Stel je voor! Je zit op de rug van je paard en samen vormen jullie een perfect team. Jij en je paard voelen elkaar perfect aan! Zodra jij bedenkt dat je een hulp gaat geven reageert jouw paard al! Ieder trainingsrondje is echt genieten en jullie gaan als een speer tijdens de training en de wedstrijden!

Klinkt het niet geweldig? Dat is het ook! Ook ik ben versmolten met mijn paard! Maar dat ging niet vanzelf. Ik heb verschillende stappen moeten zetten om mezelf te verbeteren als mens en als ruiter! In deze blog ga ik je vertellen hoe ik, of eigenlijk wij, dit hebben bereikt! En hoe ook jij dit kan bereiken!

 

In de afgelopen jaren werden er bedrijven, gespecialiseerd in ‘ruiterfitheid’, houding en zit, uit de grond gestampt! Een heel goed initiatief, want de invloed van de ruiter kan een combinatie maken of breken! Ik denk dat het bewust worden van je houding als ruiter erg belangrijk is! Bewust worden is de allereerste stap naar verbetering! Als je jezelf bewust bent van iets, kun je eraan werken en veranderen.

 

In de trainingen die ik geef, spelen de houding en inwerking van de ruiter een belangrijke rol! Om een perfect team te kunnen vormen, moet er aan beide teamleden gewerkt en verbeterd worden. Maar door mijn werk en ervaringen met Cranio Sacraal Therapie, ken ik ook andere mogelijkheden om houding en zit te verbeteren, zonder dat daarvoor altijd persé heel veel werk voor verricht moet worden. Ik zal je uitleggen hoe dat kan…

 

Ik kom veel ruiters tegen tijdens mijn trainingen die last hebben van een veelvoorkomend probleem, namelijk een verkeerde manier van ademhalen! Hiermee bedoel ik dat veel ruiters last hebben van een hoge ademhaling die wordt veroorzaakt door spanning vanuit bijvoorbeeld de rug, schouders, hals, nek en hoofd.  De ademhaling is in zekere zin wel te trainen, maar door het trainen van de ademhaling wordt het oorspronkelijke probleem niet opgelost. Wanneer er iets veranderd in de omgeving of door bijvoorbeeld een schrikreactie van het paard, zal de ruiter in het oude patroon vervallen! Ik adviseer mijn ruiters regelmatig om zichzelf te laten behandelen met Cranio Sacraal Therapie!

 

Zelf ben ik relatief nuchter en ik stond dan zelf ook erg sceptisch tegenover Cranio Sacraal Therapie. Maar ik veranderde al heel snel van mening! Toen ik dacht alles geprobeerd te hebben voor mijn paard met zijn onverklaarbare gedrag, kwam Cranio Sacraal Therapie op mijn pad en ik dacht .. dit is het allerlaatste wat ik ga proberen. En wat stond ik toen  versteld van het enorme resultaat! Je leest meer over mijn eerste aanraking met Cranio Sacraal Therapie in mijn blog ‘Levensgevaarlijk paard’.

 

Na mijn eerste ervaring met Cranio Sacraal Therapie heb ik verschillende behandelsessies bijgewoond bij paarden en begon ik steeds meer nieuwsgierig te worden naar ; Hoe zou het voelen? Wat voor effect zou het op mij hebben? Wat doet het nu eigenlijk precies met je lichaam? Ik heb toen nog wel even gewacht met het maken van een afspraak, want ‘ik heb toch nergens last van’.  Er ging een tijdje overeen en toen heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut bij mij in het dorp. ‘Ik zie wel’ dacht ik nog.

 

Eenmaal aangekomen werd ik vriendelijk ontvangen en werd me gevraagd welke klachten ik had! Met gevolgd door de vraag of ik misschien last van mijn schouders of mijn nek had? Dat mijn nek iets stijf was? Klachten??? Stijve nek?! Al draaiende met mijn hoofd van links naar rechts vond ik niet echt dat ik last had van een stijve nek! Ik mocht op de behandeltafel gaan liggen en moest proberen om mezelf te ontspannen. Ik probeerde dit natuurlijk te geforceerd, want ontspannen kon ik eigenlijk niet! Niet dat ik mezelf daar op dat moment bewust van was…

 

Ik kreeg een aantal ademhalingsoefeningen en heel langzaam begon ik me iets meer te ontspannen. Dit ging wel met vlagen, want ondertussen vroeg ik me af wat mijn therapeut nu eigenlijk aan het doen was?! Ze leek helemaal niets te doen, maar mijn hoogsensitieve lichaam had ondertussen al de eerste signalen opgevangen. Ook mijn lichaam begon te veranderen. Stukje bij beetje kon ik me meer ontspannen en terwijl ze bij mijn voeten bezig was verschoof er een bot in mijn arm. Heel bizar, het deed helemaal geen pijn en gaf geen vervelend gevoel. Het enige wat ik op dat moment voelde was verwondering… WOW! Dit is gaaf !

 

 Ik begon steeds meer te ontspannen en het voelde echt alsof ik één was met de behandeltafel. Na ongeveer een uur was de behandeling klaar. Ik mocht nog heel even rustig blijven liggen om bij te komen, maar dat was niet nodig dacht ik.. Ik kwam iets te enthousiast overeind.. Poeeh!! Ik was gewoon duizelig, ik zag alle kleuren heel scherp en helder, maar bovenal voelde mijn nek en schouders wel 100 kilo lichter! Wat een bizar verschil!

 

Na de behandeling reageerde mijn lichaam zo bizar dat ik echt drie dagen nodig had om bij te komen! Ik sliep vele malen beter, zag beter had zelfs mijn bril voor dieptezicht tijdens het autorijden niet meer nodig en kon me nu echt ontspannen en tot rust komen! En nu zal je jezelf misschien afvragen ‘Hoe reageerde je paard?’. Ik kan je vertellen het verschil was bijzonder! Voorafgaand aan de behandeling was ik begonnen met wat knutselen aan de verzameling maar dat ging niet echt vanzelf. Na de behandeling was ik ten eerste echt aan het genieten, omdat mijn paard al zo fijn aan de hulpen stond! En ik was eigenlijk niet bewust aan het testen met de verzameling maar schakelde een keer in de galop en ineens kwam mijn paard terug op het achterbeen! GAAAF!!

 

Toch heeft Cranio Sacraal Therapie niet alleen effect gehad op het paardrijden! Maar ook zeker op mij als persoon en mijn dagelijkse leven! Ik ben zelf hoogsensitief en dit is niet altijd een leuke bijkomstigheid! Hoogsensitieve personen  merken veel details en subtiliteiten op, voelen stemmingen van anderen aan,  hebben een rijke innerlijke belevingswereld,  dromen, fantaseren en overwegen veel,  zijn zorgzaam en bewust, doen dingen graag in hun eigen tempo, worden door schoonheid en kunst diep beroerd, houden van stilte en rust. Klik hier voor meer informatie!

 

Ik kan mezelf veel beter focussen, beter relativeren, ben in staat om beter te communiceren, om mijn grenzen aan te geven, kan dingen/situaties gemakkelijker loslaten, en ga zo maar door! Al heb ik zelf al diverse keren ondervonden dat voor mij nog altijd het gevaar op de loer ligt dat ik weer mezelf voorbij loop! Ik houd namelijk totaal niet van opgeven, want waar een ander stopt, ga ik door. Op zich geen slechte eigenschap maar toch brengt het me niet alleen goede dingen…

 

Alles wat je meemaakt krijgt een plekje in je lichaam! Niet alleen fysieke dingen zoals bijvoorbeeld een ongeluk, vallen of stoten, maar ook emotionele dingen. Als de spanningen met zowel fysieke- als emotionele aard zich weer opbouwen in je lichaam gaat dit in een langzaam proces. Doordat dit proces langzaam verloopt went je lichaam eraan. En juist daar ligt het gevaar op de loer! Als ik eerlijk naar mezelf kijk zie ik dat ik al weer meerdere keren juist daar de mist in ben gegaan. Mijn therapeute legde het als volgt aan me uit..

 

Als jou lichaam de auto is, en je ziel is de bestuurder hang jij voor 3/4 uit het raam! En probeer dan de auto maar eens goed te besturen!

 

En het klopt helemaal! Sterker nog het sluit perfect aan bij wat ik mijn ruiters altijd vertel! Je krijgt geen echte verbinding met je paard als je niet in verbinding met jezelf staat! Daarom heb ik voor mezelf besloten het totaal anders te gaan aanpakken! Ik moet eerst voor mezelf zorgen, zorgen dat ik in verbinding sta met mijn lichaam, voordat ik echt goed kan gaan functioneren! Zeker met mijn werk als ‘Cranio Sacraal Therapeut voor paarden’ en mijn rol als coach en trainer van diverse ruiters! Ik kan pas een waardevolle toevoeging daarin zijn als ik echt in mijn kracht sta, in mijn ware persoon.

 

Pas dan ga je op een echt andere manier werken met je paard en gaat de term ‘de eenvoud van de dressuur’ echt op voor jou en je paard! En natuurlijk zijn er nog een aantal andere dingen die een belangrijke rol spelen in het ‘Een ideale ruiter zijn voor je paard’.

 

Daarom organiseer ik van 15 t/m 19 januari De Ideale Ruiter Challenge ‘Vorm een onverslaanbaar team met je paard’. Ben jij een ambitieuze dressuurruiter en wil je een team vormen met je paard? Meld je dan gratis aan: 

[activecampaign form=19]

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.