Herken jij deze uitspraak? Misschien wel omdat je hem zelf meer dan eens te horen kreeg over je paard of misschien omdat je deze uitspraak verschillende keren naar je toe hebt gekregen.

 

Ook ik heb deze uitspraak meer dan eens gehoord. Het was één van de dingen die ik bijna dagelijks hoorde in de periode van bijna twee jaar waarin ik kampte met een opstapprobleem bij mijn paard. Dit paard is echt gemeen, gevaarlijk of gestoord!

 

Ik zou willen dat ik toen een lijst had bijgehouden met de dingen die mensen tegen me hebben gezegd en vooral wie. Want dan had ik ze nu kunnen laten zien dat hun conclusies en vervelende uitspraken complete BULLSHIT is!

 

Niet dat ik ze iets verwijt, want ze weten niet beter. En daar ligt nu net het grootste probleem. Want in mijn ogen bestaat er niets zoiets als een ‘probleem’ paard. De theorieën die ik altijd overal hoor zijn gebaseerd op het functioneren van een mens. Oke, dat zal ik even uitleggen.

 

Wij mensen bedenken van te voren graag al of iets wel of niet goed is. We oordelen over alles en leggen allerlei verbanden. De meeste verbanden bestaan alleen in ons hoofd trouwens.

 

Een paard daarin tegen beredeneerd helemaal niet zo. Dus je paard bedenkt heus niet vandaag ga ik haar eens even lekker zand laten happen of ik zal nog eens een trap nageven. Nee, echt dat is onze bullshit!

 

Een paard reageert op wat er nu is. Dus of hij reageert op jouw energie/emoties/gemoedstoestand, vanuit fysiek ongemak, trauma of de omgeving. Maar dus nooit zomaar omdat hij gek, gestoord, levensgevaarlijk of doorgedraaid is. En ook niet omdat hij gewoon lekker zin heeft om gemeen te doen.

 

Natuurlijk ben je niet blij met het gedrag van je paard. Baal je ervan dat het steeds voor vervelende of gevaarlijke situaties zorgt. Ik weet het nog goed, ik had echt al zo’n beetje alle behandelmethoden en onderzoeken geprobeerd. Steeds weer opnieuw de hele molen door in de hoop iets te vinden wat zijn gedrag verklaarde. Maar helaas zonder resultaat, nog steeds geen oorzaak en inmiddels weer een paar gekneusde ribben en blauwe plekken verder. Nou, die paar gekneusde ribben en blauwe plekken dat viel nog mee. Maar daarvoor was ik met de ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis, ben ik diverse keren geopereerd en kon ik een half jaar niets! Dan heb ik het nog niet eens over de ‘schade’ die dat had gedaan tussen mijn oren. Maar goed, gelukkig heb ik het dus niet opgegeven. Want er bleek een hele goede reden te zijn voor het gedrag van mijn paard. En ja, die oplossing vond ik pas toen ik het eigenlijk op wilde geven. Ineens vielen alle puzzelstukjes op de plaats.

 

Deze hele gebeurtenis heeft mijn leven en mijn visie compleet veranderd en wel in de goede zin. Want inmiddels help ik andere ruiters in soortgelijke situaties om allereerst een oorzaak te vinden, en vervolgens in het oplossen! Het is zo bizar om steeds weer allerlei fysieke ongemakken te vinden terwijl ze met zo’n paard al overal geweest zijn en nergens geholpen konden worden.

 

Ik ben dan altijd zo blij dat mensen heerlijk eigenwijs hun gevoel volgen en niet naar de meute luisteren en uiteindelijk bij mij terecht komen. Ik vind het echt geweldig om op onderzoek uit te gaan en een oorzaak te vinden en om vervolgens samen aan de slag te gaan om die op te lossen!

 

Het begint allemaal met een Happy Athlete Scan. Je kunt deze afspraak zien als een heel uitgebreid onderzoek. Het duurt dan ook wel 3 uur, en in de meeste gevallen kom ik daarvoor ook naar je toe. Ik ga met je meekijken in het rijden om te analyseren wat er gebeurt met je paard en in het lichaam van je paard. Ik analyseer de beweging van je paard om te zien hoe het lichaam compenseert. Ik voel ieder deel inclusief het hoofd na om te ontdekken welke blokkades, spanningen en/of trauma’s zich in het lichaam bevinden. Ik kijk naar de verbanden, patronen, ontdek de beperkingen. En als het beeld dat ik heb gezien onder het zadel en aan de hand klopt met hetgeen wat ik vind in het lichaam van je paard dan start ik een behandeling. Om je paard te helpen om te ontspannen, om spanningen, blokkades en trauma’s uit het lichaam van je paard te halen en compensatiepatronen te doorbreken. Natuurlijk kijken we ook of er nog nieuwe bevindingen naar boven komen.

 

In ieder geval weten we daarna wat het probleem veroorzaakt, of het is op te lossen (99,9% wel) en hoe op te lossen. Omdat ik tijdens zo’n Happy Athlete Scan ontzettend veel informatie over je heen spoel, maak ik ook nog een heel uitgebreid rapport voor je. Op die manier kun je later alles rustig teruglezen en een beslissing nemen!

 

Dus voordat je een strik om je paard doet, plan dan eerst een Happy Athlete Scan in! Anders heb je straks eeuwig spijt! Meer over de Happy Athlete Scan: https://buff.ly/2PCAjIJ

Leave a Reply

Your email address will not be published.