‘Rugproblemen’ bij paarden komen helaas veel voor. Zodra je deze term googled dan komen er direct honderden artikelen, forums naar boven met allerlei speculaties.  In de praktijk hoor ik heel veel ‘nonsens’ als ik dat zo even mag noemen. Een goed passend zadel is belangrijk dat weten we allemaal. Maar als je paard ‘vast zit’ in zijn/haar rug dan is dat niet je enigste probleem. En is de rug van je paard ‘even los’ laten maken niet voldoende om dit probleem op te lossen.

 

Het lichaam van een paard zit eigenlijk heel mooi in elkaar. Als één deel wat minder werkt dan nemen andere lichaamsdelen een beetje meer over. Het gehele lichaam van je paard staat met elkaar in verbinding en werkt met elkaar samen. Je zou dit kunnen zien als een ketting met allemaal kleine schakeltjes die ervoor zorgen dat een paard goed kan functioneren. Paarden zijn meesters in compenseren met hun vier benen en niet te vergeten hun natuurlijke instinct dat ervoor zorgt dat ze altijd door willen blijven lopen.  Stilstaan betekend opgegeten worden zo simpel is dat.

 

Als jouw paard niet lekker los door zijn lichaam beweegt en je vermoed dat je paard een ‘rugprobleem’ heeft, dan zit dat probleem nooit alleen in de rug. Sterker nog meestal wordt een rugprobleem niet in de rug veroorzaakt. In de praktijk kom ik veel ‘rugproblemen’ als je ze zo al wilt noemen tegen die veroorzaakt worden in de achterhand. In de meeste gevallen is tenminste één zijde van de achterhand strak in de bespiering en de daartussen liggende weefsels en structuren die ervoor zorgen dat het paard al een ongelijke beweging maakt vanuit de achterkant. Dit hoeft niet te betekenen dat jouw paard onregelmatig is of dat er persé verschil in paslengte ontstaat. Het gaat over de afwikkeling vanuit de achterhand.  Bijvoorbeeld de beweging van de heupen van je paard. De heupen bewegen om de beurt naar voren en naar beneden. Als de bespiering, weefsels en structuren gespannen zijn of blokkades bevatten wat bij 80% het geval is dan kan de heup dus niet vrijuit bewegen. Het gebeurt vaak dat het paard bijvoorbeeld de heup niet correct kan laten zakken tijdens de beweging wat frictie veroorzaakt in de rug van het paard. Hoe langer een paard hiermee doorloopt hoe groter dat het probleem vaak wordt. Eerst zorgt het voor een beetje irritatie, vervolgens krijgt een paard echt last en wordt dat gebied in de rug ook gespannen, komen wervels dichter op elkaar, en gaan de weefsels zich vastzetten om het lichaam te beschermen. Afvalstoffen worden opgehoopt en voilá daar is het rug probleem.

 

 

Als je nu nog een stap verder zou kijken naar waar die scheefheid in de achterhand vandaan komt dan kan dat allerlei oorzaken hebben. Zo kan je paard bijvoorbeeld een keer zijn heup hebben gestoten, of misschien heeft hij een keertje vastgelegen in zijn box maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Zo vertelde ik je net al dat het hele lichaam van je paard met elkaar in verbinding staat. Het kan dus bijvoorbeeld ook zijn dat jouw paard spanning heeft rondom het kaakgewricht.  De onderkaak (mandible) is één van de allergrootste patroonzetters in een lichaam van een paard. Als die dus aan een bepaalde zijde wat spanning en/of schade heeft opgelopen heeft dit invloed op het bekkengebied van je paard. Het kan dus zomaar zijn dat het eindelijke rugprobleem wordt veroorzaakt in de kaak van je paard.

 

Meer weten over bewegingsbeperkingen en wat jij zelf kunt doen als ruiter om jouw dressuurpaard tot een echte Happy Athlete te maken? Meld je dan gratis aan voor mijn gratis online training ‘Maak van jouw dressuurpaard een echte Happy Athlete in drie maanden’.

 

 

[upside_button class=”kopa-button pink-button medium-button kopa-button-icon” link=”http://happyathletecommunity.ruiterbewust.nl/gratis-online-training/” target=””]Ja, vertel mij meer over de gratis online training![/upside_button]

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.