Peesblessures komen helaas veel voor in de paardensport! In deze blog vertel ik je hoe je ze kunt voorkomen en genezen!

 

  Je paard loopt niet lekker, na een periode van rust en stappen aan de hand neem je contact op met de dierenarts en na nader onderzoek word er een peesblessure geconstateerd bij je paard. Je krijgt een advies mee met een rustperiode voor je paard, een aantal keer per dag stappen aan de hand en over een x aantal weken word er opnieuw gekeken of de blessure herstellende is.

 

Na een langdurige periode word geconcludeerd dat je paard weer langzaam aan opgebouwd mag worden en de dierenarts maakt een plan om de training rustig op te pakken. Toch blijkt in de praktijk dat veel blessures terugkeren na een korte of langere periode.  In sommige situaties lopen paarden een nieuwe blessure op maar dan aan het ‘gezonde’ been.  Maar hoe komt dit nu eigenlijk? En wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je paard niet opnieuw een blessure krijgt.

 

Een peesblessure is meestal het gevolg van compensatie in het lichaam van een paard. Dit compenseren begint zodra wij mensen het leven van een paard gaan beïnvloeden  maar ook door ongelukjes op de wei. Omdat een paard vier benen heeft merk je niet zo snel dat je paard daadwerkelijk aan het compenseren is. En door een gebrek aan kennis over het verschil tussen bouw en houding (waar ik al eerder een blog over schreef) kom je er vaak achter als je paard ook al daadwerkelijk een peesblessure heeft ontwikkeld.

 

Wanneer er een peesblessure is geconcludeerd bij je paard helpt een rustperiode om de pees te laten herstellen. De pees word niet verder belast en kan dus gaan genezen. Maar de oorzaak van de peesblessure blijft in het lichaam aanwezig. Je paard compenseert dus nog steeds en wanneer je paard weer belast word door training zal de blessure zich opnieuw gaan ontwikkelen. Wanneer je paard een blessure aan het andere ‘gezonde’ been heeft ontwikkeld wil dat dus zeggen dat je paard het been van de vorige blessure heeft ontlast en het gezonde been heeft overbelast waardoor ook hier zich een peesblessure is gaan ontwikkelen.  Een rustperiode zal de oorzaak van de blessures niet wegnemen en daarom is het belangrijk om goed te kijken naar waar je paard aan het compenseren is.

 

Een paard dat compenseert heeft spanning in de zachte weefsels als bijvoorbeeld bindweefsel. Dit bindweefsel zit overal in het lichaam tussen alle spieren,  botten, pezen en organen verweven en heeft een grote invloed op het functioneren van het lichaam.  Wanneer het bindweefsel spanning bevat kunnen er minder afvalstoffen worden afgevoerd waardoor deze zich gaan ophopen en zorgen voor nog meer spanning en nieuwe compensatiepatronen. Het gaat dus vaak van kwaad tot erger.

 

Het is dus ontzettend belangrijk om te zorgen dat de spanningen uit de zachte weefsels van je paard verdwijnen. Gelukkig heeft bindweefsel ook de eigenschap dat het spanningen kan gaan loslaten. Een effectieve methode hiervoor is ‘Cranio Sacraal Therapie’. Deze therapie haalt de spanning uit het bindweefsel, stimuleert het herstellend vermogen, zorgt voor de afvoer van afvalstoffen en brengt beweging in de kleine maar o zo belangrijke bewegingsdeeltjes.

 

Peesblessure voorkomen? Laat je paard dan preventief behandelen! Genezen? Dan ook zeker ervoor zorgen dat je paard word behandeld om de compensatiepatronen te doorbreken en de oorzaak aan te pakken. Tijdens de Revalidatie Scan, welke bestaat uit onderzoek gecombineerd met behandeling ontdek je wat er nodig is voor je paard. Klik hier voor meer informatie>

 

 


    4 replies to "Mijn paard heeft een peesblessure! Wat nu?"

    • Fokko Bos

      Dag,

      Mijn kleindochter van 15 heeft onlangs een paard gekregen. Ze had overigens al een pony.
      Het paard is 5 jaar oud en heeft mooie bloedlijnen.
      Helaas heeft het paard een peesblessure, eerst aan het rechterbeen, die inmiddels genezen is en nu aan het linkerbeen.
      De dierenarts denkt dat het paard niet meer kan gaan voor de hogere sport en daar was hij wel voor gekocht.
      Wat raad u ons aan ?

      Groetjes, Fokko Bos

      • Janneke Zijderveld

        Beste Fokko,

        Bedankt voor de reactie. Blessures zijn heel vaak het gevolg van overcompensatie. Ik heb dit paard natuurlijk niet gezien dus ik kan dit niet meer 100% zekerheid zeggen, maar het klinkt alsof dit inderdaad door overcompensatie komt en dan blijven de blessures zich ontwikkelen omdat de blessure zelf wel zal herstellen, maar het compensatiepatroon wat de blessure heeft veroorzaakt blijft er dus in zitten. En dan is de kans dat er weer opnieuw een blessure ontstaat erg groot. Ik zou dus echt adviseren om je te richten op de oorzaak en niet op het gevolg (de blessure zelf). Het is belangrijk dat het compensatiepatroon in beeld wordt gebracht en dat het paard hierop behandeld wordt zodat het lichaam de kans krijgt om het patroon te doorbreken en weer terug in balans te komen waardoor er geen overbelasting meer kan voorkomen. Mochten jullie binnen mijn werkgebied wonen (Zuid Holland, Noord Brabant, Utrecht of Gelderland) dan is de Revalidatie Scan wellicht een mooie optie om te kijken naar wat is de oorzaak en hoe op te lossen. Meer informatie daarover kunt u vinden op deze pagina: https://ruiterbewust.nl/revalidatie-scan/

        Met vriendelijke groet,

        Janneke

    • Fokko Bos

      Bedankt Janneke voor je reactie.

      Het paard staat in Hoogezand- Sappemeer.
      Ik weet niet of het goed is een paard met zijn blesure, gedurende enkele uren heen en terug op een trailer te vervoeren.
      Zou dat wel kunnen, dan is het heel belangrijk hoeveel de compensatiescan kost.

      Misschien kunt u ons iemand aanbevelen die wat meer in de buurt zit en ook mogelijkheden heeft om een compensatiescan te maken.

      Groet, Fokko bos

      • Fokko Bos

        Bedankt Janneke voor je reactie.

        Het paard staat in Hoogezand- Sappemeer.
        Ik weet niet of het goed is een paard met zijn blesure, gedurende enkele uren heen en terug op een trailer te vervoeren.
        Zou dat wel kunnen, dan is het heel belangrijk hoeveel de compensatiescan kost.

        Misschien kunt u ons iemand aanbevelen die wat meer in de buurt zit en ook mogelijkheden heeft om een compensatiescan te maken.

        Groet, Fokko bos

Leave a Reply

Your email address will not be published.