Ieder paard is in meer of mindere mate scheef, ook de jouwe! In deze blog deel ik met je hoe jij de scheefheid van jouw paard gemakkelijk kunt herkennen. Ik vertel je over de gevaren van een scheef paard en natuurlijk deel ik ook met je hoe jij dit kunt oplossen.
Allereerst; scheefheid hoe ontstaat het?
In de paardenwereld wordt heel veel gesproken over ‘natuurlijke scheefheid’ van het paard. Een paard zou scheef worden geboren en daarnaast zou een paard altijd 60% van het gewicht op de voorbenen dragen en slechts 40% op de achterhand. Daar ben ik het helemaal niet mee eens, want als therapeut voor paarden werk ik dagelijks met allerlei scheefheden en heb ik me ook verdiept in scheefheden en vooral het ontstaan ervan. Belangrijk om te weten is dat maar liefst 98% van de paarden in meer of mindere mate uit balans is geraakt. Door allerlei ongelukjes zoals vallen, stoten, uitglijden, hangen aan het halster ect hebben onze paarden schade opgelopen waardoor ze zijn gaan compenseren en de houding van het paard is veranderd. De grote verwarring zit hem erin dat heel veel mensen de houding verwarren met de bouw van het paard. Dit zal ik even kort uitleggen.
Er is een groot verschil tussen de bouw van een paard en de houding. De bouw is namelijk niet te veranderen, dat is genetisch bepaald. Bij de bouw van een paard kun je denken aan bijvoorbeeld:
-
De lengte van de botten
-
De grootte van de botten
-
Het aantal botten
-
De botdichtheid
-
Haarkleur
-
De grootte van de oren
-
De grootte van de neusgaten
Je zult zelf ook begrijpen dat deze dingen niet veranderbaar zijn. De bouw van een paard is dus onveranderbaar. De houding van een paard daar in tegen is wel veranderbaar. Bij de houding van een paard kun je bijvoorbeeld denken aan:
-
Onderhals / Hertenhals
-
Weke rug
-
Deukje voor de schoft
-
Huntersbump
-
Overbouwd
-
Karperrug
-
Koehakkig
-
O benig
-
Franse stand
-
Toontredend
Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van houdingen van een paard. En de houding die kun je dus veranderen. Als je er vanuit gaat dat jouw paard altijd de meest comfortabele houding aanneemt en dan je paard eens goed gaat bekijken dan kom je er al vrij snel achter dat jouw paard aan het compenseren is. Jouw paard ontlast dus allerlei plekken in het lichaam waar spanning zit, of een blokkade is ontstaan door bijvoorbeeld een ongelukje. Eerder schreef ik al de blog : Wat is het verschil tussen de bouw en de houding van je paard? Daarin vertel ik je alles omtrent dit onderwerp.
Hoe kun je scheefheid herkennen bij je paard?
Uit ervaring weet ik dat het verschil tussen bouw en de houding echt wel lastig is om te zien. Sterker nog, tijdens de opleiding ‘Management Paardenhouderij’ die ik volgde kwam een meneer van het KWPN uitleggen hoe het exterieur beoordeeld wordt tijdens een keuring en ik snapte er niks van. Ik zag het echt niet, dus voel je vooral niet bezwaard! Inmiddels weet ik precies wanneer een paard compenseert en zie ik een paard meer als een soort bouw pakket. Ik bekijk dan ook iedere dag paarden vanuit dit oogpunt, dus ik verwacht niet dat je nu perfect het verschil tussen bouw en houding kan onderscheiden. Ik heb voor jouw een makkelijkere manier bedacht die jou ook al heel veel verteld over de scheefheid van jouw paard. We gaan namelijk naar het hoofd van je paard kijken.
Ik heb een klein opdrachtje voor je en natuurlijk heb ik ook al een voorbeeld gemaakt, zodat je precies weet hoe of wat. Ik wil je vragen om vandaag of morgen een foto van het hoofd van je paard te maken. En dan wel een foto die recht van voren is genomen. Zorg hierbij dat de voorpluk van je paard naar achteren is gedaan en dat het halster zo recht mogelijk zit. Hieronder heb ik een voorbeeld geplaatst:
Vervolgens gaan we een aantal lijnen trekken over deze foto. Je kunt dit denkbeeldig doen, maar waarschijnlijk vind je het makkelijker om de foto uit te printen, op je pc te zetten of te bewerken in je telefoon.
-
Je gaat eerst een aantal horizontale lijnen trekken waarvan de eerste boven de oren.
-
De tweede lijn trek je direct bij de aanzet van het oor.
-
De volgende lijn is boven de ogen van je paard
-
De lijn erna direct onder het oog.
-
De volgende lijn trek je direct onder de jukbenen
-
Daarna trek je een lijn boven de neusgaten en uiteraard ook weer onder de neusgaten.
-
Vervolgens trek je een verticale lijn door het midden van het hoofd van jouw paard.
Je creëert als het ware allemaal vakjes links en rechts die je met elkaar kunt gaan vergelijken. Om je te helpen heb ik hieronder een voorbeeld gemaakt voor je.
Belangrijk om te weten is dat de schedel van jouw paard uit verschillende losse delen bestaat. Ieder deel in de schedel staat op zijn beurt weer in verbinding met een deel elders in het lichaam. Iedere scheefheid die jij dus ziet op het hoofd van je paard vind je dus terug in het lichaam. Er bestaan heel veel verschillende scheefheden. Scheefheid betekend dat jouw paard ergens in het lichaam compenseert en dat kan voor ongewenste situaties zorgen.
Plaats jouw foto’s in een reactie onder deze blog en dan kijk ik met je mee!
De gevaren van scheefheid.
Zoals ik hierboven al vertelde, betekend scheefheid dat je paard compenseert! Je paard ontlast een bepaalde plek waar spanning of een blokkade zit, door een andere plek in het lichaam meer te belasten. Uiteindelijk zal de plek die meer belast wordt overbelast raken en zal je paard dus weer een andere plaats meer gaan belasten en zo gaat het maar door en door. Het gevaar zit in het natuurlijke instinct van je paard. Jouw paard zal ten alle tijden door willen blijven lopen, want anders betekend het ‘opgegeten worden’. Dit natuurlijke gedrag is nog zoveel aanwezig dat jouw paard zal blijven compenseren om te kunnen blijven leven. En daar zit hem nu net het gevaar in. Dat compensatiepatroon breidt steeds verder uit totdat je paard niet verder kan of klachten gaat ontwikkelen. Je kunt hierbij denken aan ernstige spierverzuring zoals bijvoorbeeld spierbevangenheid, maar ook aan peesblessures, kreupelheid, artrose en kissingspines. Doordat je paard allerlei spanningen en blokkades heeft in het lichaam gaan de afvalstoffen zich ophopen in het lichaam waardoor het bewegingsmechanisme wordt beperkt, het lichaam vol zit met afvalstoffen waardoor het lijf letterlijk overbelast raakt. Mijn ervaring is dat er vaak een rustperiode wordt geadviseerd om het paard te laten herstellen, maar zodra de training na een rustperiode wordt opgepakt komt er al snel weer een probleem naar boven. Een rustperiode helpt jouw paard wel om die specifieke plek van bijvoorbeeld een peesblessure te herstellen, maar de oorzaak van het probleem is nog steeds aanwezig. En dat is precies de reden waarom je dan weer nieuwe problemen creëert. Je dient dus de oorzaak aan te pakken en het liefst al voordat je paard daadwerkelijk een blessure heeft opgelopen.
Zo los je scheefheid gemakkelijk op!
-
Train je paard bewust
-
Ga aan de slag met rechtrichten
-
Zorg voor een goede warming up en cooling down
-
Laat je paard behandelen op symmetrie.
-
Bouw regelmatig een rustdag in, in je trainingsplan.
Maak van jouw paard weer een echte Happy Athlete! Hoe zou het voor je zijn als:
-
Je paard echt helemaal top in zijn/haar vel zit, heel erg vrolijk is en iedere dag weer zin heeft om met je te werken!
-
Tijdens het rijden merk je dat je paard met veel meer expressie en souplesse beweegt. Je weet nu dat je alles uit je paard kunt gaan halen!
-
Je een totaal ander paard hebt gekregen en jullie band enorm is versterkt. Jullie kunnen nu een echt team gaan vormen.
-
Tijdens de training je paard soepel en ontspannen is, waardoor jullie met sprongen vooruit gaan!
-
Je paard enorm ontwikkelt. De spieren waar je al die tijd al zolang voor trainde lijken nu haast vanzelf te komen.
-
Zowel in de omgang als in de training je paard ontspannen is en je jezelf daardoor kunt focussen op andere dingen in je training.
Ik kan je helpen om van jouw paard weer een Happy Athlete te maken!
[upside_button class=”kopa-button green-button medium-button kopa-button-icon” link=”https://ruiterbewust.nl/happy-athlete/” target=””] Ja, ik wil een Happy Athlete! [/upside_button]