De oorzaak van een gespannen en/of kijkerig paard.

Je kent het wel ; van die paarden waar je je handen vol aan hebt. Van die paarden die knarsen, schrikken, rennen, niet kunnen ontspannen, bokken en strak staan van de spanning. Er hoeft maar iets te gebeuren en je kunt weer helemaal opnieuw beginnen. De moed zakt je in je schoenen, want wat moet je ermee? 'Strik erom en weg doen?'.

Laat me je vertellen dat er altijd een reden is waarom een paard gespannen en/of kijkerig wordt. Daarom schreef ik dit artikel: De oorzaak van een gespannen en/of kijkerig paard.

Onderliggende oorzaken voor spanning

In mijn dagelijkse werk kom ik veel ruiters tegen die dit probleem ervaren. Ze hebben vaak al van alles geprobeerd, soms hielp het tijdelijk maar vaak helemaal niet. Met de handen in het haar komen ze dan bij mij terecht in de hoop dat ik ze kan helpen.

Wanneer een ruiter een afspraak maakt om zijn/haar paard te behandelen,  ga ik eerst op zoek naar spanningen en blokkades in het lichaam. Ik kijk hierbij naar de houding van het paard, of het paard een voorkeur stand heeft, of er ergens afwijkende dingen te vinden zijn, hoe het paard zijn gewicht verdeeld over de benen, welke scheefheden ik zie in de schedel en vervolgens controleer ik het lichaam op eventuele spanningen en blokkades. De symmetrie van het hoofd van het paard speelt hierbij een belangrijke rol. De verschillende delen van de schedel kunnen namelijk bewegen en staan allemaal weer in verbinding met een deel elders in het lichaam. Kortom; iedere scheefheid op het hoofd is dus ook nog ergens terug te vinden in het lichaam van een paard. Paarden met deze klachten hebben vrijwel altijd een vorm van hoofdpijn. 

Als ik een paard helemaal heb gecontroleerd dan ga ik vervolgens na of mijn beeld van het paard klopt met de symptomen die de ruiter omschrijft. Symptomen? Ja, het zijn allemaal symptomen van een paard dat niet goed in z'n vel zit. En daarmee doel ik niet op de dagelijkse verzorging, of op de training. Want misschien glimt je paard gewoon, kijkt hij/zij nog vrolijk. Maar hiermee bedoel ik de natuurlijke balans van je paard. Een balans waar wij mensen niet eens aan gewend zijn, omdat bijna alle paarden die wij kennen in meer of mindere mate uit balans zijn geraakt. 

Lichaamshouding

Als je gaat kijken naar een pasgeboren veulen dan zie je een paard dat in balans is. Let maar eens op hoe een pasgeboren veulen de overgangen maakt, en welke houding een veulen aanneemt! Zie je dat een ouder paard nog doen? Vaak niet!

Door allerlei ongelukjes zoals bijvoorbeeld; hangen aan het halster, vallen, stoten, trap krijgen, castratie, hoofd stoten ect. raakt een paard uit balans. Dit komt door het bindweefsel welke als eigenschap heeft om spanning te kunnen vasthouden waardoor de afvalstoffen niet goed meer afgevoerd kunnen worden en zich ophopen, totdat er een blokkade ontstaat. 

Natuurlijk instinct en karakter

Een paard gaat vanwege zijn instinct compenseren, waardoor een andere plek weer wordt overbelast en voor je het weet loop je tegen allerlei dingen aan.

Een paard is een kuddedier en in de kudde heeft ieder paard zijn eigen rangorde. Hoe hoger een paard in de rangorde staat, hoe meer verantwoordelijkheid een paard heeft. Wanneer je dus een paard hebt dat hoger in de rangorde staat (dominant paard) zal het paard ook heftiger reageren. Wanneer een paard dus uit balans is geraakt, wordt een paard zwakker en dus een makkelijkere prooi voor een roofdier. Een paard heeft een enorme overlevingsdrang en daarom zal het dus extra alert moeten zijn op de omgeving, om gevaar nog eerder te ontdekken zodat hij tijdig kan reageren. Oftewel; Je paard is alert, reageert op ieder klein dingetje, en wil direct vluchten. Het is eigenlijk niets anders dan een overlevingsmechanisme.

 

Symptomen van onbalans

Om weer even terug te komen op symptomen. Een paard dat extreem gespannen is, strak in het lichaam, schrikkerig enz. is dus een paard met symptomen van een paard dat uit balans is geraakt. Gelukkig kan de spanning in het bindweefsel ook weer afvloeien tijdens een behandeling. Het zelfherstellend vermogen wordt dan gestimuleerd, waardoor het lichaam ook zelf weer een boost krijgt om alle afvalstoffen af te voeren, en het lichaam te herstellen. Het aantal behandelingen is verschillend per paard, afhankelijk van het karakter en de situatie van het paard.

Een aantal punten waar je op kunt letten om te zien of je paard lichamelijk  beperkt is; 

Hoe draait je paard het hoofd? Draait hij enkel het hoofd? Of buigt je paard de gehele hals.

Draait je paard even gemakkelijk naar links of naar rechts?

Wat doen de ogen van je paard op het moment dat je paard het hoofd buigt?

Wat doet je paard met de ogen als er iets in de omgeving gebeurd?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van symptomen dat je paard uit balans is geraakt en hoogstwaarschijnlijk ook last van hoofdpijn heeft.  Wanneer je bijvoorbeeld al ziet dat de ogen ongelijk staan of donker zijn met een blauwe gloed, dan kun je daarmee al weer het kijkerige gedrag van je paard verklaren. Wanneer je ziet dat je het kaakgewricht van je paard ongelijk staat, of de kauwspieren erg strak zijn dan verklaard dat weer het gespannen gedrag van je paard. 

Hoe weet ik of mijn paard hoofdpijn heeft? 

Doe de Hoofdpijn Tool voor je paard

Maak gratis gebruik van deze tool door het beantwoorden van een paar simpele vragen.
Kom binnen enkele minuten te weten of jouw paard last heeft van druk of hoofdpijn. 
Ontvang een gratis aanvullend advies voor je paard, gebaseerd op de uitslag van de tool!

    4 replies to "De oorzaak van een gespannen en/of kijkerig paard!"

Leave a Reply

Your email address will not be published.