In de afgelopen weken heb ik een groot aantal jonge paarden behandeld. Dit waren paarden van de leeftijdscategorie 2,5 tot 4,5 jaar die strakjes rustig klaar gemaakt gaan worden! De een wordt klaargemaakt voor de Hengstenkeuring en weer een andere wordt voorbereid op het zadelmak maken. Deze eigenaren hebben ervoor gekozen om hun paard door mij te laten controleren op eventuele spanningen en blokkades juist voordat ze aan het werk gaan, zodat ze in het werk niet verder kunnen gaan compenseren maar met een schone lei beginnen.
 

Veel mensen denken dat een jong paard geen behandeling nodig heeft omdat hij/zij nog niet aan het werk is geweest. En hoe kan zo’n jong paard nou al schade hebben?!

 
Ik zal proberen uit te leggen wat mijn visie is op dit onderwerp en deel mijn ervaring uit de praktijk.
 
Een veulentje dat voor de eerste keer een halstertje om krijgt gaat altijd tegen de druk in! Van oudsher zetten de fokkers hun veulen vast aan de box en laten ze een veulen gerust een paar uurtjes staan met als gevolg dat zo’n veulen dus een aantal keer flink hangt en enorme druk krijgt aan het uiteinde van de schedel. (occiput) Net als bij een baby zijn de botten in de schedel nog allemaal verschillende onderdeeltjes en ook nog niet helemaal uitgehard. De occiput bestaat bij geboorte uit wel vier delen die in de loop van der jaren aan elkaar fuseren. Door de klappen van het hangen komt er spanning in het bindweefsel waardoor het bot zich gaat vormen door de constante druk. De botten die met de occiput in verbinding staan, krijgen ook last van de druk en zullen ook een andere vorm aannemen. Dit kan tevens ook gevolgen hebben voor het gedrag van een paard. Kortom hier is de eerste druk op de schedel al opgelopen en dan praten we over veulentjes van zo’n 6 weken oud. Kun je nagaan dat ieder deel van de schedel dus in verbinding staat met een deel in het lichaam en zo dus al het ware het compenseren begint. Laat je veulen daar nog drie jaar mee opgroeien in de opfok, krijgt het hier en daar nog een paar flinke klappen van leeftijdgenoten, glijdt nog een keer onderuit tijdens het rennen in de weide of het spelen. Tegen de tijd dat je paard de leeftijd heeft bereikt om aan het werk te gaan, heeft je paard al zodanige schade opgelopen dat je daar zeker eerst iets aan wil laten doen.
Mijn ervaring in de praktijk is dat jonge paarden, ongeacht ze wel of niet in de opfok hebben gestaan, toch altijd een behandeling kunnen gebruiken. Door het gehele lichaam te controleren op spanningen en blokkades, de compensatiepatronen tijdig te ontdekken en hier op te behandelen zorgt ervoor dat het zelfherstellend vermogen van het dier een enorme boost krijgt waardoor spanningen en blokkades worden opgeheven en het paard weer terug komt in balans.
Hieronder heb ik zeven redenen op een rijtje gezet waarom je van een jong paard een Happy Athlete zou willen maken.
 
Reden 1 : Je paard verdeelt het gewicht mooi over vier benen. Dat wil zeggen dat je paard niet hopeloos op de voorhand loopt als je begint met trainen en dat je dus in de opleiding van dit paard je aandacht aan andere dingen kunt geven.
Reden 2 : Je paard neemt de meest optimale houding aan als vanzelf. Een paard zal altijd de meest comfortabele houding aannemen dus wanneer er geen bewegingsbeperkingen meer zijn in het lichaam, kan het paard een optimale houding aannemen. Voorbeeld: Je hoeft geen onderhals meer weg te trainen.
Reden 3 : Je paard is recht! Treedt gelijkmatig onder vanuit het achterbeen, is niet bol of hol op een bepaalde zijde.  Je kunt je op andere dingen focussen in de opleiding van je paard.
Reden 4 : Je paard is super soepel! Heeft geen enkele moeite met het aannemen van een bepaalde stelling en/of buiging. De rug van je paard swingt, je paard is overal los, van het puntje van de neus tot aan het uiteinde van de staart.
Reden 5 : De spieren van je paard ontwikkelen snel en gelijkmatig. Doordat je paard helemaal los en soepel is, staat niets nog in de weg om te ontwikkelen in spiermassa.
Reden 6 : Je paard heeft geen druk meer op de schedel en daardoor heeft hij/zij ook geen moeite met het wisselen van de kiezen en kan hij/zij zich ook nog vele malen beter concentreren tijdens de opleiding.
Reden 7 : Je paard is ontspannen en nieuwsgierig! Doordat alle spanning uit het lichaam is gehaald, is het paard automatisch meer ontspannen en kan bij spannende momenten de spanning gemakkelijker afvoeren, wat voor de ruiter heel fijn is omdat het paard bewerkbaar blijft.
Kortom waarom zou je je paard niet die check gunnen? Door je paard tijdig te laten behandelen kun je een hoop geld, tijd en ellende besparen. Het aantal behandelingen varieert per paard. Het is natuurlijk per paard verschillend in welke mate het paard compenseert en al schade heeft opgelopen. Daarnaast speelt ook nog het karakter van het dier een rol tijdens het behandelen.

 

Hieronder zie je een 2,5 jarige hengst die is behandeld! De bovenste foto is voor de behandeling en de onderste foto is genomen direct na de behandeling. Een behandeling duurt in z’n totaal 90 minuten. Dus er zit dus ongeveer 90 minuten tussen het fotomoment. Je kunt op deze foto goed zien dat het paard al is begonnen met het aannemen van een andere houding. Het paard staat meer uitgebalanceerd, met meer lengte in het lichaam. Het paard kan zich beter concentreren op de omgeving en hoeft dus minder extreem te kijken of te bewegen. De schouders zijn vrij komen te liggen, het paard neemt duidelijk meer gewicht over op de achterhand. De behandeling werkt nog zeker drie dagen door in het lichaam. Het lichaam moet eerst alle afvalstoffen nog gaan afvoeren waardoor het zelfherstellend vermogen nog verder kan werken en het paard nog beter in zijn/haar vel komt te zitten.

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.