Bestond het maar…. Een resetknop op je paard. Gewoon 1 druk op de knop en alles weer helemaal nieuw en gezond.

 

Je kunt het al raden, dit bestaat niet.

 

Toch merk ik dat heel veel ruiters hier moeite mee hebben. Ze laten hun paard vaak eens per jaar even losmaken om al hun problemen te fixen. En dan hop, weer verder… tot ze ineens tegen een serieus probleem aanlopen.

 

En dan moet hun paard weer even gefixt worden. Alleen dat werkt dan niet zo. Het gaat allemaal niet snel genoeg, drie dingen tegelijk proberen en het paard moet gewoon volle bak aan het werk want anders wordt hij stug en stijf.

 

Oftewel het paard in kwestie krijgt geen of nauwelijks kans om te herstellen want er moeten wedstrijden gereden worden, punten worden gescoord.

 

Ik zal niet iedereen over een kam scheren want er zijn ook hele geduldige ruiters. Maar het Quick fix blijkt vaak ook bij hun nog wel een dingetje.

 

Als je paard allerlei blokkades, spanningen en schade heeft opgelopen door allerlei en in jou ogen misschien wel onschuldige ongelukjes zoals bijvoorbeeld; hoofd stoten, hangen aan het halster, net de heup tegen de box aan stoten, vast liggen of bijvoorbeeld uitglijden in de wei. Hij had misschien een schaafwondje en dat is snel genezen, niets meer van te zien dus niets aan de hand…

 

Ondertussen zijn de weefsels en spieren binnenin je paard strakker gaan zitten en heeft het lichaam van je paard de zere plekken ontlast door andere plekken in het lichaam meer te gaan belasten. Uiteindelijk worden die plekken ook overbelast en zoekt je paard verder naar manieren om verder te compenseren. Het bindweefsel wordt steeds strakker, steeds meer afvalstoffen worden opgehoopt en spieren worden strakker, wervels kunnen scheef of vast gaan zitten, functies verminderen en zenuwen worden beperkt.

 

Dan komt er een dag na soms jarenlange compensatie dat je helemaal vast loopt. Het kan zijn dat hij begint met staken, of kreupel begint te lopen, misschien wel een een blessure heeft ontwikkeld of is begonnen met headshaken.
Er is natuurlijk niets verschrikkelijker dan om te zien dat jouw paard ergens last van heeft. Het is toch een beetje je kindje, je wilt hem absoluut niet zien lijden. Dat geld ook voor mij net zo. Ik wil het net zo graag als jij snel hebben opgelost.

 

Maar zoals ik al zei: Een Quick fix bestaat niet. Realiseer jezelf dat het lichaam uit lagen bestaat. Dit is tegelijkertijd een soort beschermingsmechanisme of je zou het kunnen zien zelfs als een soort overlevingsstrategie van het lichaam.

 

Stel jouw paard is een headshaker dan kun je niet verwachten dat je met een sessie alles kunt herstellen. Als wij een zenuwbeschadiging hebben als mens zijnde kan dit jaren duren om bepaalde functies terug te krijgen. Waarom moet dit bij onze paarden dan in één uurtje tijd?!

 

Belangrijke les: Geef je paard hersteltijd. Zorg voor optimale omstandigheden waarbij je het zelfherstellend vermogen van je paard stimuleert en het lichaam de ruimte geeft om daar gebruik van te maken.

 

De behandelmethodes die ik hanteer is een combinatie van diverse zachte behandelmethodes en lichaamsprocessen. Door deze zachte inwerking kan ik doorwerken tot op alle lagen van het lichaam en kan ik invloed uitoefenen op het zenuwstelsel, organen, bindweefsel, spieren, pezen, botten en lichaamssystemen. Het hele lichaam van een paard is opgebouwd uit diverse lagen en systemen waarin allerlei informatie bestaande uit spanningen, blokkades en trauma’s worden opgeslagen. Tijdens een behandeling help ik je paard om al die opgeslagen spanningen, blokkades en trauma’s los te maken zodat jouw paard zich weer kan gaan herstellen.

 

Wil je meer leren over het lichaam van je paard? Dan wil ik je uitnodigen voor mijn gratis online training ‘Maak van jouw dressuurpaard een echte Happy Athlete in drie maanden’ waarin ik gratis onmisbare kennis met je ga delen die iedere ruiter of paardeneigenaar zou moeten weten. Dit is een “Gratis online training met video’s en opdrachten voor ambitieuze dressuurruiters die alles uit hun dressuurpaard willen halen” Klik hier om jezelf aan te melden >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published.