Een paard is niet gemeen of gevaarlijk geboren.

Dagelijks kom ik bij ruiters die een probleem ervaren met hun paard. Regelmatig gaat dit om een probleem waarbij een paard gelabeld wordt als 'gemeen' of 'gevaarlijk'. Maar een paard is niet gemeen of gevaarlijk geboren'. Gelukkig kom ik dan ook steeds meer bij ruiters die een gedragsprobleem ervaren met hun paard.  En nog veel te vaak krijgen deze ruiters te maken met de (goed)bedoelde en (on)gevraagde adviezen uit allerlei hoeken zoals;

- Je moet je paard eens een keer goed afslaan, dat zal m leren of breng hem ergens waar ze dat voor je doen!

- Breng dat beest lekker naar de slager want je hebt er niets aan zo.

- Verkoop hem aan een handelaar, uit het oog uit het zicht!

Allereerst, ik weet heel goed hoe onze paardenwereld werkt. Ik heb tenslotte zelf ook in de situatie gezeten met een 'levensgevaarlijk' paard en ik heb ook allemaal soortgelijke reacties over me heen gekregen. Maar laat me je dit in je oren knopen: Een paard is niet gemeen of gevaarlijk geboren. 

Een gelabeld paard...

Gelukkig was ik zo eigenwijs om mijn eigen pad te volgen en inmiddels is mijn levensgevaarlijke rodeopaard niet langer levensgevaarlijk en heeft hij zijn rodeo carrière losgelaten. Mijn paard is nu gewoon paard en ondanks dat is hij zijn labels nog niet kwijt! Voor de mensen die hem van vroeger uit kennen is hij nog steeds dat gekke gestoorde en gevaarlijke beest! 'Bezeten'.

Het maakt mij niets uit, voor mij is het mijn beste vriend!

 Ik weet dat als je in de situatie zit met een 'gelabeld' paard dat het lastig is. Lastig omdat je van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Lastig omdat je allerlei meningen en theorieën over je heen krijgt waardoor je de moed volledig kwijt kan raken. Je begint aan jezelf te twijfelen, moet je het dan toch opgeven?

Neeeeeee, alsjeblieft doe dat niet! Want jouw paard is niet gemeen of gevaarlijk geboren! Het is een gevolg van...

Er is altijd een reden.

Er is altijd een reden waarom je paard zich zo gedraagt! Bij mijn paard was dat bijvoorbeeld 'hoofdpijn'. En ondanks dat ik hem helemaal binnenstebuiten had laten keren kwam er niets uit! Zelfs toen ik me buiten het reguliere behandelcircuit ging bevinden kwam er nog steeds niets uit. Ik had al zo'n beetje alles geprobeerd en de gedachte spookte in mijn hoofd 'Is dit het moment waarop ik het opgeef?'.

Juist toen kwam de oplossing op mijn pad! En ik besloot om nog één keer iets te proberen en ineens werd zijn gedrag verklaard! Mijn paard had namelijk last van hoofdpijn, zijn linkeroog stond naar achteren gedraaid. (Hij zag me dus niet opstappen), in combinatie met de nodige dosis spanning in zijn lijf, dominante karakter en hoofdpijn zorgde dat voor een flinke rodeo bij het opstappen. Een paar weken later, was mijn probleem als sneeuw voor de zon verdwenen en had ik mijn prachtige, talentvolle paard weer terug!

Vanaf dat moment was ik gefascineerd van het paardenlichaam en de lichaamssystemen, ben ik diverse opleidingen gaan volgen en besloot ik om hier mijn werk van te gaan maken. 

Ik help nu juist die ruiters die problemen ervaren met hun paard om op zoek te gaan naar de oorzaak en juist die aan te pakken. Zodat ruiters weer op een ontspannen manier kunnen genieten van hun paard! Er lopen zoveel paarden rond met allerlei vormen van hoofdpijn zonder dat deze hoofdpijn wordt herkent. Maar in plaats daarvan wordt een paard gelabeld als 'gemeen' of 'gevaarlijk'. Juist daarom heb ik er mijn missie van gemaakt om zoveel mogelijk bewustzijn te brengen in de paardensport over hoofdpijn. Zodat jij jouw paard weer op de rit kunt krijgen en samen weer kunnen genieten en ontspannen met elkaar. 

Ben jij of ken jij iemand met een paard met (extreme)problemen zoals;

- Staken

- Slaan naar het been

- Steigeren

- Bokken

- Weg springen

- Vluchten

- Niet willen/kunnen stilstaan

- Extreme spanning

- Vage kreupelheid

- Rodeo'en

- Zich niet laten rijden

- Zwaar getraumatiseerd

 

Dan raad ik je aan om mijn online programma 'Hoofdpijn Routekaart' te gaan volgen. Daarin leer ik je niet alleen hoe je hoofdpijn kunt herkennen, maar ook over de verschillende vormen die er bestaan en hoe jij zelf al hoofdpijn bij jouw paard kunt verminderen.  

Hoe weet ik of mijn paard hoofdpijn heeft? 

Doe de Hoofdpijn Tool voor je paard

Maak gratis gebruik van deze tool door het beantwoorden van een paar simpele vragen.
Kom binnen enkele minuten te weten of jouw paard last heeft van druk of hoofdpijn. 
Ontvang een gratis aanvullend advies voor je paard, gebaseerd op de uitslag van de tool!

Leave a Reply

Your email address will not be published.