Mijn behandelmethodes:

Door de jaren heen heb ik diverse opleidingen, cursussen en workshops gevolgd die ik toepas bij de behandeling van het paard.  Het welzijn van het paard staat bij mij voorop en ik kijk daarom heel specifiek wat het paard nodig heeft en pas dit toe.

‘Ik ben er voor het paard’

De behandelmethodes die ik hanteer is een combinatie van diverse zachte behandelmethodes en lichaamsprocessen. Door deze zachte inwerking kan ik doorwerken tot op alle lagen van het lichaam en kan ik invloed uitoefenen op het zenuwstelsel, organen, bindweefsel, spieren, pezen, botten en lichaamssystemen. Het hele lichaam van een paard is opgebouwd uit diverse lagen en systemen waarin allerlei informatie bestaande uit spanningen, blokkades en trauma’s worden opgeslagen. Tijdens een behandeling help ik je paard om al die opgeslagen spanningen, blokkades en trauma’s los te maken zodat jouw paard zich weer kan gaan herstellen.
*Het is niet mogelijk om in één behandeling alle schade uit het lichaam van je paard te halen. Het lichaam van je paard heeft een lange tijd gecompenseerd. De behandelmethoden die ik gebruik zetten een genezingsproces in gang en zijn dus geen Quick Fix.

Basis Acupressuur

Basis Acupressuur
Ook acupressuur werkt in op bindweefsel en wordt toegepast op de punten van meridianen. Meridianen zijn eigenlijk energiebanen die door het lichaam stromen. Er zijn 12 verschillende meridianen met ieder diverse punten op heel het lichaam. In totaal zijn er 365 punten waarvan ieder punt een specifieke werking heeft. Met acupressuur wordt op zowel fysiek als mentaal niveau gewerkt en krijgt het lichaam de kans om weer terug in balans te komen en blokkades op fysiek en mentaal niveau los te laten.
Acupressuur is een hele fijne aanvulling op de cranio sacraal therapie die ik regelmatig toepas tijdens behandelingen om paarden nog verder te kunnen helpen in het totale proces.

Correcting Vision

Het lichaamsproces ‘correcting vision’ is een fantastische methode om toe te passen bij paarden met problemen aan bijvoorbeeld de ogen of bij pollenallergie. Correction Vision zet maar liefst 16 lichaamsprocessen in gang en heeft impact om de ogen en de sinussen. Een hele mooie bijdrage aan paarden met pollenallergie. Wat me opvalt is dat paarden die doorgaans moeite hebben met het loslaten van spanningen en blokkades deze methode heel goed kunnen ontvangen en het ze helpt in het verwerkingsproces.

 

Deze methode is van oorsprong bedoelt voor mensen om het gezichtsvermogen te herstellen maar inmiddels heb ik ook al een aantal paarden mogen faciliteren met succes. Zo blijkt deze methode echt een fantastische bijdrage te zijn aan paarden met een trauma en/of pollenallergie. Deze methode werkt totaal anders dan alle andere methodes die ik kan toepassen tijdens een behandeling maar het effect is waanzinnig.

Equine CranioSacral

Cranio Sacraal Therapie

Wat is cranio sacraal therapie?

Cranio Sacraal Therapie is een zachte behandelmethode waarbij ingewerkt word op het bindweefsel (fascia). Deze therapievorm komt voort vanuit de Osteopathie. In tegenstelling tot de Osteopathie waarbij manipulatieve behandeltechnieken worden toegepast is Cranio Sacraal een behandelmethode waarbij niet word gemanipuleerd maar enkel met een hele zachte druk of eigenlijk eerder een zachte aanraking wordt gewerkt.

Hoe is cranio sacraal therapie ontstaan?

Afbeeldingsresultaat voor william sutherland Cranio Sacraal Therapie is is ontstaan vanuit de osteopathie. De Amerikaanse osteopaat William Sutherland, ontdekte het craniale systeem omstreeks 1920-1930. Hij ontdekte dat de verschillende delen van de schedel bewogen. Om dit te bewijzen tegenover de kritische medische wereld deed hij zelf een aantal proeven.

 

Zo liet hij een soort helm ontwikkelen met houten platen. Met deze platen oefende hij druk op een bepaalde plaats van de schedel en observeerde wat er gebeurde na enkele dagen en weken. Hij deed deze onderzoeken in de eerste plaats op zichzelf. Zo ontdekte hij dat er een relatie bestaat tussen de verschillende schedelbeenderen en b.v. depressies, concentratiestoornissen, links – rechts coördinatie, sinusproblemen, migraines, hoofdpijnen enz…

Afbeeldingsresultaat voor dr. John E. Upledger.

 De methode werd onderwezen vanaf 1940 en kreeg halverwege de jaren 1970 een explosie door osteopaat dr. John E. Upledger. Hij ontdekte tijdens het assisteren van een operatie per toeval, dat het hersenvlies bewoog. Hij observeerde een ritme in de schedel die tot dan nog onbekend was. Op basis van deze ervaring ontwikkelde hij een behandelmethode, waarmee diverse klachten gunstig worden beïnvloed. De ritmische beweging, het zogenaamde Cranio-Sacraal ritme dient als uitgangspunt voor deze behandeling.
Maureen Rogers heeft is degene die cranio sacraal naar de paarden heeft gebracht. Maureen was uitgebreid opgeleid in humane cranio sacraal Maureen Rogers - Equine CranioSacral Workshopstherapie en heeft dit vertaald naar de paarden. Ze reist over heel de wereld om studenten te onderwijzen, workshops te geven, en paarden te behandelen van allerlei disciplines en niveau’s. Ik ben dan ook door Maureen zelf opgeleid tot cranio sacraal therapeut! Daarnaast assisteer ik haar in het opleiden en mocht ik als eerste student ter wereld een van haar classes overnemen.

Wat is het cranio sacrale ritme?

Er bestaan verschillende ritmes in het paardenlichaam. Zo kennen we allemaal de ademhaling en hartslag. Maar zo bestaat er ook nog het cranio sacrale ritme. Dit cranio sacrale ritme is het ritme van hersenvocht dat vanuit de hersenen (cranium) stroomt door een vlies met verschillende lagen(Dura Mater) tot aan het heiligbeen (sacrum) loopt en weer terug. De verschillende delen van de schedel bewegen zachtjes op en neer waardoor het vocht richting het heiligbeen wordt gepompt. Op zijn beurt pompt het heiligbeen het hersenvocht terug richting de hersenen. Door de twee pompende bewegingen van twee kanten ontstaat er een golf beweging die het cranio sacrale ritme wordt genoemd. Dit ritme wordt weer doorgegeven aan het bindweefsel waardoor niet alleen afvalstoffen worden afgevoerd maar ook het hele cranio sacrale ritme voelbaar wordt in heel het lichaam.

Wat is de Core Link?

De schedel staat in verbinding staan met het bekken door middel van de Core link. De Core link bestaat uit: de schedel, de wervelkolom, de dura mater en het bekken. Wanneer er druk wordt uitgeoefend op de schedel heeft dit een effect op het bekken en andersom.

 

Hoe werkt cranio sacraal therapie?

Net zoals er invloed uitgeoefend kan worden op het ademhalings- en hartslagritme kan dat ook bij het ‘cranio sacrale ritme’. Als ‘Cranio Sacraal Therapeut’ kan ik spanningen in het bindweefsel opzoeken of feitelijk voelen waar het ritme in het lichaam is verstoort en een blokkade zit. Na het opsporen van eventuele blokkades kan ik met een hele lichte druk de spanning in het bindweefsel laten afvloeien waardoor het zelf herstellend vermogen van het paard weer gestimuleerd wordt. Door de zachte behandeling van de gespannen gebieden in het paardenlichaam kan in loop van de tijd snelle of juist geleidelijke veranderingen plaatsvinden. Ieder paard reageert anders op de behandeling. Sommige reageren direct door bijvoorbeeld te gaan gapen, likken, kauwen. Andere paarden hebben iets meer tijd nodig maar het resultaat is zeker niet minder. Wanneer de spanning het bindweefsel verlaat worden de afvalstoffen uit het lichaam verwijderd en gaat ook het zelf herstellend vermogen van het lichaam aan het werk. Uw paard wordt hierdoor soepeler, komt meer in balans en voelt zich beter, wordt gezonder.
Uniek aan deze therapie is dat ook het hoofd van uw paard wordt behandeld. Er word specifiek gekeken naar de ‘klachten en beperkingen’ van het paard. De behandeling is voor ieder paard anders en het welzijn van uw paard staat dan ook centraal. Doordat deze therapie het zelf herstellend vermogen van het paardenlichaam stimuleert (geen manipulatie) is deze therapie geschikt voor ieder paard en heeft deze een blijvend resultaat!

Wat is bindweefsel?

Alles in het paardenlichaam staat door middel van bindweefsel (fascia) met elkaar in verbinding. Je zou dit kunnen zien als een spinnenweb die door het gehele lichaam is verweven. Bindweefsel heeft als eigenschap dat het spanning kan vasthouden, maar gelukkig ook weer kan loslaten. Die spanning kan een fysieke maar ook emotionele oorzaak hebben. Soms is er veel gebeurt waardoor het paardenlichaam de spanning niet meer kan loslaten. Dan kunnen er klachten ontstaan. Soms zelfs pas na jaren.
Omdat het gehele lichaam met elkaar in verbinding staat door bindweefsel, kan dit betekenen dat de klacht en de oorzaak van locatie in het lichaam kunnen verschillen. Bijvoorbeeld : Je paard wordt getrapt door een ander paard op de ribben, maar de klacht uit zich in bijvoorbeeld je aanleuning. Dit maakt het voor de paardeneigenaar extra lastig om te beoordelen. Allereerst is het belangrijk dat je het verschil leert zien tussen de bouw en de houding van je paard. Ik heb hier een blog over geschreven! Klik hier om de blog te lezen

Wat is de functie van bindweefsel?

Bindweefsel is het meest aanwezig weefsel in het lichaam. Het bestaat zelfs voor 2/3 uit water. De belangrijkste functie van bindweefsel is zorgen voor stevigheid. Het bindweefsel biedt dan ook ondersteuning aan bijvoorbeeld de organen en de zenuwbanen. Daarnaast zorgt het bindweefsel ook voor de scheiding van verschillende structuren in het lichaam. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan spieren en spierlagen waardoor ze over elkaar heen kunnen bewegen.
Verder zorgt het bindweefsel ook nog voor het afvoeren van afvalstoffen. Wanneer het bindweefsel verkleefd, betekend dit dus dat de afvalstoffen zich ophopen en dat kan dus gevolgen hebben voor het lichaam.

Hoe raakt het cranio sacrale ritme verstoord?

Hieronder heb ik een aantal voorbeelden geplaatst van hoe het cranio sacrale ritme van een paard verstoord kan worden. Door bijvoorbeeld één van de hieronder opgesomde dingen wordt schade veroorzaakt waardoor afvalstoffen zich ophopen, de beweging verminderd en er een blokkade ontstaat.
 • Hangen aan het halster (Dit begint al bij veulens die voor de allereerste keer een halster om krijgen)
 • Vallen
 • Stoten
 • Uitglijden
 • Het krijgen van een trap van bijvoorbeeld een ander paard
 • Aangebrachte schade door de ruiter, denk aan schade van bijvoorbeeld een bit.
 • Gebitsbehandeling
 • Castratie
 • Operatie
 • Traumatische ervaringen
 • Mishandeling
 • Verkeerde training

Hoe kan ik herkennen of mijn paard uit balans is geraakt?

Omdat het gehele lichaam met elkaar in verbinding staat door bindweefsel, kan dit betekenen dat de klacht en de oorzaak van locatie in het lichaam kunnen verschillen. Bijvoorbeeld : Je paard wordt getrapt door een ander paard op de ribben, maar de klacht uit zich in bijvoorbeeld je aanleuning. Dit maakt het voor de paardeneigenaar extra lastig om te beoordelen. Allereerst is het belangrijk dat je het verschil leert zien tussen de bouw en de houding van je paard. Ik heb hier een blog over geschreven!
Weet je dat maar liefst 98% van de paarden in meer of mindere mate uit balans zijn? Met die wetenschap ben ik er van overtuigd dat ik zeker wat voor jou en je paard kan betekenen. Ik heb hieronder een opsomming gemaakt van een aantal kenmerken waarbij jouw paard zeker een behandeling nodig heeft.
 • Paarden met pollenallergie/ headshakingsyndroom
 • Paarden met andere allergieën
 • Paarden met krampbenen
 • Paarden met verschillende kreupelheden
 • Paarden met karper rug
 • Paarden met hunters bump
 • Paarden met een hertenhals /onderhals
 • Paarden met kissingspines
 • Paarden met aanleuningsproblemen
 • Paarden die moeite hebben met nageven
 • Paarden die moeite hebben met stelling en buiging
 • Paarden met tongproblemen
 • Paarden met patella fixatie

 

Maar ook paarden met de volgende symptomen zijn uit balans:

 

 • Moeite met stelling
 • Moeite met bepaalde buiging
 • Moeite met nageven
 • Moeite om te ontspannen
 • Moeite met het laten ondertreden van de achterhand
 • Paarden die hoog in het kruis blijven

 

 

Een behandeling zorgt ervoor dat het paard terug komt in de natuurlijke balans! Tijdens een behandeling worden compensatiepatronen uit het lichaam gehaald waardoor niet alleen de symptomen verdwijnen maar ook de oorzaak wordt aangepakt.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Door de zachte behandeling van de gespannen gebieden in het paardenlichaam kan in loop van de tijd snelle of juist geleidelijke veranderingen plaatsvinden. Ieder paard reageert anders op de behandeling. Sommige reageren direct door bijvoorbeeld te gaan gapen, likken, kauwen. Andere paarden hebben iets meer tijd nodig maar het resultaat is zeker niet minder. Wanneer de spanning het bindweefsel verlaat worden de afvalstoffen uit het lichaam verwijderd en gaat ook het zelf herstellend vermogen van het lichaam aan het werk. Uw paard wordt hierdoor soepeler, komt meer in balans en voelt zich beter, wordt gezonder.
Een behandeling duurt in totaal zo’n 90 minuten.

<iframe width=”1050″ height=”591″ src=”https://www.youtube.com/embed/EphSvD8IPPY” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Triggerpoints

Triggerpoints

Regelmatig maak ik gebruik van diverse triggerpoints tijdens een behandeling. Door bepaalde punten te triggeren kan ik soms net een paard wat beter helpen in het proces van loslaten en verwerken. Ik gebruik bij het toepassen van triggerpoints geen Dryneedling maar gebruik mijn handen.

Trauma Reset

Trifold Sequencing Systems is een lichaamsproces dat schok, drama en trauma uit het lichaam verwijderd.  Soms werk ik met paarden die hele diepe trauma’s hebben waardoor ze bijvoorbeeld dezelfde lichamelijke klachten of een bepaald gedrag blijven vertonen. Door hands on technieken toe te passen op het lichaam krijgt het lichaam de kans om de ‘loop’ die deze traumatische ervaringen hebben veroorzaakt te stop te zetten en kan het trauma worden verwerkt en losgelaten.

Molecular Terminal Valence Sloughing System (Immuunbooster)

Dit is een van de meest dynamische lichaamsprocessen. Ondanks de zachte aanraking is het toch heel krachtig. Deze behandeling werkt diep in het lichaam door. Het effect is een gevoel van rust, ruimte en ontspanning in het lichaam met een grote invloed op het immuunsysteem. MTVSS wordt vaak ingezet als algehele lichaamsbehandeling. Maar het kan ook op meerdere organen en systemen apart van elkaar toegepast worden. Het kan veel dingen in het lichaam veranderen waar andere behandelmethodes niet bijkomen.

MTVSS kan vrijwel elke wijze waarop het lichaam ooit verstoord is geraakt ongedaan maken. Dat blijkt ook al uit het feit dat het verlichtend kan werken bij bijv. sportblessures, overbelasting e.d.

Dit lichaamsproces heeft invloed op maar liefst 26 systemen in het lichaam en is daarmee en hele fijne tool om ter beschikking te hebben.

Oorzaakgericht te werk!

Bij de reguliere behandelmethodes ligt de focus op symptoombestrijding. Hierbij wordt enkel gekeken naar de uiting van de klacht en daar wordt op behandeld. Het komt veel voor dat de klacht snel terug keert maar dat er niet verder gezocht wordt naar een oorzaak.
In de meeste gevallen is de klacht slechts het gevolg van een disfunctie op een plek elders in het lichaam die ervoor zorgt dat de klacht steeds weer terugkeert bij een reguliere behandeling.
Ik ga op zoek naar de oorzaak van de klacht en behandel zowel de klacht als de oorzaak om tot een optimaal resultaat te komen.
Ik zie het paardenlichaam als één geheel en kijk daarom naar het totaalbeeld. De technieken beperken zich niet tot een gedeelte van het lichaam maar over het gehele lichaam.

Volg Ruiterbewust op facebook