voor een fysio, osteopaat, e.d.)     Met de verschillende behandelmethodes die ik hanteer kan ik heel veel problemen oplossen. Echter er zijn een paar gevallen waarin ik een paard niet behandel:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked.*

Maak van jouw dressuurpaard een echte Happy Athlete in drie maanden!

“Gratis online training met video’s en opdrachten voor ambitieuze dressuurruiters die alles uit hun dressuurpaard willen halen”

Volg Ruiterbewust op facebook