De 8 meest gestelde vragen over hoofdpijn bij paarden
Hoofdpijn bij paarden komt regelmatig voor en natuurlijk op allerlei verschillende manieren. Ik krijg dan ook veel vragen over dit onderwerp. Om die reden behandel ik in dit artikel de 8 meest gestelde vragen over hoofdpijn bij paarden.
Kan een paard hoofdpijn hebben?
Ja, een paard kan ook hoofdpijn hebben. Sterker nog, er zijn ontzettend veel paarden die last hebben van hoofdpijn. Nu bestaat hoofdpijn natuurlijk in verschillende vormen en zou je de verschillende hoofdpijnen zelfs nog op kunnen splitsen in verschillende categorieën hoofdpijn. Ik zie zoveel paarden met druk op hun hoofd (schedelcompressie oftewel hoofdpijn) dat ik denk, dat er meer paarden met hoofdpijn rondlopen, dan mensen. Dit heeft ook te maken met de mate van schade die paarden hebben.
Hoe komt het dat een paard last krijgt van hoofdpijn?
Een paard wordt in principe niet met hoofdpijn geboren. Hoofdpijn ontstaat door allerlei factoren. Dat kan zijn doordat bijv. de kiezen van het paard niet meer goed aansluiten, door opgelopen schade van de tandartsbehandelingen maar ook dingen als, hangen aan het halster, het stoten van het hoofd en noem maar op. Doordat een paard schade oploopt, wordt het fascia op de schedel strak, wat er voor zorgt dat afvalstoffen zich op gaan hopen waardoor het zachte weefsel ongezond wordt. Daarnaast worden ook spieren strak en worden de verschillende schedeldelen in elkaar gedrukt. Hierdoor ontstaat hoofdpijn.
Hoe kan ik zien of mijn paard hoofdpijn heeft?
Er zijn natuurlijk verschillende signalen waaruit je kunt
opmaken dat je paard hoofdpijn heeft. Zo kun je allereerst al kijken naar de
uitdrukking van je paard. Hoe kijkt je paard? En dan bedoel ik niet of hij z’n
oren naar voren heeft staan, maar echt de uitdrukking, de oogopslag. Ik noem
het altijd tussen de regeltjes doorlezen. Is je paard echt blij? Voelt hij zich
wel echt goed? En dat observeren in verschillende bezigheden gedurende de dag.
Daarnaast zou je ook kunnen kijken naar het hoofd van je paard en eventuele
scheefheid. Zo kun je kijken naar het kaakgewricht, de ogen, jukbeenderen,
neusgaten, en of de oren gelijk staan en of de snijtanden goed op elkaar
aansluiten.
Iedere millimeter scheefheid laat zien dat er druk staat op de schedel waardoor in wezen alles scheef wordt getrokken. Dit beïnvloed een paard in zijn gedrag en functioneren.
Hoe merk ik of mijn paard last heeft van hoofdpijn?
Allereerst is het belangrijk dat je je realiseert dat er
heel veel paarden nog best goed functioneren ondanks dat ze hoofdpijn hebben.
Hoofdpijn is iets wat vaak, geleidelijk ontstaat en daarom kan het zomaar zijn
dat je als eigenaar of verzorger van een paard dat niet zomaar opmerkt. Toch
zijn er ook duidelijke signalen die aangeven dat een paard hoofdpijn heeft
zoals bijv.:
· Niet kunnen concentreren
· Bijterig worden
· Schrikkerig op één zijde of beide zijden
· Het niet kunnen ontspannen (altijd op scherp staan)
· Zich afsluiten van de omgeving
· Niet aangeraakt willen worden op het hoofd
· Of juist heel graag aangeraakt willen worden op het hoofd
· Gevoelig op geluid
· Stalondeugden of stalgebreken
· Niet kunnen nageven
· Geen correcte stelling kunnen geven
· Problemen in de aanleuning
· Tongprobleem
· Hoofdschudden
· Headshaking-syndroom
· Agressief gedrag vertonen
Eerder schreef ik al een artikel over de 7 dingen waaraan je hoofdpijn bij je paard kunt herkennen.
Is hoofdpijn bij paarden vergelijkbaar bij dat van mensen?
Dit is natuurlijk lastig om te bepalen omdat mensen dingen
duidelijk kunnen aangeven. Maar vanuit de anatomie gezien zou je dat zeker
kunnen vergelijken. Al zeg ik daar wel bij dat de schade die paarden hebben
vaak vele malen groter is dan bij mensen. Dit heeft er mee te maken met het
uitdrukken van de kiezen, het hebben van vier benen, en het natuurlijk instinct
dat er te allen tijde voor zorgt dat een paard wil blijven functioneren.
Eén van mijn docenten zei vaak: Als mensen zoveel schade bevatten als dat dit paard zou hebben, dan zouden ze in een rolstoel zitten. Dat is iets wat me altijd is bijgebleven. Ik zie nog regelmatig zulke paarden in mijn praktijk voorbij komen. Dat geeft me dan wel weer een hele grote drive om hierover meer bewustzijn te brengen in de paardensport.
Kunnen paarden ook migraine hebben?
Paarden kunnen zeker een vorm van hoofdpijn hebben die te vergelijken is bij de migraine die sommige mensen ervaren. Migraine is ook anatomisch erg goed te verklaren, en het paard heeft weliswaar een andere schedelvorm maar wel dezelfde onderdelen. Ik zie in mijn praktijk deze vorm van hoofdpijn bij paarden heel regelmatig. De vorm van headshaking, waarbij het paard gevoelig is op UV straling is het meest vergelijkbaar met migraine.
Kan een paard ook weer van hoofdpijn af komen?
Gelukkig wel, al is dat niet altijd heel simpel op te lossen. Hoofdpijn is nooit iets wat in één moment ontstaat en bouwt gedurende de tijd op. Paarden met een flinke hoofdpijn vinden het over het algemeen ook lastig om hier op behandeld te worden en dan telt ook de reactie van het lichaam nog mee. Het lichaam heeft een soort beschermingsmechanisme waardoor er niet teveel veranderingen kunnen plaatsvinden in één keer. Dit zorgt ervoor dat een paard kan overleven. Maar tijdens de behandeling zorgt dit ervoor dat je laagje voor laagje moet aanpakken om een paard weer helemaal hoofdpijn vrij te krijgen. Het is hiervoor erg belangrijk dat je verschillende testen uitvoert waardoor je precies weet, wat er allemaal niet goed functioneert en dat aanpakt.
Komt hoofdpijn bij paarden net zoveel voor als bij mensen?
Dit is natuurlijk lastig te bepalen aangezien mensen kunnen praten en paarden niet letterlijk praten. Ze communiceren zeker wel, maar nog veel eigenaren en ruiters pakken deze signalen niet op of denken dat dit gewoon bij hun paard hoort. Als ik ergens kom om een paard te behandelen, dan zie ik altijd wel paarden daar op stal die ook hoofdpijn hebben. Maar ik merk ook dat als een paard dit niet heftig laat merken dat eigenaren er dan nooit echt achter komen. Daarom vind ik het ook heel belangrijk om hier juist veel aandacht aan te schenken door bijv. het schrijven van dit artikel, het maken van een video, het geven van een masterclass of het maken van een online training hierover. Er moet hier meer bewustzijn over komen want het kan nog ernstigere klachten voorkomen.
Als je het mij vraagt zijn er in verhouding meer paarden met hoofdpijn dan mensen. Heel veel paarden geven geen duidelijke signalen af en daarom komen sommige eigenaren er nooit achter. Maar het is juist belangrijk om dit bij je eigen paard te controleren zodat je klachten zoals bijv. het headshaking-syndroom kunt voorkomen! Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.
1 replies to "De 8 meest gestelde vragen over hoofdpijn bij paarden"
[…] De 8 meest gestelde vragen over hoofdpijn bij paarden. […]