Wat is Headshaking?

Wat is headshaking nu eigenlijk precies? Dat is een vraag die ik de laatste tijd veel krijg. Daarnaast zie ik ook aan de e-mails die ik ontvang dat er nog veel onduidelijk is. in dit artikel leg ik je uit wat het precies is en hoe je het kunt herkennen.

Laat ik beginnen met het feit dat het headshaking-syndroom een complexe ‘aandoening’ is. Aandoening is wellicht ook niet een juiste woord als je gaat kijken naar wat er eigenlijk aan de hand is. Een paard met het headshaking-syndroom heeft een zenuwbeklemming of schade aan één van de twaalf craniale zenuwen. Door deze beklemming/schade wordt het signaal van de zenuw op weg naar de hersenen verstoord en daardoor ontstaat er een soort tic waarbij het paard met zijn/haar hoofd begint te schudden. Je kunt deze tic herkennen aan een ongecontroleerde snelle tic die zowel in horizontale als verticale richting kan uiten. Eerder schreef ik al een artikel over het verschil tussen ‘onschuldig’ hoofdschudden en headshaking’.

 

Je paard is dus absoluut nog geen headshaker als hij/zij een keer met het hoofd schud om bijvoorbeeld vliegen te verjagen of in een jolige bui. Ik merk aan de berichten die ik ontvang dat veel mensen ook vermoeden dat hun paard ‘headshaker’ is zodra hij een aantal overeenkomende symptomen laat zien. Maar wees gerust, dit is maar zelden zo. Laat me je uitleggen waarom.

Misleidende symptomen

Het headshaking-syndroom kent veel symptomen. Symptomen die ook in veel gevallen erg misleidend zijn. De symptomen vertellen wat over de schedelcompressie. (druk op het hoofd/hoofdpijn). Ze vertellen niet persé dat jouw paard een headshaker is of om welke vorm het dan precies gaat.

Om het even in jip en janneke taal uit te leggen:

Wanneer je paard bijvoorbeeld wel erg veel briest, maar geen tic heeft waarbij hij/zij met het hoofd schudt dan is je paard geen headshaker. Je paard is ook geen headshaker wanneer hij traanogen heeft of een loopneus.

Gelukkig maar he?

Je ziet deze symptomen wel vaak bij paarden met het headshaking-syndroom. Dit heeft niet zozeer te maken met het headshaken zelf, maar meer met de druk dus op het hoofd, die zorgt voor deze symptomen. Headshaking is eigenlijk een vorm van hoofdpijn waarbij zenuwen betrokken zijn en worden beklemd of schade hebben opgelopen. Je kunt een headshaker dus herkennen aan de oncontroleerbare tic met het hoofd en dus niet alleen aan deze symptomen. Als je merkt dat je paard wel overeenkomende symptomen heeft dan betekend dit dat jouw paard wel druk heeft op zijn hoofd. Wellicht zelfs hoofdpijn maar dat maakt je paard dus geen headshaker. Een headshaker heeft dus een tic.

Evenwel belangrijk om je paard te helpen om van deze druk af te komen zodat deze druk niet verder op kan bouwen. Maar gelukkig ben je dan al in een veel eerder stadium aanwezig en zijn de klachten van je paard waarschijnlijk ook veel sneller en gemakkelijker op te lossen.


Ontvang gratis tips om de headshakingsklachten aan te pakken!

Ik deel mijn belangrijkste tips met jou in korte praktische video's, zodat jij sneller kunt afrekenen met de headshakingsklachten van jouw paard!

Duidelijkheid over de klachten van je paard
Een gerichte en logische aanpak hanteren
Veelgemaakte fouten en valkuilen vermijden
Inzicht in hoe jij deze problematiek het beste aanpakt

Geen abracadabara wel A B C!

Niet eerst alles uitproberen in de hoop dat iets werkt, maar stap voor stap met een logische en bewezen aanpakstrategie!


    1 replies to "Wat is Headshaking?"

Leave a Reply

Your email address will not be published.