Stel je even voor. Je wilt over drie weken op wedstrijd en je bent erachter gekomen dat jij en jouw paard nog niet helemaal klaar zijn om een goede proef neer te zetten. Je besluit om dat ene lijntje gewoon iedere dag te herhalen. Hoewel het steeds ietsje beter gaat heb je nog steeds niet het resultaat dat je eigenlijk graag wilt.

Hoe komt dat?

 

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van trainen en het leervermogen van onze paarden. Uit een recent onderzoek bleek dat paarden het snelst leren door een bepaalde oefening eens per drie dagen te herhalen.

 

Maar als je het mij vraagt is dat nog niet alles. Natuurlijk zijn er meerdere onderzoeken gedaan maar ik wil ook graag mijn visie met je delen.

 

Ik denk dat de meeste ruiters teveel van hetzelfde doen. Steeds maar weer hetzelfde lijntje herhalen, dezelfde spieren trainen ect. Van mij mag er best wel wat meer variatie in de training worden aangebracht en dan heb ik het met name in de dressuursport. Want dat is tenslotte ook mijn eilandje .

 

Effectief trainen, hoe doe je dat?

 

Allereerst is het belangrijk dat je als ruiter een beetje basiskennis hebt over het lichaam en de belangrijkste spiergroepen. Of in ieder geval dat je aan kunt wijzen welke spieren je paard aanspant in bepaalde oefeningen. Daarnaast is het belangrijk om je paard te beoordelen op sterke en de iets minder sterke punten om vervolgens de training te bepalen.

 

Stel jouw paard heeft een ‘zwak’ linkerachterbeen. Daardoor wil de schouderbinnenwaarts niet echt lukken en vind je paard het moeilijk om meer tot draging te komen. Dan kun je natuurlijk 100 keer de schouderbinnenwaarts gaan oefenen maar zo train je steeds alleen maar dezelfde spiergroep. Plus dat het natuurlijk ook een beetje saai wordt voor jezelf en je paard op die manier. Wat je dan kunt doen is:

 

a) Kijken waar ontstaat nu eigenlijk dat ‘zwakke’ achterbeen door?
Dit kan bijvoorbeeld zijn doordat de linkerheup niet voorwaarts en neerwaarts beweegt waardoor het achterbeen niet volledig onder wordt gebracht. Laten we er even vanuit gaan dat in dit voorbeeld het probleem inderdaad komt vanuit de heup.
Wat je dan vervolgens kunt doen is kijken wat er voor nodig is om juist op die plek meer beweging te krijgen. Alles begint in ontspanning dus het zou goed zijn om je paard zo te trainen dat dat gebied ’tijdelijk’ iets wordt ontzien zodat je paard kan ontspannen en daardoor meer kan gaan bewegen op die plek.
Een goede oefening voor ons voorbeeldpaard zou dan zijn:Om op de linkerzijde iets contra stelling te vragen zodat het linker achterbeen iets meer de ruimte en ontspanning krijgt om er meer bij te kunnen komen. Je zult zien dat dit paard (mits de oefening correct uitgevoerd wordt natuurlijk) zich binnen een paar rondjes al vele malen beter vooruit begint te bewegen. Zodra je merkt dat het linker achterbeen meer mee komt kun je je binnenbeen iets meer aanleggen en de voorhand geleidelijk weer rechtmaken.
Feitelijk is dit rechtrichten zonder je paard over te belasten. Je laat hierdoor de beweging echt vanuit het achterbeen naar voren komen in plaats van dat je anders met de oefening schouderbinnenwaarts je paard van voren naar achter zou gaan rijden.

 

 

b) Kijk naar de oorzaak van de zwakkere punten van je paard en vind verschillende manieren om die te verbeteren. Je zou bijvoorbeeld ook gebruik kunnen maken van balkjes om je paard uit te nodigen om een gelijke beweging te maken. Je richt je paard hierdoor recht, gebruikt hiervoor een krachttraining en maakt het ‘zwakkere punt’ sterker vanuit een totaal andere invalshoek.
Als je op zo’n manier naar je paard gaat kijken en dan vervolgens heel realistisch bekijkt welke trainingen en oefeningen geschikt zouden zijn om dat punt van je paard beter te maken wordt je training al veel effectiever. Je gaat dus veel meer resultaat bereiken door deze punten vanuit verschillende invalshoeken te benaderen.
Naast de variatie die je kunt aanbrengen in de training is het ook belangrijk dat je een goede trainingsopbouw hebt. Je paard is een bewegingsdier en heeft iedere dag voldoende beweging nodig maar dat betekend niet dat hij iedere dag volle bak aan het werk hoeft. Om ervoor te zorgen dat je paard goed herstelt na een training is het goed om ook de trainingsintensiviteit goed te bewaken. De ene dag train je je paard wat zwaarder met bijvoorbeeld een krachttraining met balkjes en de andere dag doe je een lichte training door je paard bijvoorbeeld lang en laag te rijden en wat korter. Geef je paard nooit na een intensieve training de andere dag zomaar vrij. Zorg ervoor dat de vrije dag van je paard precies tussen twee lichte trainingen zit..
Op die manier haal je veel meer uit je training en zul je sneller grotere stappen maken hierin.
Heel veel succes en trainingsplezier toegewenst! Wil je meer leren over het lichaam van je paard? Meld je dan aan voor mijn gratis online training ‘Maak van jouw dressuurpaard een echte Happy Athlete in drie maanden’.https://buff.ly/2Sl39cW

Leave a Reply

Your email address will not be published.