‘Loslaten’ is een term die wij mensen steeds vaker gebruiken. Je moet het gewoon loslaten. Maar kunnen paarden eigenlijk loslaten en hoe doen ze dat dan?

 

Een paard reageert altijd op de energie die aanwezig is om zich heen. Een paard functioneert heel erg vanuit het hier en nu in tegenstelling tot wij als mensen. Wij reageren vaak vanuit reactie, en gevoelens zoals angst, spanning en onzekerheid waardoor wij graag dingen willen controleren.

 

Tijdens het behandelen werk ik met het paardenlichaam op een intensieve manier. Zodra ik het lichaam aanraak en daar een bepaalde vorm van spanning zit dan wordt het paard zich extra bewust van die spanning. Dat kan er voor zorgen dat een paard eerst zal proberen om zich daar comfortabeler mee te maken door bijvoorbeeld even te veranderen van positie of even te lopen. Vervolgens is het de kunst om als ‘behandelaar’ hier niet in de controle modus te gaan maar echt helemaal aanwezig te blijven bij je werk, het punt dat je los wilt werken terwijl je het paard gewoon ‘laat zijn’. Oké, dat klinkt misschien vaag maar om een paard te helpen loslaten moet ik me vooral niet teveel mengen in het proces van het paard door hem proberen te controleren maar hem juist de ruimte te geven.

 

Op die manier kan een paard de spanning, blokkade of het trauma verwerken en loslaten. Het bindweefsel werkt als een soort geheugen. Het slaat allerlei informatie op. Met wat hulp kan je paard ook dit hele celgeheugen weer loslaten.

 

De eerste stap naar het loslaten is ontspanning. Vervolgens kan je paard al deze opgeslagen informatie loslaten door bijvoorbeeld:
* te gaan slapen
* staren (in toelating zijn van)
* likken
* kauwen
* gapen
* op rust staan
* zuchten

 

 

Er is nog een belangrijk item als het gaat over loslaten. En dat is de verhouding van de eigenaar/ruiter of trainer en het paard. Regelmatig kom ik in aanraking met paarden ‘die het lastig vinden om los te laten’. Natuurlijk is een deel hiervan de paarden met heel veel fysieke en mentale issues waardoor het proces van loslaten wat langzamer op gang komt. Er is simpelweg teveel spanning om direct ontspanning te kunnen creëren. Een andere groep met paarden die spanning niet goed kunnen loslaten heeft een andere oorzaak. De oorzaak hiervan ligt in de verhouding tussen de eigenaar, trainer of verzorger en het paard. Vaak projecteren de mensen onbewust hun angst en onzekerheid op het paard waardoor er een controlebehoefte ontstaat. Dit is niet zozeer gedrag dat hoort bij een paard, maar eigenlijk het gewaarzijn van de energie van de eigenaar wat er voor zorgt dat een paard moeite heeft met loslaten.

 

Herken jij dit? Dan heb ik twee mooie tips voor je!

 

TIP 1: Hoeveel je ook van je paard houd, en hoe goed je bedoelingen ook zijn probeer je niet te mengen in het proces van je paard. Als je paard behandeld wordt ga je dan vooral focussen op jezelf of bijvoorbeeld op je ademhaling zodat je je eigen energie heel erg bij jezelf houd. Op deze manier zit je je paard niet meer zo in de weg.
TIP 2: Spendeer eens wat vaker tijd met je paard door gewoon in het moment te zijn. Even helemaal niets moeten of willen en even nergens mee bezig zijn. Gewoon in de toelating zijn van. Je zult merken dat als je een paar van deze momentjes per week inlast dat je veel meer energie hebt, en je jezelf veel beter voelt!

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.