Één van de misschien wel uitgesproken zinnen die ik tot nu toe ben tegengekomen in mijn dagelijkse werk als therapeut voor paarden. Ik ben ervan overtuigt dat iedere ruiter op zijn/haar manier het beste met zijn/haar paard voorheeft maar tegelijkertijd weet ik dat iedereen wel eens op een  punt komt waarop je denkt ‘Hij moet het nu maar gewoon doen’.

 

Voorheen hoorde ik deze zin bijna dagelijks. Ik werkte voornamelijk met losse sessies en heb ontdekt dat heel veel ruiters denken dat met slechts één sessie al hun problemen wel opgelost  zijn’.  Dat zou natuurlijk hartstikke mooi zijn, maar in de praktijk werkt het net iets anders.  Sommige van mijn klanten hebben al zo’n beetje alle behandelvormen uitgeprobeerd voordat ze bij mij terecht zijn gekomen. Zodra ze met eigen ogen hebben gezien wat mijn behandelmethode met voor paard deed gingen ze er al vanuit dat nu alles wel opgelost zou zijn. Maar zo werkt het gewoon niet!

 

Onze paarden lopen vanaf dat ze veulen zijn al steeds een beetje schade op waardoor ze beginnen met het compenseren in hun lichaam.  Uiteindelijk gaan die compensatiepatronen voor problemen zorgen en loop je er bijvoorbeeld tegenaan dat;

 

  • Je paard begint met staken
  • Je paard erg gespannen is
  • Je paard een peesblessure oploopt
  • Je paard artrose ontwikkeld
  • Je paard moeite heeft om los te laten
  • Je paard niet meer kan nageven
  • Je paard het achterbeen niet onder de massa wil zetten

 

 

En om eerlijk te zijn kan ik wel 100 punten opnoemen die het gevolg zijn van een compensatiepatroon. Het verraderlijke aan compensatiepatronen is dat het zich allemaal heel geleidelijk opbouwt waardoor we het vaak niet in de gaten hebben totdat we ineens een probleem ervaren. En dan wordt alles uit de kast getrokken om dat probleem op te lossen. Maar dan ook enkel maar het probleem en helaas niet altijd de veroorzaker van dat probleem. Heel vaak kom ik bij mensen die mij vragen om hun paard even recht moest zetten en ‘dan moet hij het maar gewoon doen’.  In de meeste gevallen gaat het om jaren van opgelopen schade waarbij ik zoveel spanningen en blokkades tegenkom dat de meeste mensen gelijk bang zijn dat hun paard is afgeschreven. Dat is natuurlijk niet zo want ik kan heel veel oplossen maar niet allemaal in een uurtje tijd. Als ik dan een paar weken na de behandeling vraag hoe het met het paard is dan krijg ik weer te horen ‘Hij is nu behandeld dus hij moet het maar gewoon doen’. Terwijl ik ze toch wel duidelijk heb verteld wat hun paard echt nodig heeft en hoe belangrijk het is om de oorzaak eruit te pakken.

 

We zijn zo gewend aan paarden die uit balans zijn dat we het normaal zijn gaan vinden dat onze paarden altijd een moeilijke kant hebben. En daar ligt volgens mij het allergrootste gevaar. Ik zie veel ruiters die heel veel geld investeren in nieuwe setjes met bijpassende beschermers, bandages, halsters en noem het maar op. Er wordt geïnvesteerd in de duurste caps, customized wedstrijdjasjes en bijpassende laarzen maar ze gaan wel de ring in met een scheef paard vol spanning en blokkades. Hun paard krijgt één behandeling en daar moet hij het maar mee doen’.

 

Vervolgens verstrijkt de tijd en dan komt er een blessure. Een tripje naar de kliniek, paard op de scan en een rustpauze wordt ingelast zodat de blessure zich kan herstellen. Dan weer een bezoekje om te zien in hoeverre het paard is hersteld en aan de gang maar weer.  Nog geen half jaar later.. Weer een blessure! En weer het riedeltje dat zich opnieuw afspeelt.  Heel soms komt er dan nog wel eens een osteopaat aan te pas maar dan moet het maar goed zijn.

 

Het is de realiteit! Dit is wat ik keer op keer zie gebeuren en soms wordt ik er ook een beetje verdrietig van! Want drie blessures verder wordt het paard afgedankt, want hij doet het niet.  En natuurlijk zijn er ook mensen die uiteindelijk wel verder gaan dokteren. Maar ook daarin wordt niet logisch nagedacht. En het is eigenlijk heel simpel.

 

Je kunt het allemaal zelf bedenken door jezelf deze vragen te stellen:
  • Heeft mijn paard blokkades?
  • Hoe komt het dat de wervels van mijn paard zijn geblokkeerd?
  • Hoe komt het dat de spieren van mijn paard strak en ongelijk zijn?
  • Wat is daar de oorzaak van?

 

Het begint allemaal in het bindweefsel. Bindweefsel omgeeft en verbind alles met elkaar. En zodra jouw paard een klap krijgt, of zich stoot dan is het het bindweefsel wat spanning vast gaat houden waardoor de spieren strak worden, wervels geblokkeerd raken en organen verstoord worden.  Bindweefsel heeft de eigenschap om spanning te kunnen vasthouden maar met een beetje hulp kan het de spanning ook weer loslaten.  Dit bindweefsel is hetgeen wat de houding van een paard creëert! Dus als je het bindweefsel laat ontspannen zal je paard een heel andere houding aannemen en wordt jouw paard echt weer een Happy Athlete! Oftewel dan is jouw paard super soepel, alert maar ontspannen. Je paard is niet langer sterk op één kant maar is gelijk op twee teugels en super makkelijk te rijden. Paardrijden wordt dan echt weer een feestje! En nee, natuurlijk gaat dat niet allemaal in één behandeling en zul je ook in je training je daar op aan moeten passen…

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.